Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Modlitba za polární záři

09. 11. 2003
4
0
2221
Autor
chicoria

Toto je začátek něčeho, co bude nejspíš hodně, hodně dlouhé, tak mě zavalte kritikami, abych věděla, jestli má vůbec smysl v tom pokračovat:-)

Modlitba za polární záři

Prolog

Ráno patnáctého září nebylo ničím zvláštní. Alespoň se tak na první pohled zdálo. Prvotní dojem může často klamat, zvláště když člověk leží ve vyhřáté posteli a tmavomodrými závěsy neproniká do pokoje ani to nejmenší zrníčko denního světla. Oči jsou ještě líné, zavřené, smysly ukolébané spánkem a údy těžší, než olovo. Myšlenky začínají pomalu plynout a zabývat se běžnými denními záležitostmi.

Carson Halley takový druh probuzení neznal. Z postele vylézal s pocitem naprosté hrůzy a obavách z toho, že by se jednou jeho sen mohl stát skutečností. Od hlavy k patě zalit studeným potem a mrtvolně bledou pletí.

Tomu všemu však ještě předcházel výkřik zděšení, bolesti a snad i poznání z něčeho, co by se mohlo stát. Co není až tak úplně nemožné- A hlavně, co si naprosto přesně dokázal představit, vizualizovat a následně prožít ve snu.

Těsně po probuzení pak býval dezorientován a první jeho kroky vedly vždy k malému oknu, jedinému v jeho maličkém bytě. Pak se musel několikrát zhluboka nadechnout a sebrat odvahu k tomu, aby rozhrnul těžký sametový závěs a podíval se ven, jestli se něco nezměnilo.

Nebyl si jist, tím, čeho by se měl vlastně bát.

Měl strach, že na ulici neuvidí jezdit auta a tramvaje, nebo ze slunce nebude vycházet na východě, ale na západě, že zmizí domy z protější strany ulice, nebo třeba jen neuslyší zpívat ptáky.

Carson Halley věřil, že kdyby navštívil psychiatra, zjistil by u něj přinejmenším paranoiu, nebo stihomam.

Lidé ho neděsili. Ty měl rád. Miloval velkou společnost, rušné ulice, plné kavárny a kluby, narvané diskotéky.

Vlastně mu bylo příjemné vše, co nějakým hmatatelným způsobem existovalo a co existovat mělo.

Bál se, že jednou něco z toho nebude. Anebo ještě lépe, že nebude nic. Protože všechno jednou musí skončit. Když skončilo jeho bezstarostné dětství a byl neurvale vržen do nepohody dospělosti, ještě to natolik nevnímal, protože něco nového přece jen získal.

Po roce to přišlo. Skončilo jeho manželství, o dva roky později i jeho kariéra, musel opustit svůj luxusní dům na pláži a odstěhovat se do betonové krabice s tenkými stěnami a šváby. Neměl je rád. Vlastně vůbec nesnášel brouky. Děsil se jejich rychlých nožek cupitajících po kuchyni a toho hemžení, když narazil na jejich hnízdo.

A z křupnutí rozšlápnutého hmyzího tělíčka se mu dělalo definitivně nevolno. Švábům se v jeho bytě dařilo, přestože zval deratizéry několikrát do roka. Pokaždé bez z úspěchu.

To ráno se mu však nechtělo myslet a brouky.

Zapnul rádio na nočním stolku a dozvěděl se, že jsou 4 hodiny ráno, patnáctého září roku 2034. Informace byla v pořádku, takže přestal věnovat pozornost hlasu ševelícímu ranní zprávy a soustředil se na své propocené pyžamo. Dvěma pohyby se ho zbavil a zahalil své hubené tělo do teplého županu. Přesto ho roztřásla neuvěřitelná zima, když si o chvíli později čistil zuby v koupelně. Dlažba byla studená, jako led.

Usoudil, že by nezaškodil doušek horké kávy, kterou si dopřával současně se svou ranní cigaretou.

Na poloviční cestě do kuchyně se zastavil a přemýšlel, co je špatně, kromě toho, že je mu zima. Přišel na to, až když se vrátil do ložnice, která sloužila současně jako obývací pokoj.

V místnosti byla naprostá tma a okno bylo zacloněno tmavomodrým závěsem. Jak jen mohl zapomenout? Taková neopatrnost. Jak mohl vůbec začít něco dělat, když nezkontroloval okolí.

Rychle přiskočil k oknu, ale dřív, než závěs odhrnul, zaposlouchal se. Byl zvyklý mít okno mírně pootevřené, aby slyšel zvuky ulice, hned jak se probudí.

První, co ale ucítil byl chlad, který se škvírou valil do pokoje. Zaregistroval zvuk motorů i zápach benzínu a to ho částečně uklidnilo. Pak se několikrát prudce nadechl a jediným pohybem ruky odhrnul závěs. Ve stejnou chvíli se ozvala ohlušující rána, následoval řinkot rozbitého skla. Zvuky přivábily jeho pozornost, takže si hned nevšiml, že je venku ještě stále tma. Fascinovaně pozoroval hořící vrak nákladního vozu. Plameny ozařovaly tváře čumilu, kteří se vždy při takových příležitostech seběhnou, i tající sníh. SNÍH?

Nemohl tomu uvěřit. Ve chvíli, kdy si uvědomil tu bizarní skutečnost, Carsonova potřeba navštívit psychiatra ještě o něco vzrostla. Nikdy předtím neměl vidiny a tahle byla docela reálná. V ulici ležela vrstva čerstvě napadlého sněhu a další se spokojeně snášel z černočerného nebe. Nemělo by už svítat?

Zbytky vraku pomalu dohořívali a čumilové v bačkorách a pyžamech se dali do pohybu směrem k domu, ve kterém bydlel. Není jim zima?

Myšlenky v Carsonově hlavě skákaly, jako splašené kobylky. Kéž by sníh v Mexiku uprostřed září byla jediná podivnost, kterou zaregistroval.

Druhá byla, že v celém městě nesvítilo jediné světlo. Výpadek proudu? To je pravděpodobné. Při takové kalamitě.

“ ………a dnes bude krásný, slunečný den, tak si nezapomeňte plavky a hurá na pláž” vykřikoval bujaře hlas zavřený v umělohmotné krabičce.

Prudce se za rádiem otočil. Šňůra vězela v zásuvce. Přiskočil k vypínači a stiskl. Pokoj zalilo nažloutlé světlo.

Naprosto zděšen vyběhl na balkon.

Obloha byla stále černá a město se utápělo v naprosté tmě. Svítilo jen jedno jediné okno. To jeho. Vrak auta ještě doutnal, ale procesí košiláčů teď stálo uprostřed silnice, před domem, kde bydlel a bezostyšně zíralo na postavu na balkoně oděnou v županu. Všichni ti lidé dole mlčely.

K místu nehody se nedostavily žádné blikající policejní majáčky a houkající sanitky. I nadále bylo naprosté ticho.

“Hej!” vykřikl.

Lekl se vlastního hlasu. Zněl tak cize, že ho nepoznával. Jakoby to nebyla jeho ústa, co ho vydala.

Později si nedokázal vysvětlit, jak se dostal na střechu domu. Byl odtamtud nádherný výhled na celé město i na oceán, ale teď neviděl nic. Zdálo se, že Mexiko navštívil nějaký obr, zabalil je do černé plachty a odnesl pryč. Na místě nechal jen jediný dům, ten, ve kterém bydlel.

Carson Halley se otřásl. Ledový vítr profukoval jeho nedostatečné oblečení.A pak najednou utichl, jako když utne. Stejně náhle se oteplilo a rozednilo, jen slunce ještě nevyšlo.

Město tu bylo a sníh zmizel.

Všechno je v pořádku, pomyslel si muž na střeše ulehčeně a rozesmál se na celé kolo své vidině.

Docela vážně si umínil, že k psychiatrovi určitě zajde hned zítra a chystal se střechu opustit. Pak ale uslyšel ten zvuk. Vzdálené mručení stovky medvědů. Nebo hukot proudových letadel. Nebo……..nestačil domyslet. Dům se otřásl v základech a Carson Halley upadl na jeden z mnoha komínů.

Hučení sílilo a stejně tak i otřesy. Na střeše se objevila puklina, táhnoucí se přes celou plochu a stále se rozšiřující. Ležel těsně vedle ní.

“Ne ne ne, nechci tam spadnout, nechci” vykřikoval, jako smyslů zbavený.

Ale pak uviděl něco ještě mnohem horšího.

Oceán se vzepjal, jako divoký kůň a zakousl se do nejbližších domů. Nebylo mu to však dost. Mohutná vlna se přelévala přes všechno a přes všechny.

Carson Halley se s námahou postavil na nohy a balancoval k okraji střechy. Nechtěl se utopit, opravdu nechtěl a toužil udělat cokoli, aby se takové smrti vyhnul. Zavřel oči a začal se modlit. Jeho prosba bohu však nebyla vyslyšena.

Dřív, než si stačil uvědomit absurditu toho všeho, byl nemilosrdně spláchnut do trosek hroutícího se domu.

Voda studila jako led, lapal po dechu a otřásal se chladem. Jak je možné, že ještě žije, bleskla mu hlavou poslední myšlenka před tím, než opět otevřel oči.

Když tak učinil, zjistil, že sedí na posteli v propoceném pyžamu. Za oknem svítalo a hlas v rádiu tvrdil, že bude nádherný, slunečný den.


kopírka
11. 07. 2005
Dát tip
"Bál se, že jednou něco z toho nebude. Anebo ještě lépe, že nebude nic." tady mi nesedí to "anebo ještě lépe" , to je jako kdyby hlasatel řekl, že díky zemětřesení zemřelo padesát tisíc lidí jinak je to dobrý, ale určitě bych pokračoval aspoň tři díly, protože si nejsem jistej, k čemu by to mělo vést. styl a sloh se mi líbí, i když je to delší, vedlo mě to ke konci, že jsem to dočetl naráz, ale ten konec nechápu? proč to kazit tím, že to byl sen? to pak musíš rozjet všecko zase odznova. a to podle mě neni dobrý pro povídku ani novelu, v románu to jde, ale ani tam to zrovna nemiluju, a jak sem se tak díval, asi si od toho plánu pokračovat v tom upustila, co? rok se s dvěmi lety sešel a pořád jen prolog, fakt škoda, dám tip

johanne
03. 03. 2004
Dát tip
hm, v názvu a ději nevidím moc souvislost :o, ale jestli to má mít další části, proč ne :))? píšeš dobře, fakt, vymakanej styl, ale zdá se mi, že co do nápadu to poněkud pokulhává... nic z toho ve mně jaksi neutkvělo...

Arien
22. 02. 2004
Dát tip
takže: -na chyby už tě upozorňovali, k těm se vyjadřovat nebudu -styl je docela poutavý, určitě ne nudný, což je dobré znamení:)) -když jsi tam zařadila ty dvě absurdity a potom to takhle utla, trochu jsi mě zklamala; buď jednu vyškrtni anebo to nějak uprav, ale spíš to raději umaž. -jinak pokračování... určitě a přečtu si -tip ti dám, až se z toho něco dozvím, tohle je fakt jenom nicneříkající úvod -jinak krásný a slunečný den všem:)))

Arien
04. 02. 2004
Dát tip
safra, to je dlouhé no, odložila sem si to a přečtu potom

katugiro
30. 11. 2003
Dát tip
proškrtávat, proškrtávat...! moc zbytečných slov :)

maia
28. 11. 2003
Dát tip
Jasne, pokracuj.

Doufám, že budeš pokračovat, protože to chce rozjet! Zatim je to docela otřepaný - PROBUZENÍ... Tim už denska nikoho neohromíš!

synáček
10. 11. 2003
Dát tip
Ještě se musím vrátit. To probuzení je dost(!) našlapaný a ta schizofrenie tam je dokonalá...ten přípěh se mi stále vrací a už se nemohu dočkat, až se (snad někdy) dovím, co fikce je a co není...!Přeji krásný zbytek dne.

chicoria
10. 11. 2003
Dát tip
Dík lidi.-)))

IFETIV
09. 11. 2003
Dát tip
já newím, mě se to zdá takové zmatené, že byl oheň z tý bouračky a pak svítilo jen jeho okno a tak...

Seregil
09. 11. 2003
Dát tip
hm.... chce to pokračování ..... jen ty hrubky.. pozor na ně....

chicoria
09. 11. 2003
Dát tip
No jo hrubky a čárky, to je moje slabost.-))) a přitom se tak snažííííííím.-))))

fungus2
09. 11. 2003
Dát tip
No jsem zvědav co bude dále. Celkem líbí.

ch_34
09. 11. 2003
Dát tip
jo, tohle nemohu kritisovat, je to jen kousek hrubky tam jsou, třeba shoda přísudku s podmětem... ačkoli někdo řekl: "já jsem spisovatel, já nepotřebuju umět gramatiku"

synáček
09. 11. 2003
Dát tip
No, já bych chtěl číst dál – je to dost(!) dobrý. Už se těším na další pokračování.(Našel jsem tam dva překlepy:Zbytky vraku pomalu dohořívali …Všichni ti lidé dole mlčely.) TIP...a díky!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru