Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zmrzlinář.

30. 01. 2004
24
0
8494
Autor
StvN

 

 

Šlapal probouzejícím se městem s vozíkem zmrzliny za zády. Od pusy mu stoupala pára. Kdokoliv jiný by proklínal časné ráno bez snídaně. Ale ne tak zmrzlinář. Vstával ještě za tmy, přestože první zákazníci začínali chodit mnohem později. Nedopustil by, aby zmeškal východ Slunce. Té naší hvězdy, kolem které obtáčíme své osudy.

 

Kolo zastavil na mírně vyvýšeném náměstíčku, které bylo z jedné strany chráněno stromovým parkem. Připravil si všechny potřebné věci. Složil skromný stroj s vlastním chladícím zařízením. Z batohu vyndal cedulku s nápisem:

                                                

                                                  Zmrzlina

                                            Malá          2,50

                                            Velká         4,-

 

a trochu si odpočal. Za pár hodin přijdou první lidé. Do té doby se bude těšit z východu Slunce. První zmrzlinu natočí sám sobě, protože je vlastním pánem a může si točit vlastní zmrzlinu.

 

Krátce po poledni, v čase, kdy se mladí vydávají na procházky, spatřil půvabnou dívku míjející jeho vozík. Aniž si ho všimla, koupila si malou vanilkovou a šla dál. Ale zmrzlináře to pranic nemrzelo. Zmrzlinu má stejně dobrou, i když si ho ženy nevšímají. Sledoval ji mírně, bez náznaku chtivosti, či zklamání. Byl přece svým pánem.

 

Slunce se teprve chystalo na pozvolný odchod, když k němu přistoupila jiná dívka. Zatím nestála za povšimnutí. Hověla si ve stínu okolních stromů a dělala, že si vybírá. Pravila mu:

?Chtěla bych si to s vámi vyměnit.? Měla odhodlaný hlas plný sebevědomí. Přesně věděla, co dělá.

 

?Jsem tu rád,? odvětil mírně, ?proč bych vás měl nechat točit moji zmrzlinu??

?Protože jsem žena a umím ji natočit lépe než vy,? poznamenala věcně.

Na tom něco bylo.

?Co ale budu dělat já??

?Najdete si práci, na kterou se hodíte nejlépe. Stejně, jako já. Narodila jsem se, abych točila zmrzlinu, nikdo to neumí lépe. Pro tuto činnost jsem ten nejvhodnější člověk a tak to má být. Aby se věci děly správně, musejí se o ně starat ti praví lidé.?

?Pro točení zmrzliny asi nejsem ten nejsprávnější člověk, ale baví mě to. Co na tom, že mi malá trvá déle než vám velká? Co na tom, že nemá ten nejlepší tvar?? Ptal se, i když věděl, že uspokojivou odpověď nedostane.

 

Díval se na ni, jak si nasazuje novou zástěru a pomalu balil poslední věci. Většinu ale zanechal tak, jak byla. Nepotřeboval je již.

 

Sotva se postavila za pultík, hned u ní bylo několik zákazníků. Po chvíli se utvořila fronta, kterou on nikdy nezažil. Musel připustit, že jí jde práce od ruky. Skutečně byla pro točení zmrzliny tou nejvhodnější osobou.

 

Šel domů. Pár dní se toulal. Hledal práci, ale žádná mu nepřipadala vhodná. Všímal si lidí a viděl, že každý ve městě má svou práci, ke které se nejlépe hodí. Jak ji našli, bylo mu tajemstvím. Nebo si je našla sama?

 

A tak se toulal dál po kraji a pozoroval pracující lidi na vsích a v jiných městech. Bylo léto. Přespával venku a přece mu nebyla zima. Každý den vstával za tmy, aby nepropásl východ Slunce. Dalo by se říct, že mu nic nechybělo. Až na tu správnou práci. Myšlenky na ni jej neopustily na žádný den.

 

Jednou ulehl na břehu rybníka. Nad ránem vstal, jako obvykle, a posadil se s nohama vnořenýma do vody. Chladil si kotníky a čekal na Slunce. A pak přišlo. Jako každý den a přece jinak. Prozařovalo hladinu, obalovalo kotníky tenkými nitkami, svítilo do očí. Hladina působila jako veliké zrcadlo a v něm se viděl. Viděl sebe, jak opřen o ruce, pohupuje nohama ve vodě a mhouří oči proti Slunci. Viděl se, jak je ve správný čas na správném místě. Tehdy mu to přišlo tak přirozené. Najednou prostě věděl, že je ten pravý muž na sledování východu Slunce. Nikdo se na tuto činnost nehodil lépe a to mu působilo radost. Konečně se našel.


StvN
17. 03. 2004
Dát tip
Hody - máš recht. Věděl jsem, že to bude mít úspěch. Taky se mi nelíbí.

Perchta
11. 03. 2004
Dát tip
*

Apajda
04. 03. 2004
Dát tip
Povidka byla hezká, ale ty jsi hezci!!!! Ty ceny zmrzliny bych chtela mit taky.*

Ivabo
27. 02. 2004
Dát tip
Já si myslím, že vůbec nevadí, že se tady taky najde něco, co není depresivní. Je to hezounké, ale to je snad dobře, ne?

Hody
16. 02. 2004
Dát tip
Tentokrát a výjimečně se ke gratulacím nepřipojím. Zdá se mi to, no, příliš uhlazené, prvoplánově hezoulinké. Levňoulinká zmrzlinka, krásné dívky, mírný zmrzlinář. Východ slunce a tak dále. Kromětoho, závěr mi připadá jako pointa z nouze. Na můj vkus příliš naivní. Promiň StvN, ale rozhořčilo mne jak dobrý jsi jinak autor a jak moc se mi také mohou Tvé příběhy nelíbit. (Snad je to tím přehnaným očekáváním, přiznávám, že kdybys neměl 20 tipů, ale 0, asi bych měl jiné smýšlení. Takto se mi ten všeobecný úspěch Tvé "story" jeví spíše jako důkaz kýčovitosti) Nu nevadí, jdu číst dál..

Kačírek
08. 02. 2004
Dát tip
Hezounké, abstraktní :o) jako všechno

yoyo
02. 02. 2004
Dát tip
nápodobně*

Violettka
01. 02. 2004
Dát tip
Bez zbytečných slov*

Helga
31. 01. 2004
Dát tip
Nehledej formu, ale obsah. Tady to snad ani jinak nejde, obojí je dobrý. Jen jedno - pokud dělá práci s láskou, je pro ni vhodným, myslím si já. Leč chápu, co jsi chtěl vystihnout...

StvN
31. 01. 2004
Dát tip
Díky všem. Za kritiku, za pochvalu, za klub.

Té naší hvězdy, kolem které obtáčíme své osudy. promiň, to je děsný :-) Takovej dojemnej příběh, ale to vyprávění bys mohl vylepšit :-)

StvN
31. 01. 2004
Dát tip
Nemohl. Je to dokonalý.

Tak jo :-)

Andulka
31. 01. 2004
Dát tip
dokonaly to neni....ale dobre to je...:-)))*

Yossarian
31. 01. 2004
Dát tip
cena zmrzliny zarazila, myslím že to byl účel *

StvN
31. 01. 2004
Dát tip
Dejme tomu, že jsem to psal před deseti lety.

Yossarian
31. 01. 2004
Dát tip
no jo, tim sympatičtější mi to je :)

maia
31. 01. 2004
Dát tip
Este som zabudla klub poulicny. Zmrzlinara tam este nemame. :-)

Seregil
31. 01. 2004
Dát tip
::::.... :-)) znovu čítam...*

StvN
31. 01. 2004
Dát tip
Masochisto.

Seregil
31. 01. 2004
Dát tip
Proč masochisto? Dyť je to fajn napsaný a vracím se rád...

StvN
31. 01. 2004
Dát tip
Co návštěva to pivo. Zavedeme pevnou taxu.

Seregil
31. 01. 2004
Dát tip
Takže třetí?? :*)))

Pivicko
31. 01. 2004
Dát tip
Mluvil tu někdo o mě?

maličká
31. 01. 2004
Dát tip
....:) jen tohle bych klidně vypustila: "Té naší hvězdy, kolem které obtáčíme své osudy."

Daly
30. 01. 2004
Dát tip
Moc se mi líbí! Možná je to i dáno pokročilou hodinnou a okolnostmi, ale...TIP!:)

guy
30. 01. 2004
Dát tip
Je to drsný ... ale je to realita ... ***

severanka
30. 01. 2004
Dát tip
Té naší hvězdy, kolem které obtáčíme své osudy. :) niekedy sa nás krása dotkne úplne nečakane... a celkom jemne, ako keď vánok pohladí listy stromov... alebo tak, ako teraz :) ***

FLO
30. 01. 2004
Dát tip
To je výborný!!!! *

Dero
30. 01. 2004
Dát tip
No ... líbí se mi závěr, čekal jsem ho, ale moc se mi líbí. Požíváš neotřelé obraty: "Myšlenky na ni jej neopustily na žádný den." Proč ne? Nelíbí se mi: "Té naší hvězdy, kolem které obtáčíme své osudy." To je zbytečný pathos, který na mě působí až hrozivě uměle. Na druhou stranu je velmi působivé, jak si v celém vyprávění hraješ s významy věty "protože je vlastním pánem" ... Celkově - dobré počtení. Díky. ***

maia
30. 01. 2004
Dát tip
Krasne. *

Seregil
30. 01. 2004
Dát tip
Skvěle... máš to nejen v malíčku... tvoje prózy čtu velmi rád..

j_i_r_i_k
30. 01. 2004
Dát tip
Tohle je krásné... Ale to obtáčení osudů je fakt zbytečné... Nicméně za celek nemůžu netipnout...

j_i_r_i_k
30. 01. 2004
Dát tip
A ještě bych si dovolil klub, snad neurazím...

Plopez
30. 01. 2004
Dát tip
Velká 4 kč, mládež hrnoucí se do výroby...chvíli jsm myslel, že jsi komouš, ale - povolání divák východu slunce - nakonec jsem si oddechl.

fungus2
30. 01. 2004
Dát tip
Bezvadné. TIP

pozorovatel
30. 01. 2004
Dát tip
Najít sám sebe... Zapůsobilo. Správně jednoduchý.

Pivicko
30. 01. 2004
Dát tip
To je moc pěkný, až mě to překvapilo tip

C_ensinka
30. 01. 2004
Dát tip
Přišlo mi to úžasně - teď se neuraž, je to myšlený dobře - čisťounký, jemný a naivní. Konečně se našel, milý:*)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru