Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Existenční krize

27. 08. 2003
4
0
862
Autor
Monthy

Žije a bude žít!

 

Monty_Python

Toto dílo chci

NEJoblíbenější
Monty_Python - další dílo
Přečtu si později

 

Kategorie: 

Drama

Celkem čteno: 

246 x

Tip: 

19

<< Předchozí

Další >>

Do výběru zařadil:

hermit,

 

Prolog:

 

Carrie, dík za inspiraci. :o)

 

EXISTENČNÍ KRIZE

 

"Opravdu bych to místo moc potřeboval," řekl tiše mužík, stojící před kukaní vrátnice. Stál napůl ve stínu; jeho hlavu bylo možno pouze tušit. Nejzřetelnější byly jeho napuchlé, lesklé dlaně, kterými svíral obrubu placaté čepice.

Trofim se trochu naklonil na židli, aby na návštěvníka lépe viděl. Židle pod jeho vahou zapraskala. Vzdal se prvotního úmyslu a rozpačitě - neboť ten člověk v něm vyvolával zvláštní, neurčité napětí - začal cvakat hrotem propisovací tužky o stůl.

"A že jdete v noci. A za mnou. Že jste nepřišel přes den, za direktorem nebo za náměstkem. Noční vrátný je malý pán," zajímal se Fima a nespustil přitom oči z drobounkých modrých teček, které se objevovaly na desce stolu.

"Přes den... nemožno," zašeptal muž. "Mám práci. Víte, není to práce, jak si ji obvykle představujeme. Nedostávám za ni totiž žádnou mzdu. Rozhodně alespoň ne takovou, která by byla vyplácena v penězích. Starají se o mne... svým způsobem. Nejsem špinavý. Nepáchnu. Ale to je asi tak všechno."

"Ech, ti mladí!" povzdechl si Fima, odhodil propisovací tužku a dobromyslně založil ruce na tučné boky. "Znám to. Žiju u dcery. Dědkovi dají najíst jen tolik, aby hlady neumřel. Nebýt toho, že si vydělám tady, pošel bych. Neodcházel bych, kdyby se Sášenka nestěhovala do Vladivostoku. Potřebuje mne u vnuček. Dvě mám, holubičky moje zlaté. Rozumím vám."

"Ne, nerozumíte," zavrtěl mužík hlavou. "Nemám děti. Nemám biologické děti. Ale zachovali se ke mně... eh! Tolik jsem toho udělal, pro stranu, pro národ... a teď. Věřil byste, že nemám ani kopějku důchodu?"

"Už to není, co bývalo," přikývl Trofim. "Bylo líp, bylo. Zkusím se za vás přimluvit. A až se mě budou ptát, školy nějaké, máte?"

"Vystudoval jsem práva," pravil muž hrdě.

"Nu, nu," mlaskl překvapeně Fima. Byl z domu navyklý vážit si úředních osob, lékařů a advokátů zvláště. "A cože s takovým vzděláním chcete jen takové místo? Někde u soudu jste to nezkoušel?"

"Mohu pracovat jen v noci," odvětil smutně návštěvník. "A u soudu mají místo nočního hlídače obsazené. Říkal jsem vám přece..."

"Ano," přikývl znovu Trofim a opět vzal do ruky propisovací tužku. "Udělám, co bude v mých silách, taváryšč. Mohu si napsat vaše jméno, abych mohl s direktorem mluvit tak nějak... přímo?"

Muž trochu poodstoupil ze stínu. Tmavou chodbou probleskla jeho lysá, mastná hlava.

"Vladimír Iljič Uljanov," pravil s neskrývanou hrdostí.

...

Fima se probral z mrákotného polovědomí. Hlava ho bolela, jak si ji při pádu ze židle narazil o dlaždičky na podlaze. Přejel očima stěny své malé, neútulné kukaně.

Na jedné z nich visel starý, zašedlý plakát: LENIN ŽIL, ŽIJE A BUDE ŽÍT.


Nicollette
13. 02. 2005
Dát tip
to je prapodivné já taky utekla /jenže po mně se nikdo nesháněl/ a chodila sem celou noc v dešti až do vyčerpání a potom pán s černou buřinkou a pes se slzou v očích a světlo se nějak divně vsakovalo do asfaltu na oběd sem se vrátila domu nikdy nespi v prázdnym bytě no

našel jsem velký kulový nikde žádný palačinky, víš? v celym centru prahy.. a byl sem fakt zoufalej... chodil jsem po praze až do setmění a pak jsem našel sherlocka a koupil jsem si doutník. tak skončil sen o palačinkách. bylo mi nechutně... teď je mi, ale, celkem fajn.

Nicollette
13. 02. 2005
Dát tip
protože na palačinky musíš k babičce to je základ tam já si kupuju vždycky beedeeska a koukam po vodnicích a po tom co nemůžu mít to se máš

da, jenže já nechtěl vidět nikiho, koho znám a po pravdě jsem se chtěl zbezvědomnit a probudit se u mějaké, co neznám ach jo

Nicollette
13. 02. 2005
Dát tip
erneste, ty řešíš existenční krizi lepší dílo sme si nemohli vybrat nikdy to nebude jak chceš

Nicollette
13. 02. 2005
Dát tip
vi

máš pravdu. promiň, Jano...

jo be sure to wear some flowers in your hear dneska sem zase utek okolo mě byl skvot a spousta pankerů a rádobyskejťáků a mě bylo hrozně blbě tendel útěk byl největší co se mi poved páč sem se skloněnou hlavou minul dívku ce se mi vedle ní spalo nejlíp, víš a utek jsem z tróje až do vršovic v klidu v chůzi aniž bych běžel je to strašně daleko teď si jdu dát palačinky s jahodama protože jsem neměl koho chytit za ruku a utýct s nim doufám, že je spořádám.

jo. asi třikrát nám říkala, že to byla nepochopená sračka. ale mohlo to udělat nejvyšší kopec z lyryků a já bych do něj rád zabod rudou vlajku myslím že stačí něco jako prosím prosím dero vrať nám to

Nicollette
10. 02. 2005
Dát tip
Dero už nemóže, Dero je mimo hru.....

poslouchám... to nevím...

Nicollette
10. 02. 2005
Dát tip
no on už nemá tyhle pravomoce....

co se stalo? zalez lyrykovi moc hluboko a škádlil mandle?

Nicollette
10. 02. 2005
Dát tip
jaja :-)

hej, to se mi vážně moc líbí. pojď, utečem na to, na oslavu

Nicollette
10. 02. 2005
Dát tip
tak jo, dej tlapku... já uteču kamkoli


Nicollette
10. 02. 2005
Dát tip
san francisko? že by?

Nicollette
08. 02. 2005
Dát tip
Erneste... ona to smazala...:-/

Nicollette
06. 09. 2003
Dát tip
......no to je .......gutovní, Monthy ....... a dobře načasované, zrovna teď se ta povídka hodí :))) tip*

Toxman
28. 08. 2003
Dát tip
Já se svým nickem bych tu snad dneska ani neměl raději nic psát :o)*

Pavson
27. 08. 2003
Dát tip
Monty žije! *

rainman
27. 08. 2003
Dát tip
*...a bude žít

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru