Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Z rodinné kroniky-Vánoce 1989

05. 11. 2003
3
0
736

  Tak jsou tu Vánoce.Píše se rok 1989.Venku je zima a chlad.Vločky padající z nebe doplňují tuto krásnou atmosféru.Nedivím se, že teď je každý doma v teple a užívá si to předvečerní nadšení.Nejinak je tomu i u nás.Dřevěný stůl je prostřen svátečním ubrusem, rudá hvězda září na vrcholu stromku a dělníci ČKD na lyžích jako postavičky vyčnívají na zelených větvičkách.Jak já už se těšim!

        Zazvonil zvonek.To přišel předseda MNV Milan Tučný, kterého pozval můj otec.Táta je soudruhem ředitelem na místní škole, takže si může dovolit pozvat i takové hosty, jakým nově příchozí bezpochyby byl.„Tak šupem všichni k jídlu!Ať to nevystydne,“zvolala máma.Bylo prostřeno pro sedm lidí.Začali jsme s chutí jíst.Čekali nás poslední socialistické Vánoce.

        Sestra se ujala řeči a poučovala nás o svých názorech na listopadovou revoluci.Po skončení jejího neustálého žvatlání děda odešel od stolu do vedlejšího pokoje.Chvíli jsem pozoroval babičku, ale ona se pořád dívala nepřítomně před sebe.Ani nejedla.

        „Sakra!“ozval se děda. „Podařilo se mi sestavit z ruského šicího stroje velikánskou ničivou zbraň.Kdybych na to přišel dřív…!“a nespokojeně pořád dokola mumlal: „Že já jsem nedal na řeči na pavlači.“Táta se nahlas zasnil: „To by jsme jim nandali.To by byl komunistický režim.“Vtom se rozpoutala divoká hádka.Předseda MNV, táta a děda bojovali na rudé straně a máma se sestrou na straně druhé.Já i babička jsme vrhali nezúčastněné pohledy.Postupně se rozbila skleněná soška Stalina a roztrhal prapor s vlajkou Sovětského svazu.Do toho ještě začala máma brečet a odešla do koupelny.Předseda pustil na magnetofonu Internacionálu a táta si ji začal spolu s nahrávkou notovat.Jak bylo vidět, sestru to už nebavilo a šla utěšovat vzlykající mámu. „Půjdem na kutě.“oznámila babička svému druhovi.A oba dva tak učinili.Táta a předseda se rozhodli navštívit nějakou usedlejší krčmu, a tak jsem zůstal v pokoji jen já.

        Se smutkem na duši otvírám sám dárky pod stromečkem.Venku je zima a chlad.Vločky padající z nebe doplňují tuto otřesnou atmosféru.Jak já se těšil!
ARC
16. 09. 2004
Dát tip
Hihi, sem se zasmál zase*

IVANOL
05. 11. 2003
Dát tip
Chtěl bych vidět ten prapor s vlajkou Sovětského svazu..:-)), a tu ničivou zbraň :-)), no a ten stromeček.......:-))..

Yossarian
05. 11. 2003
Dát tip
něco se mi na tom líbí, něco ne

Andulka
05. 11. 2003
Dát tip
:-)*..libilo...bylo to jine, nez jsem cekala, ale to je dobre...

StvN
05. 11. 2003
Dát tip
Takove suche a nijake.

fungus2
05. 11. 2003
Dát tip
No poněkud netypicky veselé Vánoce- TIP

Tak ti do toho nechci mluvit, ale ty si asi vánoce v roce 1989 nepamatuješ co? :-) Je to trošku přitažené za vlasy, spíš něco na způsob parodie.

ARC
04. 11. 2003
Dát tip
Zdravím z usedlejší krčmy!:-)))*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru