Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prší

02. 08. 2000
2
0
1783
Autor
Bodlak

Na zpáteční cestě z procházky nás se psem zastihla klasicky letni a vůbec nečekaná bouřka.Poradná průtrž mračen! Celou cestu nazpátek od lesa k vesnici jsme běželi. Kapky bubnovaly na moji kůži, až to bolelo. Rozstříkávaly se o kostelní věz, o plané vlčí máky u silnice, o psí boudy, z nichž hafani ani nevystrčili protentokráte čumáky, přestože jindy by si na nás asi docela smlsli, soudě podle toho, jak vždy cení své tesáky za plotem, když kolem nich jdeme. Plácaly do kaluží jedna přes druhou a jejich zvonkohra byla tak uchvacující, ničím nerušená, přerývaná jen naším funěním,... Lidi pro tuto chvíli vymřeli, utekli, schovali se a všude kolem klid. Jen to šumění deště, tlukot mého udýchaného srdce a ťapání psích tlapek, kterým bylo jedno, jestli jdou trávou, kaluží nebo nejšpinavějším bahnem..)) Hlavně rychle domů, velel hlas rozumu. Protentokrát by to mohlo dopadnout špatně. Kouká z toho zápal plic. Pro oba. Venku se totiž citelně ochladilo. Doběhla jsem celá udýchaná a úplně promočená. Do poslední nitky na těle! Přilepené tričko a kalhoty! Vlasy jako vodník ! A boty? Ani nemluvím. Ty jsem zula už před vsí, nedaly se v nich zvednout nohy, jak byly těžké a nacucané vodou. Oba jsme museli do teplé sprchy. Potom jsme seděli v pokoji na zemi a sušili se. Já i pes. Uvařila jsem si horký čaj. Dlaně přilepené na stěnách hrníčku. Pára z něj stoupající zahřívala mé tváře a nos. Bylo mi nádherně. Tak nějak jsem se vrátila do svých sedmnácti a napsala něco, co asi nelaskavý čtenář odsoudí za naivní a pubertální. Ať si !!! (Ale všichni zamilovaní mě musí pochopit….viď Dědouchu?)

Prší Ten déšť vlasy smáčí. To Bůh víno stáčí do stromů kůží a pórů růží. Krůpěje rosy na akátech přivábí kosy a na plakátech barva se rozpíjí a tanec motýlí nad zlatou lilií ustává na chvíli. Ten déšť vlasy smáčí, i chmýří na bodláčí, voňavou růži i tvoji kůži. Tak kapky deště na těle máš. Já volám: “Ještě!“ a ty zavoláš: „Bože, ať prší celičký den!“ Oba teď spolu za ruce jdem. Ta vůně, šum deště okolo jen! To ticho a klid v duši přejeme všem.
Mahoney
05. 08. 2000
Dát tip
zas jedno pěkné pohlazení... miluju déšť, a vždycky se divim proč všichni ty blázni tak utíkaj... vždyť je to jen voda... a tak nádherná voda...

Bibša
03. 08. 2000
Dát tip
Taky volám po dešti, ve tvém úžasném podání je d隍 krásnější než třiceti stupnová horka kdy se nechce ani mluvit a u vody se hrají karty. Uznej, bláznit v dešti je mnohem... mnohem ... dospělejší bych řekla:-) Máš hezké oči, kterýma se koukáš na svět. Opravdu.

Merle
03. 08. 2000
Dát tip
jako Tynic, růže-kůže (a ještě v refrénu)... jinak se mi ještě moc nelíbí poslední sloka, se stejným rýmem... ovšem druhá třetí sloka jsou dost dobré... už jen prolog mě hezky naladil... celkově odcházím v náladě lepší :-))

Neal
02. 08. 2000
Dát tip
:o)))Já volám: “Ještě!“ ...„Bože, ať prší celičký den!“

Bodlak
02. 08. 2000
Dát tip
Děláš si legraci, viď, Neal, v srpnu a déšť. vždyť máme ležet u vody a ne ve vodě..hihi

Tynic
02. 08. 2000
Dát tip
Růže - kůže...no trochu jsem se usmál přiznávám...ale čistota Tvých úmyslů Tě omlouvá ! :o)))

Bodlak
02. 08. 2000
Dát tip
Tynic...nebuď cynic..)))))

Dědouch
02. 08. 2000
Dát tip
..je to hezký...:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru