Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

S odpuštěním...

19. 08. 2003
3
0
626
Autor
TEORETIK

Dívali jste se  někdy pozorně na ohlasy za příspěvky jednotlivých autorů? Za ohlasy, jež jsou nazývány kritikou! S odpuštěním, ale musím říct, že více než polovina těchto rádoby kritik, a to jsem ještě hodně velkorysý, nemá s kritikou vůbec nic společného!!!

Takové výkřiky do tmy jako jsou například: ,,Jéééééééééééé, Pěkný, Líbí nebo ještě lépe *** a T " mají s kritikou pramálo společného. Uznávám, že poezie je hodně o subjektivních pocitech, ale taková vyjádření jsou v přímém kontrastu s některými skutečně pěknými dílky. Pokud ovšem tyto kritiky nejsou brány jako nutné zlo, které musíte spáchat, abyste mohli psát vy sami. Někteří čtenáři a zároveň i jejich kritiky jsou předem zaujaté( Vidím známé jméno, automaticky dávám TIP, ikdyž jsem si dílko pořádně nepřečetl. Není pak nic snažšího dát T, protože co jiného psát, když o tom dílku dohromady nic nevím). Tím nechci znevažovat tipy, které jste jistě poprávu  obdržely. Vždyť i já znám ten pocit, který se dostaví po obdržení kladné kritiky. Chtěl bych jen touto cestou upozornit na to, abysme nebyli zahleděni jen do svých dílek, ale abychom si více všímali i dílek ostatnich autorů.  Řada z nich si náš zájem určitě zaslouží. 


Křídlo
06. 11. 2003
Dát tip
fuuuuuuuuuj........ne e........nelíbí.

Yossarian
22. 08. 2003
Dát tip
poezie si dobrou kritiku nezaslouží!!!

Redina
22. 08. 2003
Dát tip
Ano, myslím že toto vidím jako Katugiro - jakýkoliv názor je lepší než tiché návštěvy. I když mně osobně více potěší nějaké to slovo, než * nebo výkřik :-) ale proti smajlíkům nemám nic...

TEORETIK
20. 08. 2003
Dát tip
darren: Mě nejde o to udělat si dobrý jméno a ani mi nejde o uznání v podobě tipů, aspoň ne pod tímhle jménem. Chtěl jsem jen upozornit na to, co by se mohlo na této stránce s přispěním nás všech trošku změnit. Nostradamus: Tak jsem to nemyslel, kritizovat poučeně!!! Napiš prostě jen svůj názor na obsah dílka, co se ti na něm líbí a co naopak ne. Nebo co se ti po přečtení vybavylo. Svůj názor pak můžeš konfrontovat s autorem samotným i s ostatními kritiky, kteří si na dílko udělaly svůj vlastní názor. Jde o jakousi diskusi, která se pak mnohdy stává takovou koláží, dílkem sama pro sebe, na kterém se podílelo několik lidí. Rozumíš? Nejde o to někoho poučovat a nad někoho se vyvyšovat. Teichman: To se mi líbí. Svůj názor na věc, který konfrontuješ s mým. A tak to má být! O to mi jde především.Ten potlesk je samozřejmě v pořádku. Nemyslel jsem to tak, aby tam vůbec nebyl, jen by před ním mohlo vždycky být pár větiček k obsahu dílka.

Nostradamus
20. 08. 2003
Dát tip
Poučeně v tomto případě neznamená, že kritik má někoho poučovat, ale že má být sám poučen, erudován (tj. např. vybaven znalostmi literární teorie, dostatečně literárně "zorientován" a sečtělý). Ani náhodou to neznamená, že by se měl někdo nad někoho vyvyšovat. To může učinit jenom opravdový hlupák, který si tímto zaslouží smích, byť by měl pravdu nastokrát. Jinak s tebou souhlasím: ať svůj názor projeví kdokoliv, třeba jen tím potleskem z hvězdiček (Teichman to vyjádřil hezky). Ale je celkem zbytečné o tom dlouze breptat: v tomto relativně velmi svobodném prostředí nikdo nikomu nebrání jakoukoliv kritiku provozovat. Máš-li chuť, vzhůru do toho. Možná příkladem dodáš odvahy jiným :-) Příště mi, prosím, pošli avi. Dík.

katugiro
20. 08. 2003
Dát tip
to už tu několikrát bylo... :) přečti si, co o "kritice" říká sám Písmák, já jsem se také kdysi zlobil kvůli samým hvězdičkám a výkřikům, ale jde o vyjádření názoru. A i jedno slovo potěší víc, než desítky tichých návštěv. Řekl bych, že díky místnímu svobodnému prostředí je nynější stav vyvážením nabídky a poptávky. A oprav si chyby. :)

Nostradamus
19. 08. 2003
Dát tip
Jéééééééééééé, Pěkný, Líbí nebo ještě lépe *** a T :-) Máš pravdu, sám si sypu popel na hlavu. Necítím zrovna dobře v kůži kritika, ale když se mi něco líbí, chtěl bych to dát autorovi najevo alespoň tímto možná primitivně emočním projevem. Kdo má chuť kritizovat (nejlépe poučeně), s chutí do toho. Osobně nemám nic proti - bude to určitě zajímavější ...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru