Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Halloween

26. 10. 2003
7
0
1556
Autor
Blackadder

Toto je pro ty, které nějakým způsobem zaujal svátek Halloween. V Anglii při něm děti říkají takovou rýmovánku, která zní: Trick or treat, smell my feet, give me something good to eat. A protože v čečtině žádnou takovou říkanku neznám, pokusil jsem se to trošku přeložit a zbytek si domyslel. Posuďte sami, jak to dopadlo. A pokud byste vymysleli něco lepšího, dejte mi prosím vědět.

Buď dobrotu nebo šprým,

pověs kočku na komín.

Přívaž ji tam za ocas,

příští rok tu budem zas.


:-)) líbí

Blackadder
26. 06. 2004
Dát tip
No jo... a to určitě nevíš, jaké jiné legrační věci se dají kočkám ještě dělat :-)

sk8ergirl
26. 06. 2004
Dát tip
No tak mi je ani neříkej, nebo na Tě pošlu ochránce zvířat...

sk8ergirl
24. 06. 2004
Dát tip
Mně se nelíbí věšení koček za ocas...:-/

pozorovatel
23. 05. 2004
Dát tip
Líbí.

Blackadder
17. 02. 2004
Dát tip
angelik: Děkuju, jsi hodná. Nečekal jsem, že mi budeš ochotna něco pochválit.

angelik
17. 02. 2004
Dát tip
no taáák. to si nemůžeš myslet. Nehodnotím věci podle toho, jestli se tomu dotyčnému autorovi líbí ty mé, nebo ne. Napíšu, co si myslim, popřípadě, pokud to není moc fajn a ani mi to za to nestojí, tak nepíšu nic. A tohle je doopravdy moc šikovné:)

angelik
16. 02. 2004
Dát tip
tohle je moc milé. vážně, líbí se mi to. Dýchá to moc pěknou atmosférou:)*

Sebevraždu nepáchej, takovou radost lidem nedělej! O tom, že jsi špatný Čech mi nic nepovídej, kdyby se to mělo brát takhle, tak už by Čechů bylo málo. Já samozřejmě proti Halloweenu nic nemám, byla by to docela legrace občas se přestrojit za strašidlo! I když já bych možná masku nepotřebovala! :-))) Ale zdá se mi, že některé (převzaté) svátky jsou přehnaně zvětšovány, například sv. Valentýn. Člověk po té mediální kampani nemá ani kolikrát chuť ho slavit. Proti přebírání cizích svátků nic nemám, ale abysme pak nezapomínali na naše vlastní!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Andulka- Masopust nevymřel tak docela, jak myslíš, ještě dneska můžeš potkat v jižních Čechách, nebo na jižní Moravě nadšence v převlecích, ikdyž je pravda a škoda, že se tomuhle českému "Halloweenu" nevěnuje tolik pozornosti jako dříve. Blackadder- Mě osobně není jedno, jestli slavím Ježíška, nebo Santu. O národní hrdosti to sice není, ale když už jsme se k tomu dostali, tak náš národ jí moc nemá! (Alespoň jsem se s ní příliš nesetkala!) Jinak Halloween je den, kdy v americe dochází k nejvíce sebevraždám za celý rok! A když jsem tak v ráži, tak musím k tomu pronikání cizích svátků k nám dodat, že mám stejně raději první máj, než sv. Valentina! Ale je mi to houby platné, stejně jsem letos zase uschla! :-)))

Blackadder
02. 11. 2003
Dát tip
Já si myslím, že Češi jsou hrdý národ. Akorát to většinou nedávají tolik najevo a někdy to zase vykřikují až příliš nahlas. Podívej se na to takhle. Kde nic tu nic a když vyhrajeme zlato v Naganu, můžou se všichni počůrat radostí. Nebojím se toho, že by se česká kultura ve světě ztratila, ale ani se mi nelíbí postoj typu - jsem Čech a proto se budu zajímat jen o české věci, protože všechno ostatní je prostě cizí. Halloween je naprosto normální svátek, který vymysleli úplně normální lidé. To slovo lidé je důležité. Nebyli to Američané, Angličané, Němci, nebo Tataři. Byli to lidé a to mi stačí. Můžeš si o mě myslet, že se snažím jít cestou nejmenšího odporu a budeš mít pravdu. Jenže uvědom si, že já patřím ke generaci, která ve svém dětství o Masopustu zhola nic nevěděla, protože se za komunistů prostě neslavil. A v pubertě jsem vyrůstal na Simpsoních halloweenských speciálech, halloween je v hororech, komiksech, ve filmech - i třeba v E.T. mimomezemšťanovi a proto mám mnohem bližší vztah k Halloweenu. Je to tak a já s tím nic nenadělám. Jsem holt odpadlík a Tyl se teď určitě točí hrobě jako vrtule. Uznávám, že máš pravdu, jenom tak nějak nevím, jak z toho ven. Jsem Čech a líbí se mi Halloween. Jsem proto špatný Čech? Asi radši spáchám sebevraždu.

Rimmer
30. 10. 2003
Dát tip
Až se tu Halloween chytne, hoď tohle do parlamentu ke schválení. Přece tu nebudeme koledovat anglicky... *tip

Witch
29. 10. 2003
Dát tip
hihihi *

Plaque
29. 10. 2003
Dát tip
Simple. Hezke a mile. Tak kurva proc ne?????? TIP

Andulka
28. 10. 2003
Dát tip
Halloween neni nase tradice....ale Masopust je. Jenze Masopust uz nikdo neslavi...a je to skoda, protoze masopust je nas. Halloween je taky sranda, ale uz neni nase a za chvili nebudeme mit uz Jeziska, ale Santu. Na druhou stranku, svatku je malo a meli bychom jich slavit co nejvic....tak nevim. Ta rymovacka se ti povedla...:-)

Blackadder
28. 10. 2003
Dát tip
No jo, máš pravdu, na Masopust jsem úplně zapomněl. Trochu se stydím. Jenže našel jsem si o Halloweenu nějaké informace a docela zajímavé je to, že základ vychází ze starého keltského svátku. No a Kelti přece žili na našem území. Takže je to vlastně tím pádem trochu i náš svátek, ne? A navíc mě osobně se ta myšlenka líbí a nic víc v tom nehledám. Zkusím ještě napsat takovou kacířskou myšlenku. Není snad jedno jestli se bude slavit Ježíšek nebo Santa Claus? Ty svátky jsou přece o něčem jiném, než o pocitu národní hrdosti, ne? Samozřejmě je něco jiného, když někdo slaví Santu, aby si připadal "cool" a "in" ale to už je případ každého svědomí. P.S. A všem děkuji za kritiku :-)

Mair
26. 10. 2003
Dát tip
tenhle svátek u nás moc tradici nemá. Na jeddnu stranu je to škoda, ale přece jenom - nemá to tu tradici a hlavně se používá jen jako zvýšení výdělků pro obchody... ale ta říkanka je přeložená - no, dotvožřená :-) -pěkně....

Seregil
26. 10. 2003
Dát tip
Moc pěkně...

StvN
26. 10. 2003
Dát tip
Líbí se mi.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru