Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bouřka citů s bleskovím nebeským

11. 06. 2004
6
0
4325
Autor
Kratas

Asi to chce čas,

možná moře času,

ale i kdyby to byl oceán

a já malý škuner

na maják v přítavu nikdy nezapomenu.

 

 

Bouřka citů s bleskovím nebeským

Středeční břízy
zespod a výš
             minulé studem,
      když nahota oděla
                       listoví větví
                 dolů
               a výš.
Tiše si šeptají,
      aby hluk bouřkoví
překřičely
pohádkou
            s chaloupkou perníkovou.
Prý už si stýskají,
   že více neslyší,
                      tiché a něžné
   ...volání...
                    ..."Žižkovská věž".
Jsme v Praze
          s oblohou barvenou
          bleskovím             nebeským.
                                       Nesmím,
                                       nemohu,
        chci zahnat Tvůj strach
objetím,

          dnes odkládám snění do moře z leknínů.


Aleya
24. 07. 2004
Dát tip
tak prý cingrlátka okolo...ale mě, mě se cingrlátka líbí ;). *t

cmukina
15. 07. 2004
Dát tip
*

Rowenna
11. 06. 2004
Dát tip
No - a že má třeba Elyn jiný názor než já, a ji to oslovilo, považuji za regulérní a prima - a nebudeme se za úsvitu proto střílet, že ona vidí něco víc, než já. :-) A taky to neznamená, že si jedna o druhé budeme myslet, že jsme mdlého ducha. Tak by to mělo chodit, se domnívám. :-) Asi tak.

Elyn
11. 06. 2004
Dát tip
:) Rowi, tak...:)

To, co bych mohla pochválit, je konkrétní ukotvení v čase a prostoru: Středeční břízy, Jsem v Praze, Žižkovská věž. To udělalo textu dobře. Ta snaha o dlouho měkou koncovou se mi zdá až úporná... Tiše si šeptají, aby hluk bouřkoví překřičely pohádkou Tenhle oxymóron, jistě autorem zamýšlený, na mě působí dost jetě... škrtat, škrtat, škrtat:)

Šikibu
11. 06. 2004
Dát tip
*

Rowenna
11. 06. 2004
Dát tip
trochu mi vadí násilné tvary - bouřkoví, bleskoví ... Tohle je přesně typ básně, které příliš nevěřím. Násilné mi to přijde - a přitom na první pohled takové libě pohledné. Takové vznešenosti a velebnosti - a přitom je to možná děravé zrovna jako je děravá struktura básně. Takže opravdové a upřímné se mi jeví to o tom stýskání po volání "Žižkovská věž". tam to dokola - je taková majda podivná. A to moře z leknínů, z toho bych skoro umřela. Ale: on většinou přijde po mně někdo zkušený, kdo v tom objeví mnou neobjevené krásy, takže neklesej na duchu. :-) A jen tak mimochodem, jestli tohle není záchvěv tzv. "písmáckého stylu" - tak mě můžete lehtat na chodidlech hodinu vkuse.

list to ví větví ** ne bez kým? bleskoví, bouřkoví, listoví :/

Rowenna: zadarmo? :)

Rowenna
11. 06. 2004
Dát tip
zadarmo prosím co?

Elyn
11. 06. 2004
Dát tip
zadarmo tě lechtat, Rowi..;) Kratas - se vrátím :)

Rowenna
11. 06. 2004
Dát tip
To by někdo podstupoval dobrovolně? Myslím tedy, kromě pedikérů? :-)

hodinu...a vlastně takových peněz není jsou taková chodidla, ale daleko :) mmchdm: chodidlo je zvláštní slovo :) Elyn: dík ;)

Rowenna
11. 06. 2004
Dát tip
No jo, Elyn je takový náš chytroušek důvtipný.

Vio
11. 06. 2004
Dát tip
Rowenna: "Takže opravdové a upřímné se mi jeví to o tom stýskání po volání "Žižkovská věž"." Ale ale, Rowenno, Tvou sebejistotu o tom, co je opravdové a upřímné bych chtěl mít... :-/

Rowenna
11. 06. 2004
Dát tip
Vio: kurnik, nepruď. Já jsem napsala, že se mi JEVÍ - ne, že mám jistotu. Mi se jeví, to archaické slovo znamená, že se mi něco zdá, že mám pocit. Ano, taky mi můžeš.... lechtat chodidla.

Jeheheman
11. 06. 2004
Dát tip
Ech, zase kurnik.. Bouřkoví jako jahodí:))) No a, Voloďa měl slátaní, to je ještě lepčí:)) básnička nelíbí, jo a nebeZkým boďe boďe

Kratas
11. 06. 2004
Dát tip
Rowena: Uf tak na to jsem si musel dát cigaretku a trošku si venku v klidu promyslet, co a jak zareagovat. Trošku se mi v hlavě rozsvítilo, ale také zakouřilo. Chápu ty výrazy, které se Ti nelíbí, asi máš pravdu, ale já je tam psal úmyslně a právě proto, že mě osobně se líbi. Možná je to špatně, to přiznávám. Co však s tím, násilnost v tom žádná nebyla a vše se mi takto honilo hlavou a slova se rodila bez pomoci. Nevěříš proč? Obsahu? Myšlence? Je to jen bohaSprostý popis chvíle, která pro mě hodně znamela. Prostě líp to zatím neumím a kdo ví, jestli jednou budu. Snad a možná nikdy. Děravost je mé druhé já, tak jako je děravost osoby samotné, mé duše, paměti a možná i trička, které mám na sobě. Neumím štepovat a tak alespoň větrám, kde se dá. Je strašné dusno, i když před chvílí pršelo. Z moře leknínů neumírej, není to taková ta otřelá věta, kterou už někdo 1x, 2x, 10x, 100x, 1000x .... x použil. Ve středu jsem dostal dárek. Dárek, který pro mě mnoho znamená. Obraz rybníku, jezera, přehrady, moře, oceánu plného leknínů. Né jen, že obraz je nádherný, ale i osoba, která jej pro mě namalovala mnoho zmanená pro mou maličkost. Je to nejkrásnější a nejcennější dárek, který mám a je to kousek někoho a já ležel v posteli, nos přilepený na skle a viděl to modré nekonečno, které zdobí lekníny, něžné a krásné. Opět bohaSprostý popis. Ach jo, já to snad už lépe nikdy nepopíšu :´o(. Ale snažil jsem se... Písmácký styl?? Co to vůbec je. Něco jsem zaslechnul, ale o co jde? To je můj styl a ten vzniká a rozvíjí se. S Písmákem to nemá nic společného, to bych tady musel trávit spoustu času a stejně každý píše jinak. Tak jakýpak styl. Tohle je záchvěv mého stylu. von_Tikowitz: Díky ale co bylo byšleno "ne bez kým?" Elyn: Samozřejmě jsi vítána ;o)

Vio
11. 06. 2004
Dát tip
Jeví, zdá, připadá... ano jistě. Vyjádřila si nejistotu svého výroku. Ale tady jde především o to, že hodnotit upřímnost básně je podle mě dost mimo mísu. Hodnotit zpracování, básnické prostředky... proč ne? Ale tady se dopouštíš hodnocení autora, když mu řekneš, že to nenapsal upřímně. Co o tom můžeš vědět?! Možná to napsal neuměle, nešikovně, ale to přece v žádném případě neznamená, že taky neupřímně. To je to, oč tu kráčí, a co mě nadzvedlo ze židle. Tvé "nepruď" je naprosto zbatečné... Já sem nechodím záměrně prudit, od toho jsou tady jiní experti. Ale nemohl jsem se nepozastavit nad Tvým výrokem...

oprav si, domníval jsem se, že to z má nějakou příčinu nebeským v básni nebezkým, vidíš, jak Ti fandím...stane se :) ahoj P

Kratas
11. 06. 2004
Dát tip
Jeheheman: Nelíbí beru, nebeZkým myslím, že bylo jasné, že když se to objevilo jednou v několika případech, které byly správně, že se jedná o překlep. Proto opraveno. Lehké srovnání s Voloďou, príma aspoň srovnání s buřičem.

omlouvám se za žlutý překlep, pohé ukliknutí

Kratas
11. 06. 2004
Dát tip
von_Tikowitz: Já pořád hledal, kde jsem to napsal a pak jsem to našel brrrr. Stane se :o) Vio: Tak tak, přitom jsem to psal přesně tak, jak to bylo. Ach ta středa. Ale bylo to hezké a milé. Snad se to ještě bude opakovat.

Rowenna
11. 06. 2004
Dát tip
Víš, tady ten úmysl - proč píšeš - co píšeš - právě nejvíc čouhá z toho - co jsem vypíchla - tam to na mě působí reálně - tam se chytám - já v tom momentu vidím nosnost celého příběhu - a ono to asi nosné je. Ale to okolo - to jsou taková pro mě jakási cingrlátka - já tam tuším příběhy - no, každopádně - každopádně pro mě, ty prostředky, které jsi použil - nejsou příliš nejšťastnější, a to i přes to, že ten obraz s mořem plným leknínů fakticky (fakticky?) máš, a že je ti velice vzácný. :-)

Rowenna
11. 06. 2004
Dát tip
Vio: je mi líto - ale nepodezírám autora z neupřímnosti, kdepak - jen z toho, že ten důvod, proč skutečně píše, obalil do takových rádoby uměleckých serepetiček a obrazů - že se v tom ten úmysl ztrácí. A v tom je sakra rozdíl.

Kratas
11. 06. 2004
Dát tip
Rowenna: Myslím, že to je problém, když někdo píše něco o něčem konkrétním a tohle je konkrétní popis situace, chvíle okamžiku. Bohužel, kdybych psal obecně o citech, situacích, bylo by vše jasnější a srozumitelnější. Možná Ti trošku napoví, když si přečteš http://www.pismak.cz/dilo.php?num=116113 a pak tohle. Mohlo by to trošku napovědět. Návaznost tam je. Bohužel tam používám par osobních věcí, které nemůže pochopit člověk, který mě nezná. Možná právě proto, že tys vypíchla věc, která má jiný význam, než který tušíš a to je vcelku jasné, protože pravý význam zná jen pár lidí. A tak Ti prozradím pár tajemství. Břízy Ti asi budou jasné z odkazu, který jsem Ti poslal. Perníkovou chaloupku? :-) To je pohádka, kterou rád vyprávím a vyprávěl jsem ji jednou a někomu za chladného večera na lavičce pod .... ? Borovicí? ;-) Víš jaké bylo ve středu počasí? Nad Prahou bylo krásné divadlo a já jej se zatajeným dechem pozoroval a užíval si své vášně. Žižkovská věž? Tá souvisí s Prahou. To bylo dílko mých kdysi nevlastních dětí a já to od nich přejal a tuhle hlášku vždy při pohledu na Žižkovskou věž prohodil. Zas někomu a někde a od Thomayerky ja na ni tak hezký výhled. Už se těším, až se doma zase na lekníny podívám a ponořím se do vzpomínek a to překrásných vzpomínek. Vlastně vše jsou jen vzpomínky. :-(

Vio
11. 06. 2004
Dát tip
Rowenno, rádobyuměleckých? Ech... no nic. Leckde možná ano, ale třeba pasáž: "Středeční břízy zespod a výš minulé studem, když nahota oděla listoví větví dolů a výš.", kterou si taky označila jako "omáčku", je podle mě zdaleka nejzdařilejší a nejlépe umělecky vyjádřenou pasáží básně.

Rowenna
11. 06. 2004
Dát tip
Přečetla - bah, to jsem píchla nechtíc do vosího hnízda? Vio, Drfaust, Miroslawek, jako dvorní kritici - panejo, co tady vůbec já trubka voplenduji. :-)

Rowenna
11. 06. 2004
Dát tip
vio, ano pane, zajisté pane. :-)

Vio
11. 06. 2004
Dát tip
Rowenno, to je pod úroveň... Lechtat chodidla jen proto, abych si nevyslechl podobné nesmysly, Ti určitě nebudu.

dlhagi
11. 06. 2004
Dát tip
Pripomenul si mi milovanu Prahu a vies krasne kwakat (prepac za vyraz, ale myslim to pozitivne) o tych momentoch co trvaju vecnost.... :)) tip

Rowenna
11. 06. 2004
Dát tip
galantní jako vždy.

Kratas
11. 06. 2004
Dát tip
Tak tohle vážně nechápu. Já měl takovou radost, že se tady rozjela kritika s velkým K a pak se to tu zase kroutí proti Viovi, drfaustovi, Miroslawkovi. Proč do takových diskuzí tahájí někteří osobní neshody? Rowenna: Jsem rád, žes napsala zápornou kritiku, protože to znamená, že jsi se nad tím zamyslela a udělala sis čas na to vyjádřit svůj názor. To se přeci cení. Kritiky: "to je hezké, príma, líbí se" jsou hezké, ale z nich se neponaučím. To že někdo má jiný názor mi jen dodává další podněty k tomu, abych se nad tím zamyslel a hledal cestu. Já se řídím tím, co mi jednou právě Miroslawek napsal: Jdi svou cestou s neprůstřelnou vestou. Přeci Tebe neurazí to, že má někdo jiný názor? Nebo ano? To snad ne. Mě se taky nejvíce zamluvá ta první část, kterou vypíchnul právě Vio. Zase jsem si musel zajít na cigárko, když už můžu kouřit jen 19dni. Trošku jsem venku přemýšlel nad tím, jak se tady na písmáči hodnotí díla a ... Někdy škoda mluvit. Ale Tvé kritiky si vážím. Vio: Dal bych si rýži s tou mačkou :-). Snad mě tady pochopí :oDD. Lidi jde přeci jen o rádoby báseň, tak proč se urážet :-)

Vio
11. 06. 2004
Dát tip
Rowenno, pokud budeš stejně nemístně jízlivá a ironická jako tady, nemám ani já důvod být galantní.

Kratas
11. 06. 2004
Dát tip
Urážet jsem myslel jako urazit se ne urazit někoho. A proto řiť ať jedeš líp. Chtěl jsem říct řiď s ď ne řiť s ť. dlhagi: Doufám, že si ty chvíle uchovám nažvdy, moc bych si to přál. A kdybych zapoměl, vždy si to mohu přečíst a vzpomenout. Ale já nezapomenu. :-)

dlhagi
11. 06. 2004
Dát tip
Ak sa mozem pridat do vasnivej ne-diskusie tak len skromne. Moja okridlena faza / kazdy sme iny a kazdemu sa nieco ine paci. Pozitivne kritiky potesia dusu, negativne, ci kriticke pomozu. Nezda sa mi vsak ze by slo o radoby basen, mozno sa tazsie hlada hlbsi vyznam, ked je text vizualne rozhadzany, ale v konecnom dosledku basen sa necita na jeden krat. Basen zo spomienok by podla mna nemohla byt bezduchou zarovnanou rymovackou... A ked to mam porovnat s niektorymi kopirakmi co proste nahadzu slovicka do riadkov a potom ich pomiesaju pridaju bodky a zatvorky, tak toto ma od toho daleko. Asi tak daleko ako to ma od prazdnych metafor. Adios, mam vas rada:)

Elyn
11. 06. 2004
Dát tip
* bleskovím nebe s kým.. mně líbilo..:)

Rowenna
11. 06. 2004
Dát tip
Kratas: Omlouvám se - a dík *** bylo to myšleno jako kritika - žádné podsouvané jízlivosti a ironie. Přeji krásný den. :-)

Kratas
11. 06. 2004
Dát tip
Rowenna: Však já to od Tebe taky jako kritiku bral. Vždyť jsem stál o hlubší kritiku a tys mi tu svou napsala. Proto si toho vážím. Taky proto za ni děkuji.

Kratas
11. 06. 2004
Dát tip
Nebe s kým a přeci sám ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru