Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Příběh druhý:Filip

08. 11. 2003
1
0
725
Autor
Zina

Očima chlapce, který přišel o všechno...a dokázal to zase najít.

   Jmenuji se Filip a je mi devatenáct let. Žiju s tátou a svojí macechou. Máma umřela když mi bylo čtrnáct. Jsou to teprve dva roky a táta už si stačil najít jinou. To je celej on. Nenáviděl jsem ho za to. Nenáviděl jsem za to i ji. Už ne. Už ani za nenávist mi totiž nestojí.

   Teď už je mi všechno jedno. Nezáleží mi na tom, co bude zítra. Záleží mi jen na tom, co je dnes. A abych ten dnešek nějak přežil.

   Když si ji táta vzal, hrozně jsem se na něj naštval. Jak mohl tak brzo po mámině smrti hledat náhradu? A navíc mámu by tahle nahradit nikdy nemohla. Řekl jsem si, že budu dělat všechno proto, abych ho úplně zničil. A místo toho jsem začal ničit sebe.

   Hodně jsme s klukama chodili chlastat do hospody a později taky "na špeka".A potom na tripa s LSD. No jo, co by mi to mohlo udělat? Je to jen nevinej výlet, aspoň chvilka, kdy se cítím dobře a jsem naprosto volnej. Aha. To jsem si tenkrát myslel.

   Pravdou je, že pak už jsem bez toho nemohl být. Nemohl jsem bez toho normálně fungovat. Ale nevadilo mi to. Nebyl problém si každý ráno aspoň jednou zapálit abych se do toho trochu dostal. Bylo to v pohodě.

   A pak na to všechno táta přišel. Jednou z ničeho nic. Prostě jsem si nedal pozor a on TO u mně našel. To už jsem byl na různejch anfetaminech a taky na metadonu. A na perníku. Hrůza.

   A táta začal jednat. Nebylo to snadný, já vím. Ale přivez mně do jedný léčebny. Nechtěl jsem tam být, myslel jsem, že tam umřu. Přežil jsem to. A teď se cítím silnější.

   Už jsem dva roky venku a jsem zase v pohodě. Už jsem dva roky čistej. Ikdyž tak úplně to říct nemůžu, nikdy nebudu čistej, ale abstinuju. A je mi takhle mnohem líp.

    A i ta macecha je vlastně docela fajn ženská...


jarboe tip za kritiku......

Jarboe
22. 06. 2004
Dát tip
Stojíš o hlubší kritiku, tak tady je: Máš tam strašně moc chyb. 1. Píšeš, že je mu 19 a že mu ve 14ti umřela matka - a přitom, že to jsou dva roky. Kdyžtak tam má bejt BYLY. 2. O drogách nevíš absolutně nic - podáváš ten začátek fetování klišoidně a zjednodušeně. 3. Co máš na mysli tím slovem "to" ve větách "Pravdou je, že pak už jsem bez toho nemohl být. Nemohl jsem bez toho normálně fungovat."? Marihuanu nebo LSD? Není to vůbec zřejmé. (Pokud myslíš LSD, přečti si o něm něco - pak nebudeš psát takový nesmysly.) 4. Amfetaminy se píšou amfetaminy, ne anfetaminy. (Píšeš- li "na různejch amfetaminech.. A na perníku", nedává to smysl, protože perník do týhle chemický řady patří.) 5. Kde se tam vzal ten metadon? Metadon je opiátová substituce - a nikdo nezačíná s opiátama tak, že by si udělal návyk na náhražku. Takže nesmysl. 6. Nebylo to snadný, já vím. - To "já vím" je tak strašně patetický, že i kdyby zbytek byl dobrej, což rozhodně není, tahle věta by to pohřbila. 7. Máš tam i pár gramatických chyb - např. nevinnej se píše s dvěma n. 8. Kategorie drama je určená pro divadelní hry. JE TO PSÁNO NEUVĚŘITELNĚ POVRCHNÍM ZPŮSOBEM, NEVÍŠ O DROGOVÉ PROBLEMATICE ANI TO NEJZÁKLADNĚJŠÍ, KAŽDEJ, KDO SE V TOM TROCHU VYZNÁ, SE TOMUHLE MUSÍ SMÁT. Pravděpodobně sis tohle téma vybrala proto, že ti připadá zajímavý, takovej lacinej trik, jak přilákat čtenářstvo, psát o drogách. Nic proti tomu, ale musíš o tom něco vědět, jinak z toho vyjde paskvil jako tohle. DOPORUČUJ: 1. Před psaním o něčem, co je ti naprosto vzdálený, si nastuduj nějaký informace - a protože o drogách bohužel byla uveřejněna spousta nepravd a senzačních blábolů (např. informace od scientologů fakt nebrat :) ), hledej seriózní informace např. na www.drogovaporadna.cz - na levé straně najdeš základní rozdělení drog, jejich účinky, potenciál vyvolání závislosti atd. - a kdybys něco nevěděla, můžeš poslat dotaz do poradny... Tenhle server provozuje organizace, která léta pomáhá narkomanům, takže věř, že o tom něco vědí. 2. Nebo piš o něčem, o čem něco víš. Uměla bys vyprávět nějakej svůj vlastní příběh, popsat třeba cestu domů odněkud? Je to mnohem těžší než tohle - ale neshodíš se takovým výtvorem úplně mimo...

Bohužel musím souhlasit se svým předchůdcem. Navíc když pominu neznalosti o drogách, i vlastní příběh je celkem chaotickej, přítomnej čas tam, kde má být minulej, "aha" zabíjí smysl předchozí věty. Pak jde o samotný slova, to je taky docela děsivý. Je závislej na tvrdejch a stačí mu si ráno zapálit? (Je jedno jestli trávu, nebo "obyčejnou" cigaretu.) Sebeobyčejnější příběh jakýhokoli feťáka je daleko reálnější, než tenhle Tvůj pokus. Celý to totiž působí jako story ublíženýho chlapečka. OK, jsou lidi, který nepřenesou úmrtí nejbližších přes srdce a dá se to pochopit, ale nevidím důvod, proč to hnát do extrémů. No, zkus psát dál, třeba to příště bude na lepší kritiku :-)

Jarboe
22. 06. 2004
Dát tip
Já normálně takovýhle kritiky nepíšu, když si o něčem myslím, že je to strašně psaný, tak jdu dál, ale tohle se fakt přejít nedalo - navíc se těmahle věcma dost let zabejvám a jakýkoli dezinformace a romantickosenzační představy okolo mě fakt dostávaj... :)))

Rowenna
22. 06. 2004
Dát tip
Předřečníci řekli vše - je to levné.

ne všem se podaří se z toho dostat!! Tip.

Zina
11. 11. 2003
Dát tip
No právě...

chicoria
09. 11. 2003
Dát tip
Hm, no člověk vždycky většinou procitne, až už je pozdě.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru