Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

HODNOTA

03. 07. 2003
0
0
807
Autor
Schlange

Srovnání marxistické teorie „hodnoty“ s ortodoxní teorií „užitné hodnoty“.

Marxova definice hodnota – kuchyňský příklad: ať už se jeden rozhodne obětovat kolik chce práce, nezmění tím bábovičku z písku na jablečný koláč, bábovička zůstane bábovičkou, nulovou hodnotou. Z čehož plyne, že nekvalifikovaná práce dokáže hodnotu snadno zmenšit, neschopný kuchař může změnit dobré těsto a čerstvá zelená jablka, což už hodnotu má, v nepoživatelnou směs, hodnota nulová. Naopak velký mistr kuchař může z těch samých přísad vytvořit pokrm mnohem vyšší hodnoty, než má obyčejný jablkový koláč, s vynaložením menší námahy, než obyčejný kuchař použije k přípravě obyčejné sladkosti.

Tyto kuchyňské příklady ničí Marxovu teorii hodnoty – klamu, z něhož pohází celý velkolepý podvod komunismu – a ukazují pravdivost definice „Užitné hodnoty“ založené na zdravém rozumu.

Hodnota nemá žádný význam vyjma ve vztahu k živým bytostem. Hodnota věci je vždy relativní vzhledem k určité osobě, je úplně osobní a liší se svou kvantitou pro každého živého člověka – tržní hodnota je fikce, spíše hrubý odhad průměru osobních hodnot, z nichž každá musí být kvantitativně odlišná jinak by trh nemohl fungovat.

Tento velice osobní vztah, hodnota, má pro lidské bytosti dva činitele: za prvé, co může s touto věcí udělat, její užitečnost a za druhé, co musí udělat, aby ji získal, její cena.

Existuje jedna stará píseň, v níž se tvrdí: že všechny nejlepší věci v životě jsou zadarmo. To není pravda! Je to naprosto špatně (lidé jsou vedeni víře v iluzi, že si nohou jednoduše odhlasovat všechno, co chtějí …. A dostat to bez dřiny, bez potu, bez slzí)

Žádná hodnota není zadarmo. I první nadechnutí v životě je při narození zaplaceno námahou a bolestí. Domnívám se, že básník, který napsal onu píseň, chtěl naznačit, že nejlepší věci v životě musí být koupeny jinak než za peníze. Nejlepší věci v životě nelze penězi zaplatit, jejich cena je v útrapách, potu a oddanosti … cena požadovaná za nejvzácnější věc v životě je život sám – nejvyšší cena za dokonalou hodnotu.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru