Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kubánský doutník

30. 09. 2003
3
0
980
Autor
Beaumont

Věděl jsem, že moje chvíle přijde. Smířil jsem se s tím, vzal jsem to jako budoucí pomoc. Jinak se to ani nedalo, nechtěl jsem ztratit poslední zbytky důstojnosti, které ve mně zůstaly. Měl jsem tušení, že to přijde dnes, koneckonců kdy jindy. Vzal jsem si svůj oblek, zapálil si poslední Cohibu a díval se z okna na slunce nad Timpanogos. Pokaždé když jsem vtáhnul dusivý kouř z doutníku do plic chtělo se mi plakat nad tím, jak život dokáže být krásný. Paradox, každé potáhnutí mi ubralo hodiny možná dni života a přesto, když člověk umírá uvědomí si nejlépe, že žije. Mě to teď svým způsobem bylo jedno. Byl jsem tam já, hora Timpanogos a ohlušující tikání hodin, nebo to možná byl tlukot mého srdce. Byl jsem smířený, ale nervózní. Přemýšlel jsem o všem, o přátelích, kteří mi tolik dali i vzali o rodičích, o ženách a o tom, jak voní. Najednou jsem chtěl vrátit čas a být na všechny hodnější, jak ubohé pomyslel jsem si. Pomalu se začalo stmívat a v nose jsem ucítil ten nádherný chladný prašný vzduch pouštního večera. Kroky. Můj čas přišel a najednou jsem nechtěl odcházet, sebral jsem vše co ve mně bylo, abych se ovládl. Dveře se začali otevírat, věděl jsem jak vypadá, nebo jsem spíš o něm slyšel. Vstal jsem, upravil si sako, odložil doutník a přešel k opačné straně stolu. Snažil jsem se abych vypadal důstojně, dělilo nás pět metrů vzduchu. Nic víc, nic míň. Vzduch plný krve, nenávisti, chladné vypočítavosti, nervozity a především smrti. Stál ve dveřích a vypadal přesně tak, jak jsem si ho představoval, dvoumetrový, ramenatý muž v černém kabátu až na zem, na hlavě měl klobouk s širokou krempou, když ke mně vzhlédl viděl jsem jeho oči. Dvě chladné titanové kuličky bez výrazu, ale někde za nimi jsem cítil cit. Hleděl jsem mu do nich, stáli jsme tam jako dva kovbojové, nohy na šířku ramen a ruce podél těla. Myslím, že jsme na sebe hleděli asi minutu, ale v tu chvíli mi připadalo, že jsme nějakým způsobem pronikli nad čas. Byly tam jen mé a jeho oči a mlhavá kulisa těl. Pohnul rukou a z pod pláště vytáhl svou dvorní zbraň Casull HAW Long Slide ráže .454. Když ji natáhl k mojí hlavě, tak se vzdálenost zmenšila asi o jeden metr, možná něco víc. Viděl jsem odraz svého obličeje ve vyleštěné kulce v komoře. Ovládl jsem se a díval jsem se mu dál do očí. Kolik mi zbývá, pomyslel jsem si… Stáli jsme takhle asi další minutu, měl jsem chuť začít křičet ať už to skoncuje, ale asi by to nemělo smysl, asi si to musím vytrpět. Najednou se usmál, nebo mě to tak přišlo, natáhl závěr a ticho přerušilo zlověstně cinknutí, jako zpomaleně jsem vnímal, jak sedmicentimetrový vyleštěný náboj vyletěl z komory a dělal ve vzduchu přemety než ho chytila ruka v černé kožené rukavici. Přišel ke mně a náboj mi vtisknul do ruky, drtil mi ruku a s ledovým klidem se mi ještě jednou dlouze podíval do očí, vypadalo to, že chce něco říct, ale neřekl. Otočil se a odešel stejně klidně jako přišel.
Ten večer jsem neusnul, celý jsem proseděl u okna a koukal se na Timpanogos. Nevím proč to neudělal, nevím proč mě nezabil. Ať už to bylo z jakéhokoliv důvodu měl jsem pocit, že mě to bude strašit po zbytek života. Ten pocit byl zvláštní, strašný a stříbrný náboj, který na sobě má mé jméno mi tuto epizodu bude připomínat celý život a i celou smrt. Jedno je jisté od té doby Cohibu kouřím pouze jediný den v roce.

Beaumont
05. 10. 2003
Dát tip
katugiro: za gramaticke zalezitosti se mooooc omlouvam :(((

Miki
03. 10. 2003
Dát tip
Aha, beru svou výtku zpět, to s vyhozením nábojnice mi prostě nedošlo :-)))).

Beaumont
02. 10. 2003
Dát tip
Ke kauze vystrel: on tam zadny neni, kdyz na me miri, tak ma nabojnici v komere, kdyz je tam "zlovestne cinknuti", tak to je po natazeni zaveru, to znamena, ze z komory ten naboj vyhodil. A ten si myslim, ze vzduchem muze letet vselijak. K hlavni beru, ta u teto zbrane JE dlouha, to beru.

katugiro
02. 10. 2003
Dát tip
jediné, co mi vadí, je absence odstavců, některých čárek a pár dalších gramatických chyb... čte se docela dobře, i když je místy příliš zdlouhavá, titan v pořádku, přemet kulky také, odraz na kulce... to spíš ne, zvlášť podle popisu zbraně... a při takové velikosti náboje..., ale jinak fajn :) *

Beaumont
01. 10. 2003
Dát tip
No máš pravdu, co dodat...každopádně moc děkuju

Miki
01. 10. 2003
Dát tip
Až k momentu samotného výstřelu mi to připadalo dost dobré, sice plné nezodpovězených otázek, ale dobré. Od výstřelu je zmatené, když pominu fakt že kulky nedělají přemety ale nejvýš tak rotují kolem podélné osy, připadá mi, že sis najednou nevěděl rady jak přejít k závěru. A ani ten se ti kdovíjak nepovedl. Otazníky ze začátku zůstaly a navíc jsi přidal další. Chlapík co není Smrt, ale chytá kulku hned za hlavní, proč to všechno, když ne jen kvůli efektnímu spojení několika slov atd. atd. .. To Helga: Souhlas. Musí to být pořádně dlouhá hlaveň aby z ní mohl vyletět sedmicentimetrový náboj, tedy přesněji řečeno kulka. Titan je sice zvláštní, ale proč ne.

Dash_707
30. 09. 2003
Dát tip
Dobře se to čte, fajn :)))***T

Beaumont
30. 09. 2003
Dát tip
Dekuji, dekuji...no Shroubek, ja mam nejak potize psat odlehcen :)

Helga
30. 09. 2003
Dát tip
Něco do sebe to má, ale cosi by to chtělo. Není jasné, kdo je ten kovboj. Smrt? Nebo jen pan tajemný rozhodující o osudu? Kdyby smrt, tak tím, že Ti dal kuklu s Tvým jménem, ses stal nesmrtelným. Trochu hloupost, ne? Proč má jeho příchod společného cosi s kouřením doutníků (mimochodem, doutníky se nešlukují, ne?) a proč je kouříš jen jediný den v roce? Moc otázek na tak krátké dílko. Ale jsou tam zajímavé prvky, řemeslně to docela ujde - třeba Timpanognos jsou zdařilé. Ale zase na druhou stranu - vidět odraz v temné hlavni? Nebo oči titanové kuličky? Nu, jen mě to zaujalo...

Beaumont
30. 09. 2003
Dát tip
Jako Smrt nebyl zamýšlený, spíš chlapík co ho jde oddělat. Ale Smrt je rozhodně velice zajímavá interpretace. No oficiálně se doutníky nešlukují, nicméně znám lidi, kteří je šlukují a chutná jim to. To, že je od té doby hrdina kouří jen jednou v roce má symbolizovat ten den, kdy se z důvodů, které nechápe nestalo to co čekal...jen pojítko, vzdálený symbol. Je to vytržené z kontextu, s tím souhlasím. K odrazu, no například v revolveru, když je vyleštěná kulka v hlavni, tak se v ní opravdu člověk vidí. Titanové kuličky...špatné??? To mě mrzí, nad nimi jsem přemýšlel dlouho, jak vystihnout ten pohled... každopádně děkuju a pište dál.

Helga
30. 09. 2003
Dát tip
Já do hlavně nikdá nekoukala, ale přijde mi moc dlouhá na to, aby v ní byla vidět blyštící se kulka. Ale jestli vidět je, tak jsem sama překvapena. K titanu - myslím, že málokdo ví, jak titan vypadá a kuličky coby oči mi prostě nesedí. A za vysvětlení dík. Jsem ráda, že Ti to samotnému taky připadá vytržené z kontextu. Maličko to přepracovat a je to, ne? :)

šroubek
29. 09. 2003
Dát tip
Moc se mi to líbí, má to charisma, dávám tipík ale možná by to chtělo trochu odlehčit , nevím jak a čím, próza-v tom nejsem silná ale jsi odvážnej-pustit se do prozy

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru