Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PROTI NAVARŮM II--3

12. 12. 2005
0
0
1286
Autor
fungus2

ČÁST TŘETÍ

Cesta mezi skalisky se kroutila a přitom se svažovala. Asim neustále pobízel koně a upřeně se díval před sebe. V pravé ruce svíral kuši, do niž nasadil šíp. O chvíli později spatřil před sebou jedoucího Navara na koni, který se ohlížel za sebe a svého pronásledovatele též uviděl.

  Asim ještě více bodl koně do slabin a namířil kuši na navarského bojovníka, který si stále záda kryl štítem. Vzdálenost mezi nimi se rychle zkracovala. K jeho překvapení se v ruce pronásledovaného objevila kuše. Přes čnící špičku šípu se zadíval na částečně odkrytý bok jezdce. Poté stiskl spoušť. Jim vystřelený šíp prolétl těsně kolem boku Navara. Ten o vteřinu později také vystřelil. Postřehl vzduchem letící šíp, který se mu vzápětí zabodl do boku sedla. Rychlým pohybem jej vytrhl a nasadil do kuše.

  Vzdálenost se opět zkrátila. Kuši svíral pevně v ruce a přes její konec viděl jezdce, jak se na něho v sedle pootáčí a opět svírá v ruce kuši. Ve stejný okamžik Navara ze zadu do hlavy zasáhla nízká větev stromu, a ta ho srazila ze sedla na zem. Asim zároveň vypálil a šíp prolétl nad hřbetem koně a zabodl se do kmene stromu. Přes hlavu koně a jeho vlající hřívu spatřil navarského bojovníka na zemi. Hned vytáhl meč a v sedle se naklonil do strany. Navar se překvapivě rychle postavil na nohy a také tasil meč. Vzápětí se čepele mečů střetly a Asim ztratil v sedle rovnováhu. O chvíli později dopadl na zem, a když se na ní převalil uviděl svého protivníka, jak k němu běží.

  V pokleku do jeho rozmachu meče obratně nastavil štít, na něhož vzápětí dopadl čepel meče. Postavil se hbitě na nohy, přičemž učinil prudký výpad. Navarský bojovník ho taktéž vykryl svým štítem. Vzápětí se meče několikrát střetly za zvonivého řinčení.

  Oba od sebe poodstoupili a hleděli na sebe přes okraje štítu. Navar náhle udělal prudký skok do předu za bojového výkřiku. Při vykrývání štítem jeho úderu klopýtl levou nohou o pařez stromu. Ve zlomku vteřiny ztratil rovnováhu a spadl na zem. Ještě stačil svým mečem zabránit protivníkovi, aby ho bodl. Přitom nohami stojícího navarského bojovníka podrazil. Ten se skácel na zem a z ruky mu vypadl meč. Hbitě se postavil a chtěl ho probodnout. Ve stejný okamžik byl však do obličeje zasažen větším počtem drobných kamínků, které na něho Navar mrštil. Zavrávoral a meč mu byl vykopnut z ruky. Mlhavě poté postřehl, jak se na něho vrhá postava svírající nůž.

  Vzápětí dopadl zády na zem. Pravou rukou svíral ruku, v niž držel navarský bojovník nůž. Přes slzení očí viděl rozmazaně tvář a též čepel nože. Jeho protivník mu přimáčkl pravým kolenem k zemi levou ruku, ve které stále svíral štít. Levou rukou se mu snažil odtlačit jeho pravou ruku a Asim pocítil, že dlouho jeho síle neodolá. Vzápětí se ostří nože dotklo jeho tváře. Napnul veškeré své síly a udělal prudký pohyb svou dolní části těla. Na tváři se mu poté objevil krvavý šrám, ale Navara ze sebe shodil do strany. Z pod jeho kolena se mu podařilo uvolnit levou ruku a štítem ho prudce udeřil do hlavy. Pak mu vytrhl nůž a vší silou jej zabodl do jeho krku, ve kterém zůstal zabodnutý.

  Pomalu se postavil. Setřel si hřbetem ruky pot na čele a zadíval se na toho koho přemohl. Když ze země vzal svůj meč pohlédl přes nízký porost do dálky na pláň. Na ní uviděl velké množství jezdců a vozů. Bylo to navarské vojsko. Rychle vyběhl na nedaleké velké kameny. Z nich uviděl z lesa vyjíždět Navary na koních, kteří měli určitě namířeno ke skalnímu jezeru. Hned seběhl zpět a naskočil na svého koně. Za chvíli tryskem ujížděl cestou nazpátek. Brzo kolem zabitého Navara projeli první Navarští bojovnicí, kteří se též velkou rychlostí rozjeli po cestě, přičemž se za nimi zvedaly oblaka prachu.

                                                 KONEC TŘETÍ ČÁSTI

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru