Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vietor

30. 09. 2003
3
1
1532
Autor
Lenkina

Všetkým Vám venujem veterné haiku...

 

Osuší slzy

prvým šarvancom zjari

vôňou sa opája

 

 

zvlnené polia

vietor vo vlasoch šantí

os sveta stojí

 

 

vietor má domov

v krajine búrok

vánkom zaspáva

 

 

kvílením volá

zatúlané deti späť

žilám tuhne krv


1 názor

hm, haiku to naozaj nie je... keby si to dala ako miniatúrku, tak nič nepoviem a asi si aj tipnem :) ale toto fakt haiku nie je... škoda, takže aspoň klub (ak zmeníš kategóriu, pošli avi)

Lenkina
06. 10. 2003
Dát tip
To som teda nečakala!Dobré je , že sa o tom aspoň diskutuje.Kritiky tipu haiku- nehaiku sú trapné. Dík za napísanie, cením si to.PA! Negev:ak sa dá prosím napíš, čo je podla Teba zlé.Dík.

Musil
06. 10. 2003
Dát tip
Člověče, Negeve, mě to rozdělení kategorií na haiku-klasic a haiku-modern (či haiku jako inspirace) přijde jako velmi dobrý nápad. Všiml sis, kolik autorů si samo pro jistotu před svá dílka píše něco jako nehaiku a tak podobně, a přitom při psaní samém mysleli právě na to, že píší haiku, ale po svém? Myslím, že by se tím předešlo mnoha nedorozuměním, a právě tohle by k porozumění přispělo. Zkus o tom ještě popřemýšlet. Díky.

Lenkina
02. 10. 2003
Dát tip
Nebudem sa s Vami naťahovať či to je alebo nie je haiku.To je Váš PROBLÉM.Pre mňa je doležitý pocit z básne a to čo vyjadruje.Na objasnenie: nie je to jedna báseň, ale štyri vyjadrujúce zmenu "nálad vetra" počas celého roka.O tom to je, či už v haiko alebo lyr.nerym.štýle.Ahojky!

Lenkina
02. 10. 2003
Dát tip
Sorry, na to som príliš tvrdohlavá. : )

Musil
02. 10. 2003
Dát tip
Lenkino, ano, tip.

Musil
02. 10. 2003
Dát tip
Hlavně nic nepřekategorizovávej. Asi jsme na podobné lodi, cítíme záležitost haiku po svém. Myslím, že je to podobné jako s blues: je to sice americký černošský vynález, ale dnes si ho po svém hrají na všech kontinentech, rychle i pomalu, drsně i něžně, s mnoha tématickými možnostmi. Důležité všek je to, že ono blues právě jeho interpreta léčí či obohacuje. S haiku to vidím podobně. Důležitý je osobní pocit, že právě takovéhle haiku se ti líbí. Myslím, že prvotní je vždy přínos haiku pro jeho autora. Haiku mohou podle mě jen opravdu obtížně hodnotit ti, kteří právě ono hodnocené haiku nenapsali. Tento můj postoj pravděpodobně zavrhnou haikuoví fundamentalisté, ale tak to asi má být. Ačkoliv - myslím si, že právě ti strážci pravého haiku by svá haiku vůbec neměli dávat na web, ale hezky si je japoskými znaky napsat na papír, zavěsit doma a konat obřad.

Bix
01. 10. 2003
Dát tip
zvlnené polia vietor vo vlasoch šantí os sveta stojí uzivam si ten krasny kontrast :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru