Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přízrak

29. 09. 2003
2
0
973
Autor
Jokaste

Tak tato povídka vznikla v době, kdy srpnovou oblohu každonočně rozjasňovaly stovky Perseidů. Byla to krásná podívaná, ale jestli z toho vzešla i krásná povídka, to mi doufám povíte vy:)

Kolem dokola bylo ticho a úplná tma. Jen občas spadla nějaká ta hvězda aniž by natropila větší škody.

Ležel v mechu a něco si přál. Vlastně ani nevěděl co a popravdě mu to bylo jedno, protože jako realistu ho meteority prolétávající zemskou atmosférou nemohly rozházet. I proto vysoký zvonivý hlásek ozývající se z hlubin lesa přičítal spíše přicházejícímu spánku než skutečnosti.

Hlas byl blíž a blíž, za chvíli mohl dokonce rozeznat i slova písničky, která mu však nedávala smysl. Najednou se hlas ozval těsně za ním.

“Pojď si hrát!”

Otočil se a uviděl malé děvčátko, které bylo navzdory chladnější noci oblečeno pouze do lehkých šatiček. Ta absurdita ho pobavila. Spíš by měl přemýšlet nad tím, co malé dítě dělá uprostřed noci v lese samotné, než nad tím, co má na sobě. Přesto se zeptal: “Není ti zima?”

Dívenka zavrtěla hlavou a mírně netrpělivě zopakovala své přání: “Pojď si hrát!”

“A na co by sis chtěla hrát?”

“Na honěnou.”

“Opravdu? Ale všude kolem je obrovská tma, neuvidíme se.Víš co, já tě teď odvedu k mamince a na honěnou si zahrajeme až bude den, ano?”

Holčičce se zlostně nakrabatilo čelo a zvláštním úsečným hlasem řekla: “Já nemám maminku, pojď si..”

“Tak tatínka,”přerušil ji.

“Ne!” zablesklo se ji v očích. Zlostí jí zčervenaly tváře a v tlumeném svitu měsíce vypadala tak, že mu běžel mráz po zádech.

“Tak dobře…budeme si hrát….když chceš…”

Dívenka se sladce pousmála a vzala jej za ruku.

“Tak pojď,” vedla ho dál do lesa, “chyť si mě!”

Rozhlížel se kolem dokola, ale po holčičce jako by se slehla zem. Zaposlouchal se do ticha. Z dálky se nesl jasný hlásek, za kterým se vydal. Něco se mu otřelo o rukáv a nespokojeně proneslo: “To není fér, ty se díváš!”

“A jak bych tě mohl najít, kdybych se nedíval?” podivil se.

“Já jsem tě taky neviděla a našla jsem si tě.”

“Ale proč…”

“Sedni si,”přerušila ho ostře.

Raději ji poslechl a nechal si oči zavázat hedvábnou stužkou, kterou měla ve vlasech.

“Tak je to správně,” pochvalovala si, “a teď hledej a najdi.”

Zvedl se ze země a následoval její ledový hlásek. Bloudil lesem, zakopával o kořeny, balvany a společnost mu dělal jen její zvonivý smích.

“Chyť si mě,” ozývalo se z různých částí lesa.

Už měl pocit, že ji má. Cítil dokonce její dech, ale když se po ní natáhl, nahmatal jen vzduch a zřítil se ze skalního převisu.

Když se probral, slunce už bylo vysoko na obloze. Vzpomněl si na zvláštní sen a pousmál se. Taková blbost… Chtěl se zvednout, ale prudká bolest hlavy ho srazila zpět. Šáhnul si na temeno a na ruce mu zůstala krev. Taky paže měl plné odřenin a ran. Začal přemýšlet, kde by k nim přišel, ale v tom vedle sebe v trávě něco uviděl. Nevěřícně zíral na hedvábnou stužku a po zádech mu stékal ledový pot…


Aleya
30. 11. 2003
Dát tip
Za atmosféru...

Dash_707
30. 09. 2003
Dát tip
Fajn :o)

WiruZ
29. 09. 2003
Dát tip
neni to spatny.....

fungus2
29. 09. 2003
Dát tip
Hm. Líbí. TIP

Docela dobré. Četlo se to bez zaseknutí. Piš dál!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru