Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nevíte prosim vás, jak se dostanu ven z nádraží?

23. 10. 2003
11
0
1030
Autor
Karoli

Název je chyták. tohle nemá žádný název. nemá to totiž ani prostředek a konec a právě proto si to přečtěte. A vyjářete se.

 

 

Petr stojí na náměstí u staré sochy světce, na sobě červený svetr,  vypadá nervózně.

 

Taky že je.

 

Za pět minut má totiž takzvané rande naslepo, což je někdy považováno za velmi dobrodružné. Dá se o tom taky dlouho tlachat u piva s kámošema a vypadat světácky- tato vyhlídka se Petrovi zamlouvá- nebo to vyprávět na večírku prsaté Markéty, která se bude hihňat, což se Petrovi líbí možná ještě víc.

 

Čas setkání se blíží.

 

Petrovy dlaně jsou už úplně zpocené. Sám se sebou není vůbec spokojený.

 

Nevypadám ani jako svůdník, ani jako milovník - ani jako James Dean ani jako David Beckham.

 

Uplynulo pět minut a dívka nikde.

 

Vypadám jako úplný debil.

 

Petr se přestává potit a pomalu začíná vymýšlet, co řekne kámošům. Měl dotyčnou totiž přivézt ukázat

Pod lípy.

 

 

Zatímco Petr přemýšlí, jak si zachovat tvář před kamarádama a hihňavou Markétou, na nádraží na druhém konci města přibržďuje zpožděný rychlík.  První, kdo z něj vystoupí je slečna silnější postavy. A hned si to šine k nádražní hale. Je opravdu dosti nepřitažlivá, takže ji nikdo nepomůže s velikou taškou, kterou vleče s sebou. A to by se jí zrovna docela hodilo, protože spěchá a  taška je těžká.

Jenže když je holt jednou někdo ošklivý a k tomu všemu kapku při těle, tak mu obyčejně nikdo s taškou pomáhat nechce.

V bufetu si kupuje bagetu se smaženými kuřecími kousky a miňonky. Zřejmě se potí. Na béžové košili se jí udělaly dvě mokré kola v podpaždí.

 

Ano. Tušíte správně. Toto poněkud zmatené stvoření se už nemůže dočkat svého tajemného přítele na inzerát. Hned jak jí Dáša ukázala tu webovou stránku, věděla, že se stane něco velikého! Ale žádné zdržování, času je málo a dívka s velkou taškou jde už teď pozdě.

 

Musím mu zavolat a omluvit se za zpoždění.

 

Jenomže promenádovat se s cennostma po vlakovém nádraží velkých měst je bláhovost. Naše hrdinka to samozřejmě tuší, ale už jí to není nic platné. Ve frontě na svačinu ji někdo čmajzl mobilní telefon.

 

Byl to místní kapesní zloděj Viktor Masný, na kterého si už dlouhou dobu brousí zuby řadový policista  Štěpán Novotný Protože chce přidáno. A má, zdá se, dneska štěstí! Vidí Viktora Mastného poflakovat se po nádraží a vidí ho dokonce přímo při činu!

 

Policista Novotný zahajuje akci. Ovšem místní kapesní zlodějíček není žádný blbeček- dá se na útěk- mete si to halou - rozráží dav – kličkuje - uloupený předmět nenápadně vhodí do kabelky kudrnaté slečinky - vybíhá ven - rozhlíží se - zapaluje si cigáro - jako že nic - a má vyhráno.

A Štěpán Novotný má smůlu. Jeho Hanička  se bude zlobit, protože chtěla peníze na podzimní paletko s kapuckou.

 

Ale co je nám po místních kriminalistech, když naše cestovatelka pláče! Sedí na lavičce, v ruce žmoulá miňonky a utírá si rozmazané oči. Je opravdu velice nešťastná. Proklíná toto špinavé město a špinavý vlak a špinavé záchody bez zrcadel a vůbec! Pláče, protože nemůže zavolat svému tajemnému Petrovi.

Schůzka se tedy zřejmě nekoná.

 

Petr chodí kolem svaté sochy jako lev v kleci. Že by  jeho neznámá v červeném svetru nepřišla, si vůbec nedokáže připustit.

To spolu hezky vymysleli, ten červený svetr. Jaká asi je ?

 

Petr drží u zrudlého ucha telefon.

Tón dlouho vyzvání, ale nikdo to nebere.

 

Pokud čtenář četl pozorně, je jistě už  zvědavý na tu „kudrnatou slečinku“, které zvoní v kabelce cizí mobilní telefon.

 

Kudrnatá slečinka je totiž nefalšovaná intelektuálka. To se pozná na první pohled. Plastové obroučky, ze kterých je násilně seškrábána značka, vysoký rolák, batoh plný knih a v ruce plakát velmi alternativní kapely. Protože nefalšované intelektuálky v žádném případě mobilní telefon nevlastní, byla tato slečna hlasitým vyzváněním v její kabelce mírně řečeno udivena.

 

Nevěděla, co dělat. Jestli to není nějaká lest. Tajná šifra. Špionáž. Někdo si ji asi vyčíhnul k tajnému úkolu. Dobrodružství.

 

„ Haló…?“

„Haló. Tady… eh, ahoj. Tady je , jsem já.“

„ ?“

„Heslo červený svetr…přece. Sme byly domluvení ve čtyry. Ne?“

 

Kudrnatá slečinka mrkla na svůj bordó svetřík a začalo ji to velice zajímat.

 

„A kde?“

„ Na náměstí, u sochy, ježišmarjá.“

„Tak jo.“

 

Petr se snaží zachovat klid. Ale dotírají na něj samé černé myšlenky. Buď je ta holka uplně pitomá, nebo to má moc dobře vymyšleno.

 

Po další půl hodině zná Petr sochu světce téměř nazpaměť . Není už tak nervózní, jako spíš otrávený. Takhle si dnešní odpoledne nepředstavoval. Chtěl být vtipný a vyprávět zábavné věci a večer Pod lípama slečně dokázat, že je z celé party bezkonkurenčně nejlepší. Chce se mu domů, ale čest ho nutí ještě vydržet.

 

Setkání dvou lidí, kteří se znají, může zklamáním zrovna tak, jako když jeden o druhém neví zhola nic. Proto je výhodné, myslel si Petr, když toho ví každý trochu, ne moc, tak akorát.

 

Ale co když jeden nic netuší a druhý spoléhá na to, že ví tak akorát ?

 

Kudrnatá slečinka se rozhlíží, ale nevidí nikoho, komu by mohl patřit ten neurčitý hlas v telefonu. Petr se také rozhlíží a doufá, že hlas v telefonu patří právě  tomuto bordó svetříku s rolákem.

 

Jde blíž.

 

„Ty seš… heslo svetr?“

„No - 

„Tak se teda konečně potkáváme. Sem Petr.“

„Tereza.“

 

 

Zde napsaná část příběhu končí. ..

 

Jak by asi mohl pokračovat? 

 

Líbí se Petrovi kudrnaté slečinky, nebo je spíš na dívky typu „polštářek“?

 

A vám?

 

Ukradli vám už někdy mobil?

 

Požíráte bagety a výrobky firmy Opavia?

 

Chodíte pít  Pod lípy?

 

Jmenujete se Petr nebo Tereza?

 

Tím líp !!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


gr_4you
05. 04. 2005
Dát tip
noo tak za a) nevěřim, že policajti honí zloděje mobilů b) nevěřim, že když policajt chytne zloděje mobilů, dostane přidáno. Spíš mu bude taktně vedením naznačeno, že to nemá cenu c) nevěřim, že když policajt dostane přidáno za chycení zloděje mobilů, dá se za ty prachy pořídit podzimní paletko s kapuckou Závěr: Nasnadě je rozvést příběh trpící tlusťošky. Osobně bych byl realista: večer se smutně toulá ulicemi a následně je znásilněna a zabita v parku, přičemž jí násilník odcizí miňonky Petr sbalí kudrnatou intelektuálku a když s ní souloží zavolá matka tlusťošky, jestli je v pořádku Shodou dalších nešťastných náhod je Petr obviněn ze znásilnění tlusťošky a jako hlavní důkaz je mobilní telefon, který u něj nechá kudrnatá intoška. Ta z toho jediná vyjde s čistym štítem, jelikož pro ni mám slabost: Za a) má postřech a je inteligentní b) nedělají se jí v podpaždí mokré fleky c) neni tak blbá, že by se seznamovala po internetu d) bere život tak jak je PS: Když to jde, piju Pod kaštanama. Bagetu si du koupit teď hned. Můj mobilní telefon žádný zloděj nechce. Dílko mi příjde zajímavé jako podklad pro delší prozaickou práci. nicméně tip.

gr_4you
20. 03. 2005
Dát tip
zajímavej začátek, někdy přečtu

Matylda
28. 12. 2003
Dát tip
Moc jsem se pobavila. Príma vymyšlené a dobře napsané. Bravo. :-)

seš docela vtipná osůbka, víš to? líbí se mi jak píšeš. je to takový neobyčejný psaní o obyčejných věcech. tip

sicco
04. 11. 2003
Dát tip
a co na to jan tleskač?

Helga
04. 11. 2003
Dát tip
Jo, dobrá hříčka. Kdyby to bylo dopsané, tak je to dobrej příběh. Ale jak ho dokončit, neporadím. Na to si musí autor přijít sám. :) A nelíbí se mi výraz "naivní stvoření", ale to je asi jen můj pocit. Tož zdar a sílu.

Andulka
28. 10. 2003
Dát tip
ja bych to skoncila jak se Petr potkal s Terezou. Bodka. Nic vic tomu nechybi. Je to dobre napsany, ma to spad, zbytene to nijkde neukecavas....povedlo se ti to..:-)*

Karoli
26. 10. 2003
Dát tip
Smankotky :) no dekuju za tipy, jenomze takovych "povidek" se daji napsat mraky. ale bez konce-tzn. bez pointy si s tim muzu tak leda vytapetovat zimni zahradu. :( nehlede na to, ze nemam zadnou zimni zahradu.

WinSmi
26. 10. 2003
Dát tip
super!

Karoli
24. 10. 2003
Dát tip
taxe nehihněj, a navrhni konec :)

páni, moc se mi to líbilo (a mimochodem - jmenuju se Petr)

reka
24. 10. 2003
Dát tip
dobry, konec si napis sama, si prece autorka

Blackadder
24. 10. 2003
Dát tip
Hm, to se mi líbilo. Pěkně zamotané, s nahledem a vtipem napsané. Tip.

Abyss
24. 10. 2003
Dát tip
:) *

Witch
23. 10. 2003
Dát tip
hahahaha to je výborný! líbí se mi to strašně moc (jen ty chybičky to občas krapet pokazí)... ***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru