Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dva příběhy

12. 07. 2003
2
0
728

já vím, že to není povídka.ale úvaha už vůbec ne :).

 Dva příběhy

První příběh se jmenuje Klára, má krásné smutné oči a ten nejsmutnější osud, jaký si dovedu představit. Klára žije v zapadlé vesničce u Olomouce. V jednom hotelu v téhle vesničce jsem se s ní také seznámil - pracuje tam přes léto jako pokojská, uklízečka a barmanka v jednom. Původně tam byla jenom občas - potřebovala si vydělat na přihlášky na vysokou. Bohužel jí jaksi nezbyl čas na učení, takže se nikam nedostala. Tak tam zůstala.

Vstává v šest a spát nejde před půlnocí. Přes poledne má tři hodiny pauzu  a jede domů uvařit nebo odveze tátovi oběd - její rodiče jsou rozvedení, žije s mámou a stará se o svou malinkou sestřičku.

Seděl jsem u ní na baru vždy dlouho do noci a ona mi vyprávěla, že se jí nechce domů, že si tam připadá nadbytečně. Že nemůže spát, protože se právě rozchází s přítelem, se kterým byla tři roky. Její přítel pil moc, dokonce o moc víc, než je v kraji zvykem.

Jako by toho nebylo dost, Klára má vadu řeči. Občas se jí stane, že zadrhne na nějaké hlásce a nemůže dál.

A jako by toho nebylo dost, má ještě problém s levou nohou – při chůzi není poznat, ale nemůže například řídit auto.

A jako by toho nebylo dost, je bolestně krásná.

 

Druhý příběh je o hodně stručnější a jmenuje se Martina. Martina je stejně stará jako Klára, ale je z Prahy. Její rodina má po Praze domy, od své babičky dostává k narozeninám díla starých mistrů. Prázdniny si vybírá mezi Thajskem, Čínou a Novým Zélandem. Druhým rokem studuje střední školu na západě, teď jde na vysokou. A navíc je taky hezká, dokonce moc.

 

           

            Pointa bohužel neexistuje a vlastně ani nevím, proč to píšu. Asi že setkání s tímhle příběhem pro mě bylo tak silné, že mám svojí soukromou potřebu zařvat do světa „Tohle není fér!“. A i když vím, že světu je to celkem jedno, mně to pomůže. Nikomu bych totiž nepřál ten pocit, který jsem zažíval cestou od Olomouce. Pocit, že jsem jí tam nechal.


StvN
12. 09. 2003
Dát tip
Myslim, že SB řekla vše.

2sleeping_beauty: díky :), stručné, výstižné a pravdivé postřehy. na druhou stranu 2pozorovatel: fakt jsme se potřeboval vypsat ;)

pozorovatel
22. 07. 2003
Dát tip
Souhlas. Díky, že jsi to uvedl na pravou míru:-)

pozorovatel
21. 07. 2003
Dát tip
Ale o tu úvahu se může snažit jen čtenář(tedy o tu vlastní). Jak už autor v prologu napsal, tohle není žádná úvaha. Já mám z díla spíše pocit, že jde o autorovo uvolnění. Chce se prostě trošku vypsat ze svých problémů. Něco ho naštvalo a on se s tím takhle snaží vypořádat. Já se tu snažil, i když neuměle, mu pomoci radou. Myslím si, že autor to mohl napsat lépe, kdyby si dal víc záležet. Chápu, že to psal nejspíš z emocí a že to má svůj vlastní smysl, ale to ho neomlouvá. Jinak rád jsem si zase popovídal:-)). Bylo to obohacením. Doufám, že jsem nebyl neurvalý. To víš, já jsem poněkud pokleslejší(samý mrtvoly a tak).

pozorovatel
20. 07. 2003
Dát tip
Já se vůbec nezamyslel. To bych musel obě dívky znát podrobněji. Mně to ani jako dilema moc nepřipadá. Vždyť si stačí jen uvědomit, kterou miluješ, jestli jednu z nich teda vůbec miluješ. Prostě se pro jednu z těch cest vždy musíme rozhodnout. Až s odstupem času zjistíme, zda byla tou správnou.

pozorovatel
20. 07. 2003
Dát tip
Já tu řešil, ale jen určitý problém. Myslíš tím city té jedné nešťastnice? Na to jsem skoro vůbec nepomyslel. Soucit s hlavním hrdinou jsem příliš nesdílel a pocity těch holek už vůbec ne. Asi by to muselo být propracovanější a ne tak strohý(prostě fakta). Přišlo mi to pouze jako dilema. Nad čím ses ty zamyslela? Já opravdu tu moc nepřemýšlel.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru