Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Posel osudu

02. 03. 2004
5
0
6561
Autor
Arienalia

Každé zlo je nakonec ztrestáno.. nebo by mělo být..

             „Ale copak to vidím?“ zvolal posměšným hlasem. Stál proti ní, třímaje v hrubé černé dlani špinavou látkou ovázaný jílec zrezivělé šavle, a vysmíval se jí do očí. Jeho ošklivá tvář se při neustálých úšklebcích zle pitvořila a žloutnoucí zuby trčely zpoza rozpraskaných rtů jako chladné ostří nejvyšších hor tohoto prokletého světa.

„Buď pozdravena, vznešená elfí paní ,“ poklonil se hraně ,ale záhy ihned znovu pozvedl svou zbraň do výše očí. „Tak co teď uděláš, holčičko? Ubiješ mě holýma ručičkama?“

            Nevšímala si jeho slov. Na tomto světě už více nebylo ničeho, co by jí dokázalo ublížit, neboť všechny jeho temné věky jen mdle proplouvaly před jejíma smaragdovýma očima, kalícíma se zapomněním, jako čiré prameny ryčných řek, jejichž jedinou touhou bylo splynout s širým mořem v jeho nedozírných hlubinách propletených tajemstvím, skrytým před zraky smrtelných i těch, jež ani v proudu nelítostného času nestárnou a neumírají. Už tuto zemi nevnímala, ve své žalné mysli nerozlišovala den od noci, záři slunce od svitu hvězd, ani lásku od nenávisti. Vše se dávno propadlo do temnoty. V nejčernější den, kdy byl zmařen život jejích nejbližších, zemřela společně s nimi, byť neucítila žádnou ránu mrazivě se třpytícího meče a její sličné tělo chodilo po zelenavých travách rozlehlých pastvin ještě mnoho šedavých let poté. Nikdy více se už však nedokázala usmát. Její kdys tolik vroucí srdce se obalilo silnou vrstvou ledu a beze zbytku zkamenělo na všechny dny, které měly teprve přijít.

            Nyní už nebyla tou bezbrannou dívkou, která kdys bezradně přihlížela, když byli její rodiče bez milosti popravováni, neschopna jim pomoci, neschopna cokoli učinit. Její ruce se dávno potřísnily krví viníků a její mysl opanovala pomsta. Stal se z ní tajemný stín, bojovnice, která neznala strach, avšak ani naději..

 

            Sevřela v dlani ostrou hranu poškozeného jílce špinavé šavle, kterou před nedávnem uzmula z ruky jinému z nepřátel, jenž nyní nehybně ležel v tratolišti krve s očima dočista osleplýma. Její nelítostné ocelové výčnělky se krvežíznivě zařezávaly hluboko do mrazivé dlaně, právě té, jíž před několika okamžiky svírala jiná, tolik hřející a přívětivá. I ta však zhynula, teplo z ní se vytratilo a dech jejího nositele vyprchal, jako by byl pouhým větrem vanoucím opuštěnými poli rolníků, jež byli do jednoho vybiti. Tolik zla bylo vykonáno, tolik nenávisti už pohltilo tuto zem.

            Znovu ucítila teplo. Pozvolna proudilo z její jinak vždy chladné dlaně a razilo si svou cestu dolů k zemi, aby snad na konci svého putování splynulo s černými kameny, jejichž objetí tu pevně svíralo celé okolí. Prudkým pohybem si odhodila z čela spadané prameny zlatých vlasů, na nichž se v dávných dnech třpytilo mnoho drahokamů spolu s tou nejlíbeznější korunkou pod nebeskou klenbou, a nepřestávala protivníkovi hledět do očí, byť ji toliko špatnosti a zla v nich přivádělo ke zlosti. Princezna je dávno pryč, mrtvá..

            „Tak na co čekáš, slečinko?“ pokračoval odporný skřet ve svých posměšcích a mával jí svou oprýskanou zbraní před očima. „Nezačíná tě snad třeba bolet hlavinka?“ staral se, avšak veškerá jeho starost byla předstíraná. Měla jediný účel – měla ji naplnit strachem a nejistotou, neboť skřet poté zvolna sklouzl svým křivým pohledem k její krví potřísněné šavli a zlověstně se zasmál.

            Tu dívka pochopila jeho slova a ihned vší silou mrštila zbraní o zem. Prázdný zvuk oceli, dopadající na studené dlaždice, rozezvučel nádvoří a záhy se vytratil v tichu osudu. Pohlédla na svou raněnou dlaň a záhy spatřila jakousi temnou skvrnu mísící se s její krví. Bylo však už pozdě, neboť pochmurná skvrna náhle zrudla a rychleji než poslední dech umírající hrudi se vytratila do prázdnoty. Prudký skřetí jed se jí divoce vlil do žil, kde se černými prameny vpil do chladné královské krve a sepjal s ní svůj život.

               Hlava jí začala třeštit a ona pocítila velikou slabost v celém těle. Před očima se jí tvořily nerozlišitelné obrazce a její nohy jen těžko zůstávaly stát. Přesto však oslabený zrak znovu spočinul na skřetovi a nenávist v něm byla obrovská. Ladně pozvedla dlouhé bílé paže a kolísajícím hlasem k němu promluvila : „Nezastavíš mne. Osud tvého pána se naplnil a já jsem vykonavatel jeho úradku.“

            Kolem shrbené postavy naproti ní se zvedl silný vítr a svou nezměrnou mocí ji zuřivě vrhl proti polorozpadlému schodišti, kde se dech v jejích mučených rtech proměnil v bolest. Netrvalo však dlouho a bolest se vytratila.

 

            Nádvoří se zatočilo ve zběsilém kole a její mysl náhle zkřižovalo utrpení. Síla její chůze se pomalu vytrácela a pevnost její ruky nedávno zmizela dočista, přesto však snad touhou vůle těžce vystoupala křivolaké schody a stanula před černým trůnem ze smolné oceli. Tři chladné stupně ji dělily od vysokého křesla, v němž bděla sama temnota ve své nejhrůznější podobě. Černé vlasy vlály v poryvech větru jako nemilosrdné praporce hávu smrti a pichlavé černé oči, v jejichž nedozírných hlubinách se odrážely divoce tančící plameny pochodní, upevněných po stranách jinak potemnělé síně, na ni shlížely tím nejstrašnějším pohledem.  

            „Marně přicházíš k mému trůnu, dcero utrpení ,“ promluvil tiše a jeho hluboký hlas se jí zaryl do srdce jako mrazivé ostří čerstvě broušeného meče , „a marně hledáš pomstu.“

            „Nehledám ji, nalezla jsem ,“ odvětila pevně, avšak hlas zakolísal společně s mizící silou a neúprosným jedem kolujícím v jejích žilách, syceném vznešenou krví.

            „Nerad vidím umírat vlastní rod, ale sama jsi tak zvolila ,“ pokynul dlaní v černé rukavici k jejímu zuboženému tělu a lhostejně odvrátil zrak, aby rozžehl pohaslou pochodeň, jíž chladivý vítr svým pohlazením udusil.

            „Ty staneš před stolcem Nejmocnějšího jako první z nás dvou ,“ pravila vážně a pozvedla oslabené paže vysoko k nebesům. Svým, nyní už zcela slepým, zrakem vzhlédla k rychle plynoucím mrakům v nedozírných výšinách a zvolala hlasem jasnějším než paprsky slunce, jako by volala samotného Všemocného na bílém trůně daleko za hranicemi světa a burcovala jej k pomoci : „Vzdávám čest strážci zlaté věže, nechť moci severní dokonají mé dílo a ztrestají nejpodlejšího ze svých dětí.“

Její síla jako by se náhle znovu vrátila, v očích se tajemnou tmavou zelení zaleskl třpyt moci a ona stanula uprostřed rychlých vírů větru, jež zvedaly spadané listí stromů na rozlehlých visutých zahradách a vtahovaly je do svého divokého tance. Nebe se nad otevřenou síní zatemnilo a v dáli se ozval hlasitý hrom, jehož řev se vryl hluboko do myslí všech, kdo jej slyšeli, byť přicházel z mnohem větší dáli, než si dokázali představit v těch nejbláhovějších snech, a prudce otřásl svíjející se zemí. Tak povstala, poslední ze zatracovaného rodu Strážců, v jejímž srdci dosud bila hrdost slepých staletí, která se slzavýma očima smrtelníků minula do nicoty.

Temný pán hněvivě povstal, než však stačil cokoli učinit, ocitl se uprostřed toho nejzuřivějšího pekla, kdy se na něj hněvala celá zem, proklínala den jeho zrození.

            Jasný blesk prudce rozčísl mračna, oslepil jeho černý zrak a jediným okamžikem odzbrojený démon padl k zemi mrtev. Tisíce zabitých jeho krutou rukou nebo železnými pěstmi jeho nemilosrdné armády tak konečně dosáhly odplaty a jejich duše se mohly pokojně odebrat ke klidnému bdění v krajích zdejšímu světu zapovězených. S nejhrůznějším stínem tohoto světa však padla i hrdá dívka, přemožena nezkrotnou silou jedu ve svých žilách.

Po mnoha dlouhých letech soužení, žalu a zoufalství tak její život konečně skončil a ona se odebrala do překrásných síní, jejichž nádheru nikdy v běhu věků nepřekonala a ani nikdy nepřekoná žádná práce lidských ani elfích rukou. Tam se znovu setkala se svými milovanými, její steskem a bolestí soužená mysl konečně došla tolik kýženého klidu a roztřesené tělo vroucího objetí.

 

***


Havranka5
28. 06. 2005
Dát tip
Nu, mě to nepřipadne zas tak květnaté a souvětí jsou poměrně krátká, na můj vkus. Co mně trošku ruší je, že tvá souvětí jsou jako kytice drobných stejných kvítků - že v kytici není větších i menších květů přídavných jmen a přívlastků, že všechny jsou rovnocenné a urovnané v jedné vrstvě, postrádající tak vnitřní stupňování a rozmach do nějakých směrů. Zkus ze souvětí občas něco povytáhnout ven a něco zamotat do pozadí. Načechrat ty příliš jednotvárně nažehlené šaty. petr(angel) - background... my v češi říkáme pozadí :-) Na čtenáře se mají dle mého názoru klást vysoké požadavky, jinak zakrní a sklouznou do pohodlného hltání komerčního granulátu pro haburgro-slepičí mozečky, a už nebudou chtít více zobat zrní, natožpak chutné mravenčí kukly. Já to dělám tak, že alespoň v jedné až třech vyšších rovinách příběhu povídky se pouštím do úvah a střetů, v základní rovině pak předu přímé vlákno základního příběhu. (asi jako Ecco ve Jménu Růže) Tak si každý jednotlivec může najít to své. Jen mám pocit, že písmáctvo již nestojí o to, hledat, přemýšlet a číst v poklidu někde v tichu hájů, zahrad a podkroví, nýbrž že touží hltat ten normalizovaný smskařský granulát.

Arienalia
28. 06. 2005
Dát tip
Havranka5: Amen. Vystihla jsi to velmi dobře a za rady děkuji, pokusím jimi alespoň obohatit svoje příští práce.

petr(angel)
16. 08. 2004
Dát tip
Mas vlastni styl, jak psat. Misto detailnich konkretnich popisu nechavas hodne na fantasii ctenare, ktereho nabudis kvetnatymi privlastky. Nerikam ze je to spatne, to jiste ne, ale je treba zvazit, zda takovych ctenaru bude dost, nebo zda se zbytecne pripravujes o ostatni potencialni zajemce tim, ze pouzivas prilis kvetnaty jazyk a na ctenare klades prilis vyskoe pozadavky. dalsi vec, kterou je treba si uvedomit je, ze sebekvetnatejsi privlastky nepopisi skutecnou scenerii ani charakter a vlastnosti postavy (kazdy tedy bude videt do duse tvych postav, ale kazdy si je predstavi uplne jinak, podle sebe, a nakonec se bude divit, proc jednaji tak jak jednaji) V dile, ktere ma mit dej je treba popsat postavy, popsat krajinu a scenerii a pripadne historii a background pribehu, nebo ho zasadit do ramce. Doufam ze se ti nekdy podari skloubit to nekdy dohromady s tvym opisnym(a ne popisnym) stylem a vznikne z toho klenot hodny obdivu. Takto je to pekne, ale jen pro urcite (uzke) spektrum ctenaru.

Arienalia
16. 08. 2004
Dát tip
petr(angel): Děkuji Ti, něco takového jsem potřebovala slyšet.. opravdu děkuji, cenné rady

Arienalia
10. 03. 2004
Dát tip
Spokojeni?

RuDa
09. 03. 2004
Dát tip
Styl... No dobře, teď je otázka, jestli je text psaný pro vlatní dobrý pocit, nebo pro čtenáře. Povídka se čte dobře, ale u každé čárky jsem se dost bolestivě zadrhl, to už by míň vadilo, kdyby tam vůbec nebyly... Ale až na ty čárky a "nezkrotnou sílu jedu" TIP.

Arienalia
09. 03. 2004
Dát tip
RuDa: Dobře tak prosím ,až budu mít chvilku ,hodím vám to sem pro váš dobrý pocit se správnými čárkami. Za tip děkuji

Ajuschka
06. 03. 2004
Dát tip
Nemá to něco málo společného s Pánem Prstenů? Já nevim, možná se mi to zdá. Každopádně je to skvělý TIP

Arienalia
06. 03. 2004
Dát tip
Ajuschka: Nemá ,i když je to psáno podobným stylem ,vím to ,hodně lidí mi to říká :-) Děkujuuuuu

Arienalia
04. 03. 2004
Dát tip
Poruchou na systému mi detailní úpravou textu odskočily téměř všechny odstavce a povídka tak vypadá pěkně maďarsky ,napravím jen co budu moci..

Arienalia
04. 03. 2004
Dát tip
Opraveno ,děkuji za pochopení..

Nienikwe
03. 03. 2004
Dát tip
No paráda...jen mi asi něco uniklo...nechceš náhodou nakonec svou vlastní postavu v našem příběhu zabít ,že ne?:-DD I když by to bylo zajímavý..;-)))) TIP

Arienalia
03. 03. 2004
Dát tip
Nienikwe: Zajímavý to bylo a už vidím miláčka elfíčka hrozně dojemně plakaaat... ne ,to bych mu neudělala!! Na to ho moc miluju ,radši si tam dám romantická slovíčka ,vášnivé polibky ,dotyky... a dál to nemusí být známo veřejně :-DD (však víš ,co myslím ;-)) ) Zabijeme vousatýho skřeta ,to stačí :-DDDD Za tip se skláním až na zem ;-))

Arienalia
03. 03. 2004
Dát tip
Nienikwe: * Zajímavý BY to bylo... to víš ,myslím zase o pár chvil později než píšu... ;-)

fungus2
02. 03. 2004
Dát tip
Výborné. Líbilo se mi to. TIP

Arienalia
02. 03. 2004
Dát tip
Děkuji!

Gerzon
02. 03. 2004
Dát tip
Jedna z těch polosnových, málo konkrétních fantazy, které nemám moc rád, takže k úrovni dílka se nevyjádřím, bylo by to zaujaté. Dost mi při čtení vadilo, že neumíš správně zapsat čárku za slovem. Mezera se píše až za čárkou.

Arienalia
02. 03. 2004
Dát tip
Gerzon: Ohledně čárek - je to můj styl ,druh image. Mám ale za to ,že se má hodnotit dílo jako takové ,ne čárky v něm. Mnohdy je tam autor ani nemá. Já se taky nenavážím do toho ,proč máš krátké nebo naopak dlouhé vlasy ,je to tvůj styl a nikdo ti do něj nemá právo mluvit ,stejně jako nikdo nemá co mluvit do mých čárek. Oceňuji ,že jsi všímavý ,ale čárky v díle nejsou všechno. Přesto díky za komentář ,každý se cení.

Elemmírë
02. 03. 2004
Dát tip
Ari: Ty jsi talent Ari! rozveď to do nějaké knihy. Zasaď to do většího příběhu a bude to bestseller! ale mohla by jsi omezit tÿ dlouhá souvětí.

Elemmírë
02. 03. 2004
Dát tip
A ještě něco.. dávám TIP aby jsi to věděla ;-)

Arienalia
02. 03. 2004
Dát tip
Elemmírë: Do knihy je to dávno zasazeno a teď se jen čeká ,až bude dosmoleno :-D Dlouhá souvětí?? Jéééé ,to je moje ,a hlavně přívlastky!!! :-DDD Mooooc děkuju za tipíííík *vidí ,vidí* ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru