Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mýtus vyplazeného jazyka

28. 01. 2004
1
0
6007
Autor
Aleya

Při jedné z nekonečných a zajisté plodných diskuzí s mou sestrou Estel jsme připadly na zajímavou věc - na mýtus vyplazeného jazyka. Ptáte se, co to je?

        Zkuste si vzpomenout na to, jak jste byli malí a hráli jste si s kamarády na to, že někdo umře - a netvrďte mi že jste si hráli jen na hezké věci (pokud ano, tak si tohle ani nečtěte:). Nevím, jak to bylo u vás, ale mrtvoly námi ztvárněné měly vždy vyplazený jazyk. Tento jev se vyskytl i u dalších mých přátel.

        A já se ptám - co k tomu vedlo? Jak jsme stárli, přestali jsme jazyk pro znázornění smrt používat, takže se tento zvláštní úkaz vztahuje hlavně k nejrannějšímu dětství.

        Každé malé dítě vidí v televizi skoro dennodenně smrt - ale v prakticky v žádné z jejích ztvárnění se vyplazený jazyk nevyskytuje.

        Odkud se tedy vzal?

        Je snad součástí našehogenetického dědictví po zvířecích předcích?

        nebo je pravda prostě někde tam venku:))?


Avery
15. 11. 2004
Dát tip
No, může to pocházet od oběšenců. A oběšenkyň. Ti vyplazují jazyk. A nebo od toho, jak při dodělávání člověk chroptí, koulí očima...k tomu se domyslí jazyk automaticky.

Já potkala v autobuse jednu holčičku a ta jazyk vyplazovala spodní stranou nahoru, celý ho překrucovala...a mě se to líbilo. Tak jsem to zkoušela také a umřela jsem málem já...

ch_34
02. 02. 2004
Dát tip
mám takový postřeh: nevím, jak ostatní, ale můj dědeček, jelikož byl myslivec, má doma dostz obrásků takových těch loveckých zátiší... a ještě od Ježíše; ten sice vyplazenej jazyk nemá, ale je to podoba smrti, kterou je vidět nejvíc (kostely, muka, obrazy, medailony... televise)... a k tomu je tato podoba podobná právě těm zvířatům v zátiších... jde o tu svěšenou hlavu... tak si myslím, že došlo ku spojení lidské a zvířecí smrti...

ch_34
02. 02. 2004
Dát tip
hare, hare, háre! tfuj!!! (omlouvám se uraženým)

StvN
01. 02. 2004
Dát tip
Děláš z toho aféru. V mým okolí si tak nikdo nehrál. Možná jsme nebyli tak ovlivnitelné děti. Každopádně to nemůžeš vztahovat na děti obecně.

Aleya
01. 02. 2004
Dát tip
StvN - nedělám z toho aféru, prostě mě to zajímá. nemám ráda záhady - chci prostě vědět co k tomu vede děti..dobře, ty z mého okolí. říkáš ovlivnitelné - a to je právě to - chci zjistit, CO nás vlastně ovlivnilo.

StvN
01. 02. 2004
Dát tip
Ty na to totiž jdeš špatně. Koukáš, kde se v jejich okolí vyskytuje vyplazený jazyk a z toho vycházíš. Podle mýho to je přístup ze špatné strany.

Aleya
31. 01. 2004
Dát tip
Tak...teď sem viděla anglickou pohádku na čt2 (Once upon a time) a byla tam Karkulka a vlk tam chípnul s vyplazeným jazykem!!!Ha!:)))

Aleya
31. 01. 2004
Dát tip
takže je to možná tím, že děti (tedy aspoň děti v mém věku) se dívají spíš na pohádky ve kterých umírají zvířata...a ty umírají s vyplazeným jazykem. teď se snažím vzpomenout si jak to bylo v pohádkách od disneyho...

houmles
30. 01. 2004
Dát tip
rebeko, oralni sex NENI uchylka! :-)

Andulka
29. 01. 2004
Dát tip
Ja si hrala na Sipkovou Ruzenku a soused me musel probouzet polibkem. Nikdy jsme to nehrali od zacatku az dokonce, jenom tu polibkovou cast porad dokola..:-) Taky jsem si predstavovala, ze mi umrel otec, a vsichni me litovali. Ja musela predstirat jak jsem z toho smutna, ale uvnitr jsem z toho mela radost! Ale dodnes si pamatuji, ze jsem si ho predstavovala se zavrenou pusou...:-)))

StvN
29. 01. 2004
Dát tip
Nikdy jsem si na nic takovýho nehrál a co vím o vyplazeném jazyku, tak to je nějaký symbol neuctivosti, či opovržení.

Aleya
29. 01. 2004
Dát tip
Andulka: ty si asi s otcem neměla moc hezký vztah co:))? StvN: zajímavé...takže je možné, že když jsme znázorňovali smrt s vyplazeným jazykem, vnitřně jsme jí pohrdali...to je přímo revoluční myšlenka:)))

StvN
29. 01. 2004
Dát tip
Děti nemívají strach ze smrti.

Andulka
29. 01. 2004
Dát tip
Maji...maly mi ve 4-5 letech, kdyz mu vypadly prvni zuby, zacal plakat a plakat, ze uz je jako deda bez zubu a ze jeste nechce zemrit...:-))))

Vyplazený jazyk mají většinou jen oběšenci. Ti prý kromě vyplazeného jazyku zažívají i jakési sexuální vzrušení (nebo něco na ten způsob) - ověřeno pouze na mužích. Ne, že bych se o věšení nějak zajímal, na toto téma došlo při jedné z hospodských debat.

Promiň. V dětství jsme si hrávali na smrt často. Živý probouzel mrtvého polibkem. Jaký magický moment! Jaké příjemné hření tenkrát ve mně. Když ona byla mrtvá. A krásná. A dělala, že mě nevidí. Ale jazyk měla v svých zavřených ústech... Jinak by to nevypadalo esteticky, víš. Zavřený oči, a nic víc. Snad by to tedy měl být mýtus zavřených očí, nemyslíš? Přestože každé malé dítě vidí v televizi skoro dennodenně smrt - ale v prakticky v žádné z jejích ztvárnění se zavřené oči nevyskytují... Tedy promiň, že to vidím jinak... ... a vezmi si můj tip, - - - není mi na nic.

Aleya
28. 01. 2004
Dát tip
Nejraději bych ti dala tip tady za tohle...něco tak oduševnělého jsem jako reakci vážně nečekala.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru