Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

JAK SE ŽIJE NA KONCI 20. STOLETÍ

22. 09. 2003
0
0
807
Autor
bokul

Je to jedna z prací, která se obecně dá nazvat \"slohovkou\". Doba, kdy byla napsána - minulé století - už je dávno pryč, ale myslím, že i tam je tak trošku nadčasovým zamyšlením.

 Osnova:

1)      Kde a kdy to žijeme?

2)      Přijde apokalypsa aneb to, co nám chybí

3)      Den Země aneb umíme pomáhat?

4)      Žiju, doufám, bojuji

 

     Žijeme ve světě, kde nás obklopuje spousta věcí a pomocníků, které jsme stvořili k našemu prospěchu, ale stále nikdo nevynalezl stroj, jenž by odstranil naše každodenní problémy a starosti. Každý se hned zamyslí nad tím, kde by toto období mohl vyznačit na časové linii. Mnoho z nás by přemýšlelo jak se toto období nazývá. Zda je to renesance, baroko, ne, pravěk by to nemohl být. Pravdou bude, že každé období doprovázely zvraty, ale svět je stále plný lidí, kteří milují, nenávidí, stěžují si.

     Co se to však s námi děje na konci 20.století? Stále se objevuje více názorů, že s rokem 2000 bude zničen svět, že nebude dostatek kyslíku pro obyvatele Země, ba dokonce se předpokládá vynález zbraně, která ochudí vesmír o jednu planetu, planetu Zemi. Mnozí ihned začnou panikařit, druzí raději spáchají sebevraždu, já však nepatřím mezi ně. Nevím, kdo mi dal tolik odvahy bojovat za život s nasazením všech sil. Věřím, že jednou nastane konec, ale nejdůležitější je přítomnost – konec 20.století. Měla bych být spokojená se svým světem? Životem mě provázejí „usnadňovače“, ale stále cítím, že mi zde něco chybí. Bohužel nemůžu porovnat svět a  životní styl v minulých desetiletích, tisíciletích ani stoletích, a tak doufám, že jsou tu stále věci, kterých si mohu vážit. Jedním ze základů života je láska. To magické slůvko, které Vás doprovází každodenním životem. Budete-li číst výroky slavných, najdete nespočetně citátů na toto téma, ale stále budete hledat pravý význam. Možná, že se vrátíte do historie světových válek a budete se divit, kam se v této době láska ztratila. Jedním dílem, které význam této emoce vyzdvihuje, i přes zkaženost ostatního světa, je dílo Romana Rollanda Petr a Lucie. Je tu velmi zdůrazněna její potřeba během bojů mezi nevinnými lidmi. Myslíte si však, že teď ji nikdo nepotřebuje? Nyní se asi pozastavujete proč vyzdvihuji tento cit. Dle mého názoru je jediným řešením jak zachránit Zemi. Každý naši planetu jen využívá, neváží si jí, dokonce jí i úmyslně ničí. V těchto případech pak příroda vytváří ekologický bumerang. Když nezaliji květinu, uschne, když vykácím deštné pralesy, nebudu mít kyslík, abych mohla dýchat.

     Proč odsuzovat druhé, když vím, že já nejsem bez chyb. To, čím se liším, je snaha mít co nejhezčí svět bez válek, teroristů, lidí, kteří si neváží života. Můj život v tomto období je spokojený, protože doufám a doufat nepřestanu. Stále je tu mnoho z nás, kteří můj názor podpoří a pomohou udržet planetu Zemi alespoň tak jaká je dnes.

     22.duben byl vyhlášen dnem Země. Je to den, kdy bychom měli myslet na podporu naší planety, aby se nám dobře žilo na konci 20.století, ale i na začátku 21.století. kdo z nás se přičinil o to, aby se nám žilo lépe? Dospělí si myslí, že už jenom odvádění daní musí stačit ku prospěchu našeho okolí. Děti jsou natolik malé, že neumí najít důvod, který by měl vést k pomoci Zemi. Zbývá tu dospívající mládež, která se raději za prosluněných dnů prochází se svým partnerem. Výjimky naštěstí potvrzují pravidla, a tak jsou tu alespoň menšiny, které se sdružují do ekologických hnutí. Ty se pak radikálním způsobem snaží změnit chování svých spoluobčanů. Je to však účinné? Každá maličkost se jednou spojí v jeden celek s ostatními, a tak se stane užitečnou. Jak to mohou pochopit lidé, kteří si myslí, že jen velké věci mají svůj účinek? Až přijde čas tak pochopí, že každý má možnosti jak pomoci a měl by je využít!


bokul
02. 10. 2003
Dát tip
TO majky1 nejsem si uplne jista, ale mam pocit, ze to bylo za jedna, ale skutecne nevim...

majky1
29. 09. 2003
Dát tip
mohlo to být lepší,cos dostala źa známku?náš profesor by ti dal tak 2-

Yossarian
24. 09. 2003
Dát tip
pohádky, neni o to o ničem

no co k tomu říct...co takhle nějaký výhled do budoucnosti, návrhy?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru