Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

...Zaslouží si to?...

03. 11. 2003
10
0
1974
Autor
_kxk

Jeden šlánek mi poskytnul skvělý předmět k úvaze...:o) P:S: Neberte to moc vážně....:)

Psi....nejlepší přátelé člověka?...
...Tak proč takové přirovnání?...
 Když je život krušný, lidé v něm zkouší jako psi a mají náladu pod psa. Když něco za nic nestojí, nemá to už ani takovou hodnotu, abychom to hodili psovi.
 Když tvrdě makáme a pracujeme do úmoru, dřeme se jako pes. Nešťastníci vedou psí život, někdy bývají zbití a zpráskaní jako psi, a v nejhorším případě zhynou bídně jako pes.Ostatně nikdo je nemá rád, ani pes po nich neštěkne, jinými slovy: vzal je pes! O osobě špatné pověsti, která se stýká s kýmkoli, říkáme, že si se psy tyká.
 Další ustálené spojení, vyjadřující nevalné mínění o psech: Jakmile se něco nedaří, je to špatné jako pes, zkrátka je to pod psa. Český jazyk o psech soudí, že jsou hladoví a mlasní: říká se mít hlad jako pes, mlsný jako pes.
 Psa neoslovujeme příliš vlídně, neboť když někdo na někoho volá jako na psa nebo ho vyžene jako psa, asi ho příliš v lásce nemá. Postavení psů se ostatně zvlášť neliší od postavení otroků: Jestliže někoho coby jeho chlebodárci honíme (do práce) jako psa, je jasné, že jej chceme pouze využívat. Když chceme někoho ztrestat, záminku si najdeme snadno, neboť jak známo, kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.
 Jakkoli je čeština vůči psům krutá, když je venku opravdu psí počasí, pak by člověk ani psa nevyhnal. Takový nečas bychom totiž ani psu nepřáli. Vrchol zostuzení a znehodnocení se skrývá ve výroku: že by od něho pes chleba, či kůrku nevzal.
 O psích schopnostech nemáme vysoké mínění: pokud o vás někdo řekne, žá vám něco jde jako psovi pastva nebo že něčemu rozumíte jako pes slabikáři, nejde věru o žádnou pochvalu. Jestliže jste k ničemu a nic nezmůžete, jste (tam) psa platní. Nikomu nepřeju, aby byl důležitý jako psí hovno nebo měl psí hlavu.
 
 Jediné, čeho si trochu ceníme, je příslovečná věrnost psů: říkáme, že někdo je věrný, pokorný či poslušný jako pes. I zde je ovšem kladné hodnocení spojeno s něčím nezáviděníhodným, totiž s hloupostí.

 Psi mohou být nejlepším přítelem člověka, ale člověk je často nejkrutější kritik psa, navzdory jeho mnohaletému ujišťování o náklonnosti a obdivu... Člověk konstatuje zachmuřeně, že to či ono neštěstí by si nazasloužil ani pes, a každého, koho nemůže vystát, nazývá prašivým psem...
 Zaslouží si to? q:o)


:))stejne jako gASK myslim ze je to spis fejeton...ale i tak*

Gérard_Rea
20. 01. 2004
Dát tip
Dobrota. V pátek se asi zpráskám jak pes, ale do rána budu mít strašnou opici. Se psem se dá jít aspoň ven, ale co s opicí. Jinak mám taky radši kočky než psi.

MeTB
01. 01. 2004
Dát tip
Zajimava uvaha, jen co je pravda. Nicmene mnoho z tech usovi slysim tady poprve a nedavaji mi smysl - nicmene je 2:18, Silvestr, tedy tezko rict. :-) Prectu si to jeste jednou jindy. :-) Diky za avi Buriku! Tom

gASK
01. 01. 2004
Dát tip
Asi vliv Prahy. Já jsem znal všechna tyto úsloví;) Co děláš ve dvě ráno na Silvestra na Písmáku? Nu, proti gustu....:))) Není zač, Tome;)

gASK
30. 12. 2003
Dát tip
Tak tahle úvaha je dechberoucí. Musím se přiznat, že tohle mne nikdy nenapadlo a je to skutečně skandál:) Nápad je vynikající a je i skvěle sepsán. Jen by možná nebylo na škodu si to po sobě přečíst a opravit překlepy;) Každopádně díky ti a ***tip jako pes... ...ale kočky jsou stejně nejlepší;)))...

gASK
30. 12. 2003
Dát tip
btw: Tohle je díky jízlivé formě a kritice fejeton nežli úvaha. Ale ty jsi tu autor:))) ...ale kočky jsou stejně nejlepší;)))...

Tak to jsem věru rád, že jsem si Tě konečně našel, Kláro! Tohle je opravdu dobrý nápad a dobře zpracovaný - možná uprostřed to trochu vázne - ale celkově velice dobré. Typ samozřejmě.

_kxk
17. 12. 2003
Dát tip
Igor ondruch: Jů ty si ještě pamatješ moje jméno?:o)) Díkíííííí.)

_kxk
17. 12. 2003
Dát tip
Igor ondruch: Jů ty si ještě pamatješ moje jméno?:o)) Díkíííííí.)

Co si o mně myslíš? Že mám parkinsona nebo co? :-)

_kxk
17. 12. 2003
Dát tip
Samozřejmě že néééééé.)

_kxk
17. 12. 2003
Dát tip
Samozřejmě že néééééé.)

_kxk
08. 12. 2003
Dát tip
remik: Tys mě téda pěkně zkritizoval....:o)))

remik
08. 12. 2003
Dát tip
Ja se omlouvam - jen muj nazor. Hlavne neber jednu kritiku zase tak vazne - nejsem moc kvalitni kritik.Jen - nebud smutna jen pro moji kritiku.Verim, ze nebudes.

_kxk
08. 12. 2003
Dát tip
remik: Neboj, nejsme smutnáá..aždej más vůj styl a názor.;o) Jdu se podívat k tobě na dílka....:o)

remik
07. 12. 2003
Dát tip
Neco ujde, neco mene. Mas na me asi pech, ale kritiku k dilku pisu jen jednou ( za cas ).

Celebrian
26. 11. 2003
Dát tip
Mám taky psy moc ráda..ty jo, ale nikdy jsem si neuvědomila, jak sme na ně vlastně v tý mluvě hnusný..trochu mi to otevřelo oči..dík! a tip

_kxk
13. 11. 2003
Dát tip
Vinki: Psi aspoň zůstavaj pořád upřímní..:o)))

Vinki
12. 11. 2003
Dát tip
Jeste ze sem tam prohlidnu "prectu si pozdeji" Miluju psi, obcas dokonce i vic nez lidi, takze to rika vse. *

_kxk
07. 11. 2003
Dát tip
ondrech: Já píšu úvahy ze všeho nejvíc ráda:o)

ondrech
06. 11. 2003
Dát tip
Jo, úvaha, hned po povídce můj nejoblíbenější útvar.

_kxk
04. 11. 2003
Dát tip
Dero: Děkujíííí:o)

_kxk
04. 11. 2003
Dát tip
kandelabr: Tak to jaksík neznám....:o)

Dero
03. 11. 2003
Dát tip
Jo! Dobrý, obsažný a výstižný ... a v neposlední řadě i zábavný ... Dobrá úvaha. ***

Kandelabr
03. 11. 2003
Dát tip
miloučký fejetonek :) a co přísloví koho psa jíš, toho píseň zpívej? :))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru