Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Králův rytíř

12. 04. 2004
7
0
4249
Autor
Arienalia

Lancelott mě vyzval ,ať ke své básni "Proroctví" napíši povídku.. napsala jsem kus a nevím ,jestli mám pokračovat.. posuďte a poraďte.. (i zvrat na konci by se pak možná našel) ;-)

 

            Jeden z vás zaplatí.. zaplatí svým hrdlem, sic oči Bílé rozhledny oslepnou ve stínu kruté spravedlnosti a Nižší lid bude vymýcen z tváře tohoto světa. Každý muž, žena i dítě budou potrestáni. Řeky zrudnou vaším životem, neboť z lstivých dlaní, krytých přetvářkou věrnosti, kane krev, krev chlebodárce..

              Vzepřel se na loktech a zastřenýma očima zběsile probodával spánkem umlklou krajinu. Větve vysokých stromů, pozvolna tančící v nočním vánku, mu však nevyřčenou otázku zodpovědět nedokázaly. Tajemně mrkající hvězdy na jitrem rozkvétajícím nebi taktéž mlčely v nejistém pohledu mizejících snů. Procitl.

 

***

 

„Stůj!“ zahřmělo z křoví výhružně a z houští po obou stranách cesty zatřeskly meče o dýky i nože, tětivy objaly bělostné opeření a zazpívaly v pozoru , „co jsi zač, cizinče?“

„Kdo se ptá?“ opáčil klidně, ani nepomýšleje na shození temné kápě, jež mu kryla dlouhé prameny soumračné řeky jako stínová rouška. Jemným pohlazením uklidnil svého hřebce a vyčkával, tiše a obezřetně.

„Nejsi v postavení, kdy můžeš odporovat,“ napomenul jej vysoký muž, zahalený šedavým pláštěm, a sevřel ve zvláštně se třesoucí dlani svůj nuzný meč o mnoho pevněji. Rozkročil se a snažil se uchovat si rozhodný pohled.

„Ani ty v něm nejsi,“ odvětil klidně a v černých očích se mu zablesklo. Ladným pohybem, téměř kočičím, odhrnul tmavý plášť a odhalil tak stříbrný jílec zdobený safíry, který přecházel v dlouhý meč, halený temnou pochvou.

„Rytíř, “ vydechl kdosi v houští obdivně a výhružně se lesknoucí meče polevily svou ostražitost.

„Odpusť mi, pane,“ sklonil se muž v bázni a chvějící se rukou i on skryl svou zbraň, „po smrti krále Riganna je v pohraničí nebezpečno. Toulá se tu hodně podivínů. Někteří jsou jen potulní blázni, ale jiní jsou nebezpeční. Musíme si zapsat jméno každého projíždějícího. Říkáme si, že kterýkoli z nich může být..“

„Vrah?“ odtušil s kamennou tváří.

Muž kývl. „Víte, my četli vyhlášení Rady. Jestli se do měsíce neobjeví viník, pozabíjejí nás všechny.“

            Jeden z vás zaplatí..

           „Je to hloupost!“ vyjádřil své opovržení další z hlasů v okolí , „elfové si nevidí ani na špičku nosu! Sloužíme jim, dřeme se jako mezci a oni nás pak vyhladí. To je mi vděčnost.“

„Nesuď, o čem nic nevíš, hraničáři,“ sykl a shodil černající se kápi, „jsem Dareian z Bílé rozhledny, rytíř Koruny, a žádám o povolení projet s důležitým posláním.“ Jeho hlas zněl naléhavě a stroze, zároveň však podivuhodně vznešeně a důrazně.

Muž na cestě se mlčky poklonil a rychlými kroky sestoupil z prašné cesty. Za naprostého ticha okolí nechal jezdce překročit hranice dávno podřízených území, neschopen nevšimnout si rytířovy mladé tváře a jemně zašpičatělých uší..

 

***

 

           Jeď tam, kde slunce zmírá tmou, kde voda mrazí větrem, a pohlédni do očí smrti. Tam nalezneš odpověď, jíž hledáš. Až moře hory pohltí a lesy vichrem shoří, pak vlčí zalkne se zavytí, když v půdu jed se vnoří a ty poznáš pravdu zkrápěnou křídly lstí. Tam vede tvá cesta a tam končí. Jeden z vás zaplatí.. Ten, jenž se nevrátí..

            „Co tu hledáš, Darei?“ pronikl mu do mysli tichý hlas. Vzhlédl. Sotva však spatřil hebkou tvář, v níž svíce zrcadlily svou žár, znovu zbloudil do bezedných jam hliněného hrnku, po okraj naplněného jakýmsi pochybným nápojem. Hřál..

„Mluvím na tebe!“ upozornila jej štíhlá dívka pevným hlasem a posadila se naproti němu. Tančící plameny početných svící v přesto potemnělém hostinci zpomalily svůj pohyb a čas jako by zůstal stát v hlubokých studnicích mladých očí. Zarovnala neposlušný pramen hnědých vlasů za ucho a jemně mu podepřela bradu dlaní. Ucukl.

„Nemusíš být nutně tolik tajemný,“ procedila skrz zuby nepříjemně a pohodlně se opřela o podivně vyřezávanou lavici.

„Odejdi,“ promluvil konečně a lhostejně posunul hrnek o kousek blíž k sobě.

Vzpřímila se. „Vážně o to stojíš?“

„Přejete si ještě něco?“ nabízel boubelatý hostinský své vynikající služby, nevšímaje si probíhajícího hovoru.

Elf pohlédl do jasných očí pohledné dívky a mlčky kývl. Neváhala. Oplatila mu onen nic neříkající pohyb svým zlostným a prudce vstala, až rytířovu hliněnou nádobu převrhla a její vroucí obsah zkropil špínou zanesený stůl. Obrátila se ke vstupním dveřím a záhy zmizela ve tmě prodlévající noci.

„Nezdvořačka,“ ulevil si hostinský a ušmudlaným hadrem se ze všech sil snažil stůl očistit.

„Žena, kterou miluji,“ opravil jej rytíř tiše a bloudil bystrým zrakem po záhybech temnoty ve snaze zpozorovat ještě jednou pouze jediný pohyb milované osoby. Naposledy.

Dveře se s hlasitým bouchnutím zavřely. 

           Jeden z vás zaplatí..

 

***


petr(angel)
16. 08. 2004
Dát tip
zatim jsem prijemne prekvapen Lancelott zminil velmi dulezitou myslenku (kterou jsi ode mne uz nekolikrat cetla), ktera by nemela byt brana na lehkou vahu. "Komplikovanost tvých vět dokáže být stejně dobře okouzlující, jakož i smrtící." Chapu, ze je to tvuj styl, proto to nepisu nikterak kriticky, ale pouze jako dobre minenou radu, nad kterou by stalo za to se zamyslet. Uvidim co dalsi dily. Pëtr

Win_Key
22. 04. 2004
Dát tip
tak jdu číst další díl.... a už teď doufám, že nebude poslední.... ****!!!!

Arienalia
22. 04. 2004
Dát tip
Win_Key: Moc děkuji.. poslední ještě ne

Elle
17. 04. 2004
Dát tip
Jestli se dočkám pokračování.... TIP

Arienalia
17. 04. 2004
Dát tip
Elle: Pokračování právě vyšlo.. Děkuji!

synáček
13. 04. 2004
Dát tip
Ty musíš (jistě) být Tolkienova dcera...je to úžasné...taky se moc těším na pokračování...! TIP...a díky!

Nienikwe
13. 04. 2004
Dát tip
Na 100% pokračuj! A...rychle :oDD *Tip

Arienalia
13. 04. 2004
Dát tip
synáček: Jááá?? To sotva :-))) Děkuji! Za názor ,tip i chválu :-) Nienikwe: Rozkaz! :-) Díky! Doufám ,že nezklamu vaši důvěru.. uvažuji jen ,jestli to mám dalším "vstupem" rovnou ukončit ,nebo to ještě trošičku natáhnout :-))

Craerassy
12. 04. 2004
Dát tip
Já bych si tedy prosila pokračování, protože je to velmi hezky podané a prostě jsem zvědavá, jak to bude pokračovat dál.:-) tip

Arienalia
12. 04. 2004
Dát tip
Craerassy: Dobrá ,máš ho mít :-) Děkuji

Craerassy
12. 04. 2004
Dát tip
Bezva, díky! Dám si Tě do oblíbených, aby mi přišlo avízko.

Palladáh
12. 04. 2004
Dát tip
Pokud vydržíš psát dál ve stejném stylu, bude to skvělé. Držím palce dalším kapitolám.

Arienalia
12. 04. 2004
Dát tip
Palladáh: Doufám.. děkuji

Lancelott
12. 04. 2004
Dát tip
Zpočátku jsem se až zalekl takové pocty, že bych někoho svým názorem přiměl něco napsat. Trochu bázlivě jsem se začetl do tvé povídky a byl jsem na sebe skoro "hrdý". Pokud tě ale jediný názor přiměl napsat pokračování, ulevilo se mi...že nejsem až tak důležitá osoba ("téměř hromový smích"). Nicméně...také se mi to velice líbí a budu jen rád, pokud se tento prazvláštně psaný příběh dočká svého zakončení. Mimochodem...buď opatrná, ať to nepřeumělkuješ. Komplikovanost svých vět dokáže být stejně dobře okouzlující, jakož i smrtící.

Arienalia
12. 04. 2004
Dát tip
Lancelott: Děkuji za názor. Určitě se nepodceňuj. Jako jediný jsi vyjádřil zájem (u "Proroctví") o mou povídku ,tak ji tu máš :-) Jinak ,co se týče komplikovanosti mých vět ,není umělá. Nesnažím se ,aby věty byly nějakým způsobem komplikované. Prostě takhle píši ,už dlouho ,a myslím ,že občas jsem jediná ,kdo se v souvětí vyzná ,ale přesto se vyznám! :-) Měla jsem v plánu povídku dopsat ,avšak raději s užitkem ,než aby mi ležela někde v šuplíku bez toho ,aniž by ji někdo četl. Tady vidím ,že by tak skončit neměla. Doufám ,že nezklamu tvou důvěru stejně tak jako důvěrů ,jíž do mě vkládají ostatní ,a ukončím příběh přinejmenším stějně tak kvalitně ,jako začal. Budu se snažit. Děkuji

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru