Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dětský domov - domov nebo pasťák?

28. 07. 2003
9
0
5143
Autor
lenty2

Chtěla bych tohle pojmout jako diskuzi o tom, co to vlastně dětský domov je. Nestojím o kritiku vět, které jsem napsala, ráda bych slyšela vaše příběhy, připomínky a zážitky. Není to zrovna jednoduché téma, tak doufám, že vás svými zážitky neunudím.

           Ne každý den potkáte děti z dětského domova. A pokud ano, pak myslím, že si jich ani nevšimnete, jsou normální, decentní, blázniví, prastění, hodní, hloupí i chytří, prostě jako my všichni, kteří svůj domov máme. Nenapadne vás o nich uvažovat, přemýšlet o tom, jak se vlastně cítí, nezajímají vás jejich osudy. Dokud mezi nimi nestrávíte nějaký ten čas, za který je možná trochu poznáte.

            Já jsem to štěstí měla. Říkám štěstí, protože jsem díky nim přehodnotila některé své životní postoje. Zkrátím to: Jela jsem na tábor, kam jezdí i děti z nechvalně přezdívaného "Děcáku".  Čekala jsem velké problémy, drzost, tvrdohlavost, bezcitnost, rvačky, možná i nějakou tu zlodějinu. Ale bylo to úplně jinak.

             Tyhle děti, převážně poloromského původu mi zarostly pod kůži. Zvykla jsem si, že mi jako v děcáku říkají TETO Lenko. Ty děti projevovaly spoustu dobrých vlastností, vážily si každého, kdo si vážil jich a chovaly se naprosto bezprostředně. Mne však překvapily jejich názory. Byly to názory těžce zkoušeného dospělého člověka, ne dítěte. Když se mi podařilo získat jejich důvěru, pověděly mi o svých osudech. A já se nebála zeptat.

              První byl moc hezký klučina, vychovaný, oblíbený, trochu frajírek s láskou k muzice a breaku - O. Dostal se do děcáku jako malý kluk, teď mu bude patnáct. Jeho rodiče jej velmi týrali matka i otec byli závislí na alkkoholu a jejich krutost neznala mezí. O byl rodině odebrán po tom, co lidem přišlo zvláštní, že ten malý vyhublý chlapec má rány po celém těle. Od té doby o své rodině neslyšel. Vzdali se ho, možná sedí, možná jedou na drogách, to nikdo neví. Po 7 letech, co se jeho rodina nastala konečně možnost adopce. O je velmi okouzlující hoch, takže není divu, že si jej hned vybral jistý pán, velmi majetný. Jen O není příliš nadšený. Vyrůstal v domově dlouho, zvykl si a tvrdí, že je šťastný. Nechce odejít, alespoň ne hned. Myslím, že si toho váženého milionáře moc neváží. Uplácí jej drahými věcmi, mobilními telefony, ale O tvrdí, že to obrovské sídlo nemůže být domov. Pro něj je domovem děcák.

               Druhý klučina - R, je 7letý nezbeda, trochu vrtkavé nálady, ale hodný na každého, kdo je hodný na něj. R je hlavně pořád vysmátý. Přišel do děcáku vloni, když ho sociálka vzala z rodiny, protože utíkal z domu a nechodil moc často do školy. Tvrdí, že jeho rodiče jsou absolutně čistí. Když jsem se zeptala proč se tedy nepokusil být zodpovědnější, aby mohl zůstat s rodiči, řekl mi, že chtěl za bráškou M. Tomu je teď 14 a také přišel do děcáku v sedmi. Prý také vlastní vinou. Nemohu si pomoct, ale v té rodině nemůže být všechno v pořádku. R není zahořklý, ani neustále dumající, přesto se mi zdá, že ani on už není dítětem. Překvapivé ale je, že on domovu rád říká pasťák a chtěl by zpátky domů.

                M je jediný, kdo mi nechtěl povědět, jak se do domova dostal. Je to hodně zvláštní hoch, jen tak se mu pod kůži nedostanete. Je vidět, že se snaží vydobýt si nějaké to místo mezi ostatními, ale sdílností neoplývá. Snad proto se stal jedním z mých věrných a nejoblíbenějších přátel. Nenávidí pravidla. Nechce zpátky domů, ale ani domov pro něj není tím pravým místem. Neví, kam jít, co dělat. Myslím, že stále něco hledá, hledá svoje místo. Není zlý, nevychovaný, ale je občas neposlušný, takže jsem si díky tomu, abych ze všeho neměl moc průserů, pěkně smlsla sama. Chtěla bych znát osud M.

                V je pětiletá holčička a vděcáku je od 4, nejnižší věk, aby mohla do domova. Má dalších šest sourozenců, 4 v domově, jeden se právě narodil a jedna sestřička je tříletá, takže se čeká, až jí budou 4, aby mohla taky do domova. Její matka ani otec nepracují, nejsou zlí, ale chudí a pohodlní. V svou maminku miluje, nosila celých čtrnást dnů jednu mikinu, byla totiž jediná od maminky. Vnímá děcák jako vězení, který jí brání být doma.

                   Ještě bych se zmínila o kamarádce K, není z tábora, znám velmi dobře jí a její rodiče. To víte, sousedi :o)  K byla hodně divná holka. Kradla v krámu, brala peníze i kamarádům. Ale ne pro nic za nic. Rodiče byly závisláci, všechny peníze propily. Její malý bratříček, který by ještě potřeboval kojit neměl ani mámino mlíko. K kradla vždycky to nejnutnější jídlo a mlého pro brášku. Nebyla svatá, to vím, ale myslím, že by nekradla bez důvodu. Oblečení vybírala z popelnice nebo dědila po někom z kamarádů. K neměla moc štěstí, sociálka dlouho tvrdila, že její rodina je naprosto v pořádku. Učitelé ze zvláštky ale naštěstí nějak zařídili, aby k byla odebrána. Přijela mě navštívit asi za rok, elegantně oblečená, s vylepšeným slovníkem a úsměvem na tváři. Úplně jiná holčina. Říkala mi, jak moc je v domově šťastná. 

            Mluvila jsem ještě s několika dětmi z děcáku, a rozhodně mi to moc neulehčily. Každý měl trochu odlišný názor. Ale v podstatě byly všechny děti naprosto stejný. Vcelku hodný, přátelský, kapku nedůvěřivý. Myslíte, že jsou odlišní? Pokud ano, tak podle mého názoru jsou upřímější a dospělejší než většina z nás a já si jich za to tolik vážím.


Merle
17. 08. 2003
Dát tip
lenty: to už je na té komisi, co to má v popisu práce prošetřovat... k oznámení se myslím důkazy nepřikládají

lenty2
16. 08. 2003
Dát tip
KT: Perfektní, nějak se začít musí, někdo se musí ozvat, aby se to nějak rozjelo. Jedinej problém asi bude v tom, kde seženete důkazy. Ono podezření je podezření a dětem jen tak věřit nebudou. Myslím, že to bude docela těžký...

lenty2
16. 08. 2003
Dát tip
avi

Nevímkdo
08. 08. 2003
Dát tip
Nejde zevšeobecňovat, já se s tím nesetkala a pokud ty o nečem takovém víš, musíš s tím něco udělat. Je pravda, že dětský domov který znám je v menším městě a samozřejmě ne nějak veliký, děti znám hlavně z letních táborů, kde jsou mezi vedoucími, které neznají. Myslím, že prakticky jsou připraveny celkem dobře, problém je nedostatek citu. Většina z nich by dala všechno za to , aby se vrátily k rodičům, kteří je týrali. Vynucují si pozornost i za cenu zlobení, ubližování sobě i jiným, lžou, že jim není dobře...Nemají rády sami sebe a protože to je jedna z nejdůležitějších věcí v životě tak pak selhávají. Nevidím problém v dětských domovech, kde ( co znám já ) pracují lidé, kteří svoji práci milují a dělají jak nejlíp můžou - hrozné je, kolik dětí týrají doma jejich vlastní rodiče, jak složité je odebrat dítě a zabránit vrácení , jak je možné že si nevšimne učitel, dětský lékař - měla by to být jejich povinnost Další stránka jsou geny - i přes nejlepší výchovu se projevuje to, co zdědily po rodičích ...

Merle
08. 08. 2003
Dát tip
KayTee: nevěřím, že se tak děje plošně ve všech domovech, ale uplně jasně vidím, jak si takhle někdo ulehčuje "práci" :( ty prášky jsou skutečně docela dost návykový... a myslím si, že tohle už je na žalobu před lékařskou komisi... protože antidepresiva může napsat jen lékař, a nejspíš jen psychiatr.

KayTee
08. 08. 2003
Dát tip
Lidičky, mně se to taky nelíbí, ale nevím, jestli to náhodou není povolený, skusím si to dneska ještě zjistit....

Merle
08. 08. 2003
Dát tip
KT: určitě je povolený předepsat antidepresiva i chovancům DD, ale ne plošně, všem a pořád...

KayTee
08. 08. 2003
Dát tip
Neříkám, že všem. Můj přítel říkal, že jemu je nedali ani jednou. Já se na to dneska zeptát..

Merle
08. 08. 2003
Dát tip
každopádně nevím jestli osobě nehospotalizované v psychiatrický péči jde proti její vůli předepsat a podat navykový antidepresiva... řekl bych, že ne...

nin
08. 08. 2003
Dát tip
Jestli je tohle pravda, tak je to na žalobu.Samozřejmě že před tím, než někomu předepíšou antidepresiva, ho musí vyšetřit psychiatr. Tohle vůbec není prdel a nejde jenom o tu návykovost, ale o změny, který to způsobí. Jestli víš o konkrétním případu, měla bys s tím něco udělat.

Nevímkdo
08. 08. 2003
Dát tip
výborně, nekam to vede.....................

KayTee
08. 08. 2003
Dát tip
Určitě vím o DD Melč a podezření máme i na další. Mluvila jsem o tom s přítelem a rozhodli jsme se přesně zjistit, kterých dětských domovů se to týká a podáme na ně anonymní oznámení na Ministerstvo školství a na Krajské úřady.

Merle
08. 08. 2003
Dát tip
KT: to je asi nejrozumější postup... uvidíš jestli to něco změní a kdyžtak se zkusí něco jinýho

KayTee
08. 08. 2003
Dát tip
My by jsme se klidne ozvali veřejně, ale pracujeme pro nejznámejší nadaci v ČR a mohli by jsme jí hodně uškodit, kdyby to nevyšlo :o(

Merle
08. 08. 2003
Dát tip
KT: prozatím je veřejnej postup stejně zbytečnej

nin
08. 08. 2003
Dát tip
KT: taky myslím, že je to nejlepší postup, držím palce!

KayTee
07. 08. 2003
Dát tip
Chci vám teď napsat něco z čeho bych teoreticky mohla mít i problémy...ale neřekni to, když mě to tak sere ;o) Dozvěděla jsem se věci, které podle mně nejsou v souladu se zdravým uvažováním. Dozvěděla jsem se, že většina dětí v dětských domovech musí brát prášky. Ale jaké prášky. Nejsilnější antidepresiva a uklidňující prášky. Stačí, když je trochu agresivní a už mu cpou prášky, aby se uklidnily. Některé děti musí brát tyto prášky, každý den - jestli zlobily nebo ne. Stávají se tak od tabletek závislý. Představte si, že děti berou v DD prášky, které se dávají lidem v blázincech, aby se sklidnili!!! Je to hrozné! Jsou to jedny z nejnávykovějších tabletek!!!! Co ty děti mají pak dělat, když odejdou z DD a stratí svoje pravidelní dávky??? Teprve pak se z nich stanou agresivní lidé a surovci a to né jejích chybou, ale chybou dětských domovů. Hrůza, že jo?

lenty2
07. 08. 2003
Dát tip
Omlouvám se lidicky, ale nemuyu se moc dostat na net, tak budu reagovat jen zridka... KayTee: nejprv k tomu klucinovi, co jsi psala, ze je plny zloby Tezko se divit, ze? Presne to je ten big problem, ty deti by mohli byt jiny a lepsi, poznat jinou rodinu, jinak, v jinym case. V tomhle pripade ale souhlasim s tebou, ze ten klucina opravdu asi neskonci moc slavne. Skoda takovych zmarenych existenci. Teda, to jsem vubec nevedela, ze je neco takoveho vubec mozne. To snad ne. O tom mi nikdo nikdy nerekl... Za par dnu se jdu podivat do jednoho domova jako dobrovolnice, tak si na tohle pociham. Deti preci nejsou blayni v blazinci, ale deti v domove. No, fakt, neverim tomu...

KayTee
06. 08. 2003
Dát tip
Anonym55: nesouhlasím s Tebou v tom, že se o sebe dokážou postarat! To není pravda. Právě největším problémem dětí odcházejících z DD do normálního života je, že se o sebe neumějí postarat. Hodněkrát až když dítě odchází z DD vidí poprvé chléb ještě nenakrájený (v DD dostávají chleba už nakrájený), vůbec neví ani jak jít na poštu podat dopis, jak si hledat práci, kam se mají jít hlásit... Vím to přesně, protože moje práce je práve dělat projekty, aby se to tyto děti naučily..

KayTee
05. 08. 2003
Dát tip
I´m sorry - koloběh ;o) holt, malá indispozice ;o)))

KayTee
04. 08. 2003
Dát tip
Byla jsem teď o víkendu na táboře pro děti z DD. Jeden klučina tam byl obzvlášť agresivní a vůbec nás neposlouchal. Někdy jsem měla chuť mu jednu i vytnout. Pak večer u ohně jsem se dozvěděla jak se vlastně do DD dostal. Než mu bylo pět, táta do 5x hodil schválně pod auto, aby ho zrazilo. Po páté šel klučina do nemocnice a byl tam 5 let! Ano 5 let v nemocnici, díky zraněním, kt. mu udělal jeho táta. Když měl deset dostal se do DD a tam je doteď. Má 13 a říká, že na rodiče sere a chce aby už byli zahrabaní pod hlínou. Teď, když se na něj podívám, spíš ho lituji, než abych se na něj zlobila, ale určitě skončí v pasťáku. Má v sobě hodně zla, kt. do něj dostal jeho táta.

Merle
04. 08. 2003
Dát tip
KT: hmm... ale co teď s tím? pomůže mu nějak tvoje lítost? myslíš, že když se k němu budeš chovat hezky (jak jen zvládneš), dokážeš ho přesvědčit, aby se změnil? je z toho koloběhu násilí rodičů na dětech vůbec cesta ven? znám pár případů mnohem "lepších" a přesto s doživotními psych. následky... nijak to ale neubírá na smyslu snaze - o tu změnu...

KayTee
04. 08. 2003
Dát tip
Nepomůže, ale uvědomila jsem si, že je to dítě, které nikdy nepoznalo lásku.A ten, kdo lásku nepozná, nemůže jí dát dál.

Merle
04. 08. 2003
Dát tip
KT: s tím bych úplně nesouhlasil... spíš nepoznalo, že láska je k něčemu dobrá... vlastně až naopak... poznalo, že láska je dobrá jen k vlastní bolesti ale řekl bych, že jsi to myslela stejně hlavní problém je ale: co s takovým člověkem? já vidím asi dvě "extrémní" možnosti., buď vychovat (vtlačit "správné" vzory chování) jako psa, nebo se obrnit nekonečnou trpělivostí a doufat, že si ty vzory osvojí sám, přes ty vlastní opačné... a přiznám se, že ani jedna možnost se mi moc nelíbí :(

Merle
04. 08. 2003
Dát tip
KT avi

KayTee
04. 08. 2003
Dát tip
Nedá se s tím dělat nic...a proto je svět takový jaký je neustálý koloběch, kt. nejde zastavit a změnit...

Nevímkdo
31. 07. 2003
Dát tip
jezdím na takový tábor někde od svých šestnácti.Vždycky mi je z něj zle. Ne z dětí ale z toho, co jsou dospělí za zvířata.

KayTee
31. 07. 2003
Dát tip
Lidičky dávejte mi avízo, když sem něco píšete..díky

nin
31. 07. 2003
Dát tip
Moje známá studovala sociální pedagogiku, začala pracovat v kojeňáku a když jsem ji potkávala, pořád mluvila o tom, jak se v tý práci našla, jak ji to naplňuje. Po roce ale už byla zklamaná z toho, jak jsou její kolegyně otupělý, jak nesdílejí její entusiasmus a věnujou se dětem jenom tak, jak musej. Jedna z nich jí řekla, že to nemůže tak prožívat, že by se musela zbláznit. Nesouhlasím s tím, protože znám pár lidí, který pracujou s postiženýma nebo sociálně vyřazenýma lidma - a dělaj to citlivě a nezbláznili se z toho... Mně připadá strašný, kolik dětí tady už raný dětství tráví v ústavu - chápu, že se adoptivní rodiče musej prověřit, ale jako kdyby tady někdo těžce opomíjel, že prvních několik let života je nejdůležitějších, to se právě tvoří různý podvědomý vzorce chování, který už třeba v pěti žádnou výchovou nepřekopeš...

nin
31. 07. 2003
Dát tip
avi

Nevimkdo: souhlasim s tebou, měli bysme se od dětí učit. Děti myslej správně. Teda krom toho, že si nechtěj čistit zuby :-))) Jinak je jim to daný a teprve časem se to mění, protože je zkazíme. Jen třeba jídlo. Malý dítě si mezi čokoládou a ovocem vybere ovoce. Přirozeně sáhne po tom, co mu prospívá. Jenže my mu cpeme čokoládu. Za odměnu a pro radost mu dáváme věci, co mu škodí. Paušalizuju, neřikejte mi, že někdy...atd. Chci tim říct, že bysme se měli řídit dětskou reakcí. Dítě brečí, když se rodiče opijou. Proč? Protože je to pro něj nepřirozenej stav a to i v případě, když se to stává často. I když je rodič v opilosti veselej. Stejně bude dítě zaražený a rozpačitý. Já dětem věřim, nikdy mě nezklamaly. Když to tak pozoruju okolo sebe, maj víc rozumu, než dospělí. Když se muj brácha rozved a vzal si ženu se dvěma dětma, tak za nějakej rok jeho vlastní dcera projevila přání, aby jeli na dovolenou všichni společně. Máma a její přítel, táta a jeho žena a jejich všecky děti. Podle mě bylo úžasný, že akceptovala další partnery, bylo jí asi devět, měla se vztekat, že nemá tátu doma a že neni s mámou. A její řešení bylo skvělý a kdyby dospělí byli normální, museli by to vidět. Ale místo toho se na tu malou holku sesypali a křičeli na ni, jak si to dovoluje, domlouvali jí a vysvětlovali, že to nejde. Tak ona byla schopná, aby měla u sebe i mámu i tátu, přijmout je s novýma partnerama, ale dospělí ji za to nebyli schopni odměnit tim, že zatnou zuby a spolknou nenávist a pojedou společně na tejden k moři, aby děti měly radost, potrestali ji. Dneska je jí dvacet, žije s přítelem a je spokojená, ale rodiče nevyhledává. Jsou našvaný a choděj po příbuznejch a vykládaj, jak je nevděčná. Kristovanoho!!!!! Tohle mě fakt vždycky rozzuří!!!!!

Merle
31. 07. 2003
Dát tip
nin: každej člověk má jinou schopnost pojímat do sebe cizí bolest a stres... a proto je opravdu jen málo lidí, co se dokážou naplno vciťovat a nezbláznit... a citlivost nemusí souviset se soucitem, ani naopak.

KayTee
31. 07. 2003
Dát tip
Taky se s tím potkávám. Mám vztek, když si kolegyně povzdechne: ach jo, ještě 2 hodiny... myslím, že v této práci nejsou tyto připomínky na místě. když to člověk nedělá s láskou, ať to nedělá vůbec! O víkendu se jedu podívat na tábor pro děti z DD, pak vám o tom napíši ;o) A nin, díky za avi ;o)

Merle
31. 07. 2003
Dát tip
KayTee: to by vás ale moc nezbylo... vím jak to občas chodí v MŠ, a to je podstatně míň náročnější práce... ale rozumím ti a souhlasím s tebou

Nevímkdo
31. 07. 2003
Dát tip
Merle : spíš je to tak, že když chceš fungovat a pomáhat, teda bejt užitečnej tak si k sobě tu jejich bolest nepustíš jako jedinec stejně nemáš na vyřešení ale můžeš to trochu ulehčit jo a já mám ten pocit že jsem užitečná, takže mi vlastně taky dávaj dost

Nevímkdo
31. 07. 2003
Dát tip
koukám že jsem to napsala dobře ne¨srozumitelně.

Merle
31. 07. 2003
Dát tip
nevímkdo: užitečnost a pomoc je úplně jinej aspekt, než přebírání bolesti... lépe řečeno je to nadmnožina - tzn. pomáhat (a užitečnit) se dá i jinými způsoby. tam zase funguje jiná regulační mez a to je tzv. naložitelnost zad. můžeš si vydělit část života (času) aby ses v tomhle angažovala, ovšem s tím rizikem, že dřív nebo později bude potřeba (či požadavek) na rozšíření toho času, a ty ho buď dokážeš odmítnout (zachováš si integritu) nebo ne... a budeš tlačená někam, kam jsi původně nechtěla. většina lidí tohle instinktivně (ze zkušeností) ví, a prostě nechce řešit podobná dilemata... a proto už dopředu odmítne. rozumíš? je tom hlavně sobecké přání řídit vlastní život a zachovat jeho "rozvrh". tuhle tu hranici, po kterou je kdo ochotnej zajít má každej jinou... většinou podle toho, jakou cenu přisuzuje sobě, a jakou jiným (více méně potřebným)... ale koukám, že jsem to asi nenapsal srozumitelněji...

Nevímkdo
31. 07. 2003
Dát tip
ale napsal

Merle
31. 07. 2003
Dát tip
tak... super :)

kaktusik
31. 07. 2003
Dát tip
hmm .. nemám skúsenosť s DD, ani s ľuďmi, ktorí odtiaľ vyšli, či tam pracujú .. mám akurát skúsenosť s mentálne postihnutýmii ľuďmi, dospelými mužmi, ktorí sú veľakrát ako malé deti (teda pokiaľ tým neohrozujú seba, či iných, napr. keď dostanú záchvat zúrivosti a tak, ale to je o inom ) .. človek dokáže preniknúť do sveta iných, iba ak mu porozumie asi aj sám v sebe. A deti sú budúcnosťou sveta (čo som tým vlastne chcela povedať? :-) ), .. dospelosť sa pretvára z detských duší a to, čo dieťa zažíva v rannej mladosti si viac, či menej viac prenáša aj do svojho ďalšieho života, buď s pochopením alebo presne naopak. Čo sa z detí stane závisí na mnohom .. rodičia, škola, partia, krajina, obdobie, mentalita, kultúra, kamaráti, náhodní ľudia, náhodné, či menej náhodné zážitky, náhodné ale osudové stretnutia, ktoré zostanú hlboko v ich srdciach a aj od ktorých sa odvíja ďalšia časť ich života v dobrom, či zlom .. a ani v rodinách to niekedy deti nemajú ľahké a veľakrát práve pod vplyvom tejto rodiny sa z nich stávajú "nepolepšiteľné" deti a potom aj dospelí .. i keď určite platí, že mať pocit príslušnosti k niekomu alebo k čomusi je niekedy viac ako žiť osamelo, stále hľadajúc, či dúfajúc, možno aj osamelo niekde v DD. To nie je výhra, ale niekedy to nie je ani prehra .. ťažko povedať .. viem iba, myslím si, že byť správnym človekom na správnom mieste v prípade DD (a nielen ich, ale v každom stretnutí s dieťaťom) je veľmi dôležité a preto obdivujem ľudí, ktorí dokážu takými byť a ktorí chápu svoju prácu aj ako poslanie a nie iba ako stratu času .. všetko, čo robíme by sme mali robiť s láskou a pochopením (i keď niekedy sa to nedá) a otvoriť si srdce zvukom, ktoré klopú na naše dvere .. a neviem, čo viac k tomu, som laik a neskúsený .. :-) ..

KayTee
31. 07. 2003
Dát tip
napísala si to pekne kaktusik ;o) Ja s tým mám veľa skúseností a úplne s Tebou súhlasím ;o)

lenty2
31. 07. 2003
Dát tip
Kaktusík: Vystihlas to geniálně, myslím, že děti jsou opravdu budoucnost světa. A my svou budoucnost tolik ničíme. Nevážíme si určitých hodnot a ztrácíme důstojnost. Zdá se mi, že se vracíme do dob člověka neandrtálského, kdy bylo běžné, že muž uhodil ženu kyjem do hlavy a pak si ji za vlasy odtáhl do své jeskyně. Ale my jsme přeci už pokročilá civilizace, tak jakto, že jsou některé děti svědkem domácího násilí, kdy otec ještě horšími způsoby něž ránou kyjem bije svou ženu a své děti. Kdo se takového činu dopouští nemůže být člověkem, ale zvířetem. Souhlasím zvláště s tím, že takováhle práce s dětmi nemůže být vnímána jako práce, ale jako poslání. V domovech bychom přeci měli dětem projevovat nějakou náklonnost, ukázat jim, že lidi mají taky city. Asi by mě hodně vytočilo, kdybych slyšela nějakou poznámku typu Ještě dvě hodiny, ach jo". Chápu ale, že to musí být dost náročné, citové vypětí a vůbec. Ne že by se z toho člověk musel zbláznit, ale určitě tím musí být hodně ovlivněný.

kaktusik
31. 07. 2003
Dát tip
lenty2-áno, niekedy to tak vyzerá, a veľakrát sa s tým dá urobiť iba máločo, jednotlivci veľa nezmôžu, ale všetci sme súčasťou veľkého celku .. ak sa ľudia spoja, skala sa roztriešti .. A práca s deťmi je určite namáhavá, KayTee to možno aj potvrdí, ale všetci keď sme boli malí, sme boli takí - občas neposlušní, občas drzí, občas sme dačo vyviedli .. no stále sme túžili po niekom kto by nám pofúkal rany a na to by sme, my dospelí, nemali zabúdať .

lenty2
31. 07. 2003
Dát tip
Sovička: Byla jsem přesně jako ty - pohodová rodina, báječný rodiče a jí si ještě stěžovala. Teď si své štěstí opravdu uvědomuji mnohem víc než předtím. Asi mě to opravdu hodně zasáhlo, neboť nad nimi musím neustále přemýšlet. Kdybych mohla, sbalím si všechny ty děti do batůžku a přivezu si je domů. Jen ida, hloupá, ale krásná. Mockrát ti děkuju za názorek, sluníčko, ani nevíš, jak si cením toho, že ses díky mě nad tím začala zamýšlet, přesně to jsem chtěla :o))) Kaktusik: nedokázala bych to říci lépe :o))

Merle
30. 07. 2003
Dát tip
lenty: nechci o tom mluvit proto, že to byla zprostředkovaná zkušenost, a přestože jí věřím jako vlastní, nemůžu si bejt jistej správným vyhodnocením jejích východisek... rozumíš? prostě si za tím nemůžu stát. po pravdě sem to sem napsal hlavně proto, aby lidé co mají nedobré zkušenosti se to tu nebáli zveřejit.

nin
30. 07. 2003
Dát tip
hlavně je fakt hrozný, KOLIK je u nás dětí v DD a v kojeneckých ústavech, protože tu jsou úplně debilní zákony, takže je hrozně komplikovaný si dítě osvojit. když jsem se o tomhle bavila s lidma v anglii, byli skoro šokovaný, protože u nich je ústav až poslední možnost...

KayTee
30. 07. 2003
Dát tip
Ta stránka, kterou jsem nemohla najít je www.fod.cz Je to stránka Fondu ohrožených dětí. Netýká se přímo DD, spíš případů týrání dětí, které se pak do DD nebo jiné péče dostaly. Je lehké říci, že dětské domovy by vůbec neměli být. To ovšem není pravda. Při současné politické situaci trvá i několik let, dokud rodičům odebere soud právní zodpovědnost za děti. A bylo by katastrofou, kdyby po tu dobu muselo dítě zůstat u rodičů! Můj přítel měl být taky adoptovaný, ale bodužel chyběl souhlas matky. A takových dětí znám spousty. Znám sestry, které se do DD dostali, protože jejich matka umřela a otec je týral. Když se na to přišlo, holky šly do DD a otec do vězení... teď v říjnu ho mají pustit a co bude s holkami? To zatím nikdo neví. Jestli je bude chtít táta zpátky, půjdou zpátky a budou u něj, dokud je zase nezačne týrat. Už teď mám z toho strach. Pak znám sourozence, kterým taky umřela maminka a táta stratil práci. Dostali se na ulici a přespávali v parku na lavičkách. Pak našli prázdný dům určený k demolici a přespávali tam dokud je tam nenašla sociálka. Děti skončili v DD a o tátovi nevím. Tohle je ten smutnější příběh, kdy za to rodiče ani tak nemohou. Táta byl rom a nikdo ho nezaměstnal. Pro děti, které byly dané do DD ze sociálních důvodů, tj. fin.problémům rodiny a neschopnosti se o děti postarat, bero DD jako pasťák. Svojí rodinu milují a jejích rodina miluje je, ale nemůžou být spolu. Děti, kt. byly týrány, DD pokládají za vysvobození, za svůj opravdový domov, kde je jedno jestli je bílé nebo černé, kde ho nikdo nepálí cigaretou, nezvazuje ruce, netrhá vlasy a netříská hlavu o podlahu. Setkala jsem se i s klukem, který měl tvář a levou půlku těla spálenou a nechutně zjizvenou. Co se mu stalo? Otec si z něj dělal hořící fakly!!! Tenhle kluk je poznačen na celý život. Jak fyzicky tak psychicky. K táboráku se ani nepřiblížil! Někdy si ani neumíme představit, jak tyto děti musely trpět...jen jejich bolest a dospělost v očích nám to sčásti naznačuje.

Asi bych se přiklonil k názoru Kay Tee: něco jiného je potkat dítě z DD nebo jiného ústavního zařízení na třítýdenním turnuse a něco jiného je být obeznámen s touto problematikou denním pobytem učitelským, rodičovským nebo dokonce osudem subjektu dítěte odloučeného během života či ústavním nařízením. Tenhle problém není černobílý a za dobu mé dávné praxe, asi osmileté, v sociálním zařízení, jsem se setkal s různými druhy sociální, citové deprivace,s mentálním či jiným poškozením dětí. Dětí zneužitých otci, bezmála zahubených nepéčí rodiny.Na druhé straně dětí , které bezmezně milovaly matku alkoholičku nebo prostitutku.Děti, které potřebovaly nejen neustálou péči náhradní rodiny, ale i zdravotnický dozor. A adopce nebo dítě v ústavní péči- dvě témata semletá bulvární Novou? Nemají obecného řešení-každý člověk je individualita a je potřeba odborného a pravdivého posudku psychologa, sociální pracovnice resp. lidskou výpověď na první pohled nesvéprávných rodičů a samozřejmě taky názor samotného dítěte. Samozřejmě cit náhradní rodiny dokáže mnoho, skoro nejvíc..... Pokud se však nepovede, není zpravidla druhý pokus takové případy se také stávají(nevhodné adopce na nejmenovaném okrese na Moravě, kdy děti skončlily v pasťáku a náhradní rodiče okradeni a bez chuti k další adopci)a tím je plýtváno potenciálem lidství. Závěrem:neumím být resolutní a říct- tohle je jediná správná cesta. Však empatii předřečníků jen a jen fandím

avi

avi

KayTee
30. 07. 2003
Dát tip
O tom případu na Moravě jsem slyšela - jestli je to to co myslím já - šlo to na Nově v pořadu Večer s andělem - nebo jak se to jmenuje...

Ne..tohle je z praxe před 89 :) okresní psycholog neinformoval pěstouny, tak jak by měl Prostě Ty adopce dopadly špatně, ne každý pěstoun má v malíčku speciální pedagogiku...třeba chce jen dítě

KayTee
30. 07. 2003
Dát tip
jo, to máš pravdu, ale každé dítě je jiné. Některé potřebují zvláštní péči a některé ne...nejtěžší je ale zjistit, které do které skupiny patří ;o) a podle toho se řídit při pěstounské péči a adopci

:) tebe bych bral..i jako problémové, musím se zeptat doma :)

Nemám čas a tak jsem přečetla jen něco. Právěže vim, že prachy nestačej. Takže bych ráda, kdyby mi někdo řekl, jak to udělat, abych těm dětem mohla věnovat pár slov, nějakej čas a tak. Udělala bych to moc ráda. Vrátim se.

KayTee
30. 07. 2003
Dát tip
Čekanko napsala jsem to už i lenty2 Jestli chce trávit čas přímo s dětma, stačí když mi napíšeš, kde bydlíš a já ti pošlu adresy a kontakty na nejbližší DD, kde se můžeš zeptat jestli nepotřebují pomoc von_Tikowitz: ale já už nejsem dítě ;o)

lenty2
30. 07. 2003
Dát tip
Merle: Já mám jen málo osobních zkušeností, ale za to hlouběji vyrytých do srdíčka. Zprostředkované zkušenosti ale občas nebývají tak špatné... Nin: Anglie se mi začíná líbit. Zákony jsou tady opravdu příšerné, hloupé a nedořešené. Dalo by se říci přímo naprostá zhovadilost, co ti lidé ve vládě činí...

lenty2
30. 07. 2003
Dát tip
von_Tikowitz, KayTee: Našla jsem v tvém názoru jednu pravdu pravdoucí: každé dítě je individuální bytost a pro každého je důležité a potřebné něco jiného. Myslím, že nikdo z nás nemůže pomoci každému z těch dětí, proto si nesmírně cením neziskových organizací, kteří i když ví, že nikdy nedosáhnou vysněného cíle, snaží se neustále nějak pomoci a nevzdávají se. Přála bych si, abychom takový byli všichni :_o(

Kay Tee: já vím :) ono by to asi neprošlo Lenty2: Souhlas :) dodal bych všech, kteří chtějí pomáhat i tak činí :)

Merle
30. 07. 2003
Dát tip
lenty: oki. mám kamarádku, která vystudovala pedagogiku, několik let učila v MŠ a později i na prvním stupni základky, a to dost často problémový děti. při tom vystudovala i speciální pedagogiku, a spoustu jiných doprovodných oborů, většinou z tělocviku atd. když jsem viděl, co dokáže s dětma (většinou jen ořirozenou dobrotou a trpělivostí), smekal sem před ní. pak odjela na tábor s dětma z DD (věk kolem 12ti let), a vrátila se psychicky skoro zničená. nechtěla moc zacházet do podrobností, ale říkala, že horší "děti" nikdy neviděla. možná je to tím, že k nim přistupovala jako k dětem, že nedokázala pochopit jejich "dospělost". nevím. možná si k takovým dětem může najít cestu jen některej typ člověka...

lenty2
30. 07. 2003
Dát tip
von_Tikowitz: je jedno heslo, kterým se řídím už hodně dlouho, zní: Pokud chceš pomoci celému světu, začni od sebe. Nečiň mu bolest, jen radost. Merle: Víš, ona je práce s těmi dětmi asi dost obtížná. Co se týče mých zkušeností, práce s různě postiženými dětmi (tělesně, mentálně i sociálně) je vždycky náročná, protože nikdy nevíš, jak takový člověk zareaguje. Moje maminka učí několik let v pomocné třídě různě postižené děti, a já se musela stejně jako ona naučit se s nima zacházet a mluvit. Vím také, že spousta těch dětí, co chodí na zvláštní školy by mohla studovat a spočívat v běžné společnosti, ale nejčastěji vinou rodičů tráví svůj čas jinak než ostatní, bez cíle, stávají se z nich zlodějíčci, nezvladatelní a mnoho z nich bývá odebráno a dáno do domova. Ale DD není výchovný ústav, což si asi dost málo lidí uvědomuje. Tohle asi zase jiná skupinka, těch nezvladatelných a zlobivých človíčků, ze kterých pak takový vychovatel bývá často unavený. Můj problém na táboře byl takový, že děti z domova byly zvyklí na jistý řád a jiný jim dělal problémy. Dost čsto jsem pak hubovala na jejich pomalost a neschopnost se něco naučit. Tenhle problém myslím pramení právě z nedostatku individuální péče.

Merle
30. 07. 2003
Dát tip
lenty: vím jak je obtížná práce s dětmi i s těmi postiženými, a ona to věděla taky. tam muselo bejt něco jinýho, podstatně drsnějšího, co ji zlomilo...

lenty2
30. 07. 2003
Dát tip
Merle: Pak bych ráda znala její příběh, škoda že tady není. Vážně jsem nenarazila na nic moc zlého, byla by to třeba nová zkušenost .o)

lenty2
30. 07. 2003
Dát tip
Podívejte, co jsem našla na serveru FOD, to se nedalo jen tak přejít : Manželé Jeriovi se rozhodli přijmout ke svým třem dětem ve věku 21, 13 a 5 let dítě, které je bude potřebovat. Domluvili jsme jim tedy návštěvu v dětském domově. Ačkoli jsme pro ně vytypovali jiného chlapce, ihned po příchodu se jich chytil šestiletý Robert. Projevoval takovou touhu s nimi odejít, že nebyli schopni ho odmítnout. Přes varování ředitelky, že je to velmi agresivní a nezvladatelné dítě, naprosto nevhodné pro náhradní rodinnou péči, si ho odvezli alespoň na návštěvu. Hned druhý den se Robert paní Jeriové zeptal, jestli jí může říkat "mami". V neděli nemohl pochopit, proč se musí vrátit zpátky do domova a chtěl volat panu prezidentovi. Manželé si Roberta brali domů každý víkend, i když začátky nebyly lehké. Byl agresivní, měl noční děsy a křičel ze spaní. Pak nám paní napsala: "Ten malý trpí tím, že si našel rodinu a není ve věku, aby pochopil, proč přes týden musí zpět do DD a u nás být jen na víkend. Moc mu chceme pomoci, ale nemůžeme vlastně dělat nic. Naše legislativa jde proti dětem a ne, že by je chránila. Bojíme se, že ztratí důvěru k nám dospělým. Jestli můžete pro něho něco udělat, udělejte." Podařilo se a Robert u Jeriů už zůstal. Po půl roce se poprvé svěřil, že ve vlastní rodině byl zneužíván a týrán. Mezi Robertem a jeho novými rodiči se vyvinul krásný vztah a velmi silné citové pouto. Začal chodit do první třídy a nosil samé jedničky. Jednou paní učitelka vyprávěla pohádku o zlé maceše. Vysvětlovala dětem, že když pravá maminka umře, ta druhá je macecha. Robert se přihlásil a řekl: "To není pravda, moje maminka je moc hodná." Jednou v létě bodla paní Jeriovou včela. Protože má alergii na včelí žihadla, museli okamžitě volat rychlou záchranku. Po chvíli najednou uslyšeli z venku Robertův křik a pláč. Když vyběhli, viděli, jak chlapec holýma napuchlýma rukama zabíjí vosy. S pláčem pak řekl, že nechce, aby jeho maminka umřela. Ať raději štípnou jeho, jemu se nic nestane.

Merle
30. 07. 2003
Dát tip
lenty: jak říkáme my češi: was kchan man machen :))

lenty2
30. 07. 2003
Dát tip
Merle: Lehká otázka, těžká odpověď, je to prostě otázka do života ... :o)

von_Tikowitz: je jedno heslo, kterým se řídím už hodně dlouho, zní: Pokud chceš pomoci celému světu, začni od sebe. Nečiň mu bolest, jen radost. lenty2: tohle heslo je opravdu heslem, pochybuju, že se může být universálním mottem.Nechci rýt, ale proklamace svět nespasí. Navrhuju malé činy :)) ano tvá empatie a cit nic nezkazí pokud se nezvrhne v nějakou hyperkritiku zdánlivých odpůrců. Pro začátek bude stačit:Pokud děti nebudou svědkem alkoholismu a jeho důsledků - v rodině. Pokud dospělí budou málo dětmi na plození, a dokážou unést důsledky.Nemusí být každý druhý, ani nebude, matka Tereza.Postižené děti nebo sirotci nejsou štěňátka určená ke hraní. :)) Neplést si mýty se životem. Myslet !!! Nechci být tvrdý, ale tak to je......bohudík Pomož každý sám sobě, a nauč se sám sebe vážit, pak můžeš pomoci světu.

alina
29. 07. 2003
Dát tip
Teď už asi souvislého myšlení nejsem schopná, ale slibuji, že se ještě vrátím!!!! Mám kamarádku, která pár let v děcáku pracovala. Zkusím nějak posbírat své střípky vzpomínek na návštěvy u ní. A DÍKY MOC, ŽES TO SEM NAPSALA A PODĚLILA SE S NÁMI !!!! Je to určitě zajímavé a docela důležité téma!

Merle
29. 07. 2003
Dát tip
moje (zprostředkovaná) zkušenost je teda o dost horší... ale nemám moc chuť to rozepisovat. každopádně se to v jednom schodne... v tom pocitu dospělosti... alespoň v tom vnějším (být dítě znamená být závislý) a sebeuvědomujícím ("nebezpečný" a beziluzní život) aspektu.

Ty děti jsou jiné, to je bez debat. Nevim, jestli líp, nebo hůř. Tohle jsou věci, který mě hodně moc zajímaj a proto jsem se k tomu taky několikrát vracela, než se vyjádřim. Lidi si vůbec neuvědomujou, jak moc ovlivňujou svoje děti. A taky si myslim, že by měli dělat nějaký testy, když se rozhodnou mít děti. Když si chceš potom vzít nějaký takový ublížený dítě domu, tak ti to nedovolej, protože nejsi způsobilá. Teda já například. Mám kamarádku, dodnes, seznámili jsme se tak, že mi ukradla tričko. A pak ho nosila. Přijela jsem akorát z Německa a bylo opravdu nepřehlédnutelný. Bylo jí patnáct. Začala jsem se s ní bavit, mluvili jsme spolu hodně, šílený rodiče, bydlela s matčiným bejvalým přítelem, kterej doma umíral na rakovinu, matka se odstěhovala. Bylo mi jí líto. Od tý doby byla nesčetněkrát u nás doma a nikdy nic neukradla. Ty děti maj trošku jinou morálku.

No, já vim, že to je asi moc, ale bylo by to východisko :-) Dospělí nemaj žádný práva proti dětem, co tim chceš říct?

nin
29. 07. 2003
Dát tip
sv: to s těma testama řekl už kdysi před lety v jednom rozhovoru ice-t: že lidi musej mít řidičák k autu, ale děti může mít kdejakej pakouš... poměrně velký procento lidí, který jsem potkala mezi feťákama, byly děti z děcáků. neměli kam jít, když už byli na děcák příliš veliký, a skončily na ulici.

nin
29. 07. 2003
Dát tip
avi

Javert
29. 07. 2003
Dát tip
Přátelé, udělejte si ty testy! Je to anonymní a budete mít jistotu...

SV: Beru to, že si děláš legraci, ale moc mi to legrační nepřijde. nin: Jo, to je právě vono, staráme se o ně jen do nějakýho věku a pak je vykopneme na ulici. To je docela neštěstí. Jsou to ještě děti a nevědí, kam se vrtnout.

A neměli kde to okoukat. Protože doma, pokud kdy měly nějaký doma, to nefungovalo a v děcáku to neokoukaj. A tak skončej pod mostem. A co já můžu udělat proto, aby to tak nebylo? Poslat prachy na nějakej azylovej dům.

No, já bych to ale nezkoušela, jako že by sis řek, že tvuj prdelka bude zrovna ten génius, tak mu to zavaříš, aby se zocelil. Neplánuješ to, že ne?

No jo, to asi jo, ale když je dítěti deset, jak to poznáš?

KayTee
29. 07. 2003
Dát tip
alino: Tobě moc děkuji za avi!!!! lenty2: jsem ráda, že se najdou lidi, jako jsi Ty, kteří se o tuto problematiku zajímají. Nekolik lidí na Písmákovi už ví, že pracuji v neziskovce, která byla založena za účelem pomoci opuštěným dětem, čili dětem týraným, zanedbávaným a dětem bez rodičů. Alina to ví, a proto asi to avi ;o), že jo? A teď k věci: V ústavní péči (dětské domovy, kojenecké ústavy, speciální a zvláštní školy internátní, diagnostické, výchovní ústavy, apod. - říkejme jim všem třeba Dětské domovy-DD) žije v současné době cca. 20 000 dětí. Odkud to číslo mám? Je to má práce ;o) Nepracuji tady dlouho, ale přesto jsem se už setkala s mnoha dětma z DD. Jejich chování je dané i podle jejich věku. Když jsem přišla poprvé do DD, okamžitě na mne zapůsobila malá tří letá holčička. Působila sklíčeně a vystrašeně, ale když jsem s ní začala mluvit její tvář se začala vyjasňovat (možná to bylo mým slovenským přízvukem ;o))) ) a já pochopila, že dětem v DD chybí především lidský kontakt... v lepších DD připadá na jednoho vychovatela tak 8-9 dětí...v chudých domovech 12-15. Vychovatelé se střídají na směny - denní a noční, takže dítě má za týden i 4 různé vychovatelky. V tom případě nemá šanci navázat se na jednu osobu. Nemá nikoho s kým by bylo pořád, komu by se mohlo svěřit a to zanechává jizvy na dětské dušičce. V spomínaném DD jsem strávila asi 5 hodin a ta malá beruška se ode mne ani nehnula. Získala jsem si ji, protože jsem jí dala najevo, že momentálně mně zajímá jen ona a nikdo jiný. Tohle jsem zkoušela u všech dětí v DD ve věku 3 až 5 let, se kt. jsem se setkala. A všude to zabralo ;o) To byl jen takový můj osobní poznatek, teď budu mluvit o osudech dětí z DD, které přímo znám. Začnu mým přítelem. Ano, můj přítel žil 20 let v DD. (Děti mají právo žít v DD dokud studují - i VŠ - max. však do 26 let) Takže, když bylo mému příteli 8 měsíců, jeho matka se zbalila a odešla pryč. Batole nachala samotné doma a všimli si toho sousedé až o dva dny. Vyhladovelé dítě se takhle dostalo do Kojeneckého ústavu, pak do DD. Přítel mi pořád vypráví různé příběhy z DD a můžu říct, že na něj vzpomíná s láskou (kromě ředitelky - ta prý byla mrcha ;o) ) Největší problémy začali, když dovršil 15 let a měl dostat občanku...bohužel i když se narodil v ČR, občanství měl slovenské po mámě. České mu nechtěli dát bez souhlasu matky,...ale ta nebyla k "sehnání" Ještě, abych nezapomněla. Jeho táta umřel ještě před jeho narozením... než skončil školu, nějak to občanství vydržel, ale opravdové problémy nastali až když odcházel z DD. Nikde ho bez občanství nezaměstnali, nedostal sociálku ani žádnou jinou podporu. Rozhodl se emigrovat. Odešel do Velké Británie (díky perfektní angličtině to pro něho nebyl problém) Tam se kontaktoval na vyšší místa ve vládě a nakonec to občanství dostal. Pak si našel práci v hotelu a zdálo se, že se už nic nemůže pokazit, ale bylo to jinak...to ovšem už nesouvisí s tím, že je z DD, tak to nechám tak. Nejvíc mu ale pomohla Nadace Terezy Maxové, kde teď dokonce pracuje. To je jeden příběh....a zjistění? Děti v DD mají obrovské problémy získat občanské průkazy, pasy a celkově mají problémy s vybavováním věcí, kt. v normálních rodinách vybavují u neplnoletých dětí rodiče. Tím ale neříkám, že za to může dětský domov! To ne, za to můžou nedomyslené zákony. Zákonem je dáno, že tyto věci mohou vybavovat jen rodiče a zákonní zástupci (k těm musejí dát souhlas zase rodiče). V mnoha případech však rodiče na děti v DD "serou" a dětský domov nemůže nic dělat. Když jsou rodiče mrtví - zákonným zástupcem se stává DD, ale dokud žijí a nejsou zbaveni veškerých práv k dítěti, je potřebný na všechno jejich souhlas. Pitomý, že jo! Musím už končit, jdu domů, ale tuto debatu budu pozorně sledovat a psát a psát a psát. Tato oblast je můj život ;o) Doufám Teto Lenko, že se nezlobíš, že jsem se tak rozepsala, ale opravdu to je můj obor, takže jsi mě moc potěšila, když jsi založila diskuzi.Máš velký TIIIIIIIIIIIIP Tak zatím papa a omlouvám se za pravopis - český moc neovládám ;o)

KayTee
29. 07. 2003
Dát tip
A ještě, kdo se o tuto problematiku zajímá víc, doporučuji najet si na stránky www.nadacetm.cz (Nadace Terezy Maxové) anebo na www.sance.cz, kde si najeďte na děti, a pak jejich příběhy. A ještě mám jednu skvělou stránku, ale mom ju nemohu najít...

lenty2
29. 07. 2003
Dát tip
Alina: Doufám, že na to nezapomeneš, a díky moc :o) Merle: Ráda bych to slyšela, pokud někdy budeš mít čas, já jsem opravdu žádné zlé případy nepotkala :o) Barobrk: V tomhle máš naprostou pravdu, tyhle děti mají většinou potom dost velký problémy třeba zakládat rodinu. U svých rodičů třeba vidí, že se mají dobře z podpory, děti maj v děcáku a ničeho víc ani pak dosáhnout nechtějí. Někteří rodiče mají tak na děti špatný vliv Čekanka: Přesně takovýhle podobný vztah jsem měla ke K, naprosto rozumim... Mimochodem, to posílání peněz ti moc nepomůže. Nevím, jak to funguje v azylovejch domech, ale co se týče děcáku, děti se tama maj vcelku jako v bavlnce, aspoň já jsem vyděla pěkně zařízený pokoje, spoustu hraček. Ale to nestačí... bohužel Stáňa: Podívej, já myslím, že by něco jako ty testy bylo dost potřeba, moje tetička si adoptovala klučinu a bylo s tim tolik problémů, že to normální člověk raději vzdá, než aby ze sebe dělal debila. A když má někdo pět dětí v děcáku, tak by si sakra neměl pořizovat další, když to neuživý, ne? Nin: Tohle mě děsí nejvíc, jak ty děti vlastně skončí, někteří se naučí pracovat a žít důstojně ve společnosti, ale zdá se mi, že je jich příliš málo...

lenty2
29. 07. 2003
Dát tip
A nakonec pro Kay Tee, která mě moc nadchla, ty stránečky si stoprocentně projedu. Hodnně si mě připomněla jeden z nejbolavějších zážitků mýho života, když si mluvila o té malé holčičce. Už vloni jsem poznala na tomtéž táboře klučinu, Tiborka (6 let), děsně tvrdohlavé a velké zlobidlo. Každému dělal jen problémy, stavěl si hlavu, nedůvěřoval nikomu. Ale dostal chřipku a musel zůstat v táboře a já s ním. Tehdy jsem trávila celé dny a noci u jeho postele, hrála s ním hry a mluvila o všem možném. Toho klučinu jsem si moc zamilovala. Možmá to bylo špatně, ale dostal mě natolik, že jsem mu nedokázala říci ne. Tiborek byl děsivý sígr neustále, i když se uzdravil. Ale mě poslechl, když jsem ho poprosila. Tak jsem se naučila, že s dětmi z DD musím jednat hlavně důstojně. Po zkončení tábora mi Tiborek moc chyběl, ale jela jsem ho několikrát navštívit. Studuju dost daleko, takže jsem moc možností neměla. Letos byl ale na táboře zas, a stejně tvrdohlavý jako předtím. Dokonce byl v mém oddílu. Bylo tak lehké toho kluka zbožňovat. Zase jsem s ním trávila tolik času, jak jen bylo možné. Odjezd byla ta nejkrušnější věc na světě. K autobusu pro něj přijela právnička, získal totiž nový domov u jedné tety, ke které ale vůbec nechtěl. tisknul svou ubrečenou hlavičku ke mně a stále opakoval: Já bych chtěl, abys ty byla moje maminka. Myslím, že pochopíš, jak tohle s člověkem dokáže zamávat. Možná proto jsem o tom před tím nepsala, je to pořád dost těžký. Jedna věc mi ale pořád vrtá hlavou. Tiborek má brášku, kterého již dříve adoptovala nějaká rodina. Samotného. O Tiborka nestojí, ten vidí brášku jenom tady na táboře. Nepochopím, jak můžou dva bratříčky, kteří ztratili rodiče, rozdělit a nechat bez kontaktu. Věřím ale, že to dopadne tak, jak říkal tiborkův bráška: Až dospěju, odejdu z domova a vezmu Tibiho sebou ke mně domů.

lenty2
29. 07. 2003
Dát tip
Jo, btw: Omlouvám se za ty příšerný hrubky :o)))

rutha
29. 07. 2003
Dát tip
Jsem ráda,že se ozvali lidé kteří o tom něco ví.je dobrý nápad o této problematice mluvit,i když si myslím že lenty je velice mladinká a má scela naivní představy,----pokud mohu posoudit podle toho jak postupovala,a co napsala----.KAŽDÝ MŮŽE UDĚLAT COKOLI CO SE TÝKÁ LÁSKY K ČLOVĚKU,KDYŽ SE ZAČNE S OBĚTAVĚ V NEJBLIŽŠÍM OKOLÍ SVÉ RODINY,ČLOVĚK SE PAK STÁVÁ DRUHÉMU PŘÍKLADEM,A AČ TO TE´D VYZNÍ PŘÍLIŠ ISDEALISTICKY TAK JEDINĚ TAKTO ----MŮŽE Č.L.O.V.Ě K. SVĚT ZMĚNIT, A PAK SE VE SVETĚ NESTRATÍ ANI OPUŠTĚNÉ DÍTĚ ---JINAK TO ANI FUNGOVAT NEMŮŽE!!!!!A POKUD NĚKOMU DĚLÁ PROBLÉMY POSÍLAT PENÍZE,AˇT SE ROZHLÉDNE PO SVÉM OKOLÍ,URČITĚ NAJDE NĚKOHO OPUŠTĚNÉHO,STAČÍ NASLOUCHAT,VĚTŠINOU TO ČLOVĚK NEMÁ NAPSÁNONA ČELE. Děti,i když jim rodiče jakýmkoliv spůsobem ubližují,budou vždy své rodiče milovat,a ctít a nikdy je nenapadne,že by to mohlo být jinak a proto když se jim člověk věnuje s láskou časem pochopí,a můžou citově dospět,proto nesmíme být uspěchaní a sobečtí.:-))))))))))))))))) jinak tip

lenty2
29. 07. 2003
Dát tip
Rutha: Máš pravdu, jsem ještě mladinká a naivní, moc dobře o tom vím, taky možná proto si vážím každého názoru a pečlivě jej studuji. Děkuji i tobě za příspěvek, mohuli opáčit, někdy je těžké své rodiče milovat a ctít, občas ti to sami nedovolí. Alespoň to mi bylo řečeno a já tomu věřím. Víš, je pro mě těžké pochopit, co se děje v hlavinkách těch malých dětí bez pořádného domova, já mám myslím ideální rodinu, bez problémů, proto mě problémy těch druhých překvapily a já se o ně začala zajímat.

rutha
29. 07. 2003
Dát tip
I já děkuji T.O.B.Ě.

Orbi
29. 07. 2003
Dát tip
dle mého názoru není dětský domov to pravé. Myslím,že mnohem lepší je řešení pomocí pěstounských rodin či "rychlé" adopce..asi tak...některé dětské domovy jsou skutečným vězením dle mých zkušeností v neziskovce. Samozřejmě ne pěstounská péče za každou cenu..viz.rodiny, které si berou děti z dětských domovu pouze kvůli finančním výhodám....

lenty2
29. 07. 2003
Dát tip
Děkuji Orbi, ty víš za co :o)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru