Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

příběh vonící kvalitním zeleným čajem a pozdním podzimem

12. 10. 2003
4
4
1313
Autor
pilna_vcelka

inspirováno a věnováno Mýše a Marcu Aureliovi. Ti dva se vůbec neznají, ale asi nikdo z nich neví, jak mi pomohli...děkuju

Protřepala si své krásně vlnité zrzavé vlasy, pomyslela na svou matku a chtěla jít. V té pochmurné pozdě podzimní době ozařovala jen svíčka její oblíbený bublifuk. Nemohla to tak nechat. Její stále nesuché vlasy jí vadily ve výhledu, a proto je zabalila do turbanu. Ještě před tím však prudce pohodila hlavou dopředu a dozadu, aby měl ten studený pozdě podzimní vítr šanci se do bujných narezlých liščích vln dostat a alespoň trošičku jim pomoci, aby uschly. Na ten červený bublifuk s bílým víčkem, co dostala od pána Boha, svítila jen jediná bílá svíce. Bylo jí ho líto. I vzala svůj zapalovač, kterým obvykle škrtá jen aby zapálila lehké Marlboro, škrtla a přiblížila plamen k další- větší, oranžové svíci. Byla blízko bublifuku. Knot lehce zapraskal, ale po chvíli zaplál plamenem nepatřičně úměrným k velikosti svíce. Pak zapálila i tu svou nejoblíbenější- modrou s červenou kytičkou. Bublifuk se jistě cítil spokojeně a ona mohla s poklidem odejít. Napila se ještě naposled zcela vychladlého, leč velmi kvalitního zeleného čaje a zavřela za sebou dveře.

            Teprve až na dětském pískovišti zjistila, že má za uchem růži, v ruce sešit biologie a nemá na sobě kalhotky. Pečlivě se upravila, aby tyto nedostatky nikdo nepozoroval a vydala se dál. Znova pomyslela na svou matku. V té chvíli ji až zabolelo u srdce a pokusila se matce omluvit. Nedokázala to, a tak si zapálila další cigaretu.

            Ona se jmenovala Letní déšť (než jí uznali toto jméno, měli s tím velké problémy, ale nakonec se vše úspěšně zdařilo) a šla tím pozdně podzimním počasím úplně sama. Vítr už se ani nesnažil vysušit její vlasy, a tak zůstaly mokré. Zeptala se tedy vlastního srdce, které ještě stále trochu bolelo po vzpomínce na matku: „Kam mě to vedeš?“ Srdce neodpovědělo. Jen Letnímu dešti stále motalo nohy a vedlo ji dál a dál.

            Potkala hocha. Neznala ho, ale zeptala se ho, jestli nemá dvě koruny. Potřebovala cítit ještě větší chlad ve své dlani. Nesnášela kov a peníze už vůbec ne, ale z nějakého důvodu potřebovala teď třít v ruce tu dvoukorunu. Chlapec, asi šesnáctiletý, jí podal rovnou tři dvoukoruny. Poděkovala mu, ale hned jak odešel ty dvě zbývající vyhodila na trávu vedle. Byla marnivá, zároveň však doufala, že přijde člověk, který bude čtyři koruny potřebovat. A ten člověk opravdu přišel. Vlastně to byl padlý anděl, co o vyhodili z Ráje. Udělali to, protože poznal ženu. Určili mu tedy mužské pohlaví, zbavili ho křídel a vyhodili na zem. Ta žena byla ona. Chtěl se za ní rozletěl, avšak zapomněl, že nemá křídla a spadl do studené kaluže (jiná ani ta kaluž být nemohla, neboť  byla pozdně podzimní doba a chlad začínal vstupovat do všech koutů a kaluží.) Ihned se zvedl a utíkal za Letním deštěm. Dohnal ji, když zrovna plakala na lavičce. Podal jí ony dvě dvoukoruny a ona se ( i když neměla ráda kov a peníze už vůbec ne) rozveselila. Cítila, že je to on, i přestože měl kudrnaté, nepřirozeně žluté vlasy. Nic neřekli, jenom se políbili a odletěli do Ráje….

           

 


4 názory

jt
08. 04. 2007
Dát tip
milly> tohle už je moc dlouhý na mě - promin

Milly
08. 04. 2007
Dát tip
:-)

taky se mi to líbí až na poslední větu a souhlasím s Andulkou...

Milly
06. 04. 2007
Dát tip
Srdce, které se nechce otevřít, musí být hodně bolavé- je mi takových srdcí líto... A tenhle text se mi moc líbí- ty asociace.... -t- :-)

Milly
04. 05. 2006
Dát tip
stále ne?

Milly: matka den poté umřela a odletěla za svou dceruškou, kterou nikdy nepochopila i když snad chtěla, ale opravdu to nešlo...jenže to už nepatří k příběhu, je to napsané jenom v jednou srdci a to se nechce otevírat...bohužel....

Šalvěj
23. 11. 2003
Dát tip
*

Milly
23. 10. 2003
Dát tip
A co její matka?Na tu už si nevzpomněla? Líbí se mi to-celý a hlavně to jméno: "Letní déšť" Originální.

Silvietko, drahoušku, možná jsem někdy až moc pozitivní, ale v té chvíli když jsem to písala jsem to prostě cítila takhle a ne jinak...někdy napíšu něco co nebude holywůdský hepiend a bude to jenom pro tebe, jo?

Silvieta
13. 10. 2003
Dát tip
Pacilo sa mi to, za po tu poslednu vetu. Dokonca je ten pribeh uveritelny, az na tu poslednu vetu. Happyendy nie su napadite. Trosku mi ta posledna veta skazila radost z mojej predstavy o konci pribehu. Viem, ze je to tvoj pribeh, ale pises ho pre nas. Nedat tomuto pribehu viac moznosti je trochu skoda.

Andulka
12. 10. 2003
Dát tip
velmi kvalitniho studeneho zeleneho caje......co kydyby se napila jenom zeleneho caje?... Jinak k povidce....to ani neni povidka...to je poezie! Jinak uprimne, moc veci mi vubec nedoslo. Napr. proc tam mela bublifuk, kdyz ani neudelala bublinu....nemohla by v tom parku sedet na lavice, foukat slzy do bublin a ty by se snasely nahoru....? Malicko bych to proskrtala, vyhodila bych nektere zavadejici detaily.....jinak je to velmi mile, poeticke, nevsedni.... :-)

Kolega
12. 10. 2003
Dát tip
Marcus Aurelius... není už pár tisíciletí v jiném světě? Takže i Mýša? A tedy ty taky? :-))) co o vyhodili z Ráje. Kolega zase rejpe... :-)) Tip za lehkost... neopakuji se už? :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru