Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Festival spisovatelů

22. 03. 2004
9
0
3032
Autor
Perchta

Erice Youngové

     Byl to Zuzanin první festival spisovatelů. Malinké divadélko pro děti někde ve městě. Pocta spisovateli, co zemřel v Paříži v máji po studeném březnu 1939. Hra se stíny a staré fotky. A motto: "Nevím, kam jdu."

   Každý na to teď v sále myslí, Zuzana má pocit, že ví. Ale je to doopravdy tak? Vidí malého zaklínače a hořící kříž, jenže něco jí ten slavnostní pocit zkazí, kříž se shroutí ve smějícího se dospělého zaklínače a ten se pak změní v hromádku popela.

   A spisovatelé mluví, vedou řeči, kam si to šine náš svět. Zklamání, deziluze, já nejsem ten pravý. Eda K. mluví o Sokratovi, prý se jmenuje Jan Patočka. Nabídl svůj život pro svoji ideu a zemřel. Psal se rok 1977. Zuzaně bylo tehdy devatenáct a umřela jí babička Milada.

   Zuzaně se zdá další sen. Kocourek a kočička hlídají planetu, každý hezky z jedné strany a dívají se na sebe přes ni. Snad se chtějí pomuchlovat nebo co, planetu odstrčí na stranu a obejmou se. Planeta se koulí pryč, kocourek a kočička ji dohoní a unášejí ji někam do pryč. Tam, kde byla dřív planeta, se objevil ohnivý jazyk ve velikosti deseti takových planet. Když se jazyk stáhl, planeta je už zase na svém místě, ale kocourek a kočička si s ní nervózně pohrávají. Že by další nebezpečí? Tentokrát je to jen ohnivá čára.

   Sen skončil, spisovatelka z jihu mluví o Mandelovi. když byl pár let ve vězení, napsal dopis. Na jeho konci stálo. "Vítězství je jisté." Měl víru, která ho nikdy neopustila. Představení končí, u baru se podávají koktejly. Ve frontě Zuzana potkává mladou dívku, studentku z Coloreda. "Jak ses sem dostala?" ptá se dívka Zuzany. "Náhodou, a ty?"

"Já studuji na ňujorské univerzitě sexuální literaturu a vliv sexu na politiku. A tady prodávám katalogy."

"Já už jeden mám. Tak ať se ti tady líbí."

"Ráda jsem tě poznala," říká Američanka.

Zuzana se usměje a otočí se k baru, málem už ji někdo předběhl.

   Barman hází brčky, Zuzana miluje to dívání na chlapy, ale moc si ho neužije, je obsloužena za chvilku. Do koktejlu Story dostane navíc květ orchideje. Usměje se. Nebyl to špatný festival, bavila se dobře.


Perchta
29. 11. 2004
Dát tip
díky, je to moje milované dílko

wazzup
24. 11. 2004
Dát tip
věru zvláštní:) ale něco se mi na tom líbí.. nevím, co ale něco jo:) takže ti to tipnu

Perchta
05. 08. 2004
Dát tip
Lyryk, rebecca13, maia, Zine dekuji za laskave precteni i za kritiky. reb, ve skutecnosti jsem necekala nic, prislo to samo :) Zine, me se taky libila, vlastne to bylo o ni, ona mela ta ocekavani a nic se ji nesplnilo, tak jsem aspon napsala povidku; asi bych ji napsala i venovani, kdybych vedela jeji jmeno...

Žíně
01. 08. 2004
Dát tip
Nejvíc se mi líbí ta americká specialistka a odbornice. :-)

maia
28. 03. 2004
Dát tip
:-) *

Perchta
24. 03. 2004
Dát tip
Marthin, Parricida, děkuju.

Lyryk
24. 03. 2004
Dát tip
.-)

Rowenna
22. 03. 2004
Dát tip
Skvěle. tip

fungus2
22. 03. 2004
Dát tip
Zajímavé. TIP

Perchta
22. 03. 2004
Dát tip
Vissel: je to tak - čerstvá vzpomínka a asociace na Strach vzlétnout, kde to je skoro celá kniha o tom co se dá zažít na kongresu...já mám jen povídku, i tak je na můj vkus moc dlouhá... :-)) Rowenna, fungus2: děkuji pěkně

Marthin
22. 03. 2004
Dát tip
To si je velmi zájmové..na hlubokou...hm

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru