Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Naletěl jsi mořský racku

Výběr: Paranoicus, malej_blazen
11. 06. 2004
12
0
11745
Autor
Abyss

\"Naletěl jsi, mořský racku s oslíma ušima.\" Jan Weiss (maturitní slohová práce) Osnova: 1. Krásné nové ráno 2. Smrt páva 3. Kormoráni na pobřeží 4. Strážce majáku 5. Smrt kormorána 6. Bezútěšnost

 

Slunce se přehouplo přes obzor a rudým okem přehlédlo spící krajinu. Pobřeží se probouzelo do přítmí nastávajícího rána a červený maják na útesu zhasnul reflektor, kterým celou noc rušil bdící kormorány pohupující se na hladině. Paprsky pronikaly do příbytků a svou teplou náručí objímaly všechny předměty, které se ještě nevrátily ze snových výletů a tvářily se nepřítomně. 

V okamžiku, kdy světlo dopadlo na tenkou oční blánu tyrkysového páva, zvíře se probudilo a protáhlo dlouhá stříbřitá křídla. Ospale zamrkal stovkou svých duhových očí a tiše si vyčistil hrdlo kloktavým zavrkáním. Zlatá klec, ve které byl uzavřený, se cinkavě zakymácela a probudila dívku na druhé straně pokoje. 

Ira otevřela napuchlé oči a vyděšeně zírala do bledého stropu. Měla nateklé tváře a těžký jazyk nehybně spočíval ve vyprahlých ústech. Pomalu vstala a přesunula své zkřehlé tělo k akváriu. Na hladině plavaly bříškem vzhůru růžové skaláry. Ira opatrně jednu z nich uchopila mezi prsty a vsunula ji mezi zuby. Na jazyku se jí rozplynula teplá nasládlá šťáva. Opláchla si obličej v kalné vodě a protáhla se u otevřeného okna, kterým proudilo zářivé slunce.

„Dnes bude krásný den,“ povzdychla si a přistoupila ke zlaté kleci. Vyndala páva a postavila ho do okenního výklenku, aby stínil přívaly světla. Byl krásný letní den, venku poletovali malí kolibříci, proráželi skleněná okna a upíjeli z černobílých obrazů visících na stěnách. Ira se slastně protáhla a těšila se pohledem na krásného páva, který třpytivě odrážel rozzářené jitro. Pyšný opeřenec se vykláněl z okna, aby lidé na ulici mohli bezostyšně obdivovat jeho krásu, ale náhle se jeho tučné bříško převážilo a zřítil se dolů. Ira se polekaně vrhla k oknu a zírala na oblak tyrkysových per, jež se vznášel nad nebohým zvířetem. Betonová náruč chodníku se rozevřela a objala pávovo vyděšené tělo. Ira rozrazila dveře od bytu a seběhla po schodech na ulici, kde se zatím shromáždily páry zvědavých očí. Než se protlačila davem, byla pávova výzdoba rozebrána a on tam ležel nahý s hlavou položenou na obrubníku, jako by to byl měkký polštářek.

Ira se znechuceně otočila a vydala se k pobřeží, kde se chtěla vyplakat do moře. Bosýma nohama procházela v chladném písku a pozorovala nádherné červené kormorány, kteří se pohupovali na hladině v rytmu dýchání mořských vln. Sedla si na oblý kámen na břehu, nechala se ukolébat pravidelností oceánu a na pláč úplně zapomněla.

„Bylo by tak krásné mít doma ve zlaté kleci červeného kormorána,“ pomyslela si Ira a v očích jí náhle zajikřilo. Vyskočila na nohy a běžela do kamenného majáku, který se otáčel na útesu jako samostatná planeta ve vesmíru. Ira vyběhla po kamenité cestičce a udýchaně zabušila na vchod do majáku. Chvíli vyčkávala, ale nikdo nepřicházel. Zatlačila do dveří a otevřela je. Vydala se po schodech, které se s točivou pravidelností ovíjely kolem cihlové zdi. V kabině majáku seděl malý prošedivělý stařík a pomněnkovýma očima pozoroval pobřeží. Měl voskově bledou pleť a jeho tvář vypadala strnulá a vážná. Jen jeho oči byly živé, těkaly ze strany na stranu a vytvářely tak dojem, že se ve vrásčitém obličeji vyskytly pouze nešťastnou náhodou.

Ira se udýchaně opřela o rám dveří a snažila se popadnout dech.

„Co chceš?“ zeptal se starý pán mrzutě a přísně si ji prohlížel.

„Chci červeného kormorána,“ vydechla Ira a její nadšení v hlase naťuklo tuhou skořápku staříkovy neústupnosti.

Na chvíli se zamyslel, nakrčil obočí a pohledem mimoděk zabloudil zpátky na zářivé pobřeží.

„Dám ti červeného kormorána,“ souhlasil nakonec.

Ira vyjekla radostí a začala tančit po nepříliš prostorné kabině majáku. Stařík se sklonil, hrábl rukou pod židli a vyndal zrezivělou klec, ve které se krčil racek s obrovskýma oslíma ušima. Ira na něj překvapeně pohlédla.

„Ó! Ten je krásný,“ vydechla nakonec, popadla rozpadající se klec a pospíchala ven.

„Počkej přece, holka bláznivá!“ křičel za ní strážce majáku, ale Ira už byla pryč.

V náručí svírala svůj poklad a běžela domů. Podivný racek si hanabeně schoval hlavu pod křídlo. Ze změti červených per tak vykukovaly dvě chlupaté uši. Lidé na ulici se za ní překvapeně otáčeli, ale Ira si toho nevšímala. Vyběhla několik pater a už byla ve svém pokoji.

Seděla na posteli a prohlížela si nové zvířátko. Obdivovala se jeho krásné barvě a dlouhým křídlům. Byla přesvědčená, že je mnohem krásnější než pyšný páv.

Ira byla nadšením bez sebe, otevřela klec a snažila se přimět racka, aby vyndal schovanou hlavu. Kormorán se však ani nepohnul. Ira si pomyslela, že se možná stydí za své oslí uši a začala mu domlouvat. Nic nepomáhalo, a tak ji napadlo, že ho navnadí na chutné masíčko. Když se natahovala k akváriu pro rybičku, racek roztáhl křídla a začal se v kleci zmítat. Ira polekaně uskočila, racek se vyprostil z klece a naletěl přímo na stěnu pokoje.

Na bílé zdi svítila modrá skvrna od krve a ubohý kormorán zůstal nehybně ležet na koberci. Ira se rozplakala. Vlezla do akvária mezi rybičky, aby ji utišily, ale ty zůstaly lhostejné. Všechno nadšení, které se v ní za dnešek nashromáždilo, se jí vyplavilo z očí, až zůstaly úplně prázdné.


DarkMind
15. 08. 2006
Dát tip
Naozaj množstvo fantázie... -t- Až na toho čajkormorána... :)

Toxman
24. 03. 2005
Dát tip
Hmmm pěkná slohovečka - opravdu :)*

Abyss
09. 02. 2005
Dát tip
je ti jasna? :) to by me zajimalo :) dekujuuu!

Empty
05. 02. 2005
Dát tip
Inspirace je mi jasná perfektní věc!!!!!*t+k

pettik
20. 12. 2004
Dát tip
jsem jen laik, ale dnes jsem objevila tvoje příběhy a jsem opravdu unešená! Kéž bys jich napsala víc, básně mě tolik nebaví...

Abyss
20. 12. 2004
Dát tip
pettik_ jeee :) tak na www.sweb.cz/abyss./ je vic povidek.. a brzo tam bude i jedna veeeelikanska dlouha povidka!

sicco
24. 10. 2004
Dát tip
hm co říct, umíš pasát líp, než kdy budu umět já, ale stejnak to budu pořád zkouštet tvá slohovka je dost krátká, nám ve škole nebrali nic pod tři stránky, takže na nějaký velký myšlení nebyl čas, jen něco rychle sesmolit a bušit do toho o sto šest

katugiro
28. 09. 2004
Dát tip
Ira Levin :) na měkkém polštářku - a nakonec se jít nechat utišit rybičkami... je to barevné a krásné. Dvě výtkoznámky - stařecká pleť není příliš podobná voskové a plést dohromady racky a kormorány, to se může? Moc mňam, moc. *

Abyss
28. 09. 2004
Dát tip
katugiro_ me az Igor_ rekl ze to neni totez zviratek :), ja vim starecka plet je spis sucha ale tam je vsechno trosku pomotany :) aby to bylo trosku roztomilost (nejspis) dekuji :)

Solitary
06. 08. 2004
Dát tip
Hmmm, co bych ještě k tomu všemu dodala.. Bylo tu už vyřčeno skoro všechno. Plně se ztotožňuji s prvním názorem Paranoica. Ten vystihuje přesně to, co z díla cítím. Nic víc a nic míň. A navíc jsem se pobavila nad tím, jak se autorce bravurně povedlo vyvolat u mnoha dalších - použiju výraz Sun - povzdech, že toho nebylo víc. Byl to úmysl (Ty si s námi pěkně hraješ ;o) a "efekt" se nedá přehlídnout. Asi všechny nepřesvědčím, že méně opravdu znamená více. Kdyby Abyss čtenářům splnila, co po ní chtějí, nádech tajemna by se okamžitě vytratil a přestali by její dílka číst. Už by to nebyla Abyss. Nevěřím tomu, že se v tomto případě dá slevit z kvality. Tady stačí nepatrný zásah a rázem se z toho stane komerční čtivo. Totéž platí i o napsání celé knihy. Jo - říkám si - proč to není delší? Ale o tom přece celá povídka je! Když to bude sáhodlouhé, kdy budu mít čas si klást otázky? Nad čím se pak zamyslím? Po takových padesáti stránkách líčení vnitřních pocitů postav to ztratí pointu - nebudu už vědět, co čtu. Ovšem pokud Sun nemyslela knížku coby sbírku povídek. Abyss jen tak dál a nic neměň, je málo děl, která říkají a vzbuzují tolik!

Ale jedna věc by (nejen) mě zajímala: Jak tedy na tohle zareagovala profesorka?

Sun: :o)

Solitary
06. 08. 2004
Dát tip
Jo a samozřejmě t******* !!!!

Sunmoon
12. 07. 2004
Dát tip
Abyss: a...to je zajímací, že zkoušíš své profesorstvo u maturity...to bych si asi nelajsla...a určite nejsem jediná...jen chci říct...to, co jsem tu psala byl vlastně jen povzdech nad tím, že mě to nenecháš číst déle. Že to prostě není knížka...a propos...napadlo Tě to už? Napsat knížku...?

Abyss
12. 07. 2004
Dát tip
knizku by nikdo necetl... jedine pro tebe

Nicollette
27. 06. 2004
Dát tip
Každopádně zajímavé... Krajiny, okolí a období umíš popsat velice věrně a povídka je to zvláštní... ta dívka mi přijde jako ze smutné pohádky... s timhle si u maturity asi sklidila úspěch,ne? ***

Abyss
18. 06. 2004
Dát tip
popravde byla to takova zkouska profesorska.. predtim mi takovy silenosti jako slohovky taky vubec nebrali ale pak sem se umistila na soutezi a la hrabal.. a co kdyz kazde silenstvi je pocatkem zrodu genia ;) (poznal? budiz pozvan do diskuse)

Paranoicus
16. 06. 2004
Dát tip
... pokud tato písemka nevedla k záchvatu zuřivosti u profesora, který ji četl, rád bych ho poznal. Většina učitelek (i učitelů) češtiny takovéhle věci bytostně nesnáší.

krasny!!! fakt moc...jestli si tohle mela jako slohovku maturitni hmmmm...ja psal taky takovou vymasenost silene-ontheroad-psychickou.....ale tohle je perfektni navic asi inspirovalo.....t!!!!!!!!!v

Paranoicus
14. 06. 2004
Dát tip
A ještě ke všemu je venku pondělí ...

Nečerti se Abyss! Já se ještě vrátím - tady nebo na L. Teď nemám moc náladu na čtení.

Abyss
13. 06. 2004
Dát tip
Igor_Indruch_ hlavne se rychle uzdrav se!!

Abyss
12. 06. 2004
Dát tip
StvN_ je to napsany na efekt... hlavni postava je dulezita tim ze je nedulezita (je prazdna).. pointa je nezretelna... ale je... Seregil_ mas pravdu, nic tam neni vysvetlene je to jenom jeden den... bylo by to na tisic stranek je to tak schvalne neco jako uryvek nebo ukazka ze zivota v divnosvete... Sunmoon_ :) Paranoicus_ nekomu to sedne no... ale neboj ! nejsi na svete sam :) jsi uz druhy! (coz me velice tesi dekuji!) Parricida_ no osnova je tam jenom proto ze to je maturitni slohovka nooo... :) Tragicus_ viz vyse! jinak teda diik za info!!!!!!!!!!!

StvN
12. 06. 2004
Dát tip
Paranoicus - já nekritizoval nevyřčené a nemám žádné otázky typu o jakém hovoříš. Takováhle díla se mi obecně líbí, ale tohle na mě působí jako silně osolený chléb. Jak říká Abyss, je psáno na efekt a jako takové není špatné, podle mého vyvolává dobrý efekt. Přesto si stojím na své výtce, která je míněna vážnému dílu, ale ne nějakému pokusu, který se smaže. Abyss - těžko lze hovořit o hlavní postavě a její důležitosti. Prakticky nemáš žádnou hlavní postavu.

StvN
11. 06. 2004
Dát tip
Zajímavé nápady, obdivuhodná fantasie. Okolí příběhu je velmi lákavé, avšak to hlavní, postava dívky kolem které se má vše odvíjet, je značně omezené na úkor všech možných nápadů. Poradil bych ti věnovat více péče postavě a fantastický svět nechat jenom světem, který dokresluje atmosféru. U takového příběhu bych také čekal silnější pointu.

Seregil
11. 06. 2004
Dát tip
Pěkný.... jen trochu poodhalit proč ta dívka chtěla mít ptáčka v kleci?... Trochu více říci o té dívce... kdo, proč a tak dále.. taktéž o staříkovi a jeho nevyřčené - podmínce (?) či informaci, kterou jí chtěl sdělit.... Pěkný ale mnohdy nedořečené nakousnuté....

Sunmoon
11. 06. 2004
Dát tip
Aneb kdo si počká ten se dočká. A tak i já jsem se dočkala Tvé maturitní práce. Miluju Tvojí fantazii, ale trošinku souhlasím se StvN, taky bych o hlavní postavě (obestřené nejedním tajemstvím) chtěla vědět více. Více poodhalit roušku tajemna celého příběhu. Až Ty jednou budeš mít dostatek trpělivosti se věnovat každému svému nápadu, atk si tu knížku půjdu strašně ráda koupit. Ne všechno se takhle úžasně čte, kočko...

Sunmoon
11. 06. 2004
Dát tip
zapomněla jsem na konec říct, že t*!!!

Paranoicus
11. 06. 2004
Dát tip

StvN, Sergeil, Parricida & Sunmoon: Dovolil bych si nesouhlasit. Tento příběh totiž patří k těm, u nichž to, co bylo řečeno, je stejně důležité jako to nevyřčené. Může to být jen drobná episoda příběhu mnohem většího, který se však odehrává vně tohoto díla. Na otázky "kdo", "co", "proč", "s kým" a "za kolik", na všechny otázky existuje tolik odpovědí, kolik je čtenářů, dokonce při každém přečtení lze najít další a další. Totéž platí i o pointě nebo poslání.

Po přečtení některých děl publikovaných zde v kategorii "povídky" mám pocit, že by místní admini skutečně měli zvážit zavedení kategorie "kratkatextovazprava". Jiná díla mne zaujmou, ale snaží se mě i přinutit, abych je - když to autor neuznal za potřebné - přepsal a doplnil o chybějící části. Občas se jim to i daří. Toto dílo patří k těm nemnohým, na nichž bych nezměnil ani čárku, protože mu nic nechybí.

Domnívám se, že autorovi se - při nevelkém rozsahu - podařilo napsat příběh vyjímečné kvality. A to nemám zdaleka na mysli jen úroveň prózy běžnou pro tento server.

Abyss: Carry on!


Seregil
11. 06. 2004
Dát tip
Paranoicus... Inu co člověk, to čtenář a názor....

Paranoicus
11. 06. 2004
Dát tip
Seregil: A tak to má být ... až na tu část "co člověk, to čtenář", to by bylo teprve žrádlo!

Seregil
11. 06. 2004
Dát tip
Paranoicus... myslel jsem tu na Písmákovi...

Paranoicus
11. 06. 2004
Dát tip
I to je víc, než si lze přát.

Sunmoon
11. 06. 2004
Dát tip
Paranoicus: Naprosto souhlasím s tím, že tomu nic nechybí. Abyss má vyjímečný všechny díla. Žádnýmu nic nechybí a přesto by k tomu mohlo být řečeno mnohem víc. Líbilo by se mi to. Čtu ji hrozně ráda, ale prostě bych někdy chtěla vědět více. Chtěla bych být někdy "jen prostý čtenář", než spolutvůrce. Myslím si totiž, že každý hltač Abyssiných děl (a speciálně povídek) čte jinak a tvoří si "své" dílo. Nevím, jestli to příliš nekomplikuju a budeš mi rozumět, ale mám na tohle prostě 2 názory.

Paranoicus
11. 06. 2004
Dát tip
Sunmoon: Snad Ti rozumím, avšak na axiomu, že psaní je telepatie se asi shodneme. Čtenář je příjemcem autorových myšlenek, stejně, jako je film příjemcem dopadajícího světla ... avšak - dostane-li se na film světlo odražené, zabarvené (informační šum), fotografie tím získá nový rozměr. A telepatie psaní prostě rozhýbá myšlenky nějakým směrem. Pokud se jí to podaří podle autorova záměru, nic špatného na tom, že se čtenář spoluúčastní tvorby.

Prostým čtenářem lze zůstat jen nad dílem mimořádně mizerným, nad jízdním řádem ... atd. Bez spoluúčasti literatura umře.

cmukina
11. 06. 2004
Dát tip
zaujimave

Paranoicus
11. 06. 2004
Dát tip

Každý píše, jak dovede.

Mnohem horší pocit mám však z toho, že počitadlo návštěv tady stále ještě neukazuje třímístnou hodnotu (i když se přičítá jednička za každý opakovaný přístup), že tu aspoň třicet čtenářů nezanechalo svůj ŤYP, že to tu nepřetéká pochvalnými výkřiky ... když uvážím, jaká "próza" je tu hodnocena nejvíce a jakých klenotů si lidi ani nevšimnou ...

Nebojte se, zakládání dalších literárních serverů přenechám jiným.


Seregil
11. 06. 2004
Dát tip
K tomu můžu těžko co dodat Paranoicusi.... Zdar tvorbě... !!!

Tragicus
11. 06. 2004
Dát tip
Paranoicus: dovolim si nesouhlasit : tato povidka neni spatna, ale je toho tady az prilis nevyrcenych veci... myslim, ze je spatne, kdyz jich je tolik... tim jsem vlastne rekl vse i k dilu, snad jen, ze styl trochu v nekterych mistech zadrhaval... ale obsah je celkem dobry

Paranoicus
11. 06. 2004
Dát tip
Tragicus: To už je otázka osobního vkusu, zda příliš nebo tak akorát. Nějak mi ale nesedí, že by právě můj vkus byl natolik extrémní.

Sunmoon
11. 06. 2004
Dát tip
Paranoicus: Některým Tvým myšlenkám nerozumím dokonale, je to na mě místy trochu složité. Nicméně souhlasím s výhradou, že prostým čtenářem lze být jen u mizerných děl. Znám naopak spoustu děl, která vyžadují aktivní spoluúčast čtenáře, ale nepovyšují ho tím na roveň samotného autora. Dost možná brečím na špatném hrobě a chci po Abyss něco, co jí není vlastní, nicméně - abych vyšla s barvou ven - bych ji ráda viděla jako sebevědomější autorku. Nevím, co ona osobně chce (co se týče psaní), ale dle mého by se tím mohla celkem úspěšně živit, kdyby svá díla přiblížila více lidem, než omezenému okruhu, který si ji najde tady nebo jinde. To je samozřejmě na ní, byl to ode mne jen takový návrh a není to o tom, že by měla něco slevit z kvality (jednoduchost se nejlépe prodává)

Abyss
11. 06. 2004
Dát tip
mohla bych vam taky treba opsat jidelni listek (vcetne podrobneho slozeni jidel) ten by vam treba vyhovoval lip a hlavne byste to vsichni pochopili a nemohli si to vylozit kazdej jinak.. a nebo neco u ceho bude uplne jasny ze to nikdo nemuze chapat abyste mohli napsat ze to je super aby vsichni videli ze ste to jako pochopili

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru