Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Písemka

12. 02. 2003
0
0
673

Znáte ten pocit, když čekáte na důležitou písemnou práci...

I nezaujatému pozorovateli muselo být jasné, že neprobíhá běžná přestávka před vyučovací hodinou.

Nervózní pohledy, zkoumající vědomosti ostatních, bleskurychlé opakování látky, rádoby odvázané vtipkování…

 

Robert vypadal, jako by byl duchem i tělem nepřítomen. Hleděl kamsi před sebe a vůbec ho nenapadlo alespoň se usmát mým bonmotům, které uvolňovaly napjatý vzduch v mém okolí.

Neudržel jsem se a položil jsem mu otázku, kterou mé sebevědomé já nikomu obyčejně nepokládalo.

 

“A ty to umíš?” Doufal jsem, že to neznělo jako… Jak by to nemělo znít? Jak to znělo? Už bych si mohl přiznat, že jsem nervózní. Jestli známky ve škole nic neznamenají, jak nám ti lepší z nás zdůrazňují, pak výsledkem tohoto testu nebude ona známka, nýbrž můj životní ortel. Propuštěn / (dočasně) zachráněn.

Vzpomněl jem si, že mi vlastně Robert ani neodpověděl. Lepšího člověka v lavici nemůžu mít.

 

“Roberte! Ptal jsem se tě, jestli to umíš?” Teď už to znělo fakt zoufale. Nahlas tu naříkám nad svými vědomostmi. Tedy vlastně nevědomostmi.

Robert pootočil hlavu směrem ke mně, vypadal, jako by se na chvíli zamyslel a přemýšlel co mi odpoví. A pak – pokrčil rameny. Bezmocně jsem se od něj odvrátil. Jsem na to teď sám. Robert evidentně nestíhá, nebo se dostává do nějakého nadpozemského stavu, kdy získá teleportací do svého malého mozku cenné znalosti. Debil.

 

Když jsem naštvaný, dokážu být sprostý i na své největší kamarády. Díval jsem se do tváří zbytku naší třídy. Holky se tvářily jako před svou poslední hodinou v životě, na rozdíl od pár jedinců včetně mě to však byla “předpísemkovská” image.

Zvonění. Hlasité. Hlasitější. Ještě hlasitější. Můj umíráček. Myslel jsem, že mi na pohřbu zahrají něco lepšího. Sakra, ještě nemám napsanou závět, kdo zdědí můj mobil?

 

Rozhodl jsem se, že budu bojovat. Bojovat od první do poslední vteřiny. Řvát a prát se o svou čest, ať už na tom papíru bude napsaný cokoliv. Já to napíšu!

 

Kroky na chodbě sílily. Všude bylo doslova hlasitý a nervy drásající ticho. Už jsem si připravil propisku. Klika u dveří se pohnula. Všichni sledovali jen tento malý předmět.

 

Rána! Klika je opět v normální poloze. Něco mohutně uhodilo do dveří. Každý upřeně hleděl ke dveřím a čekal. Co se stalo? Neměli bychom se tam jít podívat?

“Roberte? Roberte?!”


No, tak vidim, ze jsem zustal nepochopeny :o) Robert byl v te inkrinimovane chvili za dvermi a ten naraz do dveri patril prave diky Robertovi ucitelce Ja vim, nejste jasnovidci :o)

reka
25. 09. 2003
Dát tip
hm, pointa mi zustala zahadou.

Chybí mi tam...citoslovce:). Robertovi zřejmě v tu chvíli probíhal celý život před očima a asi nemyslel na písemku...:) Je to tak?

Dero
23. 09. 2003
Dát tip
Ale no tak, tak zlé to přece nebývá ... ale musím souhlasit s předchozí kritikou, mně taky poněkud, lehce, utíká pointa ... :(

no, tak snad abych ji trochu osvetlil - hadejte kde je Robert a co (kdo) narazilo do dveri :o)) Dero: mas pravdu, nekdy je to jeste horsi :o)

Dero
23. 09. 2003
Dát tip
Ale jo, to s Robertem jsem pochopil ... ale celková pointa mi unikla ... to je fakt jen o očekávání písemné práce ... ?

Ne, je to i o vyřešení přicházejícího Problému :o)

theo
23. 09. 2003
Dát tip
přešláp sem si, a furt to nechápu, ani s robertem ani jinak, asi mám fakt dlouhý vedení, ale na hnusnou atmosféru sem si vzpoměl, ale proč psát vo takovejch nechutnostech, ble?

?? nějak mi utekla poenta... Ale pěkný, máš úplně jinej styl než já.. jo jestli můžu, tak ten telofon beru... :) jaksi mi jeden schází...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru