Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

In America

01. 02. 2004
2
0
2805
Autor
Dash_707

 

 

Prostý příběh obyčejné irské rodiny stěhující se do New Yorku ve snaze začít nový život, viděný očima jedenáctileté Christy. Tak by se dal charakterizovat film In America režiséra Jima Sheridana podle scénáře, který napsal ve spolupráci s Naomi a Kirsten Sheridanovými. Na první pohled pro zkušenějšího filmového diváka je patrné, že se nejedná o film americké provenience. Příběh se rozvíjí nepříliš dramaticky, s laskavým podtextem vztahů v rodině mladých manželů a dvou dcer, které přes své dětské pohledy dovedou hodnotit svět nebývalé dospěle. Filmové sestry Christy a Ariel jsou sestrami i v civilním životě a jejich herecké výkony postrádají vykalkulovanou roztomilost, na jakou jsme ve filmech americké filmové tvorby zvyklí (a nejen americké, vždyť Kolja by mohl být příkladem počinu českého, i když zřejmě film s oskarovými ambicemi musí podobné atributy nezbytně mít).

     Pokud režisér Sheridan vsadil na poetiku všednosti, volil správně. Celý příběh se odvíjí se samozřejmostí dokumentu, který připomíná i dokumentaristická kamera Declana Quinna, obohacovaná záběry malé Christy, která všechny peripetie děje sleduje hledáčkem své kamery a mlčky tak glosuje všední každodenní události. Setkání rodiny s mnohdy bizarními obyvateli domu, ve kterém se rozhodli žít, jejich problémy s nákupy, dluhy v nemocnici, všudypřítomnou bolestnou vzpomínkou na ztrátu malého syna Frankieho i očekávání příchodu nového člena rodiny, jenž přichází na svět s nečekanými problémy, to vše vypráví režisér prostřednictvím civilního projevu hlavních protagonistů filmu nenásilně, bez patosu a melancholie. Divák tak sleduje příběh jako jeden z aktérů, a uroní-li slzu dojetí, potom nikoli jako výsledek promyšleného režisérova tahu, ale jako reakci prostě vyplývající z vývojové dějové posloupnosti.

     Paddy Considine jako Johnny, Samanta Mortonová v roli Sarah a obě sestry Bolgerovy v postavách Christy a Ariel vyprávějí prostý příběh obyčejných lidí neotřelým, civilním hereckým projevem a přitom přesvědčivě. Hudba Gavina Fridaye a Maurice Seezera je kompaktní součástí děje, neruší a divák si ji plně uvědomí až během závěrečných titulků. Irsko-britský příběh In America lze jen vřele doporučit všem, kteří staví děj nad efekty a umí ocenit opravdovou,  osobní výpověď autora.


maia
03. 03. 2004
Dát tip
Tak ci onak, pozriem si to. A poviem Vam potom svoj postreh, alebo napisem poviedku. :-))

Andulka
03. 03. 2004
Dát tip
ahojky..jenom mam porad vyhrady a)ilegalne emigrovat do US jako ucitelka s Irska s dvemi malymi deti jenom proto, aby muz to zkusil u filmu -> to neni podobny pripad ukrajinskeho ingenyra, ten na ubytovnu nedotahl rodinu s detmi b)panelaky, kde vetsina prichozich emigrantu bydli jsou mnohem lepsiho vzhledu, nez nase sidliste. To nebylo normalni se nastehovat do toho baraku, a nebylo normalni tam zustat. Ale musim ted letet, dite me vyhazuje od pocitace....zatim pa...

Dash_707
28. 02. 2004
Dát tip
Andulko, trochu Ti budu oponovat - mnoho lidí z celého světa emigruje do Spojených států, protože, (a to je nutno přes všechny výhrady k USA konstatovat), jsou zemí "neomezených možností". Pro mnoho talentovaných a schopných lidí jsou lákadlem, neboť na nemnoha místech světa lze tak rychle uspět, má-li člověk štěstí a sejde se několik příznivých okolností. V USA jsem byl a vím, že pro nově příchozího emigranta, který nemá konexe a peníze, je takřka nemožné sehnat bydlení na vyšší úrovni - prostě se musí spokojit s málem a časem bydlení zlepšit. Lidé jsou si tam vědomi svých práv a mnohdy se chovají z pohledu Evropana kuriozně. Zvyknout si například na život v New Yorku vyžaduje pro mnohé vyvinout dost úsilí. Každý tam "jede" sám za sebe a peníze jsou primárním měřítkem úspěchu. Nemyslím si, že děj filmu byl tolik vzdálen od reality, i když jde často o lehkou nadsázku. Jako filmové dílo jej hodnotím jednoznačně kladně, i když souhlasím, že pro amerického diváka asi nebude favoritem na film roku, ale to ve své recenzi zmiňuji. Pro konzervativního Evropana (za jakého se také pokládám) jsou mnohé scény méně pochopitelné. Ale to neustálé napětí a obavy z neúspěchu tam exitují reálně. Ostatně jsou pro mnohé Američany silnou motivací a tu přebujelou snahu prorazit za každou cenu mnozí z duchovněji směrovaných osobností hodnotí jako honbu za "zlatým teletem". Na druhou stranu vyspělost americké ekonomiky a průměrná životní úroveň je výsledkem pozitivním a pro mnohé hodným závisti. A ohledně zmiňované učitelky z Ukrajiny... na stavbě jsem tady viděl pracovat ukrajinského inženýra, který bydlí na ubytovně a peníze posílá domů rodině - tak Tvůj příměr zas tak paradoxní není. Jinak díky za reakci a příspěvek k mé recenzi, kdyby byl jen ten Tvůj jediný, nepsal jsem ji zbytečně. Ahoj Dash. :o)

Andulka
25. 02. 2004
Dát tip
Tak jsem akorat prisla z filmu....a jsem z toho tak trochu rozpacita: Nejdrive me zarazilo, ze v kine sedime 4 i kdyz je dnes utery a listek zapolovinu...:-). Pak jsem pochopila. Neni to film delany pro ameriku. Je to film delany pro evropsky festival. Evropskemu divaku ma mozna co rici, tady ne. Film je hodne nerealny a)zadna soudna evropska rodina s dvema malymi detmi by neutekla ilegalne do US, aby otec se pokousel dostat praci jako herec u filmu b)druha vec je dum, ulice, ctvrt. Zadny normalni clovek by se tam nenastehoval ...ci vkrocil... Jinak rodina jako jednotka, kde kazdy nejak prispiva...je krasne vylicena. To je jediny, co se mi na tom filmu libilo. Jinak amerika je zemi emigrantu. Kazdej si prosel emigraci a vzpomina na prvni 3 roky jako nejtezsi roky svyho zivota. Vetsina lidi si zije velmi spokojene, jenze nikdo nevi, co bude zitra. Ztrati praci a podobne.....Nikdy nevime, kdy muzeme zase dorazit na dno. Proto jsou tady lidi tak stedry v charite. Takze bych rekla, ze to co se odehrava za dejem ty rodiny, je tak depresivni, takove chude, nemocne....ze kazdy ma dost stresu doma a v praci a nema zapotrebi se chodit stresovat do kina...:-). Jeste jednou, je to tak realne, jako kdyby se rodina ucitelky z Ukrajiny rozhodla s malymi detmi emigrovat do ceska a usidlit na hlavnim nadrazi mezi bezdomovci a fetaky. Ale film, je zpracovany velmi dobre.....Takze na ten film nekdo jdete...at si o tom muzu s kym povidat...:-)

Dash_707
02. 02. 2004
Dát tip
sleeping beauty: dík moc za příspěvek, apropos - recenze je celá vyjádřením mého názoru, ten jsem od nikoho nepřevzal. :o))) kinraelo: ta postava je velmi důležitá, máš pravdu, ale chtěl jsem také něco nechat potenciálnímu divákovi, abych to neprozradil celé. :o))

maia
02. 02. 2004
Dát tip
* nie je to sice moj zaner, ale tak pekne si ho popisal vo svojej recenzii, ze mam chut sa nan ist pozriet. :-)

kinraelo
01. 02. 2004
Dát tip
film bol velmi dobry, oplati sa vidiet, kritika je tiez fajn, mozno by sa hodilo spomenut postavu hroziveho, choreho spoluobyvatela domu, s ktorym sa sestry zblizili, bol v pribehu rovnako dolezity ako cela irska rodina (pre ostatne postavy staci spojenie `mnohdy bizarni obyvatele domu`)...ale to je len taka moja eventualita, inak fakt dobra praca

Andulka
01. 02. 2004
Dát tip
- kdyz uz tam chces mit tohle " film americké provenience." - dodej k tomu film americké provenience jak ji zname u nas. Jinak jsem rada, ze vidim tuto recenzi....urcite se na to podivam..:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru