Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VÝSADEK-10

09. 01. 2006
0
0
4000
Autor
fungus2

ČÁST DESÁTÁ

Major Marcel Degail proběhl těsně kolem vagonu a přitom se zadíval do jeho oken. Hned nato se přikrčil v prostoru mezi dvěmi vagony a vystřelil dvě krátké ze samopalu na přibližující se německé vojáky.

„Ta lokomotiva je pod parou. Stačilo by jí jen rozjet!“ ozval se Jean Anyz, který byl v pokleku na konci posledního vagonů, přičemž zpoza železného nárazníku střílel krátké dávky. Poté se zaklonil a rychle vsunul do samopalu nový zásobník.

„Říkal jste, že jste jezdil se svým otcem na lokomotivách. Dovedl by jste jí řídit?“ zeptal se major, který zalehl k jednomu kolu vagonu a zpod něho se snažil zasáhnout nohy Němců, načež se dva vojáci zhroutili za výkřiku na zem.

„To určitě!“ odpověděl Anyz ve stejný okamžik, kdy kolem železného nárazníku svištěly kulky a několik se jich od něho odrazilo. Ještě se na okamžik vyklonil a vystřelil krátkou dávku. Jeden voják rozhodil rukama a padl bezvládně na koleje. Hned poté se rychle rozeběhl podél trojice vagonů k lokomotivě.

„To je šílenej nápad!“ zkonstatoval Alain Martell, který po střelbě zpod vagonu se přemisťoval mezi třetí a druhý vagon. Skoro se málem vzápětí srazil s jedním německým vojákem, který přelézal spojení mezi vagony. Kulka mu vzápětí škrtla o levou paži. On pohotově stiskl spoušť samopalu a voják se skácel do kolejiště, přičemž ještě stačil vystřelit ze své pušky, ale kulka šla zcela mimo Martella.

„Proběhněte vagony k uhláku!“ rozkázal mu Degail a po několika skocích naskočil na stupátka vagonu, u kterých nebyly zavřené dveře. Rychlým pohybem se těsně nad stupátky přikrčil. Vzápětí uviděl, jak zpoza posledního vagonu vyběhli tři Němci. Trochu se zaklonil, aby ho neviděli a pak se o několik vteřin později prudce vyklonil. Poté zarachotila dlouhá dávka. Přes hlaveň samopalu a plamínek, který zni vycházel se mu naskytl pohled na hroutící se vojáky.

  „Tak pane mašinfiro a topiči, dnes už nikam nepojedete!“ sdělil Anyz dvou vyděšeným mužům v lokomotivě, kteří okamžitě vyskočili a rozeběhli se pryč. On poté rychle vlezl mezi uhlák a první vagon. Za okamžik se mu podařilo vagon odpojit. Poté vylezl na plošinu a přitom se zadíval zpoza přední části uhláku v ten směr odkud běželi němečtí vojáci. Neváhal ani vteřinu a počal na ně pálit.

  Martell, kterému stékal pot po tvářích a nejenom po nich přikrčeně běžel prázdným vagonem. Okny nalevo přitom spatřil přibíhající vojáky. Na podlaze poklekl a přes zavřené okno na ně zahájil střelbu. Přes tříštící se sklo viděl hroutící se postavy, na které současně střílel i Anyz. Sotva vystřílel všechny náboje v zásobníku, tak uslyšel hluk za dveřmi na konci vagonu, kde byla ulička. Hned vytušil, že do vagonu nastoupili Němci. Pravou rukou rychle vytáhl pistoli a odvalil se mezi dvě sedačky. O vteřinu později se prudce dveře otevřely a jeden ze dvou německých vojáků okamžitě pálil ze samopalu. Martell v lehu zpoza spodní části sedačky dvakrát vystřelil. První voják byl dvakrát zasažen do hrudi a klesl na podlahu. Druhý Němec stiskl spoušť své pušky a kulka se zaryla do podlahy těsně vedle ležícího Martella, který pokračoval ve střelbě. Voják stačil ještě vystřelit, aby vzápětí zařval , rukama se chytl za obličej, a zhroutil se na tělo prvního vojáka. Hned nato ležící Němce přeskočil, proběhl mezi druhým a prvním vagonem, aby se poté dostal až k uhláku lokomotivy.

  Major Degail krátkým výstřelem v běhu zasáhl jednoho německého vojáka, který přikrčeně vylézal zpod prvního vagonu. Poté doběhl k lokomotivě, na jejíž plošinu hned vylezl.

„Stačil sem taky přiložit,“ řekl mu Anyz, když už se lokomotiva rozjížděla.

„Tak to je skvělý,“ mínil Degail a zadíval se na ležícího Martella na uhláku. Poté se z plošiny trochu vyklonil a vystřelil krátkou dávku na jednoho vojáka. I Martell střílel, zatímco lokomotiva nabírala na rychlosti a z komína se jí valil kouř, který zahaloval skoro veškerý prostor za ní. Vněm se pohybovalo několik postav, od niž se lokomotiva rychle vzdalovala a současně s tím utichávala i střelba.

                                   KONEC DESÁTÉ ČÁSTI

 

 


MeTB
11. 01. 2006
Dát tip
Vypadá to spíš, jako s bys časovým odstupem rozebíral situaci. Kde kdo stál, kolik kdo na koho vystřelil jak dlouhých dávek atd. Jednoduše řečeno je to přespříliš popisné.

fungus2
11. 01. 2006
Dát tip
Něco podobného mi už někteří psali v minulosti. Já píši, to co si živě představuji.

MeTB
11. 01. 2006
Dát tip
Hm a čteš to po sobě?

fungus2
11. 01. 2006
Dát tip
Čtu to.

MeTB
11. 01. 2006
Dát tip
A nepřipadá ti to více podobné sportovnímu komentáři než strhující přestřelce?

MeTB
11. 01. 2006
Dát tip
Hm, ačkoliv - to není úplně přesné. Zkrátka chci říct, že čtenáře (mně) nezajímá, kde přesně kdo stál, kolikrát vystřelil, případně jestli ještě stačil vystřelit, ani kam dopadla která odražená kulka. Pokud nechceš vytvořit soudní rekonstrukci bitvy (nebo třeba scénář), je lepší přílišné detaily vynechat a napsat to pokudmožno co nejvíc svižně.

fungus2
11. 01. 2006
Dát tip
Možné to je. Třeba se mi to příště povede napsat lépe. A kdokoliv může, jakoukoliv moji povídku si napsat ve své verzi. Bude to určitě povedené. A já budu jen rád, když se jim podaří. Už jsem pár svých povídek napsaných jinými autory četl a bylo to skvělé.

Katerina
10. 01. 2006
Dát tip
Rychle napsaný, místama krkolomný, jako třeba: "Skoro se málem vzápětí srazil s jedním německým vojákem (...)" Proč to nepíšeš jako scénář? To by bylo přehlednější, ne?

Mno, no... souhlas s Katerinou. A přijde mi to jako počítačová gamesa. Mraky Němců a pár hrdinů, kterým se nikdy nic nestane...

fungus2
10. 01. 2006
Dát tip
Je to takové akčnější, ale nesmrtelní nebudou.

Super, těším se na spojeneckou krev :-)

fungus2
10. 01. 2006
Dát tip
Třeba je nechám zemřít všechny. Ty postavy mají osud v mých rukách o)))

Sonor
09. 01. 2006
Dát tip
chtělo by to být delší pošli avi až bude pokračování zatím

fungus2
09. 01. 2006
Dát tip
Jasně. Budu Tě informovat.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru