Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Volby do Evropy

14. 04. 2004
2
0
1445
Autor
Zruk

O volbách do Evropského parlamentu a tak vůbec.. :)

Volby do Evropy

 

Tak tu máme volby do Evropského parlametu. Voliči opět jednou vhodí své hlasy do našeho českého Tartaru, jemuž se omylem říká politická scéna. Mají věru z čeho vybírat: poslance parlamentních stran, o kterých každý soudný člověk ztratil poslední zbytky iluzí, či osobnosti naší veřejně-politické scény.

Slyšel jsem, že původně měla kandidovat ještě jedna poměrně neznámá strana ČZAK (čestí zločinci a kriminálníci), leč její ústřední výbor se nemohl dohodnout na tom, kdo povede její kandidátku a nakonec se členové rozhodli jít do boje na vlastní pěst a vyplatilo se. Jak Vladimír Železný, tak Viktor Kožený předvedli své kvality a vévodí teď kandidátkám stran jiných.

Komu by neimponovaly osobní kvality výše jmenovaných, může se rozhodnout i pro další – třeba Janu Bobošíkovou, která toho ve své době na obrazovce ČT nestihla lidu příliš mnoho říci a teď se to bude nejspíš pokoušet napravit, obohacená o notnou dávku demagogie a populismu z televize Nova.     

Máme tu ještě několik nezajímavých kandidátů, kteří sice mají možná svou hlavu a své názory (J. Hutka), ale jelikož nám nejsou denně servírováni na zlatém podnose televizního vysílání, nejspíš po nich ani pes neštěkne. A který štěkne, toho bude okolí považovat za bláhovce, který se snaží prorazit hlavou zeď.

Velmi se těším na předvolební setkání s kandidáty – co asi budou lidem předvádět? Pro V. Železného bych navrhoval zábavnou skeč ve spolupráci s V. Koženým, mohla by se jmenovat třeba Železný muž s hroší kůží a pojednávat by mohla o dobrodružstvích spojených s prodáváním českého loďstva, zadlužování státu a nedodržování dohod s investory apod. Mohla by to být vskutku humorná a inspirující podívaná.

To komunisté nejspíš zůstanou věrni tradici (ono jim vzhledem k věkovému průměru jejich voličů asi ani nic jiného nezbude) a budou do důchodců nadále hučet sliby o radostné budoucnosti a lepším životě pod jejich vládnutím. Mítink by se mohl nazvat třeba „Elán opět na Letné“. Třeba by přijel i Jožo Ráž a zazpíval svým kolegům, kteří stejně jako on považují Kubu za ostrov svobody, pár oblíbených songů. Jako zlatý hřeb večera by mohla zanít zpověď uvědomělého kubánského uprchlíka, který si uvědomil nesmyslnost svého počínání po vylovení kubánskou pobřežní hlídkou, totiž píseň „Voda, čo ma drží nad vodou.“

U ostatních parlamentních stran si už nejsem tak jistý. Ale nadstranický prezident určitě nenechá svou ODSku na holičkách a na něco přijde. Ona ODS je vůbec na kampaně jako stvořená, s jejím výkonem je to sice horší, ale vymýšlení populistických hesel jí jde výborně. Nejspíš vyrukuje s něčím jako – „MY jsme tam sice nechtěli, ale když už tam jsme, tak jim ukážeme, že nejsme žádný vořezávátka, ať si uvědomí, co jsme za národ!“ Věru, nebudou se stačit v Evropě divit. Volby možná nenechají chladným ani premiéra Špidlu, ČSSD totiž stále důvěru lidu ztrácí a nejspíš se bude snažit získat ji nazpět právě těmito volbami. Špidla má naštěstí kamaráda do deště, zvedne jedno obočí, pak sluchátko a do kampaně zapojí osvědčeného odborníka na styk s veřejností a chlastem Zemana. Společně to do Evropy určitě dotáhnou, a když ne, odstěhují se spolu zpátky na Vysočinu a jestli neumřou, budou tam žít dodnes. Zní to jako pohádka, že? Ovšem spíše to vypadá, že z celých voleb se stává odporná, zapáchající, nesmyslná fraška. A tak zase jednou český Tartaros pěkně dosyta nakrmíme.       


Zbyhoň
11. 07. 2004
Dát tip
Tedy…hypoteticky, jako menší syntéza z přítomných fejetonů: (ber to řádově, neposuzuj téma a vtipy samotné, ale vyvolanou odezvu) Měl by obsahovat výborné zakončení, které ho nejlépe posune ještě o kus dál, jako např. : Yossův „V.I.Lenin“, Jean Jocheův „Bludiště k rozkoši“, nebo „Poněkud zapšklý fejeton“ od BG. Ten posledně jmenovaný je asi tím nejlepším, co jsem ti četl. Taky zakončení u Tvé „Lásky ke starší ženě“ je super. (Nemyslím tím „dobrým zakončením“ ovšem jen to, co je nějak lechtivé nebo lascivní.) S průběhem je to trošku těžší…tady se asi meze nedají klást, pro mě ten by ten ideální měl asi splňovat tohle: Aby nebyl vystaven jen na několika vtipech, ke kterým by směřoval ostatní text. Prostě asi tak co dvě věty, to perla. Upřímně řečeno, nemělo by tam být přesně to, co se (ne)povedlo mě v „O SMSkách“, to s tím koncem- že aby tam konec trochu zapadl, bylo nutno ho vysvětlit celým předchozím odstavcem. Já jsem to prostě zkrátit nedokázal. Samozřejmě, ideální fejeton je skutečně ideál…takže hodnotím podle toho, jak se dané dílo ideálu blíží. Ovšem politický fejeton…to je těžší, nebyl bych až tak zásadně proti kritice, ta ovšem nesmí být zřetelně poplatná nějakému směru a naopak musí být neobvyklá a vtipná. (Čímž se vylučujou například glosy od Glosatora.) Konkrétně tomuhle fejetonu vytýkám, že je jakoby seskládán z kritik, které slyšíš denně na ulici. (Samozřejmě jsou tam i výborné pasáže, třeba to s těma ořezávátkama.) Nu, až objevím ideální politický fejeton, určitě Ti dám avi :-)

Kamaráde, jenom bych se rád dozvěděl, jak ty si představuješ nápaditý fejeton, čistě hypoteticky. Co by měl obsahovat? Jak jsem zde a i jinde psal mnohokrát, napsat vtipný a čtivý fejeton o politice je těžká věc a většinou autor (často nevědomky) spadne do kritiky. Ale tady u toho textu nacházím plno zajímavých obratů a sympaticky podané věci; byť je zde té krtitiky hodně, tak si musím stát za svým názorem. Ale jak jsem psal, asi máme každý trochu jiný pohled na věc. Ale to vůbec nevadí, protože hlavní je, že se oba dva věnujeme fejetonům a lidi jsou na světě od toho, aby vyjadřovali svůj názor.

Zbyhoň
09. 07. 2004
Dát tip
Zas tak moc se mi to nezamlouvá. Jako politický fejeton je to příliš konvenční, nenápaditý (a ať si RMM nemyslí, že to neřeknu, já to řeknu :)) bez výraznějšího vtipu. To že je politický, to není omluva pro to, že mu schází vtip. A naopak, pokud je fejeton zábavný, je pro mě plusem, pokud dobře zvládá politiku. Vtip je primární, bez něj by to mohla být spíš úvaha, tady ne, že by nebyl, jen je takový nevýrazný. A omyl, komunisti taktiku změnili…protože zjistili, že důchodci taky umí počítat, už přestali s heslem „v šesté pětiletce u nás bude hej…“ :-)

Yossarian
03. 06. 2004
Dát tip
tak nějak souhlas s angry manem, akorát mi vaděj ty překlepy ale fejeton je to skutečně kvalitní, takže i já dávám tip

Já jsem to dočetl až do konce a musím říct... no... Prostě super! Vážně skvělej fejeton. Možná že tady zazněj nějakej hlas, že to není vtipný, ale ono napsat fejeton vtipný a ještě navíc si vzít na paškál politiku - to je věru kurevsky těžká věc! A to myslim smrtelně vážně! V tvém textu jsem našel pěkná přirovnání, má to hlavu i patu, nejsou to odstavce poslepované k sobě hala bala, ale docela s citem, nikde ses nenechal unést a nikomu jsinenadsadil (krom toho Hutky, ale to máš můj souhlas), není tam žádnej renonc, takže skvělý. Navíc se mi líbí, že konec tak jakoby navazuje zase na začátek. Celkově shrunuto: Na úroveň Písmáku je to nejlepší fejeton o politice co jsem tady četl. To samo o sobě ještě nic neznamená, ale může... Hodně štěstí do budoucna! Tip

Dero
14. 04. 2004
Dát tip
Nevím, ze začátku slabší ... potom trošku lepší. Každopádně fajn. ;o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru