Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kde končí Vánoce

24. 11. 2003
6
0
3572
Autor
Jirka_Vlček

Povídka ze soutěže Nerawebu o nejoriginálnější vánoční pohádku o tom, jak konečně zvítězí zlo nad dobrem

"Teď vám povím, proč jsem přestal kázat," přitočil se ke mě místní opilec.

"Ale mě to nezajímá, jsem tady na dovolený a chci mít svůj klid," snažil jsem se ubránit.

Jako by mě neslyšel. Objednal si pití na můj účet a spustil:

"To jsem působil jako pastor. No a byl jsem vyslanej do Tichomoří, kousek vod datový hranice, abych šířil naši víru mezi domorodcema. Co vám budu povídat, moc šťastnej sem z toho nebyl, vobzvlášť, když to vyšlo na předvánoční vobdobí. No, ale povinnost je povinnost, takže mi nic jinýho nezbejvalo. Na vostrůvek kousek vod Samoy mě dovez člun přesně čtyřiadvacátýho. Na břehu mě už čekalo pár domorodců. Přijeli na saních, který táhli totálně dehydrovaný sobi. Někerý byli voblečený v červeným děravým kabátě. To sem poprvý pochyboval vo kvalitě svýho zraku."

Dlouze se napil a pokračoval: "Bláhově sem si pomyslel, že to budu mít jednodušší. Že tam americká kultura dorazila. Že už přijali colu, popcorn i válku v Iráku a že teď  jen stačí dovysvětlit pár drobností vohledně boha. No, to teda byla chyba. Takže na těch saních jsme doklouzali do vesnice. Tý vládnul hektickej ruch, skoro všichni připravovali štědrovečerní večeři. Pak se setmělo."

Na chvíli se odmlčel. Všiml jsem si, že v očích se mu objevily slzy. Pokračoval: "S blížící se půlnocí se ruch ještě stupňoval. Vo půlnoci náčelník majznul do velkýho gongu. Celá vesnice se seběhla vokolo vobrovskýho komína a mlčky čekala. Nad mořem jsem zaslechl zvuk rolniček. Vzduchem přiletěl stín a zastavil přesně nad komínem. Chtěl jsem na to upozornit domorodce, ale zjevně viděli to samý. Někdo mi přikryl dlaní pusu, abych mlčel. Tlustý mužík se nehlučně začal spouštět do komína. Cejtil jsem takový napětí, až se mi ježily chlupy na zátylku. Dědek se do komína vešel snad zázrakem. Pak mě k smrti vylekalo hrdelní zachroptění. Domorodci ale jako zázrakem ožili. Do připravených votvorů v komíně vrazili kopí a tím Santa Klausovi zabránili utýct zpátky k saním. Stejně asi nemoh, břicho mu rozpáral připravenej vostrej bodec. Náčelník ale pro jistotu dědovi bleskovým úderem usek hlavu. Drobnej kluk mezitím vylez po komíně, vyšplhal po laně a zaved soby do přístřešku. Poslední, čeho jsem si všim, byly přípravy na porcování. Pak sem vomdlel."

Dopil sklenici, dokončil vyprávění a vstal. Pak ještě dodal: "Každej se ptá: Co jim to Santa Klaus přinesl k Vánocům? Tak to vám teda řeknu. Poukaz na zájezd s plnou penzí. Na celej rok. Pro celou vesnici. No, týhle reinkarnaci to tentokrát nevyšlo."


Nečech
15. 07. 2005
Dát tip
docela vtipne

trigate
21. 06. 2005
Dát tip
Trochu jsem si připomněl povídky Otakara Batličky. Krátké a výstižné. *

Heulwen
23. 08. 2004
Dát tip
Velice originální :-)

katugiro
27. 11. 2003
Dát tip
takové vcelku zábavné vyprávění... a nic hlubšího, ne? :)

FARAMIR
26. 11. 2003
Dát tip
Nejak mi tam chýba ten zápas dobra a zla v ktorom má to zlo zvíťaziť. Keď je niekto kanibal to predsa neznamená, že je automaticky zlý možno je len hladný a je nedostatok inej potravy. A neviem si predstaviť aký problém by mohli mať tí domorodci so Santom. Iba že by mal miestny šaman strach s konkurencie.

Prirozene lidouzrouti nejsou zli. Zlej je ten misionář, kterej se válel omdlelej míto toho, aby hodoval :-) Je mojí autorskou chybou, že to nebylo vidět :-)

Kodynie
26. 11. 2003
Dát tip
Jasně hloupej byl ten misionář, taková dobrá večeře, tu přece tamnější obyvatelé nemají každý den, ale jen jednou do roka. ;-)

Android
26. 11. 2003
Dát tip
*

Seregil
25. 11. 2003
Dát tip
Hustě....

Kodynie
25. 11. 2003
Dát tip
Taky jsem chtěla do té soutěže napsat vánoční příběh, ale nějak se mi nedostává inspirace. Tvá povídka má dobrý námět. Vážně, ale je to drsné. Děti by asi plakaly že to špatně dopadlo, i když lidožrouti měli luxusní vánoční večeři. ;-)

chicoria
25. 11. 2003
Dát tip
to je dobrý.-))

fungus2
24. 11. 2003
Dát tip
Dobré. TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru