Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Splynutí.

09. 09. 2003
4
1
2618
Autor
StvN

 

Kamilo!

         Kamilo. Kde jsi?

        Kde jsi, teď, kdy mě zotročují myšlenky zkažených zubů.

         Ruce se mi klepou jako při zimnici. Žíly, ty modré, plynulé kanálky života, černají a hrubnou. Od loktů k prstům je naplňuje temný, horký inkoust. Rozpaluje pokožku, která se trhá a loupe a ve vyschlých šupinkách dopadá na zem. Ztrácím se na jatkách snů. Rozpouštím se ve vzduchu jako zapomenutý dým sazí.

 

         Procházel jsem naše stará místa.

         Kde stával pán s cinkající holí, jsou ptáci šplhající po kmenech bříz a hřbitov nic neříkajících jmen.

         Kdy býval kolotoč a život letěl tryskem vpřed, je jen bílá stránka bez pachu. Nic.

         Kde jsem se plavil po vlnách bezčasí, vězí díra. Líná díra, do které nelze spadnout.

         Tam, kde banální bylo krásné, uzavřené, přesto světlé a veliké. Tam, kde bývali lidé, zbyl jsem sám.

         Já, sedící se svou sobeckou naivitou na prázdné lavičce prázdné ulice.

         A kde je svět?

 

         Nejsi sám.

Vím. Mám ji.

Chudáčku. Ona má tebe.

Ve své moci?.

Hůř. V kapsičce vzpomínkových cenností.

Kde jednou zapadnu mezi kamení a kulaté kostky.

Ano. I tebe jednou nebude.

Nechci na to myslet.

         Budu myslet za tebe. Poslechni si, co ti povím o dvou a jednom krabovi.

 

          Ti dva bývali rádi spolu, až nadešel čas rozloučení. Procházeli se po pláži, házeli kamínky do vody, popíjeli spolu v mořském baru. Loučení pro každého znamená něco jiného. Nikdo jej však nemá rád. Po všech těch dlouhých večerech, projížďkách, zmrzlinových pohárech, jim nezbylo nic. Přece si vyměnili klepeta, aby měli alespoň symbolickou památku.

 

        Vím, jak to bylo dál. Každý z nich zase našel někoho blízkého.

Ano.

         A bylo to zase krásné. Procházky a povídání. Důvěrnosti a něco víc, než je přátelství.

Pěkné. Pokračuj.

          Ale jednomu krabovi bylo podivně. Říkal: Co mě to tlačí, co škrtí a dusí, že nemohu dýchat?

A co to bylo?

Klepeto. Bylo to to nevinné klepítko, které jej drželo pod krkem.

Jen to darované klepítko?

         Dárek. Historie. Mělo váhu tun společných zážitků, smíchu a důvěrností. A to celé mu nyní svou silou lámalo vaz.

Co dělal?

Nevím. Měl vůbec nějakou šanci?

Jistě. Každý má možnost volby. Mohl to změnit.

Změním to!

 

Jsem unaven lenošením.

Budu chodit a hledat krásu. Budu mluvit a pojmenovávat.

Budu se dívat, budu poslouchat, kroutit hlavou, natahovat prsty, kývat se, budu létat.

Poletím životem jako holubice nad věčným mořem. Najdu zelenou ratolest a donesu ji lidem.

Ukáži jim, že jsou i jiná místa a že nejsou daleko.


1 názor

Poctivá rekapitulace předchozího děje - to mě napadlo jako první po dočtení. Ze všech "dílů" série se mi tohle četlo nejlehčeji, nejplynuleji. Dialogy jsou perfektní a některé slovní obraty a jejich hloubka opravdu neotřelé (Hůř. V kapsičce vzpomínkových cenností.). Na druhou stranu zase i komentář Plopeze má něco do sebe a docela s ním i souhlasím; jako samostatný celek tohle moc nefunguje, ale když si domyslím co předcházelo, působí to jako povedená tečka za silným příběhem, což byl, jak předpokládám, také tvůj záměr. Přemýšlím, zda se mi co do čtivosti více líbilo tohle, nebo kousek s tou holčičkou a kočárkem. Jo a dodatek, moc ti díky za motiv kraba (!!!). Miluju kraby, nemyslím jako pochoutku na talíři, ale ty zvířata (a to obecně nemám zvířata vůbec rád) jsou pro mě neskutečně inspirativní. Kdysy dávno jsem dokonce plánoval napsat delší povídku o tom, jak krabové převezmou vládu nad Zemí :)) To bylo ještě před tím, než jsem poznal Válku s mloky a Farmu zvířat :)

StvN
06. 05. 2005
Dát tip
Ten text mi nic nepřipomíná, měl bych to znát? Co to je?

StvN
06. 05. 2005
Dát tip
Dík.

StvN
04. 11. 2003
Dát tip
Počkám, co z tebe vyleze.

Semeno
04. 11. 2003
Dát tip
Nejde ti to. Až na konec. Teprve na konci si se dostal do speávnýho vyjadřovacího rozpoložení a tim to končí. začátek je rozjezd. Ačkoli tam patří, aby se člověk stačil začíst, máš ho tam mnoho. jenomže teď jsem se nekontrolovalo a napsalo jsem co si myslím, no ..a... sem to nezabalilo. nezabalenej dárek je blbej a omllouvat se za to ještě horší. tudíž, je to zkrátka jenom rovný. Stárnu. Stárnu?

Semeno
03. 11. 2003
Dát tip
Hm. Já vim. Já ti dám časy. to vůbec neni časem. je to tim, že po tom, co jsem najednou přečetlo víc tvejch věcí, jsi mě začal připadat,..zábavnej, nebo tak nějak. ale chvilku počkej (to znamená pár dní) a já vyjdu vstříc tvým očekáváním. :o))

StvN
30. 10. 2003
Dát tip
Jako, že neříkáš nic, co by mělo nějakou vypovídací hodnotu. Kde jsou ty časy.

Semeno
29. 10. 2003
Dát tip
Jasně? Jak to?Co to? Jak, jasně? Je ti to jasný?

StvN
25. 10. 2003
Dát tip
Jasně.

Semeno
23. 10. 2003
Dát tip
Poslední dobou seš čim dál tim zábavnější.

Semeno
22. 10. 2003
Dát tip
Legrační kus masa. A kostí :o)

StvN
22. 10. 2003
Dát tip
Jsem rad, ze se dobre bavis.

j_i_r_i_k
08. 10. 2003
Dát tip
Hmmm... Teda přečet jsem to celý, to zas jo... Ale četl jsem opravdu? Nebo jen bloudil očima po řádcích? Nějak mě to míjí...

park
26. 09. 2003
Dát tip
A ještě mě tak napadlo, kdo nebo kteří - všichni víme, že když někdo napíše nechci Tě urážet, znamená to, že chci ? A kdo ví, že ženské jsou na tom hůř? A v jakém směru? Znáš slovo ...Šovinismus! Doporučuji Ti přečíst si něco od např.Zarabeth, když už mluvíš o síle lyriky. Ale to je také Tvoje věc....přiznám se, že jsem nečetl ty předchozí kritiky a chápu , že je toho na Tebe moc: stačilo však říci jen jdi do pr..ele parku a bylo to.

StvN
26. 09. 2003
Dát tip
Nikam tě neposílám. Rád diskutuju. Nejsi první, kdo mě nařknul ze šovinismu. No, podívej. Vem si třeba jak se chlapi baví o ženskejch. Nebudu vyjmenovávat různá označení a slangové výrazy. Neni mi z toho dobře. Ale slyšel jsi někdy bavit se podobně soukromě ženský o chlapech? Já ano. A víš co, od tý doby si připadám jako kus masa, bez legrace. To je malej příklad za všechny, stačí se dívat kolem sebe. Tys neudělal chybu, že jsi nečetl předchozí kritiky, ale že jsi nečetl předchozí díla.

StvN
25. 09. 2003
Dát tip
Nikdy jsem si nemyslel, že chlap je synonymem pro prase, ať na to slovo koukáš z jakýho chceš úhlu. Každej ví, že ženský jsou na tom hůř. Takže co se týče lyriky mýho díla, žádná by to tak nenapsala a Narcis by se k tomu přemluvit nenechal. Když někdo napíše: nechci tě urážet, víme všichni, že právě tohle chce. O kritku samozřejmě stojim. Ale o kritiku svýho díla, ne o kritiku mé osoby a už vůbec mě nezajímá, co ty si sám o sobě myslíš a jak bys přeformulovával mé věty.

park
25. 09. 2003
Dát tip
Klasické nedorozumnění mezi dvěma individui, ani v najmenším nenapadám Tebe jako člověka, a vlastně nic z tvých vizí, ale vyjadřuji jen své pocity, je mi líto, že to tak necítíš...P

park
24. 09. 2003
Dát tip
Promiň, nechtěl jsem Tě urážet, ale celkový pocit z Tvého díla je, že to píše ženská půlka Tvého já, střižená Narcisem, chlap by do toho šel asi víc prsama : např : žíly ty modré trubky plné ledové vody, ztuhlé v ledovce ....... nebo - rozpaluje kůži, která se bortí, a v cárech odpadává na koberec :)) Ne ztrácím se, ale jsem - já jatka snů, puch mršin unášený větrem .....znovu opakuji je to můj pocit, a neodvažuji se kritizovat! No a ke konci mně to přišlo dost dlouhé. A vlastně jsem se nekouk, jestli stojíš o kritiku....V opačném případě mě pošli do p....park

Zaujalo mne to a dočíst text do konce nebyl problém. I když je to prakticky o ničem (respektive o lásce a životu - tolik omílaném klišé), tak je to napsáno dobře, bezchybně. Jen škoda, že se celá povídka tak táhne. Přirovnání s kraby je dobrý nápad.

pozorovatel
12. 09. 2003
Dát tip
Plopez - souhlas Líbil se mi začátek. Pak už méně. Řekl bych, že tam něco chybělo, co bylo v tvých dřívějších povídkách, který byly jaksi hutnější. Kdybych neznal tvoje minulý dílka, tak bych tohle asi nepsal, ale pochválil styl a fantazii. Ani mě se to příliš nedotklo, což asi ale mělo. Podle mě to umíš i líp. Přesto dobré dílko.

StvN
12. 09. 2003
Dát tip
Tohle je spiknutí. Já se budu bránit.

StvN
11. 09. 2003
Dát tip
Plopez - to jsem jako neslyšel katugiro - no jo, ale povídka je přece moje a jsou v ní mé myšlenky a názory, neoslovila-li tě ona, pak ani já ne

katugiro
11. 09. 2003
Dát tip
to už si domýšlíš sám, mě nezajímáš Ty, ale ona (pořád nevím, jak se na Písmáku chovat při oslovování, jestli s malým, nebo velkým, no nic...) ale určitě napiš něco, co se nám bude líbit, ať z toho taky něco máme :)

StvN
11. 09. 2003
Dát tip
No, na začátku věty určitě velký.

StvN
10. 09. 2003
Dát tip
Vy mě budete prudit tak dlouho, až vážně napíšu něco, co se vám bude líbít, ale pak si mě nepřejte.

Plopez
10. 09. 2003
Dát tip
Těžký život profesionála, inu

katugiro
10. 09. 2003
Dát tip
já vím, že Ty ne, Ty jsi nad věcí... mluvil jsem o povídce :)

katugiro
09. 09. 2003
Dát tip
raději bych si přečetl o těch "jiných místech, co nejsou daleko"... :) a čekal jsem povídku, tohle je báseň lyrická, nerýmovaná, neveršovaná... tváří se významně, ale nepřesvědčila mě

KayTee
09. 09. 2003
Dát tip
nezaujalo mě to natolik, abych to dočetla, promiň

StvN
09. 09. 2003
Dát tip
Nechtěl jsem tě o něčem přesvědčovat. KayTee, neomlouvej se.

Plopez
09. 09. 2003
Dát tip
Mě se to nedotýká, málokoho se to může dotknout, když se TO pohybuje v krajinách tak křehkých kulis, je to moc vznešeně předneseno, chtělo by to trošku umazat sazema. Vim, nestojíš o to, aby se nad tvejma pracema rozplýval Fanouš Nováků, když přijde z fabriky a otevře si pivo a zavináč u večerního brouzdání netem, ale přesto... Nebo ještě jinak: Když píšeš tímhle způsobem, zkus tam zapojit trochu fantasy prvků, třeba to bude na chuť dobrý.

Musím se pouze usmívat, tohle určitě nebude tvoje nejlepší dílko - umíš psát mnohem líp. Tak do toho!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru