Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvaha o strachu

01. 10. 2006
3
0
3208
Autor
Ditka

Je zajímavý dco se skrývá v jednom obyčejném človíčku,tolik pocitů.....

Jedním ze závažných pocitů je strach.Strachu je moc a spoustu druhů.

Začínáme se bát už jako děti,bojíme se tmy,strašidel,bojíme se o rodiče,prarodiče,kamarády.

Pak nastane zlom a rodičů se začneme bát.Bojíme se špatných známek ve škole,toho když rozbijeme okno,bojíme se rozbitého kolena.

Přijde dospívání a mi se bojíme o svojí Lásku,o přátele,bojíme se přijít pozdě domů.

V dospělosti se strach stupnuje,už se začínáme bát víc.Nastanou starosti,pořídíme si rodinu,děti.Bojíme se o děti,o svou práci,o svou existenci.

Děti odrostou a sami si pořídí své rodiny,ale mi se o ně nepřestaneme bát,naopak,bojíme se stále víc a víc a i o vnoučata.

Bojíme se lidí,přírodních a životních katastrof,bojíme se aut,jedů,drog,chemikálií.

Nakonec přijde stáří a s ním přijde ten největší strach.Bojíme se nemocí a hlavně ju tu strach-strach ze smrti.

LIDI,VŽDYT MI SE CELÝ ŽIVOT JEN BOJÍME!!!!!!!!!!!!!!

 


Peeta
01. 10. 2006
Dát tip
nez prisly odrostle deti, prislo mi to jako referat na prvnim stupni zakladky:) nelibi se mi, jak se to napsany, ale za zamysleni to urcite stoji

A to je všechno? To mám psát úvahu na téma "vždyť my celý život...a) si hrajeme b) milujeme c) chodíme na nákup" ??? Sorry, možná z toho mohla být pěkná báseň, ale uvažováním to nezavání. Měj se.

Kačírek
11. 01. 2004
Dát tip
Ale celý život i milujeme, bojujeme, učíme se, .... Je toho víc a kdyby to nebylo, co by to bylo za život? :o)

Ditka
28. 10. 2003
Dát tip
a už se zas bojím...strach je prevít!!!!!!!!!

tajemno
07. 10. 2003
Dát tip
A jak to udělat,aby se člověk přestal bát?ještě se mi to nepovedlo.......pořád se něčeho bojím.....

Ditka
04. 10. 2003
Dát tip
Bizki...není to tak jednoduchý přestat věřit třeba v Lásku a ty příjemný věci.....to patří k životu jako ten strach...

tajemno
02. 10. 2003
Dát tip
Je to pravda,strach má každý z nás.

Bizkitfreak
02. 10. 2003
Dát tip
Strach je pochopitelně, stejně jako bolest, přirozená brzda, která člověka zastaví nad propastí a nedovolí padnout dolů. To víme všichni. Je ale možné strachu se zbavit - oprostíte-li se od věcí, které ho mohou vyvolat. To znamená: Přestat věřit na takové ty vysněné věci jako krása, láska, ostatní příjemné skutečnosti...Potom se prostě nebojíte o jejich ztrátu... Je to jednoduché. Potom zbývá už jen základní, přirozená sada strachu - strach o vlastní život.

Ditka
01. 10. 2003
Dát tip
darren...jsem člověk,rteký se stále něčeho bojí...mno..kritiky...možná ano i toho se bojím...ale o to v životě asi jde.....

clovrdik
01. 10. 2003
Dát tip
neboj ... bude hůř :-))

Ditka
01. 10. 2003
Dát tip
clovrdík...ano asi bude.....ale není přirozené se bát????

Fil
01. 10. 2003
Dát tip
No a? A kdyby jsme se nebáli? Vše by bylo moc povrchní. Hodně věcí by bylo samozřejmých.Např. Uvedla jsi Lásku. No já chci vidět jak hluboký je cit k ní, když se vůbec nebudu o ni bát. Strach prostě patří k životu stejně jako radost, smích či pláč. Jsem rád, že znám i strach i když ho chci zažívat co nejmíň. Co na to říct. LIDI, TAK SE NEBOJME!!!:-))

sunbird
01. 10. 2003
Dát tip
Fil: Je ale opravdu strach NEZBYTNÝ? Nebo by šlo žít i bez něj? Zrova "hloubka" lásky a "strach" o lásku nemají podle mě vůbec nic společného! Přece ať už se budu o lásku bát hodně nebo vůbec, tak to nevypovídá nic o tom, jak hluboká láska je! Možná, že obojí je extrém a nejlepší je "rovnováha" - "zlatý střed". Alespoň to je jeden ze základních kamenů mé životní filosofie, že pravda je "většinou" někde mezi. Ale strach. Opravdu jsem si podobnou věc uvědomil už před nějakou dobou a ještě jsem si to nedořešil. Proto skončím tím, že určitá míra strachu je žádoucí, protože zajišťuje "pozornost" nutnou k přežití - když se nebudete bát, nebudete nejspíš ani opatrní a skončíte třeba pod prvním autem, až budete chtít přeběhnout silnici ... :o)

Fil
01. 10. 2003
Dát tip
Zastávám názor, že bez strachu to nejde.Sám jsi to uzavřel tím, že jistá míra je žádoucí- i když po přečtení to zní tak jaksi alibisticky.Já bych se v tom moc nepytval. Je to debata celkem o ničem a nic neovlivní. Byla to jen kritika na dílko a vyjádření se.Strach byl je a bude...a tečka!:-))

Ditka
01. 10. 2003
Dát tip
Jasně,že tech pocitů je mnohem víc,jen jsem chtěla upozornit,že i strach má v životě důležitý místo. O Lásce se všude hodně mluví,ale opravdu jí každý prožívá a má o ní jako o cit stach???...Věř tomu ,že né a já myslím,že je to veliká škoda...

Fil
01. 10. 2003
Dát tip
Pravdu díš.

Ditka
01. 10. 2003
Dát tip
Díky:-))))

sunbird
01. 10. 2003
Dát tip
Fil: Oh, nereagoval jsem ani tak na tvoji kritiku, spíš tak nějak obecně co jsem měl zrovna na mysli ... :o) Ditka: Co že je veliká škoda? Měl jsem na mysli jen to, že tím, že se budeš o lásku víc bát neznamená, že to přinese něco lepšího. O lásce se hodně mluví, samozřejmě, je to krásná věc, snad každý si ji přejeme, proč mluvit o negativním strachu, který si mnoho lidí neuvědomuje nebo se za něj stydí, nepřizná si ho? Lidé přeci neradi mluví o (pro ně) nepříjemných věcech! :o)

Ditka
01. 10. 2003
Dát tip
Veliká škoda je to ,že lidi dnes vic myslí na svůj prospěch a city jsou jim cizí.Možná jsem moc velká citlivka,ale já to tak cítím a je mi to líto....ale vím svět nespasím. Každá kritika je pro mne výzvou,že bych napsala něco o Lásce????

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru