Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak jsem se narodil

04. 11. 2003
0
2
1454
Autor
Mírotvůrce

Člověk má občas sklon psát divný věci. Tohle je takovej můj malej úlet. Snad mi to ti, kteří si stačili oblíbit můj styl (krátké povídky s pointami) prominou. Děkuji.

Možná mi někteří z vás namítnou, že tahle povídka je smyšlená a nepravdivá. Pokud vám to tak bude připadat, pak jste se ještě nenarodili.

Já patřil k lidem a myslel jsem, že vše je takové jaké to vidím a všichni jsou takoví, jací se být zdají. To jsem si myslel až do dne, kdy jsem se narodil.
Ten den nemohu nijak přesně určit. Vlastně jsem se narodil po částech.
Oči jsem měl vždycky, ale až když jsem pohlédl na ni, na kamarádku svého kamaráda, zjistil jsem, na co mám oči. Teprve když jsem zaslechl její slova, zjistil jsem, že mám uši. Dřív to byly jen orgány, kterými jsem já ( i když tehdy ještě žádné já nebylo) přijímal signály zvenčí. Tehdy se mihla u toho kamaráda, pozdravila mě stejně jako všechny ostatní (s nádherným úsměvem, který byl první, co mé nové oči viděly) a odešla.
"Co na ni říkáš?"
"Hmm." Odpověděl jsem, i když jsem ještě neměl ústa. A místo abych vyloudil pochvalné hmm, nebo jakékoliv jiné než neutrální hmm, zíral jsem na svět svýma novýma očima a divil se, jak je zvláštní a kolik slepých lidí po něm chodí.
Nebylo to příliš dlouho poté a já poznal, jak chutná závist a zoufalství. Ty totiž také patří k lidem.
Můj kamarád byl úplně unešen tou skvělou ženou se kterou mě i seznámil. A já tak zoufale cítil, že nejsem celý (i když jsem měl celé tělo, získané při tanci) a záviděl jsem každý (i naprosto nic neznamenající) pohled, kterým ho obdařila. Záviděl jsem mu každý její dotyk. A i když ona byla krásná, celá, již dávno zrozená, on zůstával pořád stejný. Nepochopil nic z toho, co mu bylo (byť bezděčně) nabízeno a zůstane nenarozený.
Pak jsem hrál na koncertě. Byla tam ona a poslouchala. Bylo tam samozřejmě i spoustu jiných lidí, ale já hrál jen pro ni. A to co jsem vytvářel už nebylo pouhé torzo něčeho. Byla to opravdová hudba. Ten den jsem začal cítit hudbu stejně tak jako lidé z filharmonie, kteří seděli vedle mě a hráli se mnou-sotva narozeným chlapce,. Který ani neví, že žije.
Ten večer můj kamarád odvrhl možná jedinou skutečnou bytost ve svém životě.
Ten den jsem jej zradil. Ten den mi i odpustil.
Ten den jsem poznal, že jsem se narodil.

2 názory

hmm zpětně po letech m přijde zajímavější ta polo schizofrenní diskuze, kterou sjem tady vedl se svám kamarádem. Ono bylo asi opravdu trošku samoúčelné a jednoznačně směrované.

Zaujalo mě to... a myslím si, že člověk by měl psát o všem, co v něm je (pokud si troufá a chce)... bez omezení... A tady tot, to se mi opravdu líbí...

přestat být egocentrický, nadutý sobec není tak lehké jak si možná myslíš. Ne že bych xse někdy chtšl pokoušet jím přestat být. ZVELIČUJU, PŘEHÁNÍM A LŽU jen proto, abych sám sebe ukázal jako toho kladného hrdinu. vím to a VŮBEC SE ZA TO NESTYDÍM. Pěkný vánoce (i když pozdě) a veselej novej rok

styd se! nat :)

Stydět se nebudu a už vůbec se nehodlám hádat sám se sebou v jednu hodinu ráno. To že mi čmíš přes rameno ze mě nwemusí udělat v očích ostatních schyzofrenika. To je totiž jedna z mála věcí který rozhodně nejsem. Zase já - Mírotvůrce

natík
20. 12. 2003
Dát tip
me se to nelibi.. nevim proc.. je to hnus.. mozna je to tim ze vim jak to blo doopravdy.. ale co uz sem ti to zdrbal do krve jednou tak proc znova tady.. proc se to nelibi ani te holce pro kterou to pises? proc se to nelibi moji byvale holce ikdyz v tom nehraje zadnou roli? proc jsi to napsal? je to HNUS a mel by jsi se obas zamyslet o cem je dobre psat a prestat byt tak egocentricky, mozna by ti to pomohlo!

natík
20. 12. 2003
Dát tip
avizo

Sunflower
07. 11. 2003
Dát tip
To je pěkný, Ondro! líbí se mi "se mnou-sotva narozeným chlapcem" a pak ještě další věci

StvN
05. 11. 2003
Dát tip
Hezke vyznani. Vcelku originalni.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru