Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PARALELNÍ SVĚT-10

07. 11. 2005
3
1
1067
Autor
fungus2

ČÁST DESÁTÁ

Lampy pouličního osvětlení osvětlovaly prázdné ulice, kterými projíždělo auto. To však nebylo slyšet ani vidět, protože jej obklopovala ochranná clona.

  Nadporučík Mirek Vincent se opíral o volant a bez zájmu hleděl do ulic, kterými vozidlo řízené počítačem projíždělo. O několik minut později auto zastavilo ve spoře osvětlené uličce.

„Tak jsme na místě. Teď zkontroluju, jestli v tom domě někdo neponocuje,“ řekl a zadíval se monitor umístěný na palubní desce. Na něm byl rentgenovým viděním zachycen vnitřek domu. Takový pohled mu umožňovalo miniletadélko, jenž mělo zabudovanou mikrokameru a které na dálku ovládal.

„Je to dobrý. Všichni spí,“ zkonstatoval.

„Dobře. Snad vše proběhne podle plánu,“ mínil podplukovník Michal Novotný, který seděl vedle na sedadle.

„Střihneme si o to, kdo půjde do sklepa a kdo do bytu?“ zeptal se major Karel Pokorný sedící na zadním sedadle.

„Když chcete. Kdo prohraje, jde do bytu.“

Oba zatli své pravé pěsti a během třetího pohybu od shora dolu je rozevřeli.

„Rozstříhal jsem vás!“ zvolal podplukovník.

„A ani to nebolelo. Půjdu tedy do bytu,“ řekl major.

Nadporučík na chvíli vypnul ochranné pole kolem automobilu a oba hned z něho vystoupili. Auto za nimi zmizelo.

  Dvojice mužů rychle prošla po chodníku a došla ke dveřím domu. Podplukovník zasunul klíč do zámku dveří a odemkl je. Za okamžik vstoupili do tmavé chodby.

„Zbytečně nespěchejte. Máme dost času. Je dost nereálné, že by se majitel bytu vrátil teď v noci z chaty domu,“ pronesl šeptem podplukovník, když dveře zamykal.

„Když nevzbouříme barák, tak by uložení těch kompromitujících věcí mohlo proběhnout v klidu, ale něco podobného jsme si mysleli i před vyzvedáváním tý bedny, že,“ mínil major.

„Nikdo vo nás zde zatím neví. Tak jdeme.“

Na oči si nasadili brýle, kterými viděli vše jako ve dne a vykročili po chodbě.

„V domě se nic nezměnilo,“ hlásil jim nadporučík do naslouchátek, která měli v uších, přičemž se oba v přízemí rozdělili.

  Podplukovník v tichosti seběhl schodiště do sklepení. Díky dlouhému sledování za pomocí miniletadélka se jim podařilo zjistit, který sklep patří muži, jehož chtěli zkompromitovat. Rychle odemkl zámek u dřevěných dveří a vstoupil do sklepa, ve kterém bylo velké množství různých věcí. Hned ze zad sundal batoh, v němž měl věci, co chtěl schovat pod ono haraburdí.

  Major v tichosti rychle šel po schodech do prvního patra a za okamžik vyběhl do druhého poschodí. Poté se mu podařilo potichu odemknout dveře od bytu a rychle do něho vstoupil.

  Tou dobou nadporučík sedící v autě před domem jejich počínání sledoval na monitoru. Náhle jeho pozornost upoutala trojice vozidel, která vjela do ulice a zastavila před domem. Ze třech zlověstně vypadajících černých automobilů vyskákalo několik postav, ve kterých okamžitě poznal gestapáky.

„Právě před dům přijelo gestapo!“ hlásil hned oběma přes vysílačku.

Podplukovník se ve sklepě při těchto slovech kousl do rtů a hned vytáhl z kapsy pistoli.

„Zůstaňte v bytě!“ sdělil podplukovník do mikrovysílačky majorovi, který ve stejnou chvíli stál vedle okna a přes záclonu se díval na ulici, kde viděl stát ona tři auta.

„Sakra! To přece není možný, aby tohle byla náhoda!“ pronesl rozčíleně.

„Nikdo vo nás tady neví. Je to shoda náhod či okolností!“ mínil podplukovník.

„Možná, že už je to práce toho chlápka. Asi udal někoho ze sousedů. Zrovna vtrhli do domu!“ hlásil jim nadporučík a vzápětí oba muži v domě uslyšeli řízné německé povely, ze kterých šel mráz po zádech.

                                 KONEC DESÁTÉ ČÁSTI

 


1 názor

G.J.SEGE
03. 05. 2010
Dát tip
Já to taky dělám. Píšu to svý ve Writeru a pak to posílám na Písmáka. Protože, když píšu na Písmáku, než to napíšu,tak mě odhlásí. Po pár odstavcích. Datumy mám taky daný. Pokračuju ve čtení...

Plopez
07. 11. 2005
Dát tip
fungus2 _ vidíš, to je zajímavej způsob práce. To mě nenapadlo. Vytvořit si sám na sebe uzávěrku. Řekni, donutí to člověka psát?

Induan
31. 10. 2005
Dát tip
No, tohle je myslím skoro ta pravá míra mezi napínavostí a akčností. Ale ještě pořád to plyne příliš rychle a bezpocitově. Trošku zpomal, sem tam to prolož nějakejma věcma, co běžej hlavnímu hrdinovi hlavou a bude to ok. Hlavně nepoužívej deus ex machina. A taky než dětinskej dialog o stříhání, radši nic. Mluviti stříbro mlčeti zlato má i při psaní své opodstatnění. Já vím, že jsem děsnej tvrdej kritik, ale vidím, že jak jsi to psal, postupně jsi se vyvíjel. Bravo. tip

fungus2
31. 10. 2005
Dát tip
Díky. Než povídky oficiálně vyjdou, tak je ještě přepisuji.

Induan
31. 10. 2005
Dát tip
jj, to je vhodný, ale upřímně řečeno si nemyslím, že přímo tohle by stálo za to vydávat. Spíš bych začal trošku z jinýho konce a našel napřed originální myšlenku a pak do toho dal všechno, aby vzniklo něco skvělýho a jedinečnýho. Třeba mě zase nezávisle na Tobě napadlo to jak jsi psal s tím zkompromitováním toho chlápka, tak já zase pro změnu ve své další povídce hodlal zkompromitovat ježíše, aby se tak křesťanství nerozvinulo a nepřineslo s dobrem i spoustu zla. :) (Jde hlavně o originalitu a kontraverznost, to je to, co v dnešní době lidi na literálním díle zaujme. Samozřejmě nemusí člověk hned volit takovej hardcore :) )

fungus2
31. 10. 2005
Dát tip
Všechny mé povídky zůstanou jen na Internetových serverech. Jen mám přednastavené datumy jejich publikace na Internetu. A postupně je přepisuji a opravuji, než datum jejich zveřejnění nastane.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru