Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sumrie

01. 07. 2004
0
0
1987
Autor
kramny

Sumrie se šíří světem. Více informací na www.mujweb.cz/www/sumrie

 

Spolehněte se, že za Vámi přijdou. Je jich mnoho a každým dnem se jejich počet zvyšuje. Stovky nových a nových sumrií se přidává k hlavnímu stádu a putuje krajinou, kde páchá neuvěřitelné škody. Jejich buňky byly nalezeny ve všech částech světa. Objevitel sumrií Ben Ackelstone říká, že jejich první výskyt zachytil v Grónsku, kde se postupně zadaptovaly na tamější prostředí. Jejich výskyt postupoval jihozápadním směrem dále do Kanady na Aljašku a nyní se hlavní stádo usídlilo na Kamčatce – což je jeden z nejvýchodnějších výběžku bývalého Sovětského Svazu.

Kolonie sumrií byly nalezeny, ale i ve střední Africe, na Madagaskaru, v Peru. Nyní je jasné že se sumrie nalézají po celém světě, ale nejničivější účinky působí sumrie právě na Kamčatce a v Kanadě.

Zatím nebylo přesně vypátráno, co je důvodem výskytu těchto ničivých bakterií. Od nejprudšího žáru střední Afriky po věčný led v Grónsku. Jediné na čem se vědci shodují, je právě libování si v extrémních podmínkách, Adaptace sumrií je ale dost vysoká na to, aby pronikly i ke střednímu podnebnímu pásu. Paradoxem je, že sumrie se vlastně adaptují na mírnější životní podmínky. Přirovnávají je ke žralokům, kteří se vyskytují zejména ve studenějších vlnách oceánů, ale postupně se rozširují až do teplejších vln Středozemního moře.

Výzkumní pracovníci vědí, že právě schopnost adaptace na mírnějśí podnebí je tou největśí hrozbou pro lidstvo samotné.

V šedesátých letech 20. století kdy byly sumrie objeveny v Grónsku  a později i v rovníkových oblastech se vědci domnívali, že jde o podobu parazita, který potřebuje k životu pouze extrémní teploty. Nebyli ovšem schopni vysvětlit (a dodnes nejsou) co je příčinou jejich různorodosti. Zazněly názory že jsou sumrie typově odlišné dle prostředí ve kterém žijí. Ovšem když byli jednotlivé sumrie paralyzovány a detailně prozkoumány, zjistilo se, že jde o sumrie naprosto totožné!

Byla zjištěna ještě jedna zajímavá skutečnost. Když byla sumrie z Grónska převezena právě do rovníkového pásma, zcela normálně se připojila k hlavnímu stádu. To samé se samozřejmě později potvrdilo i u sumrie převezené do Grónska.

Chemická laboratoř zmiňovaného profesora Bena Ackelstona, která se dostala ve výzkumu sumrií zatím nejdále, ale trápí jiný fakt. Jsou to obrovské škody v Kanadě, kde již začaly ovlivňovat životy lidí. Dříve byli pozorovány škody pouze v menší míře, ale laboratoř doktora Ackelstona je pŕesvědčena, že jde o mor 21. století.

Odborníci v samotné Kanadě, ale zatím zlehčují objevy pana Ackelstona s vysvětlením, že chce pouze upoutat pozornost a zvýšit popularitu svým objevům.

Ovšem už i čísla naznačuji, že by se mohlo jednat o hrozbu skutečnou.

Z rychlosti jejich rozšiřování lze snadno vypočítat postup sumrií světem. Reálné předpovědi hovoří o možnosti rozšíření do Evropy na konci tohoto století. Jiné se domnívají, že se jejich postup zcela zastaví, ty méně optimistické předpovídají průlom do Evropy do 50 let.

Parazité se blíží. Naleznou vědci účinou zbraň na jejich vyhubení?

 

Více informací jak se sumrie šíří, jaké páchají škody, naleznete na webu www.mujweb.cz/www/sumrie


KayTee
14. 09. 2004
Dát tip
to bude určitě nějaká chujovina, že jo? Já se tam mrknu ;o)))

KayTee
14. 09. 2004
Dát tip
cha...jsem to říkala ;o))

kramny
14. 09. 2004
Dát tip
No tys to koukám vzala jedním vrzem :o), tak já se Ti do toho také pustím, to budeš koukat..... :o)))))

kramny
02. 07. 2004
Dát tip
... ani nevíš jak...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru