Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lola běží o život - recenze

11. 01. 2004
1
0
7253
Autor
ondrech

Jedna z mých neuvěřitelně amatérských recenzí

Lola běží o život – recenze

Lola běží o život je německý film režiséra Toma Tykwera. Ten pro tento pět let starý snímek napsal scénář, hudbu a také ho sestříhal a produkoval. Příběh se zakládá na tom, jak dokáže člověk sebemenší chybičkou, zpožděním či nerozvážností změnit pozdější sled událostí. Hlavní postavou je Lola, které zavolá její přítel Mani, že, coby mafiánský kurýr, ztratil stotisícový obnos. A má dvacet minut na to, aby je zase sehnal. Jedinou pomoc viděl v Lole nebo ve vykradení velkoobchodu. Tak má Lola dvacet minut na to, aby ty peníze sehnala. A běží, běží.

Autor ve filmu sází na detaily, kterých je ve snímku více, než dost.

Poprvé se Lole nepodaří požadovanou částku sehnat. Společně s Manim pak vyloupí obchod a Lolu při útěku zastřelí policie. A teď přichází nejzajímavější část filmu. Po krátkém rozhovoru obou aktérů dostává Lola druhou šanci. A Lola zase běží a běží. Po vykradení banky svého otce se setkává Lola zase s Manim, ale při útěku je zachytí policie, a tentokrát je zabit Mani. A zase po krátkém rozhovoru má Lola třetí šanci. Běží a běží, ale nenapíšu tady, co se dělo, protože nechci kazit film těm, kteří ho ještě neviděli.

Verdikt: Lola běží o život je film, u kterého jsem seděl nehnutě a napjatě po celou dobu jeho trvání.

Hodnocení: 98% (dal bych tomu klidně sto, ale na to já nehraju. Nic není stoprocentní.)


ondrech
14. 11. 2004
Dát tip
jo, taky jsem si říkal. já to viděl mezi tipy v jednom televizním programu... a tam stálo, že to má nějakou úzkou spojitost s poč. hrami. tak jsem se na to určitě kouknul...:-)A je to můj nejoblíbenější filmeček...:-))) teď by to mohli opakovat - na dvojce dávají německý filmový klub každé pondělí. už tam dávali od tykwera(v hl. roli s frankou) Princezna a bojovník a bylo to dost dobrý...:-)

ondrech
14. 11. 2004
Dát tip
hmmm, tak to mě s úspěchem minulo..-)

P_A_Vlasov
23. 01. 2004
Dát tip
pokud smím něco podotknout: myslím, že jsi se na popis těch dvou částí, jak běží lola, měl vyprdnout, je to zbytečné, už i tím kazíš film tomu, kdo ho ještě neviděl. mohl jsi se zmínit o tom sledu osudů,které se týkají kolemjdoucích...ale né samozřejmě přesný ROZPIS! Ale jen to, že se tam vyskytují apod. (tvůj nazor jak se vyvedli....atd.) nemusíš být tak věcný, skuz příště dát dotoho tvůj dojem, co se ti líbilo a co ne.mohl jsi zmínit něco o hercích a další zajímavosti....to je asi tak vše.snad jsem nebyl moc drzý :-) s tím hodnocením máš jinak pravdu, film to byl opravdu skvělej a hlavně ten začátek

ondrech
23. 01. 2004
Dát tip
Jo díky. Já se asi budu orientovat na recenze her, protože třeba v Levelu maj recenze popsaný fakt hodně moc, ale je to dobrý. Jo, tak jsem zjistil, že jsem typ Písmáka, že když si vydám nějaký dílko, tak si ho přečte sto lidí a nikdo mi nedá tipa. Hmm.

alina
20. 01. 2004
Dát tip
ale jo, já rozumím ;)) Půjč si to někdy třebas taky jako knížku. Kromě scénáře je tam pár docela zajímavých rozhovorů s režisérem, některými představiteli, atd... Mimochodem: tvrdohlavě budu trvat na svém!!! Co kdyby sis To jméno v té recenzi fakt opravil?!!! GHRRRRRRRRRRRRRR! ;)

ondrech
20. 01. 2004
Dát tip
Oj, to jsem ani nevěděl, že to bude ve videopůjčovnách a ona je o tom i knížka. Jméno opravím!!

ondrech
19. 01. 2004
Dát tip
Díky moc! Konečně si to budu pamatovat. A k těm pasážím s těma fotkama. No to jsem sem radši nepsal z jednoho důvodu - abych se to toho nezamotal. Tam bylo tolik věcí třeba, že bych sem mohl napsat že když běžela poprvý, tak prostě zjistila, že je parchant. A takovejch událostí je tam strašně moc, dejme tomu patnáct (už třeba i to, že potřetí zabránila rozbití skla, kterým by projela sanitka) a třikrát za film se objevují + s těma fotkama... To by se doopravdy nedalo napsat, rozuměj.

alina
18. 01. 2004
Dát tip
1/ človíčku .. sakra, píšeš už to jméno potřetí ... a ještě ses ani jednou nepokusil napsat ho správně. :o( To je to, co mě dokáže nebetyčně vyprudit i u profesionálních novinářů! ;((( Ten režisér je TYKWER!!! Tom Tykwer. Sakra, když už o něčem mluím, měla bych tušit o čem ;)) - ale nic ve zlém, jak říkám, tohle mi prostě vadí obecně!!!!!! 2/ to CD se soundtrackem by měli, tuším, mít v Praze v půjčovně CDček ........... a já ho brzy budu mít, hééč ;) 3/ve videopůjčovnách - alespoň v tej Praze :o) tenhle film kupodivu bývá! 4/když pominu to, za co jsem tě sprdla v bodě jedna, tak ta recenze se mi i docela zamlouvá ;))!!!!!! 5/pro mě tam ještě jedna z hodně zajímavých pasáží byla ta část, jak vždycky když vybíhá z domu, potkává ty různé postavičky a jak jsou tam prostříhané ty možné způsoby jejich dalšího života ....

ondrech
17. 01. 2004
Dát tip
Jo jo. Já ale nevím, co ti na to říct. Radši nic.

Film výbornej. Recenze nikoliv. Zapomen na nějaké bodování. V recenzi by mělo být z děje prozrazeno co nejméně. Můžeš ve stručnosti říct o co jde, ale na detaily se vybodni.

Rufus
15. 01. 2004
Dát tip
A co šikovný český ručičky? Co takhle si to z filmu na cd stáhnout rovnou do komplu? Myslím music...

Dero
15. 01. 2004
Dát tip
Rufus: Bohužel - ve filmu nejsou skladby kompletní ... a navíc jsou prokládané nepatřičnými zvuky okolního světa. V Animatrixu je hudba většinou jen takovým backgroundem ...

Aazyiah
15. 01. 2004
Dát tip
Maximálně si přehrát titulky u epizody:o)

Aazyiah
14. 01. 2004
Dát tip
Dero: Jak jsi to dokázal?:o)

Dero
14. 01. 2004
Dát tip
Aazyiah: Zázraky se stále dějí. ;o) A fanouškovství překoná všechny překážky. ;o)

yoyo
13. 01. 2004
Dát tip
opravdu skvělý film....

basnikalex
13. 01. 2004
Dát tip
LOLO běž!!!!! skvělý film a bezva soundrack. pozn.: u nás ve video půjčovně lolu mají

Aazyiah
11. 01. 2004
Dát tip
Na recenzi by tam mohlo být více vlastního komentování. Ale máš pravdu, je to fajn film. A ten filozofický začátek:o))) PS Ta písnička, kde se zpívalo "I wish I were a hunter..." je fakt super. A mám dojem, že ji nazpívala sama Franka:o)

ondrech
11. 01. 2004
Dát tip
Skutečně je tomu tak. Koukal jsem se na internetu a tam bylo: Hudba - Tom twyker, Franka Potente. To bude asi ono. Hudba k tomu je fakt super.

Aazyiah
11. 01. 2004
Dát tip
No ale tady v ČR je hrozně těžký sehnat soundrack, pokud to zrovna není Matrix Revolutions:o((( A když už jsme u toho Matrrixu, nekomerční Animatrix je taky k nesehnání...

ondrech
11. 01. 2004
Dát tip
A navíc, já jsem to viděl na dvojce. Pochybuju, že bych to někde sehnal na videokazetě. Ale třeba na Amélii z montmartru mají soundtrack.

Dero
11. 01. 2004
Dát tip
Aazyiah: No, jsem šťastným vlastníkem animatrixu i jeho soundtracku, takže se sehnat dá ... ;o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru