Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sedm

24. 09. 2003
1
0
1158
Autor
bokul

Kritika jednoho staršího filmu - pro ty, kteří jěště neviděli. Co se týče úvodního odstavce představte si, že se píše rok 1995.

Osnova: 1) Uvedení filmu do kin

               2) Příběh

               3) Filmový představitelé

               4) Výrobci filmu

               5) Neobvyklé události

               6) Pozvánka do kina 

 

     V polovině června možná koncem června se u nás objeví premiéra filmu SEDM. Pro spoustu lidí je „sedmička“ šťastné číslo. V tomto nervy drásajícím thrilleru, který návštěvníkům slibuje 127 minut vrcholného napětí, je však číslem smrti.

     Tento snímek tvoří série bizardních vražd šířících strach a děs v nejmenovaném americkém velkoměstě. Tajemný vrah trestá své oběti za to, že spáchali některý ze sedmi smrtelných hříchů psaných v Bibli – nenasytnost, lakota, lenost, chtíč, pýcha, závist a hněv. Mezi jednu z obětí patří tlustý muž, jehož hlava leží na talíři se špagetami, u které vrah zanechal pouze lístek s nápisem „nenasytnost“. Domýšlivého manekýna, který se považuje za nejskvělejšího na světě, najdou policisté se znetvořeným obličejem. Na stěně je krví napsáno PRIDE – pýcha. Detektiv David a jeho zkušenější kolega William Sommerset mají za úkol vraha zneškodnit. Pro oba muže se však hon stává hrůznou noční můrou. Brutální vrah si počká na Davida a zmlátí ho. David utrpí zranění na hlavě a na rukou. O dva týdny později se rituální vrah objeví potřísněný krví na policejní stanici. Chce mluvit s Davidem. Vrah Davidovi a Williamovi nabídne, že je zaveze k posledním dvěma obětem. Po příjezdu na místo policisté najdou krabici. William ji otevře a vykřikne. Zděšený David se podívá na vraha, který se vysmívá :„Je tam hlava tvý ženy!“  Vzápětí zabiják žadoní: „Zastřel mě, jsem sedmá oběť.“ David hněvem bez sebe, zmáčkne spoušť – a dopustí se tak smrtelného hříchu…

     Ptáte se, kdo filmové role ztvárnil? V roli Davida Milse je Brad Pitt, který už se stačil proslavit v snímcích Thelmě a Louise, Pravdivá romance, Kalifornia, The Favor, Teče tudy řeka. Předposledním filmem je mnou zmiňovaný psychothriller Sedm. Jeho herecké schopnosti posoudila odborná porota a v lednu získal Zlatý Globus za vedlejší roli v dvanácti opicích. Dále zde vystupuje Morgan Freemann v roli Willliama Sommerseta, Kevin Spacey jako vrah John Doe a Gwyneth Paltrow jako věrná manželka Davida Tracey.

     K tomuto americkému filmu z roku 1995 napsal scénář Andrew Kevin Walker, režie byla zastoupena Davidem Fincherem. Za kamerou stál Darius Khondji a hudbu vybíral Howard Shore. 

     Při výrobě filmu se přihodily dvě neobvyklé události: při natáčení honičky upadl Brad na přední sklo auta a nebezpečně si pořezal levou ruku – a při decentní milostné scéně s věrnou ženou Tracy se Brad zamiloval do své partnerky Gwyneth Paltrow. A od té doby žijí spolu…

     Na závěr bych chtěla pozvat všechny diváky na hrůzostrašný film s mnoha velice dobrými hereckými výkony. Ale pozor! Film je přístupný od 15 let, a tak raději své mladší sourozence nechte doma třeba u nevinného Pepka námořníka.


bokul
17. 08. 2005
Dát tip
Diky za Tva slova - je to prace nekolik let stara - vlastne z roku, kdy se Sedm dostalo na platna kin. Uvedomuji si tu chybu s napsanim zaveru filmu. Skoda, ze me na to tedha neupozornila ucitelka, ktera to znamkovala. Diky za kritiku!

bokul
17. 08. 2005
Dát tip
Uvod jsem psala sama. Osnoha tedha byla povinna. Jinak dekuji za kritiku a prijimam.

johanne
19. 03. 2005
Dát tip
Stejně jako Javert a Agáta si myslím, že děj by se měl jen naznačit. Co bys nikdy neměla udělat je prozradit závěr filmu. Co z toho pak lidi mají, když dopodrobna znají vyústění? Můžou se víc věnovat hrdinům? Nebo dekoracím? Je fajn věc zakomponovat do textu příhody během natáčení, ale trošku na vhodnější místo, aby nepůsobily tak vykopnutě :). Jinak, Sedm je fakt výbornej film :)...

Agáta_212
08. 11. 2003
Dát tip
Tohle opravdu není příliš zdařilá recenze. Souhlasím s Javertem. Absence názoru, klišovité vyjadřování... A hlavně, když už tam musí být popsán děj, tak uvádět konec snímku je přímo trestuhodné!!! Navíc v popsání děje chybí dost podstatná část. Osnova je tam zbytečná a celkové rozvržení se mi nezamlouvá. Zavěr (historky, aktéři atd.) bych buď úplně vypustila nebo přetvořila, protože je otřesný. Nechci říct, že by kritika neměla světlé okamžiky...jen je jich poněkud málo. Líbil se mi třeba úvod, ale měla jsem pocit, že je odněkud převzatý.

bokul
05. 11. 2003
Dát tip
TO Javert: Myslim, ze zhodnoceni dila z meho pohledu tam skutecne chybi, mas pravdu - spis je to takovy souhrn informaci.

Javert
18. 10. 2003
Dát tip
Když je teda nutné přesně popisovat, co se ve filmu děje, tak by možná stálo za to vyzdvihnout podstatnější scény. Ty to popisuješ jako nějakou selanku. Závěrečné "If you kill him, he will win." tu spoustu krve povyšuje na něco řekněmě psychologického. Závěr pseudokritiky je až směšný se svým "ptáte se", "herecké schopnosti posoudila odborná porota", "věrná manželka", "režie byla zastoupena", "za kamerou stál", "hudbu vybíral" (!!!). Zdá se mi to, nebo ti z textu skutečně vypadl vlastní názor na film?

ulita
15. 10. 2003
Dát tip
jsem se k tomu musela vrátit - pořád nechápu, proč to máš v kategorii kritika..

bokul
02. 10. 2003
Dát tip
To Fil Dekuji za oceneni, pamatuji si, ze kdyz jsem to tenkrat ve skole jako vybrany jedinec cetla, tak byla ucitelka uplne u vytrzeni - libilo se ji to, ale nelibily se ji ty popisovane krvave sceny. Nakonec jsem to psala jako ctvrtletni praci, mam takovy pocit, a byla to celkem dobre si pamtuji - jednicka - nicmene verim, ze by se nasli i taci, kteri by to hodnotili opacne.

Fil
26. 09. 2003
Dát tip
Velmi dobrá pozvánka!!Filmík jsem viděl a líbil se mi dosti. Ale kritika fakt dobře napsaná*

Yossarian
24. 09. 2003
Dát tip
dobrý i přes tu neaktuálnost, avšak některé věty a jejich části jsou málo oficiální, chtělo by to napsat víc jako pro noviny :)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru