Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pírko A Lízátko

13. 09. 2003
7
0
2587
Autor
(G)eorge

Nedokončená filosoficko alegorická pohádka... prosím o pomoc se závěrem...

 

Bylo jednou jedno pírko a bydlelo v holubím křídle. Holub bydlel sám v okapu starého domu a jen spal, pil a jedl drobečky před obchodem pět pater pod jeho hnízdem. Pírko vedlo na jeho křídle spokojený život. Vidělo vše co se mihlo dole na špinavé ulici ve špinavém světě, ve dne oblohu se sluncem a mraky a v noci hvězdy tančící s měsícem. Mělo se dobře.

     Bylo jednou jedno lízátko. Bydlelo ve výkladní skříni obchodu s několika dalšími lízátky. Koukalo přes výlohu ven a snilo o tom velkém krásném světě venku. Představovalo si co vše tam může najít a kolik úžasných tvorů potkat. Mělo se dobře.

     Jednoho dne přišlo k obchodu dítě s mincí nalezenou na špinavém chodníku. Chvíli očima vybíralo, vešlo a koupilo si naše lízátko z výkladní skříně. „To je báječné,“myslelo si lízátko, „konečně se dostanu do toho úžasného světa!“ Dítě vyšlo ven a vsunulo lízátko do úst. Když zjistilo že chutná úplně jinak než vypadalo, zašklebilo se a odhodilo ho ke zdi domu.

     Lízátko leželo na špinavé zemi a vůbec nebylo šťastné. „Takhle mne pohodit před branami širého světa v jeho nejšpinavějším koutě.“myslelo si a rozhlíželo s okolo.

     Představovalo si, že za rohem špinavé ulice končí špinavý svět a začíná ten krásný, vysněný. Věřilo v to.

     Když se probudilo, spatřilo že vedle něj někdo leží. Pozdravilo a dalo se s cizincem do řeči. Zjistilo že je to naše pírko, vypadlé z holubího křídla. Mluvili a vyptávali se jeden druhého na jeho osud a povídali si příhody a snili spolu o tom, že až příjde noc uvidí spolu hvězdy tančit s měsícem. Měli se dobře.

     Jenže na noc se obloha zatáhla a mraky hrozily že každou chvíli spustí provazy deště.

Lízátko bylo zklamané, těšilo se na sametovou tmu a tanec hvězd s měsícem. Pírko mu vypravovalo jak nebe bez mraků vypadá.

     A potom mluvilo o špinavém světě a špinavých lidech v něm. Lízátko mu nevěřilo a bylo z toho smutné. Ono přece ví, že za rohem je ráj!

    Na zem dopadly první velké kapky deště. Pírko se odmlčelo a po chvíli vyznalo lízátku  lásku. A myslelo to vážně. Od první chvíle co se potkali ho vroucně milovalo. Lízátko sice mělo pár krátkých poměrů s ostatními lízátky ale teď si nevědělo rady. Mělo pírko také rádo ale připadalo mu, že k lízátku se hodí jen jiné lízátko, myslelo si že je ještě mladé a že chce prozkoumat onen čarovný vysněný svět támhle… A taky to pírku řeklo.

     Pírko mlčelo dlouho. Začalo pršet.

     „Ach, proč nejsem také lízátkem!“ zvolalo nakonec pírko unášené proudem dešťové vody a…


"dítě vsunulo lízátko do úst" - představuju si dítě(robota), které mechanicky, jak zapadají zoubky kolečka do kolečka, pomalu a rozfázovaně vsouvá do otvoru imitujícího ústa lízátko "zašklebilo se a odhodilo lízátko..." a najednou dítě(robot) měkne s lízátkem v ústech, povolují mu rysy tváře a svěšují se mu ramena, obočí se svrašťuje, nejprve zcela pomalu a jakoby opatrně, posléze zhurta a dítě(robot) vysouvá lízátko z ústního otvoru, nyní již se nemusíme bát použít slovo "ústa" a prudce, jediným mávnutím ruky jej odhodí ke zdi domu. Pak se prosím TO pírko zamiluje a objektem jeho lásky je TO lízátko, což mi přijde nepřístojné, protože TO je něco jako mládě, dítě a tak. Navíc TO lízátko se ukáže jako rasově předpojaté a v podstatě by to mohlo končit u soudu. Kdyby to neskončilo dobře, jako každá pohádka. A totiž tak, že zazvonil zvonec, pírko odplavalo s proudem vody do kanálu k jinýmu smetí a k lízátku přiběhl toulavej pes a jediným plesknutím svýho velikýho mokrýho jazyka ho zblajz. Tak :-)

nevim znas ten casopis co pise zivot? (to uz se ani neda nazvat sracka)

(G)eorge
19. 09. 2003
Dát tip
Kodynie, milá nejmilejší Kodynie... já nevím... Mám tě prostě rád... Dík

Kodynie
19. 09. 2003
Dát tip
Není zač (G)eorgi, taky jsi mi padl do oka a našel si cestičku do mého srdce. :-)

Kodynie
18. 09. 2003
Dát tip
Tohle už je konec, protože zatímco pírko bylo odnášeno do kanálu, tak lízatko se rozpustilo v sladkou vodu, která pírko dohnala cestou do kanálu a celá pírko oblepila svou sladkostí, tím došlo k jejich splynutí a putovaly spolu do řeky, která je vynesla z města ven, kde poznaly pravý přírodní ráj, který před tím oba neznaly a tam žily spolu šťastně až do smrti, jestli se ovšem nestalo, že sladké pírko našlo nějaké dítě, které ho vypralo z lepivosti a vetklo si ho radostně do vlasů a běželo si s hurónským křikem hrát s ostatními dětmi na indiány.

Mařka
17. 09. 2003
Dát tip
Mě zaujala především věta:Lízátko sice mělo pár krátkých poměrů s ostatními lízátky ale teď si nevědělo rady. Vždycky jsem myslela, že mám velkou fantazii, ale teď to vidím jinak...*

(G)eorge
16. 09. 2003
Dát tip
seš vedle MINCE, tak jednoduchej beatnick abych popisoval svý vlastní zážitky nejsem saláte...

Shammann
16. 09. 2003
Dát tip
Zdravím tě bídný beatniku a přeju kupu startek & flašu ruma! S koncem ale nepomůžu.

Okurka
16. 09. 2003
Dát tip
.... salát ještě NE !!!

Okurka
15. 09. 2003
Dát tip
NO PĚKNÁ ALEGORIE ... NO MALÁ :) ale ne už zcela pravdivá a nebo jsem vedle jak ta jedle a možná se teď cítím být bankovkou ... protože mímo Písmáka už je to dokončené ( což může znamenat že jsem vedle, nebo že jsem bankovka ) ..... ******

katugiro
14. 09. 2003
Dát tip
cha chááá :))) "pírko vyznalo lízátku lásku", "lízátko mělo pár poměrů s ostatními lízátky"... :))) aha, pardon... hned v nejbližším kanále pírko zapomnělo na lízátko, vyznalo lásku kolemplující bankovce a žili spolu šťastně až do moře... :)

(G)eorge
14. 09. 2003
Dát tip
katurgio: Strohost je pro nonsens jako dělaná:)

jee, konecne neco cerstveho z georgeovy pekarny! moc mile, jsem zvedav na ten zaver..

Jerome
13. 09. 2003
Dát tip
super * * * *

Barbar
13. 09. 2003
Dát tip
vůbec si neuvědomilo že se dostává do širého světa a jeho drahé lízátko déšť rozpustí tak, že z něj zbude jenom špejle. Poučení: Někdy je lepší plynout s proudem, než být líznutej. BARBAR :-)

Barbar
13. 09. 2003
Dát tip
*tip

(G)eorge
13. 09. 2003
Dát tip
FloydfromKong: Zdravíčko:) Předlož vlastní variantu závěru... Jerome: Dík, ale zkus s tím nějak hnout:) kluku bítnická:)! Barbar: Dík ty jedna první vlaštovko...:)

Jerome
13. 09. 2003
Dát tip
když mně to připadá jako ukončený..

(G)eorge
13. 09. 2003
Dát tip
mě taky, jinak by sem to sem nedal, ale jakožto pohádka to ukončený nejni...

Perchta
13. 09. 2003
Dát tip
**

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru