Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O úcte a neúcte

07. 08. 2003
6
1
1488
Autor
zvedavec

O úcte a neúcte

 

 

 

 

 

Pes a Mačka. Žili na jednom dvore.

 

***

 

O Psovi každý vedel: spoľahlivý, verný – a to sa cení! Miluje ťa  bezvýhradne.

Pes sa uspokojil s málom...a dával všetko.

 

Mačka?

Nemala najlepšiu povesť – vraj falošná...

Chodila,  kade chcela a pribehla, kedy ona chcela: keď ona práve  precítila, pochopila,  že miluje a túži. A obtrela sa o človeka. A vraj faloš! Na sto percent bez pretvárky.

 

Mačka bola urážlivá! Všetko či nič! Inak ju to nebavilo.  

 

***

 

...To vtedy  Pán nebol vôbec vo svojej koži.

Dotknutý a nahnevaný – toľká nespravodlivosť, čo zažil – prišiel domov...

 

 

 

Stretol Mačku, čo v návale svojich citov chcela sa  obtrieť o jeho nohy (že tak nízko – to len preto, lebo vyššie nedosiahla).

Nie, inokedy!!! –  Pán nemal vôľu, chuť...

A drsne zvolal: „Ideš, ešte aj ty! Pletieš sa mi pod nohy!!!“

 

„Ty chceš odstup? Budeš ho mať“-  Mačka ušla.

 

 

Pes pribehol, keď začul slová Pána. Neodbytne radujúc sa, skákal, fučal - chcel obliznúť.

No nebolo to obojstranné. U Pána chýbala nálada k láske. Veď vždy nie je, nemôže byť. Kto by vládal stále žiariť, jasať?

Pes naliehal – neprestával. Nepochopil.

 

Tak pravdu o tom, čo je a čo nie vhodné, vyslovil Pán - kopancom.  No veď čo, zvolil takú metódu...A dal jasne najavo...

 

A Pes?

Zarazil sa – no zmätený - cítiac i to, čo predtým – ľahol, otočil sa (na chrbát) a odhalil ešte viac, ešte i brucho: „milujem Ťa a vzdávam sa Ti“.

 

 Ale dá sa to spojiť naozaj?

 

***

 

Mačka má môj obdiv. A Pes – Pes to teda pokašľal.


1 názor

zvedavec
24. 09. 2003
Dát tip
No ale ja sa tiež zastávam psíka! Práve psíka. Pes bol úprimný a milujúci. A zneužitý. A priestor k zneužívaniu dal i on svojím konaním. A na pána platí: Každý si môže dovoliť len toľko, koľko mu umožnia dovoliť si. Mne je ľúto, ak niekto má možnosť dať kopanec. A obzvlášť vtedy, keď dáva lásku. Možno prejavom lásky je i to, ak sa niekomu postavím, ak mi ubližuje (chtiac, či nechtiac). Ani ubližujúcemu neprospieva, ak má možnosť ubližovať, ak mu dávam k tomu priestor. Ja si myslím, že aj vytýčenie určitých hraníc má zmysel. A nemyslím teraz ani na pomstu ani na nedostatok výdrže vo vzťahu.

beda
23. 09. 2003
Dát tip
Chci se zastat pejska. Pojďme sa na to podívat i trochu jinak. Pes ve své prostotě hledal chybu pouze u sebe. V očích psa je pán vždy dokonalý. A tak si pomyslel, že dostal kopanec, protože své lásky nabídl málo a tak jí nabídl více. Krásný čin. Možná stačilo málo a srdce pána se otevřelo, možná, možná příště. Snad. :)

zvedavec
12. 08. 2003
Dát tip
Dakujem Ti.

Liso
11. 08. 2003
Dát tip
Realita je svet vztahov. Je to obcas dzungla aa mnohi z nas sa stretaju s pocitom, ze mu nerozumeju... Mam obavy, ze ti, co sa s tymto pocitom nestretaju su skor obdarovani zdravou ignoranciou, pripadne blazenym neporozumenim :-) Pes nemoze konat inak lebo je to JEHO SVET. Neviem uchopit to co citim... Wittgenstein povedal o jazyku (mam to v prirucke k programovaciemu jazyku! Clovek obcas aj pri praci si zafilozofuje :-) "The limits of my language mean the limits of my world." Myslim, ze to plati aj naopak. Pes proste nemoze povedat nic ine nez svoj vlastny SVORKOVY svet. Tak ako obcas nejaky chlap nenajde cestu k zene pretoze jeho svet je prilis chlapsky a jej prilis zensky. Musime zmenit svoj vlastny svet aby sme sa mohli spravne vyjadrovat. :-))) Aby sme si naozaj mohli rozumiet...

zvedavec
11. 08. 2003
Dát tip
"Pes nemoze konat inak lebo je to JEHO SVET. Neviem uchopit to co citim... " Niekedy sa dostavame vdaka novemu a pozanemu do ineho sveta. Vdaka za kazde nove poznanie! Lebo jedine tak sa mozeme zmenit, ak je to i pochopene. V tych dalsich slovach sa zhodneme. Klucom je najprv vidiet inymi ocami alebo z ineho hladiska, ako doteraz. Ak vidim ine, aj konat mozem po novom. Potom je to presne to, co chcem urobit, lebo to dava jedine zmysel.

Ano, tohle jsem si četla doma a je to moc pěkné....*

sicco
08. 08. 2003
Dát tip
Jo dobré, moc moc

yoyo
07. 08. 2003
Dát tip
* výstižné, ale smutné

Rowenna
07. 08. 2003
Dát tip
Zajímavé. *******

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru