Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

OLIVOVA 13

30. 09. 2005
2
0
1748
Autor
fungus2

ČÁST PRVNÍ

Richard se zadíval na list sjetiny adres, načež se zachmuřil. Několik jmen mělo stejnou adresu, Olivova 13.

„Zatraceně. Už vím, co to znamená, když vrána k vráně sedá,“ řekl si po přečtení jmen a sešlápl pedál od plynu. O chvíli později se přes přední sklo zadíval na jeden dům v ulici. Na něm byla k vidění nakřivo visící modrá cedule s číslicí 13.  Poté přehlédl chodník před domem. Bylo tam volno a tak na něj najel přední části poštovní dodávky. Pak otevřel dveře a pravou nohou stoupl na zem. K jeho překvapení náhle pocítil pod chodidlem vodu a prázdno. Než se nadál, ztratil rovnováhu a vzápětí seděl v louži, která se vytvořila v prohlubni chodníku.

„Zasra..!“ vyhrkl a hned vstal na nohy. Sotva tak učinil, zjistil, že v žádné ruce nedrží desky, ve kterých má listy sjetiny. Poté je spatřil v louži. Rychlým pohybem je vytáhl, ale zároveň mu vypadl klíč. Stačil jen postřehnout, jak mizí v louži.

„To snad ne!“ pronesl naštvaně a pravou dlaň ponořil do louže. Chvíli prsty šátral a za okamžik klíč nahmatal. Přitom zaslechl hluk motorky. Nestačil se ani narovnat a vodní tříšť ho naplno zasáhla. Několik vteřin strnule stál a mžikal očima. Když se vzpamatoval, vběhl doprostřed ulice a zuřivě gestikuloval a křičel z plna hrdla. Kdyby se za ním nezačalo ozývat troubení auta, křičel by pořád.

  Notně naštván pak vykročil ke vchodu a kdyby to šlo, metal by kolem sebe blesky.

„To se mi tady skutečně vyplatilo zastavit. Jestli nebudou doma, tak už tady nikdy nezastavím!“ brumlal si sám pro sebe a přitom došel ke zvonkům.

„Hm. Ty vypadaj jako po zemětřesení,“ pomyslel si, když je přehlédl.

Sotva  začal luštit písmenka na nečitelných jmenovkách, pocítil za krk dopadající proud vody. Vytřeštil oči jako před smrtí a udělal prudký pohyb do strany. Naprosto zděšen hleděl na padající vodu.

„Vodu už néééé..“ vyjekl naštvaně a když proud vody ustal, hned udělal několik kroků dopředu. Pak se zastavil a zadíval se do pater. Uviděl, jak z prvního patra padá velké množství kapek. Spatřil okno s květinami. Poté se v okně objevila starší žena, která držela v ruce konev. Menší vodopádek se opět řinul na něho a než stačil uskočit, zasáhl ho do hlavy. Přitisknutý ke dveřím sledoval, jak opět voda dopadá na chodník.

„Tady už chybí jenom padající tašky ze střechy,“ pomyslel si a hned nato se vzduchem mihl padající květináč, který se na zemi roztříštil.

„Co je to za bláznivou zalejvačku?“ řekl si a udělal několik kroků do strany. Poté se opatrně vyklonil. Opět se mu naskytl pohled na starší ženu, která v klidu dále zalévala konévkou a zjevně si nevšimla, že jedna kytka chybí.

„Hej! Spadnul vám květináč!“ vykřikl na ní. Žena nikterak nezareagovala a jen dále lila vodu spíše mimo než do květináčů.

„Ta vás neslyší. Ta je hluchá jako poleno a taky už blbě  vidí,“ ozval se kolemjdoucí muž, který venčil psíka.

„No, to je teda dobrý,“ mínil a vrátil se zpět ke zvonkům. Za chvíli stiskl prstem pravé ruky jeden zvonek. V mluvítku, které spíše vypadalo jako trychtýř se ozvalo táhlé zvonění, ač on už na zvonek netlačil. Pohled na zvonek prozrazoval, že je jeho horní část zamáčknutá. Ukazováčkem na ní přitlačil. Nemělo to žádný efekt. Přitlačil větší silou a zvonek se náhle celý rozpadl, přičemž mu jeho rozložené části spadly k nohám.

KONEC PRVNÍ ČÁSTI

 

 


Induan
30. 10. 2005
Dát tip
Tak jsem dočet i ty dva následující díly. Podle tohohle by se přímo dala napsat počítačová hra :) Zleva doprava a naopak by v ní běhal pošťák a z oken by na něj padali věci :) Dobrá, docela srandovní povídka :) t.

fungus2
30. 10. 2005
Dát tip
Tudíž děkuji!!

turandot
15. 10. 2003
Dát tip
...Olivova se táhne pod našim ústavem...je tam výborná hospoda(zazubení)*

fungus2
15. 10. 2003
Dát tip
A sakra děkuji. Já sám nevím, jak mě ten název napadl o)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru