Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Conan mírový aktivista

24. 10. 2003
1
0
843
Autor
Doktor_

Conan mírový aktivista

 

Možná se vám zdá pátrání v tomto směru ohledně velkého Cimmerřana zbytečné. Conan byl přece válečník, který žil pro boj a dobývání. Proč by měl tedy usilovat o mír? Dovolte, aby vám na toto odpověděl sám Conan: “Ať si sny o obrovských říších sní jiní. Nechtěl bych vládnout království, které vzniklo násilím z ohně a meče. Je něco jiného dobýt trůn za pomoci většiny národa a z vůle národa vládnout, než násilím si podrobit cizí národ a ovládat jej z trůnu strachem” (Hodina draka, str. 147). Řekl by snad toto válečník žijící jen pro boj?

Teď, když jsme si vyjasnili tento bod, můžeme pokračovat. Výkladový slovník uvádí u aktivisty toto:

· Aktivista – člověk, často člen větší skupiny, která jako základní pojem nechápe nazírání, ale jednání.

Musíte uznat, že toto Conan rozhodně splňuje.

Conan častokrát kolem sebe shromáždil skupinu lidí se stejným smýšlením (horské kmeny, Svobodní kozáci,…). S touto skupinou pak šířil své ideály do okolí. Tyto skupiny se staly časem tak oblíbené, až se staly nepohodlné pro tehdejší panovníky a ti se je snažili rozprášit do okolí. “U Tarima, jestli se mi v nejbližší době nepodaří uštědřit té stepní sebrance pořádnou lekci, bude mít Khawarizn brzy nového pána.” (A zrodí se čarodějka, Ďábel v železo vtělený, str. 100). Což se jim Cromžel většinou vydařilo. “Ty jsi byl kozák? Podivil se Canach. Já ne, zavrtěl mužík hlavou. Můj otec byl. Jezdíval kdysi s Conanem – to ještě nebyl králem – dokuď jejich bratrstvo šach Amurath nerozehnal” (Conan a velká hra, str. 79).

Toto Conanovi ukázalo nutnost změny taktiky. Založil si tedy stálou základnu v Aquilonii. Aquilonie díky Conanovým mírovým myšlenkám začala velmi prosperovat a sílit. Toto se nelíbilo okolním panovníkům, kteří neměly takové pochopení pro mír jako Conan. Zakládali si velké armády, se kterými hodlali dobývat další území. A bylo jim jedno jakou škodu tím způsobí. Z počátku se snažili od Conana trůn odkoupit s odkazem na svá svatá práva panovníků ze starobylých rodů. “Co jiného jsi zač, než dobrodruh, který uchvátil korunu, na kterou nemá o nic větší právo, než kterýkoliv jiný toulavý barbar?… Jsme připraveni poskytnout ti přiměřenou kompenzaci” (Šarlatová citadela, str.11). Na toto měl Conan vždy pádnou odpověď. “Našel jsem Aquilonii utiskovanou vám podobným prasetem. Také měl rodokmen zjištěný tisíce let do minulosti, ale zemi rvaly války baronů a lid trpěl utlačováním a daněmi. Dnes se žádný Aquilonský šlechtic neodváží týrat nejchudšího z mých poddaných a daně jsou lehčí než kdekoliv jinde na světě” (Šarlatová citadela, str. 12). A rychle přešel ke zhodnocení situace v okolních královstvích. “Tvůj bratr, Amalrusi, drží východní polovinu tvého království a vzdoruje ti. A ty, Strabonusi, tvoji vojáci i teď obléhají hrady tuctu nebo i více vzbouřených baronů. Lid obou království se chýlí k zemi pod tíhou tyranských daní a poplatků” (Šarlatová citadela, str. 12).

Když tito vládcové zjistili, že tato taktika nefunguje, začali narychlo uzavírat všelijaké spolky, aby krále Conana odstranili silou. “Vjel na travnaté roviny Ophiru, jen aby shledal, že se proti němu jeho bývalý spojenec, král Ophiru Amalrus, spřáhl s vojsky Strabonuse, krále Koth” (Šarlatová citadela, str. 5). Takováto spojenectví ale neměla dlouhého trvání, protože členové si navzájem, častokrát oprávněně, nevěřili. “V každém případě teď žil a byl ovládán jedinou myšlenkou. Strhnout sebou do zkázy všechny spojence a spoluviníky” (Hodina draka, str. 237). Pro Conana pak bylo jednoduché takovéto spolky rozbít. Původně zkoušel zajaté vůdce pouštět. “Nepamatuješ si na vyplenění Abombi, poté co ji vzaly útokem tví mořští vlci? Před palácem krále Ajaga jsi zabil náčelníka a druhý ti utekl.Byl to můj bratr, kdo zemřel a já, kdo utekl! (Šarlatová citadela, str. 18). Doufal, že jim tato uštědřená lekce stačila. Toto mu ale přinášelo jen problémy. “Žádám po tobě cenu krve Ambro! …ale černému muži nemůže zlato nikdy vyvážit krev. Cena, kterou chci, je… tvá hlava” (Šarlatová citadela, str. 18). Tak byl nucen tyto vůdce odstavit ze hry napořád.

A třebaže se mu to příčilo, musel zničit i armády, které tyto vůdcové vytvořili. Protože armáda bez vůdců má sklony k rabování a chaosu, což byl opak toho, čeho chtěl Conan dosáhnout. “Ale z velké a slavné armády Strabonuse a Ambruse nezbylo nic a těch, kteří uprchli, bylo méně než padlých” (Šarlatová citadela, str. 42).

Kromě těchto panovníků měl Conan i problémy s čaroději. Ti se snažili vždy ovládat co nejvíc všeho a všem se snažili mluvit do toho, co dělal. “… až se stanu hlavou Šarlatového prstence, už ani nedostane příležitost. Je nejvyšší čas, abychom vykázali barbarským zemím jejich místo” (Conan a velká hra, str. 11). Takovéto jednání ovšem nemohl Conan trpět a tak se jim v tom snažil zabránit. Častokrát tak musel, díky svému přesvědčení, vytrpět všelijaké nesnáze. Ale Conana vždy posilovalo jeho odhodlání a dodávalo mu i sílu vydržet. “V Conanově mozku vyšlehly plameny mučivé bolesti, ale přesto stál nepohnutě; ani škubnutím svalu, ani zachvěním víčka nedal najevo bolest z rány, po níž mu zůstala jizva až do smrti” (Šarlatová citadela, str. 17). Není se tedy co divit, že chtěl-li nějaký kouzelník získat časem velkou moc, musel se nějak pokusit vypořádat s Conanem. “Conan, vrah Yah Chiengův, Conan, jenž přinesl zkázu mocnému Pra-Eunovi. Muž, který zničil poslední dva náčelníky Šarlatového prstence. Nu, on už si dá pozor, aby nebyl třetím – to si slíbil velmi vážně” (Conan a velká hra, str. 13). A jelikož ho nemohli přetáhnout na svou stranu “obklopuje tě životní síla mocnější než zručnost a lstivost mých spojenců. Jsi nebezpečný nepřítel, ale mohl by z tebe být výborný poddaný” (Hodina draka, str. 48), tak se ho snažili odstranit. Nedivte se tedy, když časem začal ke kouzelníkům pociťovat nedůvěru. A to i když mu nic zlého neudělali. “Pelias se ke mně zachoval dobře, ale netrápilo by mě, kdybych ho už nikdy nespatřil” (Šarlatová citadela, str. 44).

Conan své myšlence světového míru obětoval svůj život, ale přesto mu bylo jasné, že je to na jeden život moc. Přesto se ale snažil seč mohl a díky své fungující taktice, časem začali nepřátelé Conana vyhledávat aktivně, a tak se nemusel Conan za nimi honit po celém světě, měl i čas bádat v různých oblastech vědy a znalostí své doby (viz Gulistánský samizdat). A tak můžeme říci, že díky Conanovi byl svět na nějakou dobu klidnější místo k žití. A řada mírumilovných králů mohlo vládnout bez obavy, že je jejich válkychtivý poddaní sesadí. “Na kratičký zlomek času se zachvěla budoucnost mnoha království, protože jejich osud byl závislý na tomhle pestře oblečeném barbarovy” (A zrodí se čarodějka, Ďábel v železo vtělený, str. 110). A to je rozhodně úspěch, nemyslíte?


Doktor_
28. 10. 2003
Dát tip
Díky to potěší. Jsem rád, že tě pobavila. Původně jsem chtěl touhla prací poškádlit jednoho kámoše, jemu se ale tak zalíbila, že mě překecal k napsání několika dalších :o))

ShArKeY
25. 10. 2003
Dát tip
OD KDY

Zly
25. 10. 2003
Dát tip
:-) radost

Seregil
24. 10. 2003
Dát tip
Tak vidím, že jsem se setkal se znalcem Conana, smekám klobouk nad touto velmi propracovanou úvahou... tip, avi - oblíbená... :-)

Seregil
24. 10. 2003
Dát tip
sakru.. avi

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru