Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Babiččiny oči

14. 11. 2003
8
0
2394
Autor
StvN

No blood.

?Maminko, nedáte si ještě trochu polévky?"
?Děkuji, ale myslím, že víc už bych nesnědla," děla babička přívětivým hlasem.
?Vždyť jste měla jen na tři lžíce," hospodyňka si ztrápeně vzdychla, ?a vy, tatínku, taky už nebudete?"
?Ne, ne, je to dobré, ale dneska nějak nemám hlad. To víš, trápí mě zažívání a pálí mě žáha. S babičkou si ale rádi dáme šálek čaje, když budeš tak hodná a přineseš nám ho do pokoje."
?Jen co sklidím ze stolu."
Dědeček s babičkou se způsobně a trochu s obtížemi zvedli a ve vzájemné opoře se dovlekli na výminek. Hospodyňka začala sklízet ze stolu. Utřela mokrý kroužek po talíři a do utěrky smetla drobky od chleba.
?Petříčku, kdy ty se naučíš pořádně jíst," vzdychla si a pokračovala v práci.
V pomyslném čele stolu seděl otec se široce rozevřenými novinami. Když dočetl, přeložil je jednou, dvakrát a potřetí, uhladil je, aby nebyly tak nafouklé a rozhlédl se po místnosti. Chtěl něco říct, ale nechtělo se mu rušit tichou harmonii pracující maminky a hrajícího si Petříčka.
?Péťo," zvolal později, ?běž si hrát na své místo, na stole se jí."
Chlapec beze slova seskočil ze židle a odběhl do kouta, kde měl pár svých hraček. Zaklekl a ponořil se do světa fantasie, kde mohou dřevěná autíčka vrčet jako parník a jezdit po stěnách aniž by se řidiči udělalo nevolno.
?Dělá mi to starosti," oznámil polohlasně otec k zádům hospodyňky, která myla nádobí v plechovém umyvadle.
?Copak?" otočila se v pase a hřbetem ruky si odhrnula neposlušné vlasy z čela.
?Ty děti. Včera v podvečer se ztratilo další, zase z vedlejší chalupy. Dnes už nemáme sousedy, kteří by nepřišli o dítě."
?Myslíš, že....?"
?Nevím, ale budeme muset na Péťu dávat větší pozor. Nesmíme ho ani na minutu pustit z očí."
?Co by se tu mohlo stát, je s námi stále v jedné místnosti, ještě nikdy nikam nešel, aby...." matce zatrnulo. ?Nikde ho nevidím."
Otec se prudce otočil. V koutě, kde si před chvílí hrál jejich jediný syn, leželo na střechu převrácené autíčko, ještě se trochu pohupovalo, jako by teprve před vteřinou vypadlo z něčí ruky.
?Panenko...." otec se zvedal, když ho něco pod stolem šťouchlo do nohy.
?Slyšel jsem," začal vyprávět Petříček, když se otec sklonil pod desku. Ale nestačil říct nic dalšího. Táta ho vytáhnul za ruce a posadil na stůl.
?Tohle nám už nedělej. Už nikdy nás takhle nestraš a neposlouchej cizí hovory," dodal ještě otec výchovně.
Už u něj stála i maminka a hladila ho po vlasech.
?Já jen," Petříček si prohlížel své rozčilené rodiče. ?Maťa mi dneska povídal, že to viděl. Říkal," Petříček instinktivně ztišil hlas, ?že viděl nějakou babičku jak láká Míru na sladký bonbónek." Ohlédl se k zavřeným dveřím na výminek. ?A ta babička vypadala přesně jako ta naše."
Jen co to dořekl, dostal od maminky záhlavek. ?Tohle už nikdy neříkej. Babička tě hlídá, když já musím pracovat. Má tě ráda a ty o ní mluvíš takhle. To se nesluší."
Maminka byla vážně rozhořčená. Petříček se provinile přikrčil. ?Ano maminko." Pak se zkoumavě podíval na tatínka a když se ujistil, že ho nedrží moc pevně, seskočil ze stolu a odběhl zpátky ke svým hračkám.
?Tak jako tak ho nesmíme nikam pustit samotného, dokud se to nevyřeší." Tak celou věc uzavřel tatínek. Usadil se zpět na židli a znovu rozevřel složené noviny. Maminka se vrátila k práci. Postavila vodu na čaj a na chvíli si sedla, aby si trochu odpočinula.
Když jí začala únavou padat hlava, ozvalo se hrubé zaklepání na dveře. ?Otevřete, rychle!" volal kdosi a bušil do dveří.
Otec odhodil noviny a v mžiku byl na nohou.
Byl to pacholek z hostince. Celý udýchaný od běhu trhaně spustil. ?Pojďte, rychle, váš, váš děda," drmolil a ukazoval směrem do vsi a k hostinci. ?Leží tam a ...."
Víc nemusel říkat. ?Ty zůstaň tady," nařídil otec své ženě, ale ona už sundávala zástěru. ?Ne, půjdu s tebou," odpověděla vzdorně a strkala ho ze dveří.
?Petříčku, hned jsme zpátky, zatím běž k babičce a hraj si tam, ano?"
?Ano maminko." A dveře se zabouchly. Svět se zase uklidnil a bylo ticho. Jak dlouho jsou pryč? Minutu, nebo už hodinu? Petříček se sklonil zpět k autíčku a projížděl si překážkovou dráhu, kterou si před chvílí postavil. Vrčel tišeji a co chvíli se rozhlížel po místnosti.
Když už to vypadalo, že se cele ponoří do hry, ozvalo se tiché zapraskání a dveře na výminek se pootevřely, jen co by hlavou nakoukl. Stála v nich babička, škvírou prostrčila ruku a na otevřené dlani měla něco červeného.
?Pojď Petříčku, mám pro tebe sladký bonbónek."
Petříček seděl ani se nepohnul, ale pak se prudce zvedl a chtěl utéct, ale maminka zamkla, aby se k nim nikdo nedostal. Petříček se zády opřel o dveře a zíral na babičku, která se sunula z výminku do kuchyně. Stále s napřaženou dlaní a medovým hlasem volala: ?No tak Petříčku, čeho se bojíš? Nechceš bonbónek?"
Petříček němě hleděl do temně rudých očí své babičky.

Plopez
24. 11. 2003
Dát tip
Ne moc originální, do nikoho sem se nevžil, neoslovilo mě.

StvN
24. 11. 2003
Dát tip
No bodejď. Ještě aby ses vžil do vlkdlačí babičky, nebo malého Petříčka, nebo maminky či tatínka.

Helga
18. 11. 2003
Dát tip
Super. Máš říct rovnou, že to je český Carlos. Tohle vypadá líp. A taky Tě miluju.

maia
18. 11. 2003
Dát tip
Aky spln - uplnek? Ved je posledna stvrt a bude v nedelu nov. A spln naviac neaktivuje len negativne pudy, ale aj silne emocie zamilovanosti. :-) To ti nehovori nic?

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Helgo, ale já tě nenávidim. Maia - úplněk bude 8-12-03 ve 21,37, blíží se pomalu, ale jistě.

maia
18. 11. 2003
Dát tip
Fajn, tesim sa teda na Tvoje dalsie krvave dielko. :-) Aspon nejake vzruso v kancli. :-)

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Tohle bude sakra vzrůšo. Fuj. Sám se toho bojim.

maia
18. 11. 2003
Dát tip
Skus aspon cosi odhalit vopred... :-)

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Demo: Uprostřed, pod otvorem ve stropě, stála nahá dívka a tupě zírala na oltář. A neposílej mi avízo. Dostanu zprávu v kritice.

maia
18. 11. 2003
Dát tip
...jasne a bola obetovana nejakemu krvavemu bohu! Najskor ju pretiahol a potom sa napil jej krvi. :-)

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Ne. Jinak. Hůř.

maia
18. 11. 2003
Dát tip
No dobre, tak ta naha divka bola zamaskovana upirka. :-)

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Tentokrát žádní upíři. Nezemře, aspoň doufám.

maia
18. 11. 2003
Dát tip
Nezomrie? To som si vydychla. Takze je v Tebe aspon kusok romantika... normalne sa zamilujem. :-)

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
To beru. Lásky není nikdy dost. Ale mám takovej dojem, že to odnese její chlapec. Možná se objeví i kapka krve.

maia
18. 11. 2003
Dát tip
Zasa tragicka laska? No, ale ked zomrie on, potom je dost nespravodlive, ak ona prezije. Preco ju chces trapit?

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Tak to neni. Nech se překvapit. Možná to bude dokonce trochu originální.

StvN
17. 11. 2003
Dát tip
Andulka - tak to ale bývalo Cornel_Nemtanu - vycházím z toho, že babička není obyčejný člověk, ale spíš něco jako lykantrop master_sam - nejspíš jo, jinak by to vypadalo blbě Helga - bla, bla Zůstaňte naladěni, blíží se úplněk a to se teprv budou dít věci.

Domeček
16. 11. 2003
Dát tip
Zajímavé, trochu strašidelné. TIP

yoyo
16. 11. 2003
Dát tip
wooow, to jsem nečekala tip*

j_i_r_i_k
15. 11. 2003
Dát tip
:))) Tak to jo, sice takové... no, předvídatelné taky, ale prostě pobavilo...

IVANOL
14. 11. 2003
Dát tip
:-)))) horor *!*

fungus2
14. 11. 2003
Dát tip
No to je tedy síla. TIP

Helga
14. 11. 2003
Dát tip
Sic žádná krev, ale také žádná pointa. Dobrej nápad, ale už se nechtělo myslet dál, což? Slabší, pane S...

Andulka
14. 11. 2003
Dát tip
nelibilo se mi,ze mamince se rika hospodyne, ze maminka je tam jako sluzka a tatinek si cte noviny...:-)..jinak fajn napad :-)*

Já bych si s prominutím dal (teda ten bonbónek). Tady je jen škoda, že jakmile zazní první zmínka o podivné babičce, příběh se začne odehrávat v předem odhadnutelné linii, prakticky bez překvapení, bez úderu "blesku" - chtělo by to něco, co by přimrazilo čtenáře na propocenou sedačku. Ještě by mě zajímalo, jak stará ta babička asi tak je. Je to docela důležité, protože na začátku si zmiňoval, jak těžko se zvedá od stolu, takže si myslím, že by měla při chytání čiperného klučiny dost velké problémy - a tak si nejsem zcela jist o vítězi tohoto klání ;-)

pozorovatel
14. 11. 2003
Dát tip
Já myslím, že na jejím věku moc nezáleží, protože když nějaký ten klučina zahlédne rudé oči své babičky, tak se strachem ani nepohne. Mám takový dojem, že máš podobný konce. Správně dlouhý i se správným zakončením příběhu. Jsou dobrý, to jo, ale já stejně očekávám víc... Povídka dobrá. Mimochodem znám taky příběh o jedné babičce. Asi začnu psát...

Pozorovatel: Ať je to kluk nebo kdokoliv, když zahlédne rudé oči, první co udělá - vezme nohy na ramena, stoprocentně nezůstane stát :o) Já jsem se jen ptal, protože klidně může utíkat furt dokolečka a jelikož se babička (cituji autora) sune, mohl by jí tak udržet z dosahu dokud se rodiče nevrátí :o)

pozorovatel
14. 11. 2003
Dát tip
Třeba je babička vychytralá a jenom dělá, že se sune a přitom je v nejlepší kondici.:) Já bych to tak neřešil.

Seregil
13. 11. 2003
Dát tip
Hustý...

maia
13. 11. 2003
Dát tip
Dalo sa predpokladat. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru