Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Příroda

27. 08. 2003
4
0
839
Autor
bokul

Každý z nás denně přichází do kontaktu s lidmi. Ať jsou to přátelé či nepřátelé, komukoli se může stát, že bude i od svého nejbližšího zrazen, a pak už mu na světě nezbývá nic jiného než Země, která ho obklopuje. Je to právě ten prostor, jehož součástí jsme se stali svým narozením. Ale i přes tento blízký vztah se ke všemu, co zde Bůh vytvořil, chováme natolik macešsky, že je až pozoruhodné, že na této planetě ještě zůstalo místo zvané příroda. Právě ve chvílích, kdy se člověk cítí nejvíce zraněný, dokáže ocenit dokonalost, jenž byla přehlušena přetechnizací světa.
     Jednoho jarního dne jsem se rozhodla jít objevit krásy našich Orlických hor. Obloha byla blankytně modrá, tu a tam jsme mohli spatřit zatoulaný obláček osvětlovaný slunečními paprsky začínajícími probouzet všechen život. Procházeje světlezelenou trávou, na které se odrážely kapky ranní rosy, jsem začala toužit stát se součástí tohoto "pokladu". Trsy trávy byly střídány květy sedmikrásek a pampelišek a společně tvořily dokonalý systém obývaný mnohými z námi přehlížených živočichů. Utrženým stéblem trávy jsem zvedla mravence, který se asi vydal na " procházku za snídaní". Onu "dokonalost" nám stvořitel dává poznat právě pomocí těchto organismů. "Miniatury" pohybující se ve světě, jenž nechá přežít jen ty nejsilnější.
     Každým krůčkem jsem byla stále blíž malé dřevěné rozhledně umožňující mi pozorovat krajinu, kde dominoval les ukrývající nesčetné množství krás. Rozhodla jsem se vejít do spleti jehličnatých a listnatých stromů tvořících úkryt všem zvířatům, se kterými jsem se setkala jen na obrázcích nebo v podobě vycpaných exemplářů. Nebyl to porost ani vysoký ani nízký. Jednu zvláštnost však měl. Působil tajemně ale zároveň klidně. Jehličí tvořící zeminu bylo tak jemné, že jsem si z úcty k tomuto skvostu zula svou obuv. Bylo to jak procházka na koberci z nejjemnějších vláken. Ticho bylo přerušeno šumem ozývajícím se z koruny stromů. Byly to dvě veverky, které se honily ve větvích. Byla to překrásná podívaná. Barva jejich srsti vynikala na podkladu zelenavého jehličí. Kdejaký cirkus by zatoužil mít toto vystoupení. Ani jsem nestačila postřehnout moment, kdy se ztratily ve spleti lesa. Bylo to štěstí, co mě dnes doprovázelo na toulce přírodou? Asi ano. Nikdy bych nevěřila tomu, že ještě objevím něco zajímavého.
     Moje kroky směřovaly instinktivně bez obavy, že bych mohla zabloudit. Opadaného jehličí ubývalo a čím dál tím častěji můžeme nalézt bílé kvítky sasanky hajní či rozsáhlé keříčky borůvek nebo ostružin. Hučení potůčku, které přerušuje lesní klid, je stále silnější a silnější. Je to horský pramen čiré vody, která stéká úvalem do neznámé krajiny.
     Pohled vzhůru mi poskytuje obzor plný červánků svolávajících zbloudilé tuláky domů. Pomocí živlu valícího se do údolí vycházím z lesa, který mě velice obohatil. V údolní kotlině je situováno naše průmyslové město hyzdící celé okolí. Vracím se domů, kde mě obklopuje hrůzná realita.
     Do normálního života se vracím s potřebou uchování si toho, co mi dnešní výlet poskytl. Jen málo lidí touží žít v přírodě neponičené hlukem, zplodinami a "lidskou rukou", ale o to více si vážím toho, že mezi ně patřím i já. Své srdce proto plním dokonalostí přírody, která neubližuje, ale chrání vše, co se s ní touží sžít.

bokul
17. 09. 2003
Dát tip
TO Hanee Psala jsem to v době, kdy jsem chodila na gympl - no jednoho večera jsem to napsala a pak jsem to použila jako slohovku. Psala jsem to nenuceně - no a pak u maturitní zkoušky jsem psala něco podobného a naštěstí ani nevím jak - tehdá za jedna.

Skip
27. 08. 2003
Dát tip
Kdyby vyhynul všechen hmyz, lidé by brzy vyhynuli také. Ale kdyby vyhynuli lidé, hmyz by to ani nepostřehl. Tak jací pak jsme to páni tvorstva? Jen namyšlení Homo sapiens - Člověk rozumný. To druhové jméno "rozumný" je k smíchu. Krásně jsi to napsala. tip

Kaira
27. 08. 2003
Dát tip
Je to opravdu nádherné =))) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru