Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TRAMPOTY PANÍ ŽVÝKAČKY

04. 08. 2003
2
0
302
Autor
žblabuňek

\"Napadlo vás někdy, jak se asi žije takové žvýkačce? Chudinka malá lepivá, kolikrát ani sama neví, kde bydlí, protože její bydliště se přesouvá každou chvíli... \" Asi nějak takhle začíná můj fejeton o našem světě a žvýkačkách :o) Doufám, že se při jeho čtení budete bavit a bude se vám líbit!

Napadlo vás někdy, jak se asi žije takové žvýkačce? Chudinka malá lepivá, kolikrát ani sama neví, kde bydlí, protože její bydliště se přesouvá každou chvíli. Z obalu do úst, z úst na různá jiná místa – do odpadkového koše, zpět do obalu, někdy dokonce do jiných úst a kdoví kam se ještě dostane. Jak k tomu ale taková žvýkačka přijde?

         Žil byl kdysi jeden velmi chytrý a hodný pán (nejspíš povoláním vědec) a ten ve své volné chvíli vymyslel to všem dobře známé zařízení – žvýkačku. Ta se z temné laboratoře dostala na světlo boží a hned se stala oblíbeným hitem všech pozemských tvorů, nejvíce ale lidí. Občas sice zahlédnete psa nebo jiného domácího miláčka, jak si ji líně převaluje v tlamě, ale to bývá většinou výjimka a pouhá souhra náhod nepozorného majitele ochočené divé zvěře. Ano, oblíbenost se jí odepřít nedá, ale co další vlastnosti?

Samozřejmě blahodárně působí na naše tělo a zdraví. Nemyslím tím ale jen vybělení chrupu do oslňujícího lesku nebo ledově svěží dech, jsou tu i jiná místa, kde úspěšně působí. Například svaly (pravidelní poživatelé žvýkaček mají silně vyvinuté tzv. svalstvo pantové), ruce (rozbalováním žvýkaček ze zapeklitých obalů si procvičujeme jejich zručnost) a v neposlední řadě i nervy! Bohudík ne ty naše, ale především okolních závistivců, kteří nám většinou tuto báječnou žvýkací činnost nedopřejí. Do této skupiny patří šéfové, kolegové a hlavně učitelé, kteří proti žvýkačkám bojují všemi možnými prostředky. Počínaje slovními napomenutími, poznámkami, výhružkami a jinými postihy, které zůstávají pro nás obyčejné a hloupé smrtelníky nepochopitelné.

K dalším vlastnostem toho vynálezu zkázy patří barevnost a aromatičnost. Nevěříte? Ani já jsem nevěřil, dokud jsem neotevřel pár desítek balíčků plných překvapení a nezjistil, že tyto pochutiny mají všelijaké barvy začínající na neutrální bílé, pokračujíce světle žlutou, oranžovou, červenou, hnědou nebo zelenou a konče odpornou černou. S chutí a vůní tomu není jinak – pochutnáte si na gumovém jablku, melounu, malině, jahodě, dokonce můžete okusit i láhev coca-coly nebo nechat ve svých ústech řádit uragán vonící mátou a pepermintem. Dodnes nechápu, jak mohou výrobci vtěsnat do tak malého obdélníčku horský vánek, borový háj nebo 16 druhů lesních plodů a okořenit celé dílo vitamíny A, B, C a nedivil bych se, kdybych zde nalezl i vitamíny Š, G nebo X, protože ve světě reklamy a obchodních triků je možné vše.

Teď mě napadl význam žvýkačky v inzerci a po ekonomické a politické stránce vůbec. Tou poslední se raději zabývat nebudu, protože by možná mohly na povrch vyplavat neuvěřitelné výsledky o inteligenci našich potravinářských výrobků a opačném stádiu představitelů státu. S reklamou je to ale úplně jinak. Téměř kdykoliv, když si zapnu svůj malý domácí černobílý televizor po babičce a trpělivě čekám na dokreslení obrazu (někdy se bohužel nedočkám vůbec), mám štěstí zhlédnout soubor krátkých a stupidních upoutávek, kterým se u nás i ve světě vznešeně přezdívá REKLAMA. Samozřejmě v žádné nechybí šot na dámské hygienické potřeby, to už není nic nového, ale v poslední době se stále častěji objevuje propagace právě výše zmíněných klinicky testovaných gumových poživatin. Jedny zaručují svěží dech, další zdravý, zářivý a neodolatelný chrup, třetí div neslibují dlouhověkost. Když tak přemýšlím, říkám si, že nebýt v naší zemi alkoholiků, kuřáků, žen (menstruujících a telefonujích) a „žvýkačů“, nemáme, jak se lidově říká, co do huby. Tento průmysl dává lidem práci, zvyšuje tím nezaměstnanost, životní úroveň a platy poslanců.

Buďme tedy rádi, že máme z čeho žít, protože nebýt žvýkaček (a pár ostatních nedůležitých věcí), neměli bychom ani na základní obživu typu rohlík – houska – rohlík a celý náš systém by se zhroutil. Tolerujme proto všechny žvýkající tvory a neberme jim jejich „gumy“, nebo se jednoho dne vzbudíme a nebudeme mít ani my co jíst!


Vaneta
25. 10. 2003
Dát tip
mám hrozně moc ráda podobná zamyšlení nad totálně obyčejnými věcmi,takže moc chválím za nápad,aj jeho zpracování mi přijdé vtipné a zajímavé

Bebitka
04. 08. 2003
Dát tip
Tolerujme proto všechny žvýkající tvory a neberme jim jejich „gumy"... !!! :-)))

Yossarian
04. 08. 2003
Dát tip
nelíbí- styl a podbízivá věta v prologu, ten konec je po dlouhém filosofování značně useknutej

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru