Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Strážná věž

16. 10. 2003
5
0
1784
Autor
Cheeky

Pánovi, kterého jsem viděla v Myší díře v Brně. Stál tam tak hrdě s časopisem v ruce a vypadal tak šťastně. Vypadal jak šťastný otec od rodiny. A tím doufám byl.


  Vždycky mě vedli zkrátka. Vedl jsem skromný život - jako dítě i jako dospělý člověk. Vždycky mi stačil obyčejný lněný penál, zatímco ostatní už měli z moderní rifloviny, stačila mi zajímavá sousedka, místo krásky... Splýval jsem s davem, co se dalo, nechtěl jsem od života víc, než mi dával. Po škole jsem začal pracovat jako ekonom, oženil se, postavil dům, zplodil dva syny. Manželka mi denně dělala svačiny, políbila na čelo a já šel do práce - jako spořádaný občan.

  Něco vevnitř mi říkalo že tohle je ono, takhle bych měl vést svůj život, že takhle ho vedou i ostatní lidé a mě to nevadilo. Děti mi dělaly radost. Občas jsme zajeli k mým rodičům, podívat se jak se jim žije, ale matka mi vyčítala manželku, otec výchovu, proto jsem tam jezdil nerad a málo.
   Jak roky plynuly, všiml jsem si, že se něco děje. Žena mi přestala dělat svačiny, pro syny jsem byl suchar. Začal jsem přemýšlet. Kam se poděly mé sny? Chtěl jsem přece dokázat tolik věcí, být tak vyjímečný, cestovat, bavit se... Co se se mnou stalo? Jsem jedním z davu, masou. A právě tehdy jsem se rozhodl změnit svůj život. Ne vzhledem, ale povahou. Začal jsem se zase smát. Smál jsem se všemu a všem. Manželce, dětem... Smál jsem se i tehdy, když mi přišel list s rozvodovým řízením. Zlom nastal, když mi řekl jeden ze synů, tehdy dvacetiletý, že je gay. Ještě ten den jsem dal výpověď, odešel z bytu a už se tam nevrátil.
 

  A teď, teď v tuhle chvíli stojím na okraji davu, úplně na boku a v ruce držím Strážnou věž. Stojím a jsem na sebe pyšný. Dokázal jsem to. Nejsem jedním z davu, stojím na okraji. A přitom myslím na svého syna. I on je na okraji. Možná mu trochu závidím.

 

 

 Možná, že se ještě trochu vytáhnu, aby mě bylo víc vidět. Moje neobyčejnost.


Eva_S
22. 01. 2006
Dát tip
se mi líbí moc....líbí že je to z pohledu někoho jinýho a ještě chlapa a ještě takovýho....hezky čtivě napsaný....jojoooo:))

hippiesanda
13. 11. 2004
Dát tip
líbí jakože docela ten závěr je zajímavej*

Nedlloyd
27. 03. 2004
Dát tip
tip *18*

Avril
17. 11. 2003
Dát tip
je to fakt good,mod se mi to líbí,........přečetla jsem skoro všech ny tvoje díla a nejvíce se mi líbila ta Střážná věž.dobrý,dávám ti tip

Pitbull
14. 11. 2003
Dát tip
A to je všechno?Šetři prostorem O čem to je?O h...?

Cheeky
14. 11. 2003
Dát tip
David13 (pitbull):možná že by bylo lepší kdyby si se místo toho, že se mi chceš pomstít za negativní kritiku( mimochodem zcela oprávněnou) a vytváření nicků jenom proto abys mi mohl nadávat se nad sebou zamyslel a začal taky tvořit něco pořádnýho.. možná kdyby ses nechoval jak malej puberťák koho někdo urazil a tak mu "poškrábe auto", přestal opakovat moje názory (viz. Šetři prostorem, o čem to je?) tak bys udělal líp.... sorry že sem ublížila tvýmu egu

Cheeky
18. 10. 2003
Dát tip
To Cornel_Nemtanu: hodně lidí stojících na okraji zakládá svou existenci na soucitu davu :o) popravdě, ani já bych si na ten okraj se Strážnou veží v ruce nestoupla, stejně jako bych nevzala kytaru a nezačala zpívat. Ten časopis sem tady hlavně použila jako odlišení, i když ten pán ho opravdu držel :o) Jinak si myslím že člověk může být originální i bez okraje, znám pár takových lidí a myslím že se jim to úspěšně daří :o) děkuju za tip i kritiku

Jazžov
18. 10. 2003
Dát tip
Fakt dobře napsaný. jen by se měl ten člověk nad sebou zamyslet.

Možná by stálo zamyslet se nad tím: zda je opravdu tak dobré stát na okraji? Jistě, být zapadlý v davu asi není snem nikoho z nás, přesto ... není možné, že z toho okraje jde mnohem snáze spadnout do propasti? A kdo nebo co jiného nám pak může pomoci než soucit davu. Necítím se být členem "masy" a rozhodně bych do ruky nevzal časopis Strážná věž, přesto je mým cílem nepošlapat svou individualitu. Kdybych měl syna gaye - rozhodně bych ho nevyhnal, (popravdě spíš bych vyhnal člověk se Strážnou věží v ruce). Ale to jsem odbočil, jako dílko je to výborně popsaná povídka po stránce, jak já to nazývám "degenerování" - opravdu hrozné slovo. Toho člověka si nevážím pro jeho povrchnost! Tvoje dílko je ale velmi vhodné pro svojí načasovanost. Takových lidí je na rozích podle mého gusta až moc. Máš tu ode mě tip za svou odvahu! :)

Schwalbe
16. 10. 2003
Dát tip
Zajímavé počteníčko.

Schwalbe
16. 10. 2003
Dát tip
Ještě mě k tomu napadlo, že člověk utíká z davu, který ho tísní a pak se většinou stane, aniž si to uvědomí, součástí davu jiného.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru