Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Egon Bondy- Smrťounek

20. 10. 2003
0
0
653
Autor
Assunta

Egon Bondy

Smrounek

 Smrounek bydlí v Nerudovce 51. Místo hlavy má holou lebku, a proto se jmenuje Smrounek. Přesto je mu teprve deset let. Když přijde do hospody, má velikou kapuci, takže nejdřív není vidět, že je to smrounek. Pak, když vypije moc piv, kapuci shodí a všichni oněmí hrůzou. Toho Smrounek využívá a klidně odchází bez placení do druhé hospody.

Někdy si Smrounek kapuci zapomene a pak vstoupí k Sluncům s holou lebkou. V hubě má dráty, na nichž má připíchnuté oči, a když strčí ruku do huby, tak zatáhne nejdřív jedno oko- a zbude po něm prázdný oční důlek - a pak druhé oko- a zbude po něm druhý prázdný důlek. Nato upřeným pohledem obou důlkůse kouká mlčky na hostinského Frantu tak dlouho, pokud mu nenaleje piva třesa se hrůzou.

V létě , když byl Bondy v Anglii, vstoupil Smrounek do jeho bytu a svým strašidelným čuchem hned vyčuchal, že v míse na salát má Bondy  svůj kouzelnický diplom. Okamžitě se na něj vrhl a začal ho rvát drápy. Ale poněvadž diplom je z pergamenu a je celý psaný latinsky, Smrounek se strašně polekal, že to je nějaká čarodějnická kniha a utekl.

 

 

Egon Bondy

 

Tödling

 

Tödling wohnt in der Neruda 51. An Stelle des Kopfes hat er einen kahlen Schädel, und deswegen heißt  er Tödling. Trotzdem ist er erst zehn Jahre alt. Wenn er in die Kneipe reinkommt, hat er eine ziemlich große Kapuze auf, so dass zuerst nicht zu sehen ist, dass es der Tödling ist. Dann, wenn er erst mal  viel Bier trinkt, wirft er seine Kapuze ab und alle verstummen vor Schreck. Das nützt Tödling aus und geht seelenruhig in die nächste Kneipe, ohne zu bezahlen.

Manchmal vergisst Tödling seine Kapuze und dann betritt er die Kneipe „Zu den Sonnen“ mit kahlem Schädel. In dem Maul hat er Drähte, auf denen seine Augen angenagelt sind, und wenn er die Hand in den Mund steckt, dann zieht er zuerst ein Auge rein und danach bleibt ihm eine leere Augenhöhle übrig- und dann das zweite Auge – und danach bleibt ihm die zweite leere Augenhöhle übrig. Sodann schaut er schweigend mit stierem Blick aus beiden Höhlen Franzi so lange an, bis er ihm zitternd vor Angst Bier eingießt.

Im Sommer, als Bondy in England war, betrat Tödling seine Wohnung und erschnüffelte gleich mit seinem gespensthaften Geruchssinn, dass Bondy sein Zauberdiplom in einer Salatschüssel hat. Gleich stürzte er sich darauf und fing an, mit seinen Krallen daran zu zerren. Weil aber das Diplom aus Pergament und ganz in Latein geschrieben ist, erschrak Tödling fürchterlich, dass es irgendein Zauberbuch ist, und lief davon.

  


REDH0T
20. 10. 2003
Dát tip
Co v té Blavě asi do toho piva lejou...:o)

Vyjan
20. 10. 2003
Dát tip
Ten text jsem už kdysi začátkem osdesátých let četl v samizdatu česky. Odkud to je?

Bordiga
20. 10. 2003
Dát tip
je to z Bondyho Příšerných příběhů - viz elektronickou verzi na http://sweb.cz/ebondy/ jináč překlad do němčiny by ho coby germanofila určitě potěšil :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru