Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Agiar - vlkovo prokletí I.

04. 02. 2004
4
3
9526
Autor
Seregil

Úvod do barbarianova příběhu...

Začalo to dávno. Když se Agiar narodil, bylo již rozhodnuto o jeho osudu. Doba vyžadovala silné muže i ženy. Každé prvorozené dítě bylo od raného dětství vedeno k tvrdé práci a boji se zbraněmi.

Severská Aghria byl tvrdý kraj. Společenství horských kmenů lidského plemene se teprve nedávno spojilo s Ivrií, zemí, jež byla obývána elfy.

Vůdce kmene Ikari – barbarian Znor – sjednotil kmeny v Aghrii a podpořil Ivrii, když se bránila útoku černých kočovníků z Istmiry, kteří vládli své pouštní zemi daleko na jihu. Společně s posilou Aghrijských barbarianů Ivrijští elfové rozdrtili početné vojsko Istmiřanů. To byla památná bitva na polích Ilbiadu, kde se vyznamenali právě Aghrijští, jejichž zuřivost obrátila na útěk většinu nájezdníků. Avšak ani po této bitvě Istmiřané neumdlévali v dobyvačných choutkách. Po dobytí Asmiru – největšího města Ivrie, udeřili na Seniar, město čarodějů – chloubu Ivrijských stavitelů. Jen díky mocné magii elfů a včasné pomoci Aghrijských válečníků se podařilo zabránit zničení dalšího města. Istmiřané byli vyhnání, ale přesto se elfové dlouho vzpamatovávali ze zničení Asmiru. Díky Aghrianům, kteří byli nejen skvělí válečníci, ale i zdatní kováři a rolníci se podařilo obnovit zničený Asmir.

A tak vzniklo silné spojenectví mezi Ivrií a Aghriou. Znor byl poté uznán za Velkého kmenového vůdce. Sjednotil zbylé znesvářené kmeny a spolu se svým přítelem – vladikou Ivrie Halmenienem –vytvořil mocnou říši, která spojovala Ivrii a Aghriu.

Kočovníci z Istmiry se stále pokoušeli dobýt Ivrii. V bojích jim pomáhali nelidé z prastarého vlčího plemene – lykantropové, kteří na svět přišli z vůle stvořitele Kirsana ještě dříve než elfové a lidé. Jelikož jich už v době příchodu elfů bylo málo, byli elfy vytlačeni do hlubokých lesů. Jejich schopnost proměny ve vlka, stvůru mezi vlkem a člověkem a člověka porostlého srstí místo vlasů a vousů, elfy děsila. Proto vlčí plemeno – tak je sami elfové nazvali – vyhnali z Ivrie, jak tuto úrodnou krajinu lesů a pastvin nazvali.

Stvořitel Kirsan ponechal věcem volný průběh, když pak poslal na svět dvě rasy lidí. Sever – Aghria – se zalidnil vysokými zachmuřenými lidmi světlé pleti a jih – Istmira – se zaplnila štíhlými temperamentními lidmi tmavší pleti.

Agiar se narodil v Aghrijském kmeni Ikari, odkud pocházel slavný Znor. Lidé tohoto kmene žili v blízkém sousedství s Ivrií na úpatí Henamijských hor, které se táhly téměř celou Aghriou. Agiar od počátku splňoval předpoklady Ikarijských barbarianů. Jeho otec Gweir jen nerad podporoval jeho válečné nadšení, protože Agiar byl to jediné, co mu zůstalo po milované Atrys, která zemřela záhy po porodu. Jelikož Gweir svou ženu miloval nade vše, už se podruhé neoženil. O to více se upnul na svého syna, kterého vychovával spolu se svou matkou.

Když Agiar dovršil osmi let věku, přišel do vesnice Karm, kde Gweir pracoval jako kovář, Símonei – barbarianský šaman kmene Ikari, aby byla naplněna Gweirova povinnost – dát své prvorozené dítě k výchově bojovníkům – barbarianům. Agiar se však – poslušen hlasu svého srdce, neboť svého otce a babičku velmi miloval – vracel domů a pomáhal otci v kovárně. Postupem času mu na tyto návštěvy zbývalo stále méně času. Často se doma neukázal celé měsíce.

Mezi barbarianskými adepty vynikl svou silou a pro seveřana nezvyklou trpělivostí. Nikdy toho moc nenamluvil, ale o to více naslouchal.

 

„Agiare, už posté ti říkám, že meč je tvá prodloužená ruka. Dýka v druhé ruce je dobrá na nenadálé bodnutí, ne jako nástroj na poli!“ promluvil nevysoký barbarian s prošedivělými podlouhlými vlasy, které mu vlály neposlušně okolo hlavy. V levé ruce svíral těžký meč se širokou čepelí.

„Já vím Lištvi,“ pokýval Agiar hlavou a otřel si hřbetem předloktí zpocené čelo.

Oba muži byli vysvlečeni do půli těla a stáli bosi na udusaném sněhu mezi skalami nedaleko výcvikové vesnice.

„Myslím však, že s dýkou se má bránit případnému útoku, který by mohl kdykoliv přijít,“ dodal pak.

„Nemáš přemýšlet! Máš útočit tak, aby se soupeř k útoku nedostal! Znovu!“ zařval Lištvi.

Agiar pokrčil rameny a přenesl rychle váhu z jedné nohy na druhou. Byl ve střehu. Lištvi zakroužil svým mečem výzvu k dalšímu boji. Agiar strnul na místě a rychlým spodním sekem zaútočil na soupeřovy nohy. Zároveň se přiblížil k Lištvimu a pravou rukou, v níž držel dýku, udeřil na soupeřův obličej. Lištvi kroužením vykryl seknutí. Čepele zazvonily a síla střetu zbraní vyrazila Agiarovi meč z ruky. Než Lištvi uhnul úderu na obličej, kopnul levou nohou na Agiarovy slabiny. Ozvalo se několikero křupnutí. Agiar totiž lehce zdvihl levou nohu a srazil Lištviho kopnutí kolenem. Silný náraz zlomil pár kůstek Lištviho nártu. Agiar rychle odskočil a skrčil se s dýkou v pravé ruce do obranného postoje. Lištvi ještě v pádu bodl svým mečem. Agiar se hbitě protočil kolem svištící zbraně a udeřil levou rukou padajícího soupeře do spánku. Nastalé ticho prolomilo jen zachroupání sněhu, když na zem dopadlo bezvědomé tělo. Agiar rychle sebral ze země svůj meč a pomalu se přibližoval k ležícímu nehybnému Lištvimu a chvilku kolem něho kroužil. Během několika okamžiků se Lištvi probral a posadil se.

„Velmi dobře Agiare,“ pronesl přiškrceně.

„To by pro dnešek stačilo. Podej mi ruku, půjdeme se najíst.“

Agiar zasunul meč do pochvy u pasu, dýku přehodil z pravé ruky do levé a pravici pak podal Lištvimu. Ten poté co vstal, uložil meč do umně vypracovaného dřevěného pouzdra a opatrně našlápl na levou nohu.

„Půjdeme,“ řekl stroze Lištvi.

Oba pak odcházeli pomalou chůzí do vesnice, která se Agiarovi stala druhým domovem posledních devíti let.

„Agiare,“ oslovil ho Lištvi při večeři v jediném kamenném domě ve vesnici, který sloužil jako kuchyň a jídelna zároveň. Právě dojídal svou porci guláše a nechal si masírovat od barbarianské léčitelky zraněný nárt.

„Ano Lištvi?“ zamumlal Agiar dopíjející medovinu z koženého pohárku.

„Jediná věc byla chybná v dnešním cvičení. Nedržel jsi svou zbraň dost pevně, to se ti nestává často. Ale na každý pád jsi dnešním dnem úspěšně dovršil zkoušku Akarmin.“

Agiar se pousmál, sklonil hlavu a položil si pravou pěst na levé rameno.

„Děkuji mistře.“

„Ještě se máš stále co učit, ale to už nebude výcvikem,“ usmál se Lištvi a poklepal ho po rameni.

„Akarmin je dlouhá zkouška a tys ji zvládl docela rychle,“ dodal ještě.

„Zítra tě seznámím s Gurnem skřetobijcem. Včera se vrátil z bojů v ledovém Kaisaru.“

Agiar zalapal po dechu. Pozná slavného barbariana, který se proslavil pobíjením bytostí stvořených Sithasem – bohem temné strany Stálého plamene, věčným Kirsanovým protivníkem.


3 názory

Seregil
31. 05. 2007
Dát tip
Byly to moje pokročilé začátky... viz moje poslední poznámka u Barbarianovy přísahy... na tomhle ještě pracuji a nehnul jsem se dál...

Seregil
31. 05. 2007
Dát tip
Byly to moje pokročilé začátky... viz moje poslední poznámka u Barbarianovy přísahy... na tomhle ještě pracuji a nehnul jsem se dál...

opet klubik...na hlubsi kritiku uz bohuzel nemam sil...semiotika vycerpava:*)))))))))

Dolente
24. 05. 2004
Dát tip
Jako úvod to neni špatný. Tak a teď vletim na pokračování. Jinak se mi tvoje vymyšlený jména líbí. Rozhodně nepiš nic o Petříkovi. PETŘÍKA mi nepřipomínat!!!!! :o) Jo a jěště spojení "podlouhlé vlasy" se mi poněkud nezdá, ale co já můžu vědět, fňuk, já su jen blboušká čtenářka ;o)

johanne
11. 03. 2004
Dát tip
eh, no ještě jsem tedy nečetla fantasy, kde by dominovali hrdinové s tradičními českými jmény... neříkám, že by to nebylo zajímavý... ale ty tvý vymyšlený jména jsou fakt lepší :))))) začátek - fakt přehršel jmen, ale dá se v tom orientovat :o proč jsou na severu vždycky zachmuřenci a na jihu temperamentní lidi :)? a souboj - taky fajn, obdivuju, když to někdo umí takhle detailně popsat (pokud jde o taktiku boje, jsem většinou se svým psaním v koncích :)) no budu toho asi muset ještě moc pročíst :p)

Gerzon
01. 03. 2004
Dát tip
T* velmi dobře popisuješ souboje, to ti jde. O tom ostatním nemám ještě názor, snad až přečtu další díly. Jinak: Oba pak odcházeli pomalou chůzí do vesnice, která se Agiarovi stala druhým domovem ZA posledních devíti let. (něco v té větě chybí)

Fouraix
24. 02. 2004
Dát tip
Lištvi je dost zajímavej týpek, nedá práci se sním ztotožnit. Celej díl úplně vrže kůží a cinká ocelí*

S
20. 02. 2004
Dát tip
pro dračí doupě jsem dokonce psal pravidla, přesto trvám na své původní poznámce. Možná jsem angličtinou trošku víc postižený, než někdo jiný, ale pokud by se mal hlavní hrdina napr. jmenoval Eiffeltower, asi by bylo vhodne vedet, proc toto pouzivam - samozrejme ze neinformovanost hranicici s ignorantstvim je jednim z vysvetleni... Ted nenarazim na autora, ale napr. na tvurce ceskeho pravopisu, kteri napr. z filosofa - mudrce, pritele moudrosti ucinili obratem ruky filozofa - tmare a pritele temnot, chmur a mrakot. Timto vsak nezbyva nez si je povzdechnout nad jejich vzdelanim v klasickych vedach... Takze tak.

maia
09. 02. 2004
Dát tip
Tato cast nic pre mna, idem dalej. :-)

Seregil
06. 02. 2004
Dát tip
Tragicus: no... nikdo tě nenutí to číst... MeTB: díky... studanka: nevadí... až to bude dopsané snad pochopíš... Všem ještě dík...

ch_34
06. 02. 2004
Dát tip
no, jo, jde to ta jména tak trochu chápu, a zároveň ne... ale to je jedno... tak co teda bude dál...? tak nějak čekám, že v bojích pozná, že lykantropie je fajn, stane se na půl lykyntropem a sjedná prospěšné přátelství vlkodlaků a elfů... vlci jej pak zradí a elfové padnou.... anebo taky ne

S
06. 02. 2004
Dát tip
proč autor nepíše česky? Jakýpak barbarian? To je prostě anglické slovo, které dráždí úplně nesmyslně v českém textu a působí podobně, jako nápis na jedne trafice v Přelouči, kde stálo traffic - ten člověk taky očividně neuměl ani česky a ani anglicky.

Seregil
06. 02. 2004
Dát tip
Nech se překvapit ch_34... během dneška dám další kapitolu...

Seregil
06. 02. 2004
Dát tip
S... hráls někdy Dračí doupě..? Tak můj kamarád vymyslel povolání, kterému název barbarian odpovídá lépe než jakékoliv české slovo....

ch_34
06. 02. 2004
Dát tip
stejně by byl alespoň počeštělej barbar lepší chápu, že pohan by bylo poněkud zvláštní hele takys mohl požít filištín :-) a proč se jmenuje Agiar, a ne Petr, fňuk, fňuk, buééé

Seregil
06. 02. 2004
Dát tip
Rád si vymýšlím.... a nejen já....

ch_34
06. 02. 2004
Dát tip
a proč né Pavel a proč né Tomáš a proč né Jaromír....? buéééééé! to je škoda, že se nerozbrečíš se mnou... :-))) to víš, není to moje dílko, nechci u tebe posílat lidi někam, tak se jim aspoň směju....

Seregil
06. 02. 2004
Dát tip
Upokoj se ch_34... dalšího hrdinu nazvu Jan nebo Alois..

ch_34
06. 02. 2004
Dát tip
-jana ne, jana ne co Siegfried? nebo česky Žibřid? (piš si, co chceš, dělám to jen kvůli S)

Seregil
06. 02. 2004
Dát tip
Nebo .... Michal... Antonín... Jaroslav

ch_34
06. 02. 2004
Dát tip
ale Péťa, Petřík by byl fajn, ne?

Seregil
06. 02. 2004
Dát tip
A co Sváťa.. Svatopluk.... ten je taky dobrej... :-*))

ch_34
06. 02. 2004
Dát tip
Anička.... Lojzík....

Seregil
05. 02. 2004
Dát tip
Android.. nech se překvapit.. :-) chroustjazz.. tys nečetl fantasy? Občas se něco vymyslet musí.. Tragicus... zkus fantasy bez jmen... StvN... Kde konkrétně by se mělo něco vynechat? Určitá popisnost je nutná... jinak se čtenář ztratí v přímé řeči..

Seregil
05. 02. 2004
Dát tip
chroustjazz.. Mno nenutím ti to... :-/

StvN
05. 02. 2004
Dát tip
Mě třeba vadilo tohle: Agiar se pousmál, sklonil hlavu a položil si pravou pěst na levé rameno.

Seregil
05. 02. 2004
Dát tip
Aha, myšleno jako znamení úcty k mistrovi.. víc musím vysvětlovat....

StvN
05. 02. 2004
Dát tip
Vím, jak je to myšleno. Ale při čtení mi to přijde poněkud těžkopádné sdělení. A je to přesně ten detail, na který by se zaměřila kamera, kdybys točil film.

studanka
05. 02. 2004
Dát tip
tomuhle nerozumím... :-(

Tragicus
05. 02. 2004
Dát tip
fantasy bez jmen? nerikam, ze tam nemaji byt jmena, ale i u conana jsem cetl lepsi uvod... a to conanovskou literaturu nesnasim... tak tam ten uvod nedavej, kdyz ho neumis lepe nasat... takovy uvod kazi povidky... ctenar si to stejne nezapamatuje...

MeTB
05. 02. 2004
Dát tip
Zajímavé. Dobře napsané. Klasické fantasy typu Barbar Conan – neoriginální (ale na druhou stranu chápu, že je to teprve díl č. 1 a úvod). Líbilo se mi to. Tip Tom

Android
04. 02. 2004
Dát tip
První půlka je kvalitní kapitola kroniky! Druhá půlka je pro mě nepřehledný souboj. V závěru se všichni nemůžeme dočkat příchodu slavného barbariana a já tipuju, že další dílko o Agiarovi bude další učebnicový výcvik... ale nechám se překvapit!:-)

Tragicus
04. 02. 2004
Dát tip
prvni cast je absolutne nectiva prehrselem jmen a nazvu... myslim, ze tam neni vubec nutna... uz ted mi hrdina pripada prilis americky... ale treba se jeste zmeni, doufejme...

StvN
04. 02. 2004
Dát tip
První půle není nic pro mě. Druhá je akčení, ale je psána stylem scénáře. Chceš čtenáři ukázat detaily, které by měl vidět a proto o nich napíšeš. Do povídky se to ale moc nehodí. Můj názor.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru