Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poslední záblesk

14. 02. 2004
6
0
3557
Autor
Arienalia

Krásného Valentýna..

               Slepé hvězdy korunovaly černý měsíc neprostupným hávem bídy..

Sevřela v krvácející dlani drsný jílec zářného klenotu minulých dní, jehož nezměrnou krásu zahalil zuřivým bojem prach zoufalství, a pozorně se rozhlédla po ztemnělém nádvoří, opuštěném veškerým životem. Ticho a chlad ji objímal nehmotnou paží, aby po jejím zkřehlém těle, z něž již téměř vyprchal tolik vzácný život, znovu a znovu rozhazoval mrazivý závoj smrti.

Naděje ztrácela dech, vyprchávala ze zdravé mladé hrudi společně se slábnoucím dechem. Naděje? Jaká vlastně? Žádná už nezbyla..

Myslí jí prolétla zbrklá vzpomínka halená temnem strachu a dlouho poté ještě křižovala umdlévající pamětí jako vítr ze samotných vršků severních štítů. Překrásná tvář, kaštanově hnědé oči, sametové vlasy barvy havraních křídel za soumraku, rty rudé jako krev.. krev, jež jí právě stékala z poraněných dlaní vstříc studené náruči černých dlažebních kamenů.

„Lásko!“ dolehl k jejím usínajícím uším tolik milovaný hlas, „kam jsi utekla?“

Zelený pahorek posypaný bělostnými kvítky zval vřelým úsměvem k posezení, k poležení či tichému bdění.. Jemné okvětní lístky sněhobílých rostlin kryly temný háv černých pramenů a prokvétaly jej čistou nevinností. Tolik sladce zněla píseň sametově jemného hlasu propleteného tóny dávných dní, tolik sváděla k odpuštění..

Záblesk na strnulém nebi rozťal její vzpomínku na tisíc neviděných kusů a zahodil je do propasti nicoty bez jediné špetky lítosti. Němé nádvoří ji záhy znovu obklopilo s posměšnými výkřiky, jež nikdy nikdo neslyšel, uštědřilo ji další těžké rány, které nikdy nikdo nepocítil a opět jí nastínil nemilosrdné obrazy, jež nikdy nikdo nezřel.. zoufalost, zoufalost ji srazila na kolena a bolest.., bolest proklála její tělo neviděným mečem..

„Tady jsi,“ zaslechla hedvábný hlas a jemný vánek horkého vzduchu kolem jejího bledého hrdla. Bolest..

Temně rudá řeka ji obklopila a strhávala svým mocným proudem stále hlouběji k zemi, bila do jejího bezmocného těla a nutila jej padnout. Stříbrný hrot, poskvrněný nevinou krví dosud vroucího srdce, čněl z chladnoucí hrudi a vysmíval se její bídě.

Z posledních sil se otočila a její zrzavé vlasy smočily své prameny v ponurém proudu zoufalství. Vzhlédla a nad sebou spatřila celou stříbřitou zhoubu od pečlivě zdobeného jílce až po krví potřísněný konec chladné čepele, nespoutané havraní vlasy, vlající v poryvech větru jako praporce zla i milované uhrančivé oči se záblesky radosti uvnitř.

            Nebe se mocně rozzářilo a jasný blesk svými třpytivými záhyby protrhl za doprovodu mohutného hlasu divokého hromu mnohé hávy černé noci. Ten zlostný řev se jí zaryl hluboko do mysli a za pozvolného utichání jeho hlasitého nářku trnul i život v ní spolu s poslední nadějí, nadějí, která vždy umírá poslední..
Havranka5
28. 06. 2005
Dát tip
Já myslím, že se dá spousta věcí vysvětlit, jen se bojíme a nechceme. Nebo sami nevíme. Příliš supů převrátí i kvetoucí zahradu plnou života v mrtvou pustinu. Není zač. Co není klišoidní? (Při tomhle slově mi opakovaně vyskakuje vyrážka) Vždyť většina věcí a dějů se neustále opakuje. V životě i v jeho zrcadle - literatuře. Máme je proto snobácky povýšenecky zavrhnout?

cherubinka
28. 06. 2005
Dát tip
Líbí se mi, jen stejně jako Havranka bych potřebovala trošičku přiblížit, o co tam vlastně běželo. Jinak típek.

Arienalia
28. 06. 2005
Dát tip
cherubinka: Já už ani nevím, ale pokusím se vzpomenout si :)

Havranka5
27. 06. 2005
Dát tip
Moc hezky napsané, jen takové vytržené z něčeho většího a trošku zmatené. Nedá se vytušit proč se v tvé povídce stalo to, co se stalo. * Stylem i formou mi trošku připomíná cherubinčin: Doutnající popel a věnec z jeřábu [136057] Máš holka štígro, že se neslétli na tě písmáčtí supi, co mě samotnou v kritikách neustále a vytrvale týrají výroky typu: přepřívlastkováno, rozvláčné a přemíra přechodníků a dlouhých souvětí. Máš recht, stříbro je pohřební kov. Příště jí nech zašeptat, že s ní zabil i své dítě, které mu nosí pod srdcem. Ať se zhnusí světu i sám sobě tak, že se ho budou štítit roztrhat a pozřít i vyhladovělí vlci :-)

Arienalia
27. 06. 2005
Dát tip
Spousta věcí se nedá vysvětlit... Podívám se na to Neslétli se tady, slétli se jinde, ale tak to má být, od toho tu jsou :) To se mi zdá už moc klišoidní :) Ale děkuji za zastavení :)

petr(angel)
16. 08. 2004
Dát tip
Nariel: nadeje nemusi umirat drive nez clovek (clovek muze umrit s nadeji, ze se neco stane...) Celkove poeticke(coz neni moje parketa), ale urcite procitene. Je z toho citit chuť neco sdelit (a ti vnimavejsi uz vedi...).

Narriel
07. 06. 2004
Dát tip
"Z posledních sil se otočila a její zrzavé vlasy smočily své prameny v ponurém proudu zoufalství..." - proč mi to něco připomíná *chicht* ?? Asi si přebarvím vlasy na černo a bude to OK :-D A BTW...Neděje umírá PŘEDPOSLEDNÍ...Poslední člověk - hned po ní ;-)

Arienalia
07. 06. 2004
Dát tip
Narriel: jejda.. :-) To je fakt!

Simona
28. 03. 2004
Dát tip
Hezky jsi to napsala..*t

Arienalia
28. 03. 2004
Dát tip
Simona: Jsem ráda ,že se ti líbí... od tebe jsou tato slova cennou poklonou..

Simona
28. 03. 2004
Dát tip
Arienalia, já se budu červenat;o) myslím, že píšeš procítěně..opravdu;o)

Arienalia
28. 03. 2004
Dát tip
Simona: Nemáš důvod :-) Děkuji..

Elemmírë
01. 03. 2004
Dát tip
Ari: To je moc dobré... trošku mi to připomíná můj Stín ale tohle je mnohem lepší..

Arienalia
01. 03. 2004
Dát tip
Elemmírë: Ani bych neřekla.. další srdcebolné zahloubání nad "Estel fír vedui" ;-) Děkuji za komentáře vám všem a zvlášť těm z vás ,kdo mne obdařili tipy! Ačkoli vidím jen dva a nahoře je čtyřka :-)) Díky moc!!

Burnin
23. 02. 2004
Dát tip
Přečtu si to později, ale za začátek ti dávám tip.

Empty
21. 02. 2004
Dát tip
Ani ne nudné, na čtení příjemné, dobrá četba na relaxaci...

Nienikwe
18. 02. 2004
Dát tip
Moc hezký ,ostatně jako vždy...nechápu ,proč je svět tak ´´moderní´´ ,aby zastaralý výrazy nemohly být na špičce.

Nienikwe
18. 02. 2004
Dát tip
Moc hezký ,ostatně jako vždy...nechápu ,proč je svět tak ´´moderní´´ ,aby zastaralý výrazy nemohly být na špičce.

Arienalia
18. 02. 2004
Dát tip
Nudné?? Příště mám zabít i jeho ,že? ;-) Pravá tvář lásky :-DDDDD Děkuji za komentáře!

chicoria
16. 02. 2004
Dát tip
je to určitě poetické, nepostrádá to fantazii, ale jinak nudné

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru