Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Planeta Iremae 3 - 5. kapitola

15. 11. 2003
3
0
1710
Autor
hajdam

5. kapitola je návratem zpět na palubu lodi Karek, kde konečně dochází k redukci počtu postav...
4. kapitola
6. kapitola

5. Hisův úkol

    Otevřel oči a pořádně se protáhl. Vzpomněl si na dopis, rychle vyskočil, aby vzhledem k harmonogramu získal dostatečnou časovou rezervu a mohl si dopis ještě jednou přehrát, nechtěl si dopis ukládat do vlastní paměti, aby na něj nemusel pořád myslet. Neuvědomil si však, že má pod košilí polypryžcovou desku a ta mu teď vypadla na zem. Sehnul se, aby ji zvedl, ale zarazilo ho jak vypadala. Byla v ní vypálená díra, která naštěstí nebyla dost hluboká, aby prošla skrz.

 

    Chvíli se na ni zmateně díval a pak si uvědomil, že zároveň s ním má směnu kapitán a chtěl jej o tom hned informovat. Když se však zvedl, aby se rozběhl ke kapitánovi, který již měl být probuzen, padl jeho zrak na ostatní boxy. Obraz který uviděl jej úplně ohromil. Kontrolky ostatních boxů svítili červeně. Výjimkou byl pouze jeho vlastní box. Poručík Hisa jehož hybernační lůžko bylo otevřené, ležel s propálenou hlavou před boxem kapitána a u jeho hlavy stál lékařský robot. Hisovo tělo svíralo v ruce podivně vyhlížející laser.
„Karek: Bezpečnostní poplach!“, zvolal přesně tak, jako již mnohokrát předtím při výcviku. Přesto se stále nedokázal pohnout.

 

    Během několika dalších sekund přijely do místnosti dva strážní roboti.
„Karek: Stav posádky!“, řekl chvějícím se hlasem. Téměř okamžitě mu zvonivý hlas počítače začal jmenovat jednotlivé členy posádky: „Kapitán Petr Donner: negativní, první důstojník: Ian Malcovitz – negativní, velitel bezpečnosti: Hisa Qerxin – negativní, technik Richard Ower – pravidelná kontrola lodi, navigátor Ilona Berlitz – negativní, lékař a pomocný důstojník John Wergo – negativní, jeden člověk na palubě.“ Všichni jsou mrtví! Konečně se dokázal pohnout.

 

    První, co jej napadlo bylo, že útočník by mohl být stále ještě na palubě, ať už to byl kdokoli. Rozběhl se do řídící místnosti, aby zjistil, co se vlastně stalo. Když usedal zvolal: „Zabezpečit!“
„Zabezpečení řídící místnosti nepovoleno! Nutná autorizace!“ odpověděl systém klidným hlasem. To mu dodalo. Rychle provedl autorizaci a zabezpečil řídící místnost přímo ze systému. Rychle zkontroloval funkce systému. Nebyla uvedena žádná chyba. Rychle kontroloval lodní zabezpečení. Nejmíň tucet hlavních bezpečnostních ochran bylo vypnuto a další omezeny. Začalo mu to docházet. Žádný útočník na lodi není.

 

    Hisa provedl sabotáž a pak se sám zabil, ale proč? Došel k závěru, že Hisa je agent Otronského impéria a že impérium musí mít nějaký zájem na neúspěchu mise. Třeba chtějí poslat k Iremae svou vlastní loď a rozšířit tak kolonii, napadlo ho, ale hned si uvedl řadu protiargumentů, třeba že k takové cestě nemají dostatečnou technologii a existuje velké množství snadněji přístupných „kolonií“. Kromě toho se mu vybavilo několik nejasností. Například proč laser? Na lodi bylo velké množství mnohonásobně účinnějších zbraní a jako bezpečnostní důstojník k nim měl přístup. Teprve teď si vzpomněl na bezpečnostní videozáznam, který se při každém probuzení člena posádky natáčí. Rychle otevřel záznam a nastavil pozici na čas Hisova probuzení.

 

    Začátek záznamu se zdál být úplně normální. Hisa vstal a šel zkontrolovat řídící systém, přesně tak jak mu to nařizovala směrnice. Pak si nasadil virtuální brýle a pracoval se systémem, a to velmi dlouho přes povolený limit. Pak vstal a zamířil ke skladu, aniž by se objevilo jakékoli varování o nedodržování harmonogramu. Richard zastavil přehrávání a nechal si zobrazit seznam provedených změn. Hisa postupně vypnul a omezil téměř všechny bezpečnostní protokoly, na které mu stačili pravomoci. Richard pustil záznam dále. Hisa vstoupil do skladovací části lodi, postupně prošel několika poschodími až se dostal do prostoru pro odpalování družic. Zde odmontoval z jedné náhradní družice laser a v dílně k němu připojil přenosný zdroj. Vrátil se do hibernační komory a Richard s hrůzou sledoval, jak postupně zabíjí jednotlivé členy posádky. Nakonec si propálil hlavu. Všechny indikátory ukazovali smrt ostatních členů posádky a to včetně jeho samotného.

 

    Rychle otevřel lékařský záznam svého boxu, aby zjistil co se stalo. Podle záznamu zřejmě v důsledku porušení podchlazení došlo ke krátkodobé zástavě srdce. Naštěstí však automatický systém provedl resuscitaci a zachránil mu tak život. Richard si sundal brýle a zakryl si rukama oči. Chvíli mu trvalo, než se sebral a začal se soustředit opět na nastalou situaci. První, co ho napadlo, bylo načasování. Jaký důvod by měl Hisa provést tento hrůzný čin právě v tuto dobu? Mohl to přece učinit kdykoli předtím! Rychle zkontroloval záznam přijatých zpráv ve všech pásmech, aby se ujistil, že Hisa nedostal nějaké rozkazy z vnějšku. Nic však nenašel. Přesto nemohl tuto variantu zamítnout.

 

    Druhá věc, která ho napadla byl důvod. Nejprve zvažoval možnost, že chtěl zabránit dokončení mise. To bylo však nesmyslné, neboť Země mohla kdykoli vyslat další loď a zdržení 30 let nebylo nikterak významné. Ale hlavně proč zabil i sám sebe? Rychle začal zvažovat reakce řídícího systému, které byli rozdílné pro smrt celé posádky a pro jediného přeživšího pasažéra. Vzpomněl si na automatické instrukce řízení lodi při smrti posádky, kdy při této kritické situaci zahájí navigační systém automatický návrat lodi po nepřímém kurzu, aby se loď nemohla dostat do rukou nepřátel. Na to, aby mohli na loď zaútočit by však Otroni museli znát zpáteční kurz lodi, který však byl znám pouze Pozemskému řídícímu centrum, sice by mohli na loď trefit náhodou, ale...

 

    Pro jistotu ověřil, zda Hisa neposlal nějakou zprávu svým spojencům v Imperiu, nenašel však žádnou známku takové činnosti. Pro jistotu ještě zkontroloval kdo naposledy četl záznam nouzového zpátečního kurzu, našel však úplně něco jiného. Záznam změny zpátečního kurzu ve stavu nouze. Snadno si ověřil, že záznam byl proveden v době, kdy Hisa naposledy operoval s počítačem. Bouchl se pěstí do čela, ale neuvědomil si, že má virtuální brýle, takže ho to nepříjemně zabolelo. Teď už mu bylo všechno jasné. Hisovy se během několika let cesty podařilo zřejmě prolomit bezpečnostní kód nouzového kurzu. Richardovi bylo hned jasné, jak asi kurz upravil, aby se loď při zpáteční cestě vyhnula území aliance a proletěla nepozorovaně do Impéria. Akorát Richardovi nebylo jasné, jak chtěl Hisa takový plán utajit. Hned se podíval, zda byly informace o smrti posádky poslány do řídícího střediska. Zkontroloval, zda obsahovali všechny podstatné záběry kamerového systému a záznam změny kurzu, všechno bez problému. Na Zemi tedy už touhle dobou věděli k čemu došlo, ale nemohli s tím vlastně nic dělat, neboť se loď pohybovala již několik hodin po úplně jiné dráze, takže jakýkoli signál ze země nemohl na loď dorazit.

 

    Začal horečně připravovat informační hlášení pro zemi a změnu kurzu lodi na původní. Sestavil popis celé situace, přiložil videozáznamy a vrátil do původního stavu všechna bezpečnostní pravidla k nimž měl přístup. Teď už mu zbývalo jedině čekat. Poté co nechal roboty odvézt a pohřbít těla posádky ulehl zpět do boxu. Nikdy dřív si nepřipadal tak sám a bezmocný.


Lassie
26. 01. 2005
Dát tip
Tak to jsem ted jeste vic zvedava.. :)..zda se, ze si docela "optimista".. A nebud tak sebekriticky. ja obdivuju uz to, ze si byl schopny tohle napsat..

Lassie
25. 01. 2005
Dát tip
Jo, libi.... jestli to bude pokracovat takhle dal, budu na konci nadsena :) ale porad nevim, co tam dela ta minula kapitola....ale trpelivost prinasi ruze :)

hajdam
25. 01. 2005
Dát tip
Lassie: Mohu tě ujistit, že to takhle dál pokračovat nebude... Určitě to bude pokračovat jinak a na konci budeš zklamaná :) ...a růže mají trny.

johanne
04. 06. 2004
Dát tip
na začátku mi nebylo dost jasný, kdo že se to probudil a (...), myslela jsem, že Hisa (možná by neškodilo dát tam Richardovo jméno :o), možná mě zmátl ten název "Hisův úkol" a když člověk neví, kdo se vůbec probouzí, tak... no :)) pak když jsem došla k Hisově propálené hlavě, vrátila jsem se a samozřejmě mi to došlo :))) jinak jo, je to dobře napsaný, konečně to taky někam začalo směřovat :o) *

hajdam
09. 12. 2003
Dát tip
No, vpodstate jsem tuhle kapitolu napsal driv, nez tu prvni, takze jsem si mohl dovolit do te prvni dat vice postav, kdyz bylo jasne, ze dlouho nevydrzi :-) Dulezite pro dej melo byt hlavne to, ze Richard zustal sam v dost blbe situaci, ktera se casem bude zhorsovat...

StvN
09. 12. 2003
Dát tip
OK.

StvN
27. 11. 2003
Dát tip
Tahle kapitola se mi líbila. Mám docela jasno. I napsaná je o monoho lépe. Skoro by se dalo říct, že nemám co vytknout. Zřejmě jsi měl potíže ukočírovat víc postav. Teď, když je děj jednoduchý a přímočarý, je to lepší.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru