Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Opice

05. 10. 2003
6
0
2403
Autor
Perchta

Jiná kolej

 

        Píše se rok 1987. Zuzana už je zase těhotná. Má novou práci a její manžel vypadá unaveně. Půjde na potrat. Stejně to vždycky chtěla zkusit. Zrovna zrušili potratové komise, nikdo jí do toho nemá co kecat.

Šla na gynekologii a oznámila svému lékaři, že je těhotná a že půjde na potrat, protože jinak by přišla o práci. Lékař se tvářil, jako že to není možný. Ale neřekl nic a tak Zuzana spolkla připravenou větu o zlé šéfové a pracovním poměru na dobu určitou. Poslal jí na vyšetření do nemocnice. „To dítě je nějaký velký,“ řekla stará a zkušená lékařka. „Jak dlouho jste těhotná?“ „Šest týdnů,“ řekla Zuzana naštvaně, věděla, že do tří měsíců se nemusí platit. A peníze nazbyt tedy opravdu neměla. Objednala ji za 14 dní.

Tu noc před potratem všechny její děti zvracely. Zuzana tam šla ráno jako na popravu, když bude zvracet v narkóze, může zemřít! Přijali ji. Prý musí znovu na vyšetření. V obrovské ordinaci byl jenom lékař o pár let starší a ona. Díval se do ní s tak velkým chtíčem, který do té doby nezažila. Byla konsternovaná, pozorovala ho se zvednutou hlavou. Najednou zjistil, že ho pozoruje, posunkem jí rozkázal, ať se dívá jinam. Odvrátila tvář. Vzpomněla si na ten sprostý vtip, jak se chlapi dohadujou, co všechno se vejde do pochvy jejich holky. Vyhraje ten, co říká, že se tam vejde i s motorkou. Jo, tak to byl tenhle případ. Napadlo ji, že ji tam s nim schválně nechali samotnou.

Odvezli ji na sál, začali ji uspávat. Na sále byli dva lékaři a lékařka, všichni hezcí lidé kolem třiceti. Její vlnité dlouhé vlasy se jí svezly po nahém těle, když se přesouvala na operační lůžko. Cítila, že ji všichni tři obdivují, bylo to dobré znamení. Ale to už byla skoro v limbu. Poslední, co vnímala již zastřeným zrakem, byl chlad zrcadel v pochvě. Co se stalo pak, to už jí nikdo nikdy neřek.

„Ježišmarjá, co to je?“ řekl lékař, co vyndával plod.

„To je opice!“ hystericky řvala lékařka. Všichni viděli oranžové dlouhé chlupy a chápavé končetiny s drápy.

„Ježišmarjá, vono je to živý,“ říkal ten třetí, protože si všiml téměř neznatelných dýchacích pohybů.

„Zabte to!“ řvala dál hystericky lékařka.

„Dáme to do formolu,“ rozhodl ten, co vedl operaci.

Lékařka se chytila chladné kovové desky stolu. Najednou si v hrůze uvědomila, že tam s nimi ještě někdo je. Ta starší žena v bílém plášti přišla až potom, co pacientka usnula. Teď řekla:

„Dám jí injekci.“

„A co v ní je?“ řekl první lékař.

„Chlorid draselný.“

„Ale to jí zabijete. A to já nedovolim, je to moje pacietka. Má tři děti. Jděte okamžitě pryč.“

Za pár desítek minut se Zuzana na chodbě před sálem probrala. Saniťák ji odvezl na pokoj. Když přelízala na svoji postel byla ráda, že má košili dostatečně dlouhou a on nevidí nic. Když odešel, seděla na posteli a dívala se na nebe a na protější střechy. Cítila neuvěřitelnou úlevu.

Možná v těch chvílích přibyl nový exponát do Hrdličkova muzea člověka. Nebylo to daleko.


Perchta
01. 12. 2004
Dát tip
wazzup: pravdu díš, cizinče, a díky za tipa žíně: rok se s rokem sešel a všude kolem sebe vidim chlapy převlečený za ženský, jsi-li mezi nimi, tak hned zmizni, já to totiž nesnáším

Žíně
01. 12. 2004
Dát tip
Já jsem naopak ženská převlečená za chlapa. Je to tak lepší?

wazzup
24. 11. 2004
Dát tip
rozhodně to není špatný.. super se četlo.. ale je to celkem ujetý, no, ale to zas tolik nevadí..tip

Perchta
19. 10. 2003
Dát tip
Jenže když ji má hezkou dostatečně dlouho, je to najednou vidět i ven :-)) Takže tak.

Žíně
19. 10. 2003
Dát tip
Jo, to si neodporujeme. Spíš mi šlo o to, jak je to vidět ven, tedy jak ta krása navenek vypadá. Kdyby šlo o krásu pojímanou dnešními měřítky ovlivněnými společenskými časopisy, tak lidé s nejkrásnějšími dušemi by byly modelky, manekýni a striptýzové tanečnice.:-))

Perchta
19. 10. 2003
Dát tip
co to kecáš, ty se řadíš kam?

Žíně
19. 10. 2003
Dát tip
Já jsem nejkrásnější a nejoduševnělejší na celym světě. :-)) Kdybys chtěla, pošlu ti autogram. Ale bohužel bez fotky, neboť mou krásu by neunesl žádný papír. :-))

Perchta
19. 10. 2003
Dát tip
No to já přece vim, já to poznávám z tvých kritik, já tvůj obrázek ani nepotřebuju, ale uhnul jsi otázce: "lidé s nejkrásnějšími dušemi by byly modelky, manekýni a striptýzové tanečnice - - ty se řadíš kam?"

Žíně
19. 10. 2003
Dát tip
Vždyť jsem neuhnul otázce. Jsem totiž mimo všechny kategorie. Ještě jsem zapomněl dodat, že mimo to, že jsem nejkrásnější a nejoduševnělejší, tak jsem taky nejinteligentnější a nejsečtělejší na celém světě. Vlastně ne. Jsem druhej, neb ty jsi první.:-))

Žíně
19. 10. 2003
Dát tip
Mimochodem, docela mě pobavilo, jaks můj příklad dovozující mé pochyby o platnosti teorie souvislosti obsahu a formy použila jako platný axiom a na jeho základě se dotazuješ, zda jsem manekýn nebo striptýzová tanečnice.-))) Neb jsem Žíně, nemohu být manekýnem. To mohou být pouze muži. Tak se hlásím k té tanečnici.:-)))

Žíně
18. 10. 2003
Dát tip
Tak. Nedá mi to jinak, Perchtičko, než abych nepopsal pár pocitů, které ve mě povídka vyvolala. Při týhle povídce mě několikrát docela zamrazilo. Poprvé hned v prvním odstavci při slovech: „Stejně to chtěla vždycky skusit“ :-(( Brr, při týhle lehkovážný větě mi naskočily pupínky. Vždyť o nic nejde, je to vlastně jen žádoucí zkušenost. Kvůli takový zkušenosti stojí za to si i dítě pořídit. A pak na operačním stole, kdy jediné její myšlenky jsou o tom, jak obdivně doktoři pozorují její nahotu - prý dobré znamení. Žádná pochybnost nad svým rozhodnutím, žádné rozporuplné pocity, žádné úvahy zda jedná správně. Ne. Prožívá vlastně jen uspokojení dané obdivem k jejímu tělu. Není ten plod vlastně jen odrazem její duše? Oč je lepší, než novorozeně, které přišla na sál popravit? Vždyť ta starší žena v bílém plášti vlastně jednala čistě v intencích její logiky, když jí chtěla píchnout injekci. Proč by jí měla píchat plodu a ne matce? A ještě k tomu takové, která plodí opice? Nezačíná ta všeobecná neúcta k životu, jak jí popisuješ třeba i v povídce „Panenství“, právě na takovýchto „potratových stolech“? Ať už jsi chtěla povídkou říct cokoliv, já za to, co ve mně asociovala, dávám tip.

Perchta
18. 10. 2003
Dát tip
Nojo, dobrý, víš, já věřim, že forma a obsach souvisí, když je někdo hezkej, má i hezkou duši, ale ono je pak otázka, co je krása. A já věřim, že krása je harmonie, harmonie je soulad a všechno je to vlastně jenom vlnění, jak se potkávaj ty různý vlnový dýlky a různý frekvence a nějak v nás rezonujou. Ona si to možná zasloužila potratit opici, ale bylo to celkem milosrdný, protože ona to neví. Představ si, že by ji porodila na sále, bdělá, to by se asi zbláznila. Takže je to povídka o tom, že se nemá v zimě lízat zábradlí. Díky za tip.

Žíně
18. 10. 2003
Dát tip
Jo, asi ano, pokud má někdo hezkou duši, je prostě hezkej, ať vypadá jakkoliv. Krása není pouze souměrnost těla a ladné křivky. Pokud by tomu tak bylo, tak tvá teorie o souvislosti obsahu a formy neplatí.

chicoria
05. 10. 2003
Dát tip
Hm, zdravě brutální:-)))

Lyryk
05. 10. 2003
Dát tip
huh, to je brutální, už nechci bejt ženská .-))

Perchta
05. 10. 2003
Dát tip
chicoria, Lyryk: děkuji, beru to jako poklonu; snažila jsem se, aby dílko rezonovalo s tradicí české sci-fi...

fungus2
05. 10. 2003
Dát tip
Hm. Tak to je drsně reálné. TIP

Perchta
05. 10. 2003
Dát tip
dík :)

_kxk
05. 10. 2003
Dát tip
hůh.... to mi připomíná jeden film..akorát s chobotnicí....:)))

Perchta
05. 10. 2003
Dát tip
dík, nápady se opakují :)

Kytiii
05. 10. 2003
Dát tip
pěkný...

Yossarian
05. 10. 2003
Dát tip
"Poslední, co vnímala již zastřeným zrakem, byl chlad zrcadel v pochvě" - tak tahle věta mě vtáhla do děje popisuješ dobře a asi si zasloužíš * tip

Perchta
05. 10. 2003
Dát tip
Kytiii: dík Yossarian: a jistě bys chtěl vědět, co to je, tak já ti to řeknu, jsou to takové novodobé mučící nástroje, které se používají pro mučení žen; děkuji za tip

Yossarian
05. 10. 2003
Dát tip
no dovol, to by mne ani ve snu nenapadlo takhle se vyptávat, navíc mě to napadlo, co by to asi mohlo být, stydím se ... nemáš zač

Perchta
05. 10. 2003
Dát tip
:-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru